Karkkipäivä
Karkkipäivä

Liz Earle – joka ei sitten tullutkaan

Muistatteko Liz Earlen, josta mainitsin helmikuussa ”kummitusrätti”postauksen yhteydessä? Brittiläinen ihonhoitosarja jonka oli tarkoitus rantautua Suomeen tänä keväänä?

No, ei ”Lissu” rantaudukaan. Ainakaan toistaiseksi. Sain tiedon, että Suomen lanseeraus siirtyykin vähintään vuodella eteenpäin.

Olen tässä jo pari kuukautta odotellut koska pääsisin julkaisemaan tuotearvostelun, mutta ei taida olla syytä enää odottaa.

Kyseessä on siis Englannissa huippusuosittu, vuonna 1995 perustettu kasvipohjainen ihonhoito- ja meikkisarja. Ei kuitenkaan sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, vaan kasvipohjaista samaan tyyliin kuin vaikkapa Yves Rocher tai Korres, eli aktiiviaineet haetaan luonnosta mutta tuotteissa on myös synteettisiä ainesosia. Silikoneja tai mineraaliöljyjä en testituotteistani löytänyt. Iso peukku!

Liz Earlea voisi ehkä verrata meidän Lumeneen – se on Briteissä yksi tunnetuimpia ”joka kodin” kosmetiikkabrändejä. Ei halvinta markettikosmetiikkaa, mutta ei luksustakaan. Vähän niin kuin Lumene siis. Tuttu ja turvallinen. :)

Sain kokeiltavaksi seitsemän tuotetta; puhdistusvoiteen, kasvoveden, kuorintavoiteen, silmäveden (!), peruskostettavan Skin Repair –kasvovoiteen sekä ikääntyneemmälle iholle sopivan Superskin-kasvovoiteen ja –kasvoöljyn.

LizEarle_1

Nämä kolme tuotetta muodostavat Lizin ihonhoidon kulmakiven; puhdistus – kasvovesi – kosteutus. Aika tuttua, vai mitä? :)

Lizin tuotevalikoimaan kuuluu paljon tuotteita, mutta kasvoputsareita on vain yksi – se helmikuun rättipostauksessa esitelty Hot Cloth Cleanser jota kuuluu käyttää yhdessä musliiniliinan kanssa. Tämä on sarjan myydyin ja rakastetuin tuote.

Kokemuksia:

Cleanse & Polish Hot Cloth Cleanser – paksun kermainen puhdistusvoide jossa on todella yllättävä ja voimakas tuoksu – eukalyptus. Itse tykkään eukalyptuksesta ja se tekeekin tuotteen käytöstä extramiellyttävää. MUTTA. Eukalyptus kuuluu myös potentiaalisiin ihoärsyttäjiin. Paula Begounin mukaan eukalyptusöljystä voi olla hyötyä epäpuhtaalle iholle sen antimikrobisen vaikutuksen ansiosta, mutta ärsyttävyytensä vuoksi sitä kannattaisi välttää. Samaa Begoun kirjoittaa myös rosmariinista, jota Lizin putsarissa on uutteena.

Yleensä en pidä rasvaputsareista, mutta Lizistä pidän. Tuote ei jätä iholle samalla lailla selkeän rasvaista tunnetta niinkuin jotkut voide/emulsioputsarit mikä on tietysti plussaa, mutta ennen kaikkea ihastukseni tulee yhteiskäytöstä ”rievun” kanssa. Jotenkin nämä kaksi toimivat ihan täydellisesti yhdessä. Iho jää ihan älyttömän pehmeän, sileän ja kaikin puolin miellyttävän tuntuiseksi. Jopa raikkaaksi, mitä tunnetta en yleensä yhdistä rasvaputsareihin. Johtuu kenties juuri eukalyptuksesta ja rosmariinista.

Putsarin rasvapohja ei tule mineraaliöljyistä vaan triglyserideistä ja kaakaovoista. *peukku* Inci täällä.

Instant Boost Skin Tonic – alkoholiton, miedon tuntuinen, ei-mitään-jälkitunnetta kasvovesi. Eli tykkään! Mutta täältäkin löytyy joidenkin näkökulmasta ongelmallisia ainesosia; geraniumin ja laventelin eteerisiä öljyjä. Näissä öljyissä on kemiallisia komponentteja jotka ovat toksisia. Kuten niin monien ainesosien kohdalla, suhtautuminen näihin on kiistanalaista ja vaihtelee lähteestä riippuen. Paula neuvoo välttämään eteerisiä öljyjä (etenkin laventelia) iholle laitettavissa tuotteissa viimeiseen saakka, kun taas toiset uskovat öljyjen parantaviin vaikutuksiin niin hengityksen kuin ihon kautta (esimerkki: Frantsila). Ja kuten tunnettua, laventeli on yksi käytetyimpiä eteerisiä öljyjä kosmetiikassa. Inci täällä.

Skin Repair Moisturiser Normal/Combination Skin – (kuvassa muuten väärä purkki, sain ensin kuivan ihon version mutta halusin mieluummin testata normaalin ja sekaihon voiteen, jonka sain myöhemmin). Erittäin miellyttävä, melt-in-you-skin koostumus. Imeytyy heti, iho ei jää yhtään rasvaiseksi tai tahmeaksi. Mieto, ehkä vähän ”tätimäinen” tuoksu. Sopii myös silmänympäryksille. Tykkään erittäin paljon, tuntuu kosteusteholtaan ja kosmeettisilta ominaisuuksiltaan juuri minun tyyppiseltäni voiteelta. Inci täällä.

LizEarle_3

Superskin-linja

Liz Earlella ei puhuta varsinaisista anti-age-tuotteista, eivätkä he halua antaa termiin usein liitettyjä lupauksia ryppyjen katoamisesta ja ihon nuorentumisesta. (Tykkään tällaisesta asenteesta!) Jos peruskosteuttavan Skin Repair -voiteen tehot eivät kuitenkaan riitä, on tarjolla kaksi Superskin-nimen alta löytyvää, ikääntyneelle ja/tai erittäin kuivalle iholle tarkoitettua tuotetta; Superskin Moisturiser ja Superskin Concentrate.

Superskin Moisturiser – rasvaisempaa kuin Skin Repair, totta kai, mutta yllättävän helposti imeytyvää ollakseen erittäin kuivalle iholle suunnattu tuote. No, oma ihoni on selvästi kuivunut tänä keväänä, joten ehkäpä Superskin siksikin on uponnut siihen niin hyvin. Todella miellyttävä koostumus jälleen. Jättää ihon pehmeämmäksi kuin Skin Repair, mitä saattaa odottaakin kun kyseessä on öljypitoisempi voide.

Tuote on hajusteeton ja sisältää runsaasti GLA-rasvahappoja ja omega-3:a. Incin voi käydä tsekkaamassa täältä.

MUTTA. Vaikka onkin hajusteeton, Superskinistä löytyy yksi erikoinen ominaisuus. Se tuoksuu kalaöljylle. Kyllä. Ei niin voimakkaasti kuin vaikkapa Ella Bachén Creme Intex 2, mutta selvästi kalalle kuitenkin. Ainesosissa ei ole kalaöljyä, eikä tuoksuun osattu antaa selitystä edes Liz Earlelta. Googlailu vahvisti kuitenkin ettei nenäni ole keksinyt omiaan eikä kappaleeni ole mennyt pilalle, vaan Superskinin kuuluu tuoksua tältä. Tuoksusta huolimatta voide on todella suosittu juuri sen erityisen miellyttävän ja hyvin imeytyvän koostumuksen takia. Jättää ihon aivan ihanan tuntuiseksi, ei voi muuta sanoa.

Superskin Concentrate – voimakkaasti aromaattinen kasvoöljy, jota suositellaan käytettäväksi iltaisin. Voi laittaa kasvoille yksinään tai sekoittaa voiteeseen. Öljypohjan muodostaa kaikille ihotyypeille sopiva hasselpähkinäöljy, johon muuten pohjautuvat myös Clarinsin kasvoöljyt. Tuotteen muita öljyjä ovat ruusunmarja, argan, avokado, neroli, laventeli ja kamomilla.

Itse kun en öljyjä kasvoilla oikein käytä (mieltymyskysymys, vaikkeivat ihoani tukikaan – olen vain itse enemmän kevyen voidekoostumuksen ystävä), ei tätäkään tuotetta ole tullut kokeiltua kuin kerran pari. Varmasti ihana tuote heille jotka öljyihin ovat mieltyneet.

LizEarle_2

Gentle Face Exfoliator – koostumus hyvin samantyypponen kuin putsarissa; paksun voidemainen ja eukalyptukselta tuoksuva. Puhdistaa pehmeillä, erittäin hellävaraisilla jojobarakeilla. Itse olen jämäkämmän kuorinnan ystävä jossa rakeet ovat hiekkaisia ja tiheämmässä, joten tästä ei tullut minulle suosikkia.

Eyebright Soothing Eye Lotion – no nyt löytyi toinen pelkästään silmien alueelle tarkoitettu kasvovesi! Ensimmäiseen sellaiseen törmäsin Melvitalla. Erikoinen tuote ja monen mielestä epäilemättä todellinen turhake – ikään kuin ylellisempi versio aamuisesta silmien huuhtelusta kylmällä vedellä. Myös Eyebright sisältää kontroversiaalisen ainesosan – hamamelis- eli taikapähkinävettä. Laventelin ohella varmasti ”kiistellyimpiä” ja samalla käytetyimpiä kosmetiikan ainesosia. Luulen, että vain tutkijataustalla pystyisin itse ottamaan kantaa näiden ainesosien todelliseen riskipitoisuuteen.

Eyebright on tarkoitettu käytettäväksi aamuisin raikastamaan ja herättämään silmät tai iltaisin viimeistelemään silmämeikinpuhdistus.

Tunnustan, että Eyebrightista on tullut minulle joka-aamuinen kaveri ja tykkään sitä käyttää. Minulla on viime aikoina ollut epätavallisen paljon turvotusta silmänympärysalueella ja koen, että Eyebright on sitä vähän laskenut. Olen kuitenkin rehellisyyden nimissä sitä mieltä, että saman efektin saisi varmasti aikaan myös kylmävesihuuhtelulla, Eyebright vain on kosmeettisesti miellyttävämpi ja kuivattaa ihoa tietysti vähemmän kuin pelkällä vedellä huuhtelu. Käytän tuotetta koska sain sen, mutta itse en tällaista ostaisi.

LizEarle_4

Tiedättekö muuten, mistä pystyy kaikkein parhaiten päättelemään, että jostain tuotteista todella tykkää? Minullakin kun on niin älyttömästi tuotteita joista voin sanoa, että ”kivan tuntuisia, miellyttävä ihofiilis, tykkään käyttää”. Mistä siis erottaa ne tuotteet, jotka ovat jotenkin erityisen miellyttäviä?

Siitä, että kurotat aina vain kohti näitä tuotteita, vaikka kierrossa on jo uudet testikohteet. Minulla on kevään aikana ollut kylppärin kaapissa neljä sarjaa testattavana. Liz Earle on ollut näistä ehdottomasti suosikkini. Yleensä poistan aina edelliset tuotteet kun uusi komppania astuu remmiin, mutta Lissut vain jotenkin jäivät… Kun aloin testaamaan Sensaita, huomasin monina iltoina tuntevani että ”Äsch, ei mun tee yhtään mieli tätä Sensain Lotionia..” ja käsi ojentui nappaamaan Lissun Skin Repairin. Sensain jälkeen olen testannut Ella Bachén Tomaattivoidetta. Sekin on saanut väistyä monena aamuna tai iltana Lizin tieltä.  Alkuvuodesta testaamani Favorakin jää kirkkaasti Lissun jälkeen.

Tuotteissa on toimivat, ihanat koostumukset, oikein hyvät ainesosalistat ja hinta kohdallaan (esim. kasvovoiteet alkaen 23€). Tällaista sarjaa suosittelen mielelläni.

Täten on siis tosi harmillista, ettei Liz Earle vielä tullutkaan Suomeen. Tuotteita voi kuitenkin tilata Liz Earlen Britti-sivulta, he toimittavat maailmanlaajuisesti (postikulut £5,70).

Kommentit (26)

 1. Tiia K

  Onpa nätin näköinen ja ihanan tuntuinen sarja. Muista sitten vuoden päästä vinkata, kun lopulta rantautuu Suomeen. Tiedän juuri tuon tunteen, jos on muutama voidepullo kaapissa ja joku niistä saattaa olla muutaman kuukauden päästä menossa ns.vanhaksi, silti sitä käsi ojentuu juuri siihen lemppariin, vaikka olisi pidempi säilyvyysaika.

 2. Anni

  Ei liity nyt tähän postaukseen mitenkään, mutta pakko silti kysyä, kun muistui mieleen. Sähän olet joskus maininnut, että sulla on unsein tummat silmän aluset. Miten saat ne piiloon? Itselläni on erittäin tummat silmän aluset ja mielestäni niitä on tosi vaikea meikata. Käytän BM: mineraalipuuteria ja sitä en missäänn nimessä tykkää laittaa silmien alle, kun se korostaa noita mun ryppyjä ;)Mietin tässä jo Bobbi Brownin Correctoria + Concieleria. Onkohan muita vaihtoehtoja? Useat valokynät eivät todellakaan auta, vaan korostavat ennemminkin juuri sitä peitettävää kohtaa ja saavat ihon myös toisen väriseksi, kuin mitä se muilta kohdin on.

  • Sanni

   Sähän olet joskus maininnut, että sulla on unsein tummat silmän aluset. Miten saat ne piiloon?

   Käyttämällä hyviä, pigmenttisiä peiteaineita. :)

   Käytin pitkään pelkästään Lily Lolon jauhemaista mineraalipeiteainetta (Cover-Up), joka peittää oikein hyvin, mutta sittemmin kaikkein suurimmaksi lempparikseni vaihtui Estee Lauderin Double Wear Stay-in-place Concealer, koska voin käyttää samaa myös huultenympärysteni hyperpigmentaatioalueella. Pysyy sairaan hyvin, on peittävää ja näkymätöntä. :)

   Juttuja silmänalusten peitosta:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2011/12/28/tummat-silmanaluset-ja-niiden-peitto/

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/03/09/silma-mustana-suuri-peiteainetesti/

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/02/27/dermablend-peiteaine-silmanalusilla/

   Postaus jossa esittelin Lauderin peiteaineen ekan kerran:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2011/07/23/aivan-loistava-vaahtoputsari-ja-kesan-top-4/

   Ja sille ”köyhän miehen” vastine:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/12/04/loytyi-koyhan-miehen-vastine-lempparipeiteaineelleni/

   Useat valokynät eivät todellakaan auta

   Eivät niin. :) Valokynä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti peittämiseen vaan kirkastamiseen, eli jos tummuutta on paljon, valokynä ei ole oikea ratkaisu. Unohda siis valokynä ja suuntaa katseesi peiteaineisiin. Monilla ihmisillä menevät valokynät ja peiteaineet sekaisin. Valokynissä on paljon vähemmän pigmenttiä kuin varsinaisissa peiteaineissa, eli ei ihmekään etteivät peitä. :)

   • Anni

    Selvä! Kiitos perusteellisesta vastauksesta. Aijon hankkita tuon Estee Lauderin. Onko se siis sitten niin, että sen pitää olla mahdollisimman saman värinen, kuin mitä mineraalimeikkipuuterinikin? Mikä sävy sulla on itselläsi?

    • Anni

     Aah, sori, nyt huomasinkin, että niitä on vain kolme sävyä. Sulla on varmastikin se vaalein sävy.

    • Sanni

     Minulla on Light Medium. Jos käytät peiteainetta tummien silmänalusten peittoon etkä juuri muualla kasvoissa, sen ei tarvitse mitenkään täydellisesti mätsätä meikkipohjasi sävyyn. Pääasia on, että se sopii ihanteellisesti juuri silmänalusillesi.

   • Jonttu

    Itsekin metsästän yhä sitä oikeaa peiteainetta silmänalusille. Valokynät eivät todellakaan auta! Nyt kokeilulistalla mm. Diorskin Nude.

    Mieleeni tuli, sopiiko mielestäsi peiteaine myös luomien pohjustajaksi vai onko esim. Urban Decay tässä roolissa ihan paras?

    • Sanni

     Toiset tykkäävät käyttää peiteainetta myös silmämeikin pohjana, ja jotkut oikein notkeat, ohuet peiteaineet siihen tarkoitukseen sopivatkin. Itselläni peiteaine ei kuitenkaan toimi pohjustajana (niinkuin ei meikkivoidekaan).

     • Jonttu

      Vielä kommenttia tummien silmänalusteni peittoyrityksistä.

      Lily Lolon mineraalipeitevoide tekee silmänympärysihostani todella paljon ikäistään vanhemman ja todella kuivan näköisiksi. :( Lisäksi teki väsyneen näköiseksi, ja pienet uurteet korostuivat. Ei hyvä.

      Sitten Lily Lolon Eyelid premirin silmänalusille tarkoitettu puolikas. Peittoteho ei mitenkään riittänyt, ja kerääntyi juonteisiin. Näytin aivan kauhealta tämän kanssa. :(

      Maybellinen Double stay kerääntyi myöskin päivän aikana juonteisiin, tosin näytti jo levitysvaiheessa huonolta. Sävyt myös vääriä minulle.

      Clarinsin Instant Concealer myös testattuna, mutta kerääntyi uurteisiin, ei tosin niin pahasi kuin Lily Lolon molemmat versiot.

      Tähänastisista parhaalta vaikuttaisi Diorin Nude. Tämä on myös ensimmäinen tuote, joka ei kuivata silmänalusihoani.

      • Sanni

       Joo, ei ole aina helppoa sen itselle sopivan tuotteen löytäminen. Toivottavasti jonkun kohdalla tärppää…!

 3. Tiltu

  Silmävesi voisi olla turhake, joka ratkaisisi mun silmänympärysiho-ongelman ainakin talviaikaan. Käytän rasvaista sy-voidetta öisin ja aamulla huuhtelen rähmät pois vedellä (ja uskon tämän auttavan myös silmämeikin pysyvyyteen kun mahdollisesti imeytymätön sy-voide ei ole liuottamassa meikkia pois), mikä tietenkin kuivattaa ja saa silmäluomeni hilseilemään.

  Pidempiaikaisessa käytössä tuo Hot Cloth- puhdistusaine ei mielestäni ylläpidä sitä ihanaa pehmoista tunnetta, joka ensimmäisillä kerroilla oli. Tai sitten olen vain tottunut…?

  • Sanni

   Mulla on kyllä siloefekti säilynyt! :) Tosin en nyt testiperiodin päätyttyä ole sitä enää joka päivä käyttänytkään. Mutta silloinkin kun käytin useamman viikon putkeen niin joka kerta oli yhtä sileä iho :)

 4. Miia

  Katsoin ekan kuvan lukematta tekstiä ja olin heti, että ”Uuh, Estee Lauderin tuotteita arvioinnissa”. Hämmentävän samanhenkiset nuo turkoosit pakkaukset kuin jotkut Lauderin ihonhoitotuotteet… noin äkkiseltään katsottuna :D

 5. Jonttu

  Tosi hyvin ruodit kaikki tuotteiden oleelliset puolet läpi. Kiitos. Tätä sarjaa pitää kyllä kokeilla, kun Suomeen asti rantautuu.

 6. Bemu

  Laitanpa kysymykseni tähän kohtaan kun sopivasta on esillä ;) Joudun leikkaukseen jossa kasvoihini joudutaan tekemään haava korvan edustasta alas kaulaan. Tiedän että on olemassa voide/voiteita jotka nopeuttavat arven paranemista. Muistatko sinä mitä ko voiteita on?

  • Sanni

   Nyt en kyllä taida osata auttaa.. :/ Varmasti sellaisia voiteita on, mutta en juurikaan tunne lääkevoiteita. Farmaseutti osaisi varmasti vastata tähän.

   Saatat ehkäpä muistella myös alkuperäisiä BB-voiteita..? Esimerkiksi Schrammekin alkuperäinen BB auttoi ihoa toipumaan yrttisyväkuorinnasta, joka käsittääkseni ohentaa ja ikäänkuin hyvällä tavalla vaurioittaa ihon pintaa niin että se alkaa uusiutua. BB-voide vauhditti ihon toipumista käsittelystä. Siihen, vaikuttaako se jopa arven parantumiseen, en osaa sanoa…

   • stiia

    Arpia pehmennetään, häivytetään ja estetään keloidien (ns. arpikasvain =arpikohtaan kasvaa lisää kudosta, geneettinen juttu) silikonigeeleillä ja silikonilaastareilla. Esim. kauppanimellä kelo-cote löytyy tuollaista voidetta apteekista. Mitään ihmeaineita nuo eivät ole, mutta ei niistä ainakaan haittaa ole. usein arvet vaalenevat tuolla nopeammin eivätkä kovetu niin paljoa. Hoitoajaksi suositellaan useampaa kuukautta.

    Kannattaa lääkäriltä vielä kysyä milloin hän suosittelee voiteen aloittamista.

    Tietenkin myös ihan perus kosteuttavat voiteet auttavat paranemisessa :)

    • Sanni

     Kiitos stiia! :)

   • Bemu

    Joku ihan ns. tavallinen voide se oli jota muistelen eli voi hyvinkin olla tuo BB-voide. Arpi itsessään haalistuu varmasti vain ajan kanssa, mutta ihon toipumiseen voi varmaankin itse vaikuttaa. No, onneksi ei sentään keskelle otsaa tule… *huokaus* :D

 7. jo

  Anteeksi aiheen vierestä kommentointi, mutta mitä kosteuttavaa seerumia suosittelisit rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle, joka ajoittain pintakuivuu? Aiemmista postauksista on jäänyt mieleen TBS:n seerumi.

 8. Monsku

  Kuulostaa ihan tutustumisen arvoiselta sarjalta, varsinkin kiinnostaa tuo putsari ja ”rätti.” Tulen näköjään ihan jälkijunassa, kun en ole tällaisesta rättivillityksestä kuullutkaan. Voikohan jostain ostaa vastaavanlaisia ihan kokeilumielessä, kun ei viitsisi lähteä niitä ihan varatavasten tilaamaan? Olisi kiva ensin testata, tuntuisiko tuollainen puhdistustapa minulle luontevalta. :-)

  • Sanni

   Käsittääkseni musliiniliinan tyyppisiä puhdistusliinoja on muillakin merkeillä. Tuon aiemman rättipostauksen kommenteissa jotkut lukijat sellaisia muistaakseni mainitsivatkin. :)

 9. anni

  Ajattelin että haluaisit lueskella;

  • Sanni

   En halua, kiitos :) En lue itsestäni kirjoitettuja juttuja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.