Lenitan paras voileipäkakku

Tapasin toukokuussa ehkä elämäni houkuttavimman näköisen voileipäkakun. Ja nyt puhuu henkilö, joka ei edes pidä voileipäkakusta. Siitä perinteisestä, kylmästä voileipäkakusta.

Ystävälläni Lenitalla on luotto”smörgåstårta”-resepti, josta valmistuu niin herkullinen mättö että se antaa aiheen kutsua kavereita kokoon pelkästään voileipäkakun merkeissä. Toukokuussa sain kutsun Lenitan mökille ”och äta smörgåstårta”. Vastasin, että tulen tietysti mielelläni, vaikka en leipää syökään.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perillä odotti tämä näky. Lämmin, juuri uunista tullut voileipäkakku.

Kuolahan siinä lähti valumaan. Muiden haukatessa meheviä täytettä valuvia kakkuviipaleitaan ja pyyhkiessä tyytyväisinä suupieliään haarukoin itse suuhuni eväsboksista tonnikalasalaattia ja loin kakkuun merkitseviä katseita. ”Me tapaamme vielä. Minä teen sinusta vhh-version, minä niin teen sinusta vhh-version.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja niin minä tein. Juhannuspöydän yllätysmomentiksi kaikkien perinteisten grilliherkkujen keskelle nousi Sannin Megamehevä Vhh-Voileipäkakku.

Se oli hitti.

(Paitsi Mr. Karkkipäivän mielestä joka ei pidä sienistä. ”Ykköskerros hyvä, kakkoskerros liian sieninen.” No, sun menetys! :))

Voileipakakku_ohje

Kakku tehdään alkuperäisen ohjeen  mukaan maalaisleipään, joka neuvotaan pilkkomaan kuuteen viipaleeseen. Kaksi viipaletta = yksi kerros.

Alkuperäisessä ohjeessa 2-kerroksen täytteeseen tulee sienten seuraksi 140 g pekonia (tällöin sienten määrä 250 g). Minä jätin sen pois kun en syö lihaa.

Täyte 1: keitä munat koviksi, anna jäähtyä, viipaloi ja sekoita jogurtin ja majoneesin kanssa. Pilko pinaatti ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte ensimmäiseen kerrokseen.

Täyte 2: (Paahda pekonikuutiot.) Viipaloi sienet ja paista voissa. Viipaloi purjo ja lisää sienten joukkoon. Lisää päälle (vehnä)jauho (minä käytin Pofiberiä) ja sekoita. Lisää ruokakerma ja tuorejuusto. (Minä käytin maustamatonta tuorejuustoa jonka maustoin itse kahdella murskatulla valkosipulinkynnellä ja mustapippurilla.) Anna kiehua hiljalleen ja sekoita välillä. Lisää lopuksi (pekoni ja) mausteet. Levitä täyte toiseen kerrokseen.

Päällys: levitä kakun ”kannen” päälle voita ja kerros ketsuppia. Nosta kansi kakun päälle. Laita päälle juustoraastetta ja kirsikkatomaatteja. Paista uunin alaosassa 200 asteessa kunnes juusto ruskistuu. Koristele valmis kakku tuoreilla pinaatinlehdillä.

Voileipakakku_Adams

Käytin kakkupohjana Adam’sin jauhoista leivottua loistavaa vhh-siemenleipää, jossa on ihan naurettavan vähän hiilihydraatteja – 100 grammassa vain 1,9 grammaa. Adam’s-leipäjauhoja voi ostaa mm. Hyvinvoinnin Tavaratalosta ja YesDelistä. Adam’s-leipä esitelty aiemmin täällä.

Voileipakakku_kerrokset

Kerrokset kasaan.

Arvatkaa mitä tapahtui viimeisen kuvan oton jälkeen.

Laitoin päälle juustoraasteen ja kirsikkatomaatit. Nostin kakkua.

Se putosi lattialle nurinpäin.

* * * ! ! ! % € @ § ≈ & #  ! ! ! * * *

Siksi kakusta ei enää ole kuvaa ennen uuniin menoa juustoraasteen ja tomaattien kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen kömpelö ja minulta putoaa käsistä tavaroita, ruokia ja meikkejä tuon tuostakin. Nyt minulla olisi tahtotila syyttää kakun putoamisesta mansikoiden seurana iltapäivällä nautittua juomaa.

;)

No. Kokosin itseni ja kakun, ja seuralaiseni vakuuttelivat että kakku näyttäisi varmasti ihan hyvältä tultuaan uunista kuorrutteineen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin se näyttikin. Vaikka reunat olivat rähjäiset. :)

Sehän ei kuitenkaan vaikuta makuun! ^_^

Voileipakakku_ja_koirat_auringossa

Kakku nautittiin terassilla koirat jaloissa päivää paistatellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja tänään loppu kakku pakattiin rasioihin ja pakastettiin.

Yksi ensi viikon työpaikkalounas hoidettu. :)

Kuka tykkää voileipäkakusta? Kylmä vai lämmin? Itse en ole koskaan aiemmin maistanut – tai edes nähnyt, ennen Lenitan ”voileipäkakkubileitä” – lämmintä voileipäkakkua. Kylmä ei maistu mutta tämä oli ihan eri planeetalta. Mums!

Kommentit (31)
  1. aivan uskomattoman messevän kuuloinen ja näköinen kakku! ja ylipäänsä apua näitä sun reseptejä, liian herkullisia! kertoo jotain, kun mulla olisi kova halu ruveta taas muutaman vuoden tauon jälkeen vegaaniksi mutta aina tulee Karkkipäivään joku resepti mitä pitää kokeilla ennen kuin voi ;) pakko varmaan lopettaa näiden sun ruokapostausten lukeminen..

    oon kyllä aivan ehdoton voileipäkakkufani! mistään lämpimästä voileipäkakusta en ollut ikinä kuullutkaan ennen tätä. mun mielikuva voileipäkakusta on se, mitä tarjotaan aina juhlissa: kylmää, siististi jollain kermahössäkällä ja persiljoilla koristeltua särmiönmallista (toi sun oli niin ihanan boheemin ja symppiksen näköinen niihin verrattuna ^^) ja se on hyvää… mutta tätäkin pitäisi kokeilla! ehkäpä tää on sitten se oikeesti viimeinen ei-vegaaninen resepti ;)

    1. kertoo jotain, kun mulla olisi kova halu ruveta taas muutaman vuoden tauon jälkeen vegaaniksi mutta aina tulee Karkkipäivään joku resepti mitä pitää kokeilla ennen kuin voi ;)

      Hehheh :D

  2. Tulin jo surulliseksi tarinan alussa joutuessasi napsimaan rasiassa maannutta salaattia muiden nautiskellessa tuoreesta herkusta. Onneksi löysit ratkaisun. Kakun täytteissä on kaikkea, josta pidän! Itse lisäisin pekonitkin joukkoon. En ole häävi leipuri, mutta seuraaviin juhliin voisin yrittää tätä reseptiä.

    1. Tulin jo surulliseksi tarinan alussa joutuessasi napsimaan rasiassa maannutta salaattia muiden nautiskellessa tuoreesta herkusta.

      Kiitos kiltti :) Mutta älä tule surulliseksi, onhan kuitenkin oma valintani etten halua leipää syödä (ei siis mikään sairauden tai allergian aiheuttama tila…). Tosin tuota Lenitan kakkua en olisi voinut syödä pekoninkaan takia :p

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *