Löydä oma seerumikoostumuksesi

Rakastan seerumeita ja olen ”laulanut niiden laulua” blogissa jo monta vuotta. Alkujaan täysin mitä-ihmettä-nää-muka-tekee -asenteeni on kääntynyt täydeksi vastakohdaksi, ja nykyään seerumi yhdessä hyvän silmänympärysvoiteen ja laadukkaan kasvoöljyn muodostavat ihonhoitorutiinini ”pyhän kolminaisuuden”. (Toki hommaan kuuluvat myös kasvovedet, mutta ne lasken tavallaan lisähoitoon, kun taas seerumi on itsestäänselvyys.)

Kaikkein ensimmäisessä seerumipostauksessani helmikuussa 2010 kirjoitin näin:

”Olen aina pitänyt seerumeita vähän vanhempien ihmisten tuotteina, mutta minkä ikäisenä sitten on ’vanha’? Joka tapauksessa, en ole itse kokenut seerumia tarvitsevani, ja vähän yllätyin kun samanikäinen ystäväni totesi, ”Siis täääh? Etkö sä muka käytä seerumia?” Aloin ihan miettimään. Mitä se seerumi nyt minun iholleni tekisi? Olenko ollut ilman jotain hyvinkin tärkeää ihonhoitotuotetta?”

Niin – olinko ollut? Vastaus on kyllä ja ei. Hyväkuntoinen, normaali iho vailla ikääntymisen merkkejä pärjää hienosti ilmankin, mutta ennaltaehkäisevä hoito ei koskaan ole huono idea. Esimerkiksi antioksidanttisista seerumeista hyötyy jokaisen iho nuoresta senioriin.

Tuosta postauksesta on vain runsas 8 vuotta, mutta näinä vuosina seerumien asema kauneusmarkkinoilla on muuttunut ratkaisevasti. Minun nuoruudessani, tai elämässä alle 30-kymppisenä, seerumi oli vielä ensisijaisesti ikääntyvälle iholle kehitetty hoitotuote, ja yhdistyi kuluttajien mielessä ryppyiseen, veltostuneeseen ihoon. Seerumi oli anti-age-tuotteiden tähtituote, jotain, mikä oli vielä kaukana parikymppisen kosmetiikkaelämässä.

Nyt voi sanoa, että kauneusmarkkinoilla on tapahtunut todellinen seerumivallankumous. Seerumit ovat kiipineet kaikenikäisten iholle, niiden kirjo on kasvanut ja hinnat ovat laskeneet, mahdollistaen seerumin hankinnan myös ns. opiskelijabudjetilla. Seerumien yhteys pelkkään aikuiseen ihoon ja ryppyjen ja läiskien hoitoon on haihtunut, ja nyt ne nähdään tehokkaina lisäkosteuttajina ja targetoituina hoitotuotteina myös sellaisille ongelmille kuin punoitus, ärtyneisyys ja liika rasvoittuvuus. Ongelmille, joita voi esiintyä kaiken ikäisillä ihmisillä.

Uskon, että seerumitrendi on tullut jäädäkseen ja seerumien valikoima markkinoilla tulee yhä vain monipuolistumaan ja kasvamaan.

Jos et ole vielä löytänyt seerumia, ehkä pian olet…? :)

Olen tuon helmikuisen 2010 ihmettelyni jälkeen kirjoittanut blogiin kymmenistä eri seerumeista. Tästä postauksesta löydät ne kaikki listattuina koostumuksensa mukaan.

Idea koostumuspohjaiseen ryhmittelyyn kumpusi niin omista kuin lukijoiden ja työssäni kohtaamien asiakkaiden kommenteista; koostumus ja tuotteen jättämä ihotuntu ovat tärkeitä seerumin valintaan liittyviä tekijöitä. Moni valitsee seerumin nimenomaan ihotunnun perusteella. Saman vaikutuksen, esimerkiksin kirkastavan, rauhoittavan tai juonteita häivyttävän, voi saada paketoituna hyvin erilaisiin kosmeettisiin koostumuksiin; nestemäiseen ja ihoon täysin katoavaan, rasvaisen täyteläiseen, nahkean tahmaiseen ja samettisen pehmentävään. On hyvä huomata, että ihotuntumalla ei ole suoraan tekemistä hoitavuuden kanssa, vaan ihotuntuma on makuasia. Miellyttävän tuntuista tuotetta tulee käytettyä säännöllisemmin kuin ikävän tuntuista, minkä kautta iho saa seerumista parhaimman hyödyn :)

Kun tiedät, millainen koostumus ja ihofiilis kätkeytyy eri pullojen sisään, voit käyttää tätä tietoa apuna juuri sinulle mieleisen seerumin hankinnassa.

Kaikki listaamani seerumit kosteuttavat ihoa tehokkaasti, mutta lisäksi niillä voi olla erilaisia erityisvaikutuksia, kuten ihon kirkastaminen, vapailta radikaaleilta suojaaminen tai juonteiden silottaminen. Useissa on yhdistelmä monia eri vaikutuksia, mutta pitääkseni homman simppelinä, olen lisännyt kunkin seerumin perään niiden pääasiallisen erityisvaikutuksen. Mutta tosiaan: kaikki myös kosteuttavat.

”Anti-age”-ilmaisulla tarkoitan vaikutusta kokonaisvaltaisesti yleisimpiin ikääntymisen merkkeihin; juonteet, epätasainen ihon sävy ja kiinteyden puute. Jos jokin seerumi puree näistä erityisesti juonteisiin, olen maininnut sen erikseen koska juonteet ovat anti-age-hoidossa huolenaihe #1. Olen myös maininnut erikseen hyaluronihappoon pohjautuvat seerumit, niiden ollessa nyt erittäin trendikkäitä.

Tulen päivittämään listaa sitä mukaa kun testaan uusia seerumeita. Seuraavaksi työn alla on epäpuhtaan ihon seerumeiden testausta, joten lähitulevaisuudessa näette listalla myös tälle ihotyypille suunnattuja seerumeita :)

Nestemäiset

Lähes vesimäisen koostumuksen omaavia, usein kirkkaita nesteitä joissa on vain hyvin vähän viskositeettia. Imeytyvät ihoon yleensä hetkessä jättäen joko hieman kiristävän, sileän tai ei-minkään-tuntuisen pinnan. Eivät tyypillisesti pehmennä ihon pintaa.

Lumene Valo Glow Boost (hyaluronitiiviste) – kirkastaa

The Body Shop Drops Of Light – kirkastaa

L’Oreal Paris Hydra Genius – kosteuttaa

Dermosil Anti-Stress – rauhoittaa, vähentää punoitusta

Dermosil Exfoliating Night Serum – anti-age, kirkastaa

Dermosil Nature (vuoden 2019 uudistettu versio) – kosteuttaa, anti-age

Frantsila Kiinteyttävä Turve & Ruusu -seerumi – anti-age, kiinteyttää

Mia Höytö Lumous – kosteuttaa, napakoittaa, antioksidanttinen

Logona Hydro-Lipid Balance (kaksifaasinen) – kosteuttaa

Fluidimaiset

Fluidimainen koostumus on hieman paksumpaa kuin nestemäinen, mutta viskositeettiä on kuitenkin vähemmän kuin geelimäisessä tuotteessa. Fluidi voi olla kirkasta tai maitomaista. Jättävät iholle koostumuksesta riippuen myös hieman pehmentäviä ainesosia, ja voivat toimia myös yksinään kosteuttavana tuotteena ei-kuivalla iholla.

Lavera Hydro Effect – antioksidanttinen

Lumene Sisu – antioksidanttinen

The Body Shop Drops Of Youth – ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin

Korres Wild Rose Brightening & Line Smoothing Serum – ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin

Estelle & Thild Biohydrate Thirst Relief Vitamin Serum – kosteuttaa

Estelle & Thild Bio Defense Multi Action Youth Serum – antioksidanttinen, ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin

Estelle & Thild Super Bioactive Age Control Serum – anti-age, häivyttää juonteita

Oriflame Eco Beauty Serum – kosteuttaa

L300 Hyaluronic Renewal Anti-Age Face Serum – kosteuttaa

Estee Lauder Advanced Night Repair – anti-age, juonteet

Exuviance Vespera Bionic Serum – anti-age

Mizon Snail Repair Intensive Essence – anti-age, kosteuttaa

BTB13 Pro-Age Serum – anti-age

Geelimäiset

Geelimäinen koostumus on varmasti kaikille tuttu; rasvaton tai erittäin vähärasvainen, kirkas ja geeliyttäjillä paksunnettu neste. Geeli voi tuotteesta ja henkilön ihon ominaisuuksista riippuen tuntua iholla tahmealta. Tahmeus häivyttyy kun päälle lisää hoitovoiteen.

Evolve Hyaluronic Serum 200 – kosteuttaa (vähiten tahmea kokeilemistani!)

Evolve Rainforest Rescue Blemish Serum – kosteuttaa, hoitaa epäpuhtauksia

Lovely Day Hyaluron + Bloom – antioksidanttinen, kirkastaa

Kicks Thirsty Skin Moisture Serum – kosteuttaa

Ekopharma C-Max Mustaherukka – antioksidanttinen, kirkastaa

Naturativ Ecoampoule 1 (hyaluronihapposeerumi) – kosteuttaa

Lué by Jean Seo Balance (hyaluronihapposeerumi) – kosteuttaa

Lierac Hydragenist Moisturizing Serum – kosteuttaa (oikein kuivalle iholle)

Medik8 Hydr8 (hyaluroniuhapposeerumi) – kosteuttaa

Yves Rocher Sebo Végétal Pore Minimizing Serum – supistaa huokosia, ehkäisee kiiltoa

Dermosil Sensitive – kosteuttaa, rauhoittaa

BTB13 Sensitive Serum – anti-age, rauhoittaa

Mizon Snail Repair Intensive ampoule – anti-age, kosteuttaa

Emulsiomaiset

Emulsiomaiset seerumit ovat maitomaisia ja sisältävät tyypillisesti enemmän rasvamaisia ainesosia kuin muut seerumityypit, ja ovat näin ollen iholla myös pehmentävämmän tuntuisia. Emulsioseerumi on käytännössä kuin äärimmäisen ohut kosteusvoide, jossa kuitenkin on vaikuttavia aineita tiivistetymmässä muodossa kuin kosteusvoiteessa. Tämä on oma suosikkiseerumityyppini.

Dermosil Nature Kanerva (Calluna)– kosteuttaa (korvattu uudella nestekoostumuksella 2019)

Dermosil Skin Balancing Serum – tasapainottaa, ehkäisee kiiltoa

Supermood Moisture Kick – kosteuttaa

Madara SOS Hydra Repair – kosteuttaa

Madara Time Miracle – anti-age, juonteet

Mossa Glow Cocktail – kirkastaa, kosteuttaa, häivyttää pigmenttimuutoksia

Naturativ Ecoampoule 2 – anti-age

Favora Kosteuttava seerumi – kosteuttaa

Öljyseerumit

Öljyseerumit ovat joko täysin vedettömiä, öljypohjaisia hoitonesteitä tai kaksifaasisia öljyn ja veden sekoituksia. Tuntuma iholla on selvästi ravitsevampi kuin veteen pohjautuvilla seerumeilla. Sopivat erityisen hyvin kuivalle iholle tai normaalille iholle yöhoidoksi yövoiteen sijaan. Rasvahappokoostumuksesta riippuen öljyseerumi voi tuntua rasvaisemmalta ja hitaasti imeytyvältä tai kuivemmalta ja nopeammin imeytyvältä.

Lumene Valo Arctic Berry Cocktail  – heleyttävä, antioksidanttinen

Joik Silky Facial Serum – anti-age

Joik Rejuvenating Beauty Elixir (öljytön mutta tuntuma silti kuin öljyseerumissa) – anti-age

Flow Kosmetiikka Mustikka & Ruusunmarja – tasapainottaa ja puhdistaa seka- ja rasvoittuvaa ihoa

Flow Kosmetiikka Tyrni & Puolukka – ravitseva ja rauhoittava

Vintner’s Daughter – anti-age

Sóley Birta Lift & Glow – anti-age, erittäin kuivalle iholle

Silikonipohjaiset seerumit

Vedetön, silikonipohjainen koostumus on omiaan silloin, kun tietty aktiiviaine vaatii vedettömän ympäristön pysyäkseen stabiilina. Silikonipohjainen seerumi voi tuntua hieman öljyiseltä tai kuivan samettiselta ja meikinpohjustajan kaltaiselta, riippuen käytetyistä silikoniyhdisteistä.

Kiehl’s Powerful-Strength Line Reducing Concentrate – kirkastaa, häivyttää juonteita

Paula’s Choice Super Antioxidant Concentrate Serum – antioksidanttinen, häivyttää juonteita

Paula’s Choice Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum – häivyttää juonteita

Medik8 Retinol 3TR Serum (öljy & silikonipohja) – anti-age, juonteet

Täyteläiset

Tämä on seerumityypeistä harvinaisin; nämä seerumit eivät ole nestemäisiä vaan voidemaisia tai jopa balmimaisia. Lumene on juuri lanseeraamassa seerumin tähän kategoriaan, johon täytyykin tutustua pikapuolin. (Näyttää olevan niin uusi etten vielä löydä sitä edes Lumenen sivuilta mutta bongasin tuotteen viimeisimmästä Kauneus & Terveys -lehdestä. Lisätietoa täällä.)

Esse Sensitive Serum (vedetön)- rauhoittaa ja tasapainottaa herkkää ihoa

Atopik Sensitive -hoitoseerumi – rauhoittaa

Lumene Ajaton Radiant Youth Pressed Serum – anti-age

*

Toivottavasti postauksesta on iloa ja hyötyä seerumia harkitseville tai niitä jo käyttäville! :)
Etkö vieläkään ole varma mitä hyötyä seerumista on?
Seerumin kolme etua:

 • Kaikenikäinen iho: tehokas apu kroonisen tai tilapäisen pintakuivuuden hoitoon; sujauta seerumi tarpeen vaatiessa normaalisti käyttämäsi kosteusvoiteen alle ja huomaat eron.
 • Kaikenikäinen iho: ihon vahvistaminen ja ikääntymisen merkkien ennaltaehkäisy antioksidanteilla.
 • Ikääntynyt iho: ikääntymisen merkkien kuten ryppyjen, pigmenttiläiskien sekä kimmoisuuden puutteen optimaalinen hoito – näihin ongelmiin pureutuvat ainesosat on tarjottava iholle tiiviissä seerumimuodossa mikäli haluaa selkeitä tuloksia, sillä voidekoostumus laimentaa niiden tehon

Mukavaa sunnuntaita kaikille :)

P.S. Mitä seerumia laitoitte tänä aamuna? ^_^

Kommentit (39)
 1. Minä löysin seerumit vasta näin nelikymppisenä ja pidin ennen turhana iholleni vaikka tiesinkin niiden olemassaolosta. Kun aloin hoitamaan ihoani k-beautyn mukaisesti vuosi sitten, havahduin kuinka paljon iho oikeasti seerumeista saakaan. Tällä hetkellä olen huomannut ihoni tykkäävän kovasti kun aamulla laitan Dermosilin Calluna-seerumia ja yöksi Madaran pihlaja dropsit :) tykkään kokeilla eri tuotteita joten näiden jälkeen tulee varmaan jotain muuta, Lumenen vähän kutkuttelisi ainakin.
  Huomaan että ihon sävy on kirkastunut ja väri on tasaisempi ja kesänkin jäljiltä on olleet muutamat maksaläiskät vaaleampia, iho ei myöskään kiristele jota oli ennen vaikka minulla on ollut ihotyypilleni sopivat voiteetkin. Pihlaja dropsit kun ovat riittoisia niin laitan niitä aina myös dekolteelle jonka hoidan myös muun ihonhoidon yhteydessä aina samalla :)

 2. Kiitos! Hyvä postaus 😊 Mutta… mites tuo Lumenen Glow boost essence? Kun mä nimensäkin mukaan laittaisin sen korealaisen ihonhoitofilosofian mukaan nimenomaan essenceksi JA lätkäisisin päälle vielä seerumin ja hoitovoiteen… 🤔 ja esssenceksi sen itselleni ostin kun edellisessä alkaa pohja pilkottamaan… tosin vielä en ole pulloa korkannut.

  1. Mutta… mites tuo Lumenen Glow boost essence?

   Kyllä se suomalaisittain kuuluu seerumien kategoriaan ;) Täytyy muistaa että essencet ja korealainen ihonhoitotyyli, vaikka tietyssä kauneudesta kiinnostuneiden piirissä erittäin suosittuja ja tunnettuja ovatkin, ovat vielä suuressa mittakaavassa tuntemattomia ja kaikella todennäköisyydellä liian edistyksellisiä suomalaiselle peruskuluttajalle. :) Täällä ollaan vasta pikku hiljaa ymmärtämässä kasovedenkin laajempi merkitys, en usko että essencen sekä seerumin rinnakkaiskäyttö on ihan pian valtavirran juttu meillä Pohjolassa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *