Likaiset hiukset ovat ystäväni

Likaisista hiuksista on tullut kuluneen vuoden aikana ystäväni.

Kiitos tästä kuuluu kuivashampoolle.

Ostin ensimmäisen kuivashampooni syksyllä 2009 ja ihastuin välittömästi. Vuoden 2010 aikana käytin niitä kuitenkin vain kaksi kappaletta. Vasta tämän vuoden aikana hurahdin tuotteeseen totaalisesti ja siitä on tullut ehdoton osa ”kauneudenhoito”rutiinejani. Tänä vuonna olen saanut loppuun muistaakseni viisi kuivashampoopulloa. (Tottakai listafriikillä on asiasta ihan ehdat tilastot, mutta en ole nyt kotona tarkistamassa lukuja ;))

Minulla on luonnostaan hennot ja siloiset hiukset, jotka valuvat päätä myöten vailla minkäänlaista volyymia. Lisäksi ne ovat vielä suhteellisen pitkätkin, ja hiusten paino osaltaan vetää niitä entistä lähemmäs päänahkaa. Kun tähän yhdistää sen faktan, että en osaa tehdä hiuksilleni ensimmäistäkään muotoilutoimenpidettä, en siis edes yksinkertaisinta tupeerausta, on tuloksena toivoton lättänyys.

Tupeerausyritys keväältä 2010

Hiuksissa on aina välittömästi pesun jälkeen jonkinlainen aavistus ilmavuudesta, mutta viimeistään iltaan mennessä ne ovat lättänät. Seuraavasta päivästä puhumattakaan. Mutta näin ei enää ole ollut kuivashampoon astuttua elämääni! Nykyään venytän tahallani pesuväliä joskus kolmeenkin päivään vain, että saan kerrostaa hiuksiin kuivashampoota. Vaikka et osaisi edes pitää kampaa kädessäsi (mitä minä välillä epäilen itsestäni, niin vähän on näihin näppeihin valettu hiusmuotoilun lahjakkuutta), niin kuivashampoolla saat volyymia. Oi että rrrrrakastan sitä karheaa ja puuterista tunnetta hiuksissani.

Luonnollisestikaan kuivashampoolla (tai hiuspuuterilla, sama asia mutta eri puuteripitoisuuksilla) ei saa aikaan yhtä kuohkeaa tukkaa kuin taitavalla tupeerauksella, ja varmasti ne, jotka oikeasti osaavat laittaa hiuksiaan, nauravat minun kuivashampoointoilulleni. Mutta minulle tämä on suuri juttu. :) Kun ihminen elää päälle 3-kymppiseksi ennenkuin löytää keinon saada hiukset irti päänahasta niin se on juhlinnan arvoinen asia! ^_^

Hiukset vastapestynä

Kerronpa teille yhden jutun, jonka olen kuivashampoissa havainnut. Kuivashampoissahan käytetään erilaisia tärkkelyksiä imemään hiuksista rasvaa, ja yleisimmät niistä ovat peruna-, riisi- ja maissitärkkelys. En ole löytänyt mistään faktaa tukemaan tätä havaintoa, mutta omien (ja muutamien kollegoiden & tuttujen) empiiristen tutkimusten perusteella olen tullut siihen johtopäätökseen, että perunatärkkelys on tehokkain volyymin luoja. Perunatärkkelys (solanum tuberosum starch) yhdistetään kuivashampooreseptissä useimmiten toiseen tärkkelykseen nimeltä aluminum starch octenylsuccinate (suomennos, anyone?), joten voi olla että tehokkuus perustuu näiden kombinaatioonkin.

Olen testannut yhteensä n. kymmentä erilaista kuivashampoota, ja näistä poikkeuksetta kaikki perunatärkkelystä sisältävät ovat jättäneet hiuksiin eniten ”karheutta” ja tuoneet selvää nostetta tyveen. Riisitärkkelystä (oryza sativa starch) sisältävät tuotteet ovat kyllä vieneet hiusten öljyisyyden mennessään, mutta eivät tuoneet juuri lainkaan nostetta. Kokeilemistani kuivashampoista esim. Toni & Guy ja Batiste pohjautuvat riisitärkkelykseen, ja ne jättivät hiukset puhtaiksi, freeseiksi ja jopa hieman liukkaiksi, mutta tyvi ei kohonnut. Maissitärkkelystä (corn starch) sisältävät kuivashampoot (esim. Lee Stafford) on todettu kaikkein kevyimmiksi.

Onko joku muu tehnyt vastaavanlaisia havaintoja?

Itse pidän edelleen Klippoteketin kuivashampoota parhaana kokeilemistani (tulos on todella puuterinen), eikä viimeksi hankittu Herbina jää paljon jälkeen. Olen muuten tehnyt senkin havainnon, että kaikissa kokeilemissani ja kaupassa vertailemissani perunatärkkelystä sisältävissä kuivashampoissa on käytetty täsmälleen samoja ainesosia. Esimerkiksi Proffsin, Klippoteketin ja Björn Axén Styling Powderin incit ovat aivan samat, ja Herbinankin inci eroaa vain sillä että pari ainesosaa on eri järjestyksessä. Kyllä, nämä tuotteet ovat erilaisia siinä mielessä että ne tuoksuvat erilaisille ja toisissa on vähän puuterisempi fiilis kuin toisissa, mutta resepti on sama.

Batisten paljon hehkutettu kuivashampoo oli minulle ja yhdelle kollegallekin suuri pettymys, me kun haluamme kuivashampoolta nimenomaan sitä tuuheusefektiä. Batisten ja minun taival jää siis yhteen purkkiin. Tästä lähin ostan vain ja ainoastaan perunatärkkelyskuivashampoita.

Jos siis toivot kuivashampooltasi nimenomaan tuuhentavaa ja muotoilevaa efektiä, etsi incistä ainesosa ”solanum tuberosum (potato) starch”. Jos taas haluat pelkkää puhtauden tunnetta, etsi ainesosia ”oryza sativa (rice) starch” tai ”corn starch”.

P.S. Ei ehkä yhtään naurattanut tuon TRESemmé-purkin teksti: ”Ainutlaatuinen koostumus poistaa 72% rasvasta palauttaen raikkaan olon silloinkin, kun ei ole aikaa pestä hiuksia shampoolla.” Oi luoja noita markkinointi-ihmisten prosenttihöpötyksiä…! :D Ai että ihan 72 prosenttia…. mahtavaa! Millähän tämäkin on mitattu? Ei 65, ei 70 eikä ihan 80:kään  vaan seitsemänkymmentäkaksi prosenttia!! Tarkalleen! ^_^ Kiitos, TRESemmé. Kun käytän tätä tuotetta, voin huokaista helpotuksesta tietäen, että hiuksiini jää vain 28 prosenttia rasvaa.

Haahhahhahhhaaaaaaaaa……. (ainiin ja en ole muuten kokeillut tuota Tresemméä, tuote on siskoni.)

Kommentit (78)
  1. Mä olen myös kuivashampoo/puuteriaddikti. En enää tiedä miten tulisin toimeen ilman niitä tai miten olen tullut vielä pari vuotta sitten :) Klippoteket on paras ja kampaamosarjoista Four Reasons on liki ”kopio” (=sama resepti) siitä.

  2. Itsellä on likaisten hiusten freesaukseen käytössä 4R kuivashampoo vai hiuspuuteri taitaa olla ja lähtee rasvaisuus! Huimasti tulee rakennetta hiuksiin. Ainut vaan että haju on karmea :D Herbina toimii aivan loistavasti myös ja tuoksu on kiva ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *