Karkkipäivä
Karkkipäivä

Luonnonkosmetiikan säilyvyydestä

Logona Pur -puhdistusemulsioni on mennyt pilalle.

En ole käyttänyt sitä pariin kuukauteen, ja nyt se on alkanut haista pahalle. Tuote on ollut minulla syksystä 2009 saakka*, ja sen parasta ennen -päiväys on 07/2011. Silti se on selvästi mennyt jo pilalle. Logonan vieressä samalla hyllyllä nököttää Woolworthsin Eye Makeup Remover Milk, joka on ostettu helmikuussa 2008. Se haisee täsmälleen samalle kuin helmikuussa 2008, eikä koostumuskaan ole muuttunut. Mistä ero?

LogonaPur_putsari

Logona on luonnonkosmetiikkaa, Woolworthsin putsari synteettistä ”normi”kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka säilyy huonommin kuin tavanomainen kosmetiikka. Tämä nyt ei sinällään varmaan ole kenellekään mikään uutinen, niin hyvin varmasti jo luonnonkosmetiikkaa tunnette. :) Mutta ajattelin hieman kertoa, millä tavoin luonnonkosmetiikkaa sitten säilötään.

Synteettiset säilöntäaineet takaavat tuotteille pitkän säilyvyyden, joskus jopa hämmästyttävän pitkän. Itse käytän tällä hetkellä neljä vuotta sitten ostettua shampoota, jonka tuoksu, koostumus tai pesuominaisuudet eivät ole muuttuneet neljässä vuodessa miksikään. Jemmoista löytyy vielä paljon vanhempia suihkugeelejäkin. Luonnonkosmetiikan shampoo ei olisi enää käyttökelpoista noin pitkän ajan jälkeen.

Hauschka_tuubi

Luonnonkosmetiikassa käytetään säilyvyyttä parantavina aineina mm. alkoholia ja eteerisiä öljyjä. Näiden lisäksi voidaan käyttää luonnollisenkaltaisia säilöntäaineita kuten bentsoehappoa, salisyylihappoa, sorbiinihappoa ja bentsyylialkoholia. Nämä ovat tosiasiassa keinotekoisia aineita, mutta sallitaan luonnonkosmetiikan sertifiointikriteereissä.

Ennenkaikkea luonnonkosmetiikassa pyritään kuitenkin varmistamaan tuotteen säilyvyys pakkausteknisillä tavoilla. Pakkaukset muotoillaan niin, että mikrobien kulku ja valon vaikutukset tuotteeseen minimoidaan. Valmistajat suosivat tuubimallisia ja valoa läpäisemättömiä pakkauksia. Dr. Hauschkan tuotteet ovat ehkä selkein esimerkki pakkausteknisesti hyvin säilötystä luonnonkosmetiikasta. Kasvovoiteet on pakattu metallituubeihin, jotka on vielä sinetöity niin, että tuote ei pääse hapettumaan ennen käyttöönottoa (kuva).

Weleda_tuubi

Myös Weleda suosii metallituubeja, mutta ne eivät ole sinetöityjä.

Pumppupullot

Tuubin ohella pumppupullot ovat hygieenisin tapa pakata kosmetiikkaa. Mitä pienempi aukko josta voidetta otetaan, sitä huonommin sisältö pääsee hapettumaan eivätkä mikrobit joudu tuotteeseen käsiemme kautta. Kannelliset purkit ovat huonoin mahdollinen pakkaus luonnonkosmetiikalle (ja oikeastaan mille tahansa kosmetiikalle), sillä voide pääsee hapettumaan joka kerta kun purkin avaa. Harva jaksaa myöskään käyttää spaattelia voiteen annosteluun, joten voide on hetkessä täynnä mikrobeja.

Luonnonkosmetiikassa tuotteet on lähes järjestään pakattu nokka- tai pumppupulloihin, ja kannellisia purkkeja näkee aniharvoin. Kibio kuuluu niihin poikkeuksellisiin luonnonkosmetiikan merkkeihin, jotka käyttävät paljon purkkipakkauksia, ja se saa minut kyllä ihmettelemään miten tuotteet säilyvät avaamisen jälkeen.

LaveraNeutral_pullo

Myös pakkauksen ruskea tai tumma väri auttaa tuotetta säilymään paremmin. Tämän vuoksi lääkkeetkin pakataan usein ruskeisiin lasipulloihin.

Oletteko te tulleet ajatelleeksi tällaisia säilyvyyteen liityviä juttuja? Tykkäättekö enemmän pumppupulloista vai kannellisista purkeista? Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi purkkeja enää edes käytetään. Ne näyttävät ehkä ylellisemmiltä kuin tuubit ja pullot, mutta ovat niin epähygieenisiä – ja epäkäytännöllisiäkin, kun osa vaikuttavista aineista hapettuu tiehensä – että on hullua että kosmetiikkateollisuus käyttää niitä edelleen niin paljon.

*) Ai miksi minulla ylipäänsä on 1,5 vuotta vanhaa puhdistusemulsiota? Tykkään enemmän vaahtoavista putsareista, ja niinpä käytän näitä testausta varten saamiani emulsioita aika harvoin. Woolworths puolestaan kirvelee silmissä ja sen voisin kyllä heittää jo mäkeen… ^_^.

Kommentit (35)

 1. Nimetön

  pumppupullot<3

  ps. vähä jännä toi ruskee väri -juttu, en tiennyt ennen!

 2. milipili

  Mulle on oikeastaan aivan sama miten tuote on pakattu, mutta onhan se pumppupullo vaan helpoin käyttää.

  Tilasin vihdoin EcoToolsin kabukin, Santen brilliant care hoitista, Laveran Mango Milk shampoota ja Madaran puhdistusvaahdon =)

  • Sanni

   *tykkää* :)

 3. Milla

  Tuubi, tuubi ja vielä kerran tuubi. Pumppupullo tulee hyvänä kakkosena. Niissä ärsyttää vain se, että aina jää tököttiä sinne pullon pohjalle. Niin jää tosin tuubeissakin, ellei sitten saksilla leikkele mokomaa palasiksi ja ronki sieltä. Tosin siinä vaiheessa hyppii sitten kaikenmaailman pöpöt tökötin sekaan. Purkkeja en ole koskaan oikein käsittänyt, vaikka pikkutyttönä sitä tuli ihailtua äidin voidepurkkeja. Ne oli jotenkin niin… ”tärkeän” näköisiä. :D

 4. Sissi

  Mieluummin hygieeninen pumppu tai tuubi kuin purkki. Onhan purkit kauniita, mut kyllä ne bakteerit mietityttää…

 5. Rii

  Mun on kyllä pakko sanoa, että itse innostaa enemmän purkit. Horror-tilanne olisi pumppupullossa oleva meikkivoide, ja pullo olisi lasia. Tuntuu, että puolet tavarasta jää sinne pohjalle.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.