Karkkipäivä
Karkkipäivä

Luomivärien koostumuksista

Vähän asiaa luomivärien koostumuksista. ”Perusmeikkailija” ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon luomivärin  koostumus vaikuttaa meikin onnistumiseen, mutta minun kaltaiseni meikkibimbo analysoi tällaisia supertärkeitä* asioita päivittäin.

*) Huumoria

Luomivärit voi jakaa karkeasti neljään eri koostumukseen; matat, satiinit, helmiäiset ja glitterit. Matat eivät heijasta lainkaan valoa, satiiniset ovat kevyesti hohtavia, helmiäiset runsaasti hohtavia ja glitter-sävyissä on kimallepartikkeleita. Käyn nyt hieman läpi eri koostumuksien ominaisuuksia.

Koostumukset_matta

MAC Copperplate – Dr. Hauschka Stone Colours – Manly 120

Mattasävyt voivat olla hankalia. Koska ne eivät heijasta valoa, on niiden häivytys aina hieman työläämpää kuin helmiäisten. Valoaheijastavuus antaa paljon anteeksi, sillä hohtava varjon reuna ei näytä yhtä tarkkarajaiselta kuin mattainen. Valoaheijastamattomuudella on myös etunsa. Mattasävyillä saa luotua kaikkein tummimmat ja intensiivisimmät varjostukset. Jos teet jotain todella dramaattista lookkia, pohja kannattaa aina tehdä mattasävyillä.

Mattasävyt kärsivät myös harmillisen usein kuivasta ja pölyisestä koostumuksesta. Ihanteellisimmillaan puuteriluomiväri tuntuu aavistuksen voidemaiselta tai kostealta, vaikkei siinä mitään kosteutta olekaan. Jos luomiväri on todella kuiva ja ”jauhoinen”, se ei tartu ihoon parhaalla mahdollisella tavalla. Myös muut kuin mattakoostumus voivat olla kuivia, mutta matta- ja glittersävyt tuntuvat kärsivän ongelmasta muita koostumuksia useammin.

Koostumukset_satiini

Dior Bleu Denim (siniset) – Dior The Mauves – Dior Rose Gipsy

Satiiniset koostumukset ovat arkimeikissä helpoimpia ja toimivimpia sävyjä. Vaikka Raili Hulkkonen on ikävästi iskostanut moneen aikuiseen naiseen uskon, että 30 täytettyään saa käyttää vain mattasävyjä, ovat kevesti hohtavat sävyt oikeasti paljon imartelevampia. Kokomattainen meikki on aika eloton ja jopa tunkkainen, mutta hohto tuo meikkiin heti valoa ja heleyttä. Satiinikoostumuksen hohto on niin hienojakoista, että se ei tuo kenenkään ryppyjä esiin, vaan päinvastoin häivyttää niitä valokynän tavoin. Satiiniset luomivärit tuntuvat usein silkkisiltä ja levittyvät ja häivyttyvät kauniisti.

Koostumukset_helmiainen

Urban Decay Shattered – Manly 120 – MAC Amber Lights – Dior Tropical Light

Helmiäissävyillä oli pitkään huono maine juurikin rva Hulkkosen kaltaisten kommenttien takia. Kommenteilla on sinänsä ollut joskus perustelunsa, sillä helmiäiskoostumus on ennen vanhaan ollut paljon kiiltävämpi ja partikkelit karkeampia. Meidän aikamme helmiäispigmentti on kuitenkin paljon hienojakoisempaa.

Helmiäissävyille on englanniksi monia nimityksiä, kuten frost, pearl, shine, shimmer, iridescent ja metallic, mutta kaikille on yhteistä selkeä hohto. Metallisävyt ovat kaikista hohtavimpia. Ihan aitoa helmiäistä luomiväreissä ei taida olla lainkaan(?), vaan hohto tulee esimerkiksi mica-nimisestä mineraalista. Helmiäissävyt ovat omiaan juhla- tai iltameikeissä, mutta me meikkifriikit käytämme niitä päivittäin. Itse pidän hohtavaa koostumusta aivan arkisena, ja hätkähdän edelleen kun asiakkaat töissä empivät helmiäisluomivärien kohdalla.

Koostumukset_glitter

Dior Sweet Illusion (matta + glitter) – Urban Decay Grifter (helmiäinen + glitter) – Urban Decay Chopper (helmiäinen + glitter) – MAC Creme De Violet (matta + mikroglitter). Urban Decayn glitter ei erotu kuvassa, mutta Ammo-paletin omistajat tietänevät että naamalla se kyllä näkyy….

Glitter on yksi epäkiitollisimmista koostumuksista. Glitter ei oikeastaan itsessään ole mikään koostumus, vaan kimallepartikkeleita lisätään muihin koostumuksiin, niin helmiäisiin kuin mattoihinkin. Useimmiten glitter yhdistetään kuitenkiin mattaan, ja surullista kyllä vieläpä siihen kuivaan, jauhoiseen mattaan. Glitterin omituisuus luomiväreissä on sen totaalinen epäkäytännöllisyys; glitter näkyy kyllä värinapissa, mutta kun levität sen luomelle, ovat kaikki glitterit naamallasi eikä silmämeikkisi kimaltele pätkääkään. Poikkeuksiakin toki on, mutta pääsääntöisesti glitter käyttäytyy juuri näin. Syy on siinä, että glitter-partikkelit ovat niin suuria luomivärin muihin ainesosiin verrattuna, etteivät ne yksinkertaisesti tartu ihoon muun luomivärin mukana. Glitter-partikkelit ovat painavia, ja pyrkivät putoamaan. Herkkäsilmäisten ja piilolinssien käyttäjien olisi hyvä välttää glitter-luomivärien käyttöä. Itse kierrän tämän koostumuksen kaukaa.

Koostumukset_glitter2

Glitter-luomivärien poistokaan ei aina ole yhtä helppoa kuin muiden, ja glittereitä saa hinkata iholta joskus loputtomiin.

Eri merkkien koostumuksien välillä on luonnollisestikin eroja. Esimerkkejä kuivasta, jauhoisesta koostumuksesta ovat esimerkiksi 88- ja 120 –palettien sävyt, jotkut mineraaliluomivärit sekä osa Make Up Storen  Microshadow-luomiväreistä. Huomaat miten tämä koostumus käyttäytyy, kun yrität lähteä kerrostamaan tai häivyttämään sitä. Koska kuiva koostumus ei tartu ihoon kunnolla, se lähtee helposti siveltimen uuden vedon mukana. On tuskastuttavaa yrittää häivyttää sävyä, jonka läpi iho alkaa kuultaa. Samoin sävyn pakkaaminen eli voimakas kerrostaminen on työlästä. Monisävyisen meikin teko jauhoisella koostumuksella on vaikeaa, koska sävyjä on hankala liu’uttaa toisiinsa, ja edellinen sävy häipyy iholta samalla kun yrität lisätä sen viereen toisen sävyn. ”Vika” ei siis aina suinkaan ole meikkaajassa, jos meikki ei meinaa asettua.

Hyvä koostumus levittyy ja tarttuu iholle tasaisesti eikä pöllyä, ja haalenee häivyttäessä kauniisti antamatta ihon kuultaa läpi.

Esimerkki erinomaisesta koostumuksesta löytyy mm. Diorilta. (Korostan tosin, että kaikilta merkeiltä löytyy myös heikkoja koostumuksia, niin myös Diorilta.) Diorin satiininen koostumus on lempparini ja mielestäni vertaansa vailla, en ole vielä ainakaan muilla merkeillä törmännyt yhtä silkkiseen, hienojakoiseen ja kauniisti levittyvään laatuun. Etenkin vanhemmissa paleteissa tätä koostumusta on käytetty paljon, uudemmissa on kokemukseni mukaan enemmän vaihtelua. Samoin Diorin iridescent-laatu on aivan upea. Hohto on voimakasta mutta todella, todella hienojakoista ja häivyttyy kuin itsestään.

Koostumukset_helmiainen2

Päivittäiskosmetiikan puolella pidän eniten L’orealin ja Max Factorin luomivärien koostumuksesta. Tässä mielettömän pehmeät helmiäissävyt Max Factor Burnt Bark, L’oreal Platinum Beige ja L’oreal Natural Peach.

Jopa yhden merkin samanniminen koostumus vaihtelee, tästä hyvänä esimerkkinä MAC. MACin luomivärithän on jaettu peräti yhdeksään koostumukseen, joista Frost, Satin, Starflash ja Veluxe Pearl ovat hohtavia, Lustret hileisiä tai glitterisiä, Matte ja Matte2 (yllättäen) mattoja, Veluxet semimattoja ja Velvet vaihtelee matasta mikroglitteriin. Suosituin koostumuksista on Frost, jonka pitäisi olla se hohtavin. Frostit voivat olla kovia ja heikkopigmenttisiä (esim. sävyt Paradisco ja Seedy Pearl) tai voidemaisen pehmeitä ja runsaspigmenttisiä (esim. Amber Lights ja Naked Lunch). Samoin ne voivat olla todella voimakkaasti hohtavia tai hyvin himmeitä. Koostumuksen nimi ei siis ikävä kyllä takaa samaa laatua.

Parhaimmat testaamani mattasävyt löytyvät MACiltä ja Dr. Hauschkalta. MACin Matte2-koostumus on pehmeämpi ja ”voidemaisempi” kuin alkuperäinen Matte, ja Dr. Hauschkan Stone Colours –paletti on kuin tehty Matte2:lla. IsaDoran viiden sävyn mattapaletit vaikuttavat myös olevan lähellä tätä koostumusta.

Mikä on teidän suosikkikoostumuksenne? Entä inhokki? Löytyykö lukijoiden joukosta niitä, jotka noudattavat Hulkkoskan mattasävysuositusta eivätkä voisi kuvitellakaan käyttävänsä helmiäisluomivärejä? Entä onko joku löytänyt glitterluomivärin, jonka glitterit todella pysyvät luomilla?

Kommentit (56)

 1. Chatte

  Mun lemppari on helmiäinen! Satiinikoostumus menee yhtä hyvin. Dioria en vielä ole päässyt kokeilemaan, mutta parhaat helmiäissävyt löytyvät oman kokemukseni perusteella Inglotilta! Rakastan, rakastan niin paljon. :) BeYu:lta olen löytänyt yhden hyvän luomiväriduon, jonka värit olivat satiinikostumusta. :)

 2. Jenni

  Mattakoostumus ei innosta yhtään, satiinit ja helmiäiset on lemppareita. :) Aikomuksena tilata Coastal Scentsiltä heidän 88 Shimmer-palettinsa, näyttää se vain niin upealta.

 3. emminkäinen

  Raili Hulkkonen mai ääs :D
  Arvaa millasta on tehdä duunia ihmisen kanssa, joka palvoo Railia (Railin asiakas). Kaikkeen vedotaan, että Raili sanoi, että mulle ei käy se ja se, Raili sanoi, että mun silmä pitää meikata näin, Raili sanoi, että Jane Iredalea ei levitetä pyöritellen, Raili sanoi, ei helmiäistä vanhemmille naisille… aargh, yritäpä siinä nyt sitten tehdä työsi :D

 4. Emma

  Moikka,
  mä olin karkoittaa itseni luomivärien parista kokonaan mattaluomiväreillä noin vuosi sitten, kun aloitin kokeilut. En uskaltanut ostaa helmiäislaatua, kun ajattelin sen hyppäävän silmille. Mattaa taas en osannut häivyttää. Väri tietysti oli omaperäinen ruskea ;)

  Sittemmin innostuin mineraalimeikeistä ja siellä puolella suurin osa on shimmeriä ja ymmärsin, ettei matta oo must. Itse asiassa en ole sen jälkeen ostanut mattavärejä kuin 120-paletissa ja ehkä yhden mineraalisamplen.

  Ja se glitter, argh. Sitä on aina vaan poskilla tai silmissä pistelemässä. Not for me (ainakaan ennen kuin keksin millä erikeeperillä stikkaan irtoglitterin luomille)

 5. -emma-

  Kiitos kun laitat välillä tälläsiä ihan perusasioita meikeistä!
  Oon aikasemmin karttanu luomivärejä aika lailla juuri tuon kuivan koostumuksen takia: väri ei levity kunnolla ja sitten se katoaa luomelta päivän aikana vaikka minkälaisilla pohjustuksilla. Tykkään satiinisesta koostumuksesta eniten, ja oon juuri ettimässä kohtuuhintasta palettia pastellisävyissä ja sellasella vähän voidemaisella koostumuksella. :) Diorit vaikuttais muuten täydellisiltä mutta se hinta…
  Glitterit ja matat kierrän kaukaa.

 6. Quutti

  Suosikkejani ovat kohtuullisesti hohtavat satinit ja frostit (MAC) sekä matte2, josta löytyvät ihan lemppariluomivärini typographic ja copperplate. Muita suosikkeja ovat satin taupe ja naked lunch sekä monet muut värikkäämmät, mutta näillä nimeltä mainituilla saa varmasti toimivan ja siistin meikin sinisille silmille. Lankean aina glitterpommien ihanaan ulkonäköön, mutta osaan jo monen vastoinkäymisen opettamana vältellä niiden ostamista: siksi Urban Decayn paletit ovat jääneet Sephoraan matkoilla vaikka mieli olisi tehnyt. Myös aiemmin mainittu Diorin Coquette on ihana, iridescentit ovat mielestäni samanlaisia kiiltopesäkkeitä kaikki. Näyttävät vaaleilta ja samanvärisiltä luomella, vaikka napeissa ovat ihania. Aion ehkä testata Inglotin seuraavaksi! ;)

 7. Anna

  Toimivan glitterin olen löytänyt H&M:n meikkivalikoimista, eli tarkemmin niistä pienistä lieriönmuotoisista luomivärirasioista, joita myydään sävy/rasia ja mukana on myös applikaattori. Käytän sarjan ruskeaa sävyä usein kun haluan tehdä vahvan ja säväyttävän meikin, esim. baariin. Glitteri on sekoitettu jauheeseen ja levittyy nätisti, eikä varise. Kannattaa kokeilla, ei ole ainakaan kallista jos ei tykkääkkään! :)

 8. Pandora

  Minä taasen törmäsin tänään ensimmäistä kertaa äärimmäisen toimivaan glitter-luomiväriin. Jokin seppälän halpismerkki sellaisessa ovaalin muotoisessa rasiassa, eikä glitter muuten varise mihinkään! Ollakseni rehellinen huomasin sen glitterin vasta kun olin jo meikannut ja aloin miettiä että mikäs sininen välähdys tuo muka oli :P

 9. miu

  Mää oon vähän amatööri meikkaaja, mutta tossa jossain vaiheessa, ehkä kuukaus sitten, huomasin eron mattamaisella ja kiiltävemmällä luomivärillä. Helposti mattamaisella menee meikki pieleen, kun en oo kovin hyvä :D Mut kiiltävällä yleensä onnistuu (ei glitter vaan semmonen järkevä kiiltävä :D)

 10. memmuli

  Hei! ihania postauksia sinulla! :) tämän blogin kautta löysin myös tuon manly 120-paletin(<3), mutta mistä sen voi ostaa? e-bayssä olen nähnyt, mutta tiedätkö (tai tietääkö joku lukijoista) onko sitä suomessa missään ihan kaupassa, tai mahdollisesti muualla netissä? asun helsingin lähellä :)

  • Sanni

   Ei myydä Suomessa. eBayn lisäksi 120-paletteja saa ainakin BF-Beautysta, tulevat vain vähän kalliimmaksi kuin eBaysta. Coastal Scentsistä saat myös samantyylisiä paletteja (jälleen kalliimmalla kuin eBaysta), mutta sävyjä on ”vain” 88.

 11. Aino

  Glitterit ovat toisinaan vähän ikäviä, mutta suosikkeja ovat helmiäiset ja satiiniset. :)

 12. Jonttu

  Alle kolmikymppisenä, ehkä jopa siinä 25:n ikäisenäkin pelkäsin käyttää mitään muuta kuin mattaa juurikin Raili Hulkkosen rintaäänellä lausutun ”totuuden” vuoksi. Onneksi luin tämän postauksen ja muutin mieltäni!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.