Lumiset terveiset Ateenasta

Uskokaa tai älkää, mutta tämä kuva on ystäväni talon edestä Ateenassa, tänään.

Kreikassa on parhaillaan menossa pahin lumimyräkkä miesmuistiin, ja olen saanut ateenalaisilta ystäviltäni paljon kuvia. Sielläkin voisi jo kaivaa sukset esiin…!

Lumi ei suinkaan ole Kreikassa ihan vieras sääilmiö, mutta näin paljon lunta tulee aniharvoin.

Päätin jakaa Kreikan lumiterveiset teidänkin kanssanne, blogia kun lukee suuri ja harras Kreikan ystävien joukko ❤️ Olen saanut luvan kuvien julkaisuun ystäviltäni.

Haastattelin ystävääni ja blogistakin monelle tuttua Mariannaa lumitilanteesta.

Kuinka usein Ateenassa sataa lunta?

Marianna: itse asiassa melkein joka vuosi. Mutta lumi ei juuri koskaan pysy, vaan sulaa ennenkuin edes ehtii maahan. Tämän hetkinen tilanne Ateenassa on erittäin harvinaista – ”kerran 10 vuodessa” -ilmiö!

Miten kylmää siellä voi olla kylmimmillään?

Marianna: vaikea kysymys, koska numeraalinen arvo ei kerro koko totuutta, ei etenkään säästä puhuttaessa. Kylmimmät säätilat jotka olen kokenut, ovat -11°C New Yorkissa ja -11°C Berliinissä, ja vastaavasti 0°C Ateenassa. Koska talvi-ilma Kreikassa on todella kuivaa, kylmyys täällä on hyvin raakaa, ja nolla astetta tuntuu äärimmäisen kylmältä.

Viime päivinä asteet Ateenassa ovat olleet välillä -1°C ja +2°C.

Kun olin Suomessa vierailulla, huhtikuinen nolla-asteen kylmyys tuntui minusta samalta, kuin meidän +10-12°C täällä Kreikassa.

Ovatko kreikkalaiset yleisesti ottaen iloisia lumesta, vai onko se enemmän harmi?

Marianna: olemme ihan innoissamme! :)

Totta kai lumi on joillekin ihmisille myös vaiva, mutta koska lumi on niin harvinainen ilmiö ja kestää täällä vain 2-3 päivää, minusta kenenkään ei pitäisi valittaa..!

Mutta (ja aina on tietysti mutta), lumi voi olla tosi vaarallista niille, jotka eivät osaa kävellä, tai vielä pahempaa, ajaa lumessa. On myös lisättävä, että kun lumi alkaa sulaa, sen kaduille jättämä harmaa sohjo on todella ällöttävän näköistä.

Millaisia ongelmia lumi voi aiheuttaa?

Tämän vuoden ongelma numero 1 ovat kaatuneet puut. Pelkästään Ateenassa on kaatunut 600 puuta..! Puut katkaisivat sähköjohtoja ja puolet Attikasta oli pimeänä ja ilman lämmitystä yli vuorokauden!

Tietysti kaatuvat puut aiheuttavat paljon vahinkoa myös kaduille parkkeeratuille autoille sekä jalankulkijoillekin.

Kuten mainitsin aiemmin, lumi itsessään ei niinkään aiheuta ongelmia, kuin ihmiset, jotka kävelevät tai ajavat lumessa. Lumi aikaansaa paljon liikenneonnettomuuksia, koska autoissa ei myöskään ole talvirenkaita. Kun tien pinnat jäätyvät, tilanne on kaikkein vaarallisin. Ihmiset kaatuilevat ja liukastuvat ja murtavat luitaan ja teillä sattuu ketjukolareita.

Terveydenhuolto on yksi suurista kärsijöistä lumitilanteessa.

Viranomaiset määräävät ihmiset jäämään koteihinsa ehkäistäkseen lumeen liittyviä onnettomuuksia, ja moni terveydenhuollossa työskentelevä jää kotiin määräysten vuoksi, tai ei ylipäänsä pääse töihin lumen takia. Sairaaloissa on alimiehitys. Kaikki terveydenhuollon toimenpiteet käytännössä pysähtyvät – leikkaukset, rokotukset, sädehoidot, röntgen-kuvaukset.

Näinä lumisina päivinä Ateena jäätyy – niin kuvaannollisesti kuin konkreettisesti.

Mariannan lumienkeli:

Kommentit (5)
  1. Olen itse ollut useinkin noilla leveyspiireillä talvisin. Itse uskon, että osa kylmyyden tuntemusksesta tulee siitä, että mikään ei ole tehty kylmää varten. Rakennukset vuotavat ja ovat jääkylmiä. Lattiapinnat ja vastaavat ovat kylmiä. Erään ystäväni kodissa esimerkiksi kylpyhuoneessa ei ole mitään lämmitystä. Enkä tarkoita mukavuuslattialämmitystä, vaan sitä ettei mitään kylpyhuoneen rakenteita ole lämmitetty. He saavat auisnhuoneisiin irrallisilla lämmityspattereilla ehkä 15 astetta, mutta kylpyhuone on kylmän kelin sattuessa vain muutaman asteen lämpimämpi kuin ulkoilma. On ilman muuta ymmärrettävää, että on turha käyttää rakentaessa rahaa eristeisiin ja lämmitykseen, jos sitä tarvitaan vain muutamana päivänä vuodessa, mutta niinä päivinä asunnot on todella kylmiä. Ja siitä kylmyydestä aiheutuu suuria terveyshaittoja. Kun puhutaan siitä, että etelä-euroopassa kuolee ihmisiä kylmyyteen, niin moni saattaa luulla, että tämä tapahtuu ulkona, mutta ei, kyse on usein juuri sisätiloissa tapahtuneesta paleltumisesta.

    Myöskään ihmisten vaatteet ja kengät eivät ole talvivaatteita ja kenkiä. Parhaimmillaan saattaa nähdä ihmisiä talvella paksu turkki päällä, mutta ilman hattua ja jalassa ohuet nahkapohjalliset kengät. :) Ei ihme, että kaduilla tapahtuu onnettomuuksia talvisin, kun tuohon yhdistää sen että autoissa ei ole talvirenkaita. Suomi on niin rutinoitunut talven suhteen, että meillä itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat saattavat tuntua pieniltä ihmeiltä, jos Suomeen tulee keskellä talvea sellaisesta maasta, jossa talveen ei ole totuttu. Eräs täällä vieraillut tuttavani kävi ottamassa valokuvia lastentarhan pihasta talvella, sillä hänen mukaansa kukaan kotimaassa ei tulisi muuten uskomaan, että pienet lapset leikkivät ulkona lumessa päiväkodissa. Ja istuvat lumessa! Ennenkuulumatonta. :D Hänen mukaansa heidän tarhansa menevät kiinni, jos sataa lunta, sillä vanhemmat eivät pääse viemään lapsia tarhaan (koska autoissa ei ole talvirenkaita) ja kukaan ei päästä pieniä lapsia ulos, koska heillä ei ole talvivaatteita. Lapsen ”talvivaate” saattaa olla villakangastakki. Teknisiä vaatteita hankitaan vain silloin, jos mennään laskettelemaan.

    Olen itse nähnyt kuinka kaupunki menee totaaliseen kaaokseen kymmenen sentin lumipeitteen vuoksi. Julkinen liikenne ei kulje ja autoja näkyy siellä täällä liukuneina pitkin katuja, kun osa ihmisistä ovat päättäneet kokeilla pääsevätkö ajamaan.

  2. Voi hurja noita Ateenan lumikuvia! Voin hyvin kuvitella, millainen katastrofi tuollainen lumenpaljous on ihmisille ja ajoneuvoille siellä, kun eivät ole tottuneet liikkumaan moisilla keleillä. Kaatuilevathan jalankulkijat täällä meilläkin ja rikkovat luitaan jäänliukkailla kaduilla – ja autoilijat talvi ”yllättää” joka vuosi. Mutta lumi on aina ja kaikkialla yhtä kuvauksellista huurtaessaan puut ja valkaistessaan maan. Vaan enpä uskoisi noita ystäviesi kuvia katsoessa, että ne ovat ATEENASTA! (Koskahan taas pääsisin sinne…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *