Luonnonkosmetiikan säilyvyydestä

Logona Pur -puhdistusemulsioni on mennyt pilalle.

En ole käyttänyt sitä pariin kuukauteen, ja nyt se on alkanut haista pahalle. Tuote on ollut minulla syksystä 2009 saakka*, ja sen parasta ennen -päiväys on 07/2011. Silti se on selvästi mennyt jo pilalle. Logonan vieressä samalla hyllyllä nököttää Woolworthsin Eye Makeup Remover Milk, joka on ostettu helmikuussa 2008. Se haisee täsmälleen samalle kuin helmikuussa 2008, eikä koostumuskaan ole muuttunut. Mistä ero?

LogonaPur_putsari

Logona on luonnonkosmetiikkaa, Woolworthsin putsari synteettistä ”normi”kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka säilyy huonommin kuin tavanomainen kosmetiikka. Tämä nyt ei sinällään varmaan ole kenellekään mikään uutinen, niin hyvin varmasti jo luonnonkosmetiikkaa tunnette. :) Mutta ajattelin hieman kertoa, millä tavoin luonnonkosmetiikkaa sitten säilötään.

Synteettiset säilöntäaineet takaavat tuotteille pitkän säilyvyyden, joskus jopa hämmästyttävän pitkän. Itse käytän tällä hetkellä neljä vuotta sitten ostettua shampoota, jonka tuoksu, koostumus tai pesuominaisuudet eivät ole muuttuneet neljässä vuodessa miksikään. Jemmoista löytyy vielä paljon vanhempia suihkugeelejäkin. Luonnonkosmetiikan shampoo ei olisi enää käyttökelpoista noin pitkän ajan jälkeen.

Hauschka_tuubi

Luonnonkosmetiikassa käytetään säilyvyyttä parantavina aineina mm. alkoholia ja eteerisiä öljyjä. Näiden lisäksi voidaan käyttää luonnollisenkaltaisia säilöntäaineita kuten bentsoehappoa, salisyylihappoa, sorbiinihappoa ja bentsyylialkoholia. Nämä ovat tosiasiassa keinotekoisia aineita, mutta sallitaan luonnonkosmetiikan sertifiointikriteereissä.

Ennenkaikkea luonnonkosmetiikassa pyritään kuitenkin varmistamaan tuotteen säilyvyys pakkausteknisillä tavoilla. Pakkaukset muotoillaan niin, että mikrobien kulku ja valon vaikutukset tuotteeseen minimoidaan. Valmistajat suosivat tuubimallisia ja valoa läpäisemättömiä pakkauksia. Dr. Hauschkan tuotteet ovat ehkä selkein esimerkki pakkausteknisesti hyvin säilötystä luonnonkosmetiikasta. Kasvovoiteet on pakattu metallituubeihin, jotka on vielä sinetöity niin, että tuote ei pääse hapettumaan ennen käyttöönottoa (kuva).

Weleda_tuubi

Myös Weleda suosii metallituubeja, mutta ne eivät ole sinetöityjä.

Pumppupullot

Tuubin ohella pumppupullot ovat hygieenisin tapa pakata kosmetiikkaa. Mitä pienempi aukko josta voidetta otetaan, sitä huonommin sisältö pääsee hapettumaan eivätkä mikrobit joudu tuotteeseen käsiemme kautta. Kannelliset purkit ovat huonoin mahdollinen pakkaus luonnonkosmetiikalle (ja oikeastaan mille tahansa kosmetiikalle), sillä voide pääsee hapettumaan joka kerta kun purkin avaa. Harva jaksaa myöskään käyttää spaattelia voiteen annosteluun, joten voide on hetkessä täynnä mikrobeja.

Luonnonkosmetiikassa tuotteet on lähes järjestään pakattu nokka- tai pumppupulloihin, ja kannellisia purkkeja näkee aniharvoin. Kibio kuuluu niihin poikkeuksellisiin luonnonkosmetiikan merkkeihin, jotka käyttävät paljon purkkipakkauksia, ja se saa minut kyllä ihmettelemään miten tuotteet säilyvät avaamisen jälkeen.

LaveraNeutral_pullo

Myös pakkauksen ruskea tai tumma väri auttaa tuotetta säilymään paremmin. Tämän vuoksi lääkkeetkin pakataan usein ruskeisiin lasipulloihin.

Oletteko te tulleet ajatelleeksi tällaisia säilyvyyteen liityviä juttuja? Tykkäättekö enemmän pumppupulloista vai kannellisista purkeista? Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi purkkeja enää edes käytetään. Ne näyttävät ehkä ylellisemmiltä kuin tuubit ja pullot, mutta ovat niin epähygieenisiä – ja epäkäytännöllisiäkin, kun osa vaikuttavista aineista hapettuu tiehensä – että on hullua että kosmetiikkateollisuus käyttää niitä edelleen niin paljon.

*) Ai miksi minulla ylipäänsä on 1,5 vuotta vanhaa puhdistusemulsiota? Tykkään enemmän vaahtoavista putsareista, ja niinpä käytän näitä testausta varten saamiani emulsioita aika harvoin. Woolworths puolestaan kirvelee silmissä ja sen voisin kyllä heittää jo mäkeen… ^_^.

Kommentit (35)
  1. Täällä myös yksi, joka ei ymmärrä kannellisia purkkeja! Ne on mun mielestä aika ällöttäviä, kun ajattelee sitä että joka kerta, kun laittaa vaikka sitä jalkavoidetta, niin sinne menee kaikki bakteerit käsistä ja jos hiplailee vielä jalkoja ja sen jälkeen ottaa rasvaa, niin siellä onki mukana jalanki bakteereja! Kiva :S

  2. Tuubi,pumppupullo <3

    Käytän Bio Richin kasvo ja vartalovoidetta ja INHOAN kun voidetta kaavitaan purkista vaikkakin puhtain käsin :/ Eikä kansikaan ole kummoinen.

    http://sokos.s-verkkokauppa.fi/wcsstore/SOK_StorefrontAssetStore/images/product/iso/6417037100599.jpg

    TBS hamppukäsivoide taas on pakattu kätevästi ja korkissa on vielä urat mikä helpottaa korkin kiinni laittamista tiiviiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *