Luonnonkosmetiikan parhaat SPF-päivävoiteet

On se aika vuodesta, kun on hyvä aloittaa ihon suojaaminen UV-säteiltä. 🌞

Tai: jos olemme fiksuja, käytämme UV-suojaa vuoden ympäri. Mutta harva edelleenkään tekee niin, ainakaan Suomen leveysasteilla jossa UV-säteily on talvisin mietoa. Uskon, että tämä tulee muuttumaan tulevaisuudessa, ja ehkäpä jo kymmenen vuoden kuluttua päivittäinen UV-suojavoide on yhtä luonnollinen osa ihonhoitoa kuin tavallinen kosteusvoide.

Yksi syy UV-suojatietoisuuden kasvamiseen on soluvaurioita aiheuttava UVA-säteily, jonka haitat selvisivät paljon myöhemmin kuin polttavan UVB-säteilyn. Joidenkin lähteiden mukaan UVA-säteilyn määrä vaihtelee huomattavasti vähemmän kuin UVB:n, pysyen tasaisempana ja iholle haitallisissa lukemissa vuoden ympäri. Näin ollen tarve UVA-suojalle on perusteltua myös talvella. Koska UVA-säteily läpäisee lasin ja pilvet, on UVA-suojasta hyötyä iholle myös sisätiloissa.

Tietoisuus ja ymmärrys ihon valovanhenemista kohtaan tulee varmasti vain lisääntymään lähitulevaisuudessa, ja sen myötä aurinkovoiteet nähdään yhä vahvemmin uudessa roolissa ihon terveyttä edistävinä hoiva-aineina.

Joko sinä kuulut heihin, joille aurinkovoide on paljon muuta kuin ”biitsillä tai etelänlomalla levitettävä rasva”? :)


Suojakertoimellisia päivävoiteita on ollut saatavilla normikosmetiikan puolella jo pitkään, mutta luonnonkosmetiikassa, jossa UV-suojatuotteiden formulointi ylipäänsä on paljon vaikeampaa kuin normikosmetiikassa, SPF-päivävoiteet ovat loistaneet poissaolollaan.

Vasta ihan viime vuosina, luonnollisen aurinkosuojateknologian kehittyessä ja parantuessa, niitä on alkanut pikku hiljaa ilmestymään eri sarjoihin.

Tässä ovat kolme parasta tuntemaani luonnonkosmetiikan SPF-päivävoidetta:

Circulove Day Cream SPF 20

Tash Sisterhood Invisible City SPF 30

Patyka Dark-Spot Correcting Fluid SPF 30

Olen saanut kaikki tuotteet valmistajilta/maahantuojalta.

⛱️ Huom: suojakertoimellisen päivävoiteen ja aurinkovoiteen ainoa ero on tyypillisesti vedenkestävyys. Kumpikin antaa yhtä hyvän suojan UV-säteilylle ja nimitys on usein puhtaasti vain markkinoinnillinen ratkaisu. Aina SPF-päivävoiteessa ja aurinkovoiteessa ei ole välttämättä rakenteellisesti mitään eroa, mutta tyypillisesti päivävoiteen nimellä myytävät SPF-tuotteet kehitetään vähemmän vettähylkiviksi, jolloin ne myös tuntuvat iholla kevyemmiltä.

⛱️ Toinen huomioitava seikka: mitä alhaisempi suojakerroin, sitä paremmat mahdollisuudet voiteella on hoitaa ja kosteuttaa. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että UV-suojafiltterin osuus tuotteessa on suuri. Mineraalifiltterin (sinkkioksidi ja titaanidioksidi) pitoisuus SPF30 ja sitä korkeammissa kertoimissa on jopa 25%. Kun neljännes voiteesta on jauhetta, voi kuvitella, miten se vaikuttaa kosteuttavuuden tunteeseen.

CIRCULOVE FACE CREAM SPF 20

Plussat: 

 • Kotimainen
 • Kosteuttava
 • Korkea pitoisuus hoitavia aineita
 • Sisältää runsaasti laadukkaita antioksidantteja

Miinukset:

 • Käyttäjästä riippuen suojakerroin: aurinkoherkälle iholle SPF 20 voi olla liian matala. Ja vaikka ihosi olisi ei-palavaa tyyppiä, korkeampi suojakerroin antaa joka tapauksessa paremman suojan UVA-säteille.

Kotimaisen Circuloven SPF 20 -päivävoide on ihotuntumansa ja ainesosiensa puolesta ykkössuosikkini. Koska siinä on alempi suojakerroin, koostumuksesta on saatu myös rehellisesti kosteuttava. SPF 20 antaa oikein hyvän suojan iholle, joka ei pala herkästi – hauska ajatella, että vain 20 vuotta sitten sitä pidettiin ”erittäin korkeana suojana”.

Circuloven tuotteiden the juttu ovat korkealaatuiset, fermentoidut raaka-aineet. Päivävoiteen ainesosista seitsemän on fermentoituja: vadelman siemenöljy, kaura, puna-apila, auringonkukan siemenöljy, kurkku-uute, valkoinen ja vihreä tee. Voiteen pohjan muodostavat vadelman siemenöljy (mehuteollisuuden sivutuote 👍), ruusuvesi sekä sheavoi, UV-suojan tuo sinkkioksidi (ei-nano). Mineraalifiltteri ei tunnu voiteessa yhtään, eikä tätä iholle levittäessä pystyisi päättelemään, että siinä on UV-suojafiltteri.

Voiteessa ei ole hajusteita, mutta teeuutteet sekä kurkku-uute tuovat siihen viehättävän raikkaan ja mun nenään myös kevyesti hedelmäisen tuoksun. Kurkku-uute on yllättävän ”makean” tuoksuinen, ei lainkaan yrttisen vihreä.

Circuloven tuotteita myyvät Circuloven oman verkkokaupan ohella Ruohonjuuri-myymälät. Hintaa voiteella on 39,95€ / 30 ml.

TASH SISTERHOOD EMPOW MOISTURIZER INVISIBLE CITY SPF 30

Plussat:

 • Hienostunut, hyvin ohut koostumus
 • Miellyttävä ja myös kevyesti kosteuttava ihotuntu
 • Sisältää runsaasti laadukkaita antioksisantteja
 • Kolmikon edullisin hinta

Miinukset:

 • Filtterinä ainoastaan titaanidioksidi, joka ei suojaa yhtä hyvin UVA-pään säteiltä kuin sinkkioksidi. Toisaalta titaanidioksidi on sinkkioksidia parempi ympäristölle (tästä aiheesta myöhemmin lisää toisessa postauksessa)

Tashin Invisible City on kahdesta SPF 30 -tason päivävoidesuosikistani kosteuttavampi. Se tuntuu jopa kevyesti ravitsevalta, eli jättää iholle pehmentävän tunteen. Verrattuna Circuloveen, Tashin koostumuksessa on kuitenkin huomattavasti enemmän teknisiä skin feel -ainesosia, mikä on toki perusteltuakin, jotta saadaan korkeamman suojakertoimen ”jauhoisuutta” neutraloitua. Tashin voiteen hoitaviin ainesosiin lukeutuvat aloe vera – ja oliivinlehtiuute, manteliöljy sekä sheavoi. Titaanidioksidi on ei-nano-laatuista.

Ihosta riippuen Tashin voide saattaa jättää ihan aavistuksenomaisen vaalean kajon ihoon. Mineraalifiltterien jättämä vaaleus riippuu partikkelien koon ja muiden laatutekijöiden ohella myös käyttäjän ihon rakenteesta ja sävystä. Yhden iholla täysin näkymätön voide voi toisen iholla näyttääkin vaalealta.

Tash Sisterhoodin tuotteita myy mm. Sokos ja verkossa Jolie. Hintaa voiteella on Joliessa 36,90€ / 50 ml, Sokoksella hinta on aika paljon arvokkaampi: 44,90€.

PATYKA DARK SPOT CORRECTING FLUID SPF 30

Plussat:

 • Paras UV-suoja: voiteessa on sekä sinkkioksidia että titaanidioksidia (ei-nano)
 • Superhienostunut ja erittäin ohut fluidikoostumus
 • Sisältää UV-säteilyn haittavaikutuksia neutraloivaa ruskoleväuutetta

Miinukset:

 • Ei kovin kosteuttava
 • Kolmikosta vähiten antioksidanttinen; sisältää paljon vähemmän antioksidanttisia aineita kuin Tash ja Circulove
 • Hinta

Patykan tuotteessa on joukon paras UV-suoja: koostumukseen on leivottu sekä sinkkioksidia että titaanidioksidia, mikä tuo voiteeseen laajan UV-suojan kattaen myös UVA-alueen. Sinkkioksidi tuo jo yksinään laajan kirjon UV-suojan, mutta sinkkioksidia tarvitaan titaanidioksidia suurempi määrä tuomaan sama suojakerroin. Näin ollen titaanidioksidin sisällyttäminen reseptiin keventää koostumusta verrattuna pelkästään sinkkioksidia hyödyntävään SPF 30-tason voiteeseen.

Mitä tulee vaaleaan kajoon iholla, Patykan voidetta koskee sama huomio kuin Tashia: jonkun iholla se saattaa jättää aavistuksen vaaleaa. Minun ihollani kummatkin voiteet ovat aivan näkymättömiä. Patykan UV-suojatuotteet ovat aivan häkellyttävän ”olemattoman” tuntuisia iholla, ja niitä voi suositella henkilölle, joka etsii aivan erityisen hienostuneita ja iholla ei-tuntuvia luonnollisia aurinkosuojatuotteita

Patykan tuotteita myyvät Sokos, Stockmann ja Ruohonjuuri sekä verkossa mm. Jolie. Joliessa Dark Spot Correcting Fluidin hinta on 62,90€ / 50 ml.

*

Hei, mua kiinnostaa:

Kuka teistä käyttää vuoden ympäri SPF-voiteita? Onko joukossamme heitä? Mikä on teidän suosikkivoiteenne?

kauneus ihonhoito
Kommentit (52)
 1. Venla / Breezes from My Atlas
  10.4.2023, 12:42

  Vuoden ympäri käytän Nivean päivävoidetta, jossa spf 15. Aurinkoisilla keleillä ja kesäisin naamaan päätyy Alga Mariksen sävyttävä aurinkovoide spf 30 tai La Roche Posayn aurinkovoide spf 50 ☺️

  1. 🙂👍

   L R-P:n aurinkovoiteet muuten kuuluvat filtteriteknologialtaan synteettisen aurinkovoiteiden parhaimmistoon. ☺️

   1. Käytän ympäri vuoden ”auringon määrästä” riippuen Lumenen Stay spf 30 (mineraali) meikkivoidetta tai Alga Mariksen spf 50 sävyttävää aurinkovoidetta (tämä korvaa minulla meikkivoiteen). Päivävoiteissa en käytä kerrointa, muuten se on minulle liian kuivattava.

 2. Itsellä on lähes läpi vuoden käytössä Essen meikkivoide jossa on spf 30. Touko-kesäkuun vaihteessa vaihdan sen Algamariksen sävyttävään aurinkovoiteeseen, koska siinä on mattaisempi tuntuma ja ihoni ei ole enää silloin niin kuiva ja se sopii paremmin omalle iholle kesäkäyttöön. Esimerkiksi eilen Essen meikkivoiteen alle laitoin lisäksi Essen aurinkovoiteen, koska oleilimme muutaman tunnin meren äärellä. Jos en halua ns. meikattua ihoa käytän Ekopharman tyrni päivävoidetta, jossa on spf 30. Kesällä kasvoilla on pakko käyttää spf 50 suojaa, koska palan todella helposti. Viime kesänä kaikki käyttämäni spf 50 suojat olivat synteettisen kosmetiikan puolelta. Aiemmin olen käyttänyt Algamariksen 50 suojia. Kaikkien spf suojien alle kerrostan kasvovettä ja laitan kevyen kasvovoiteen. Kesällä alle laitan kasvovettä ja pari tippaa seerumia.

  1. Itsellä on lähes läpi vuoden käytössä Essen meikkivoide jossa on spf 30. Touko-kesäkuun vaihteessa vaihdan sen Algamariksen sävyttävään aurinkovoiteeseen, koska siinä on mattaisempi tuntuma ja ihoni ei ole enää silloin niin kuiva ja se sopii paremmin omalle iholle kesäkäyttöön.

   Hyvät huomiot, olen itse ihan samaa mieltä näistä voiteista: kummatkin ovat tosi hyviä, Esse ”rasvaisempi” ja sopii kuivemmalle iholle ja Alga Maris mattaisempi ja sopii normaalista sekaiholle. 👌

   Jos en halua ns. meikattua ihoa käytän Ekopharman tyrni päivävoidetta, jossa on spf 30.

   Tämä on muuten aivan ihana! 😍 Sitä markkinoidaan aurinkovoiteena niin en sisällyttänyt sitä tähän postaukseen – vaikka tosiaan teknologiahan on ihan sama ☺️ Kuuluu mun kasvoaurinkovoidesuosikkeihin Patykan ja Alga Mariksen rinnalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *