Karkkipäivä
Karkkipäivä

Lehtijuttua ja pihkavoidetta

Hieman haikeana jätin eilen illalla saariston taakseni, vaikka melkein yhtä suurella ilolla kohtasin aamulla Pireuksen sataman ja Ateenan.

id_RedBeachSantorini_IMG_7027

Reissun viimeinen rantapäivä Santorin Red Beachilla

Jaoin muuten laivalla hytin kiinalaisnaisen kanssa – hän pesi hytissä kaikki vaatteensa alusvaatteita myöten ja ripusti ne kuivumaan ympäri hyttiä :) Mielenkiintoinen kokemus tämäkin… etenkin kun mikään ei todellakaan kuivu hytin kosteahkossa ilmassa. :)

Syksyn Kreikka-turneeni alkaa lähennellä loppuaan, ja on aika pikkuhiljaa palailla arkeen kauneuspainotteisena bloggaajana.

Yhdistelmään matkailu + kauneus sopii hyvin vinkata MeNaiset-lehdessä tällä viikolla ilmestyvästä jutusta (edit. juttu ilmestyykin vasta 29.10., mun väärinymmärrys ;D), johon minua haastateltiin aiheesta ”Budjettimatkailu, Kreikan kohdevinkit ja matkakosmetiikka”. Voisikohan olla enempää minulle sopiva alue? ^_^

MeNaiset_juttu

Jutusta ilmestyi pieni versio MeNaisten nettisivuilla jo viikonloppuna, sen voi käydä lukemassa täällä.

Hahah – ”huippubloggari” ^_^

On muuten jotenkin hauskaa, että vaikka Karkkipäivä on jo vuosia kuulunut Suomen luetuimpiin kauneusblogeihin (ja huomaan, että vaatimattomana pohjoismaalaisena on vaikea kirjoittaa tällaista ”ääneen”), niin vasta nyt, kun Karkkipäivä palkittiin Suomen parhaana kauneusblogina, minua tituleerataan ”huippubloggarina” ja alan saada onnittelevia yhteydenottoja ja tuotetarjouksia firmoilta, joista en ole koskaan aiemmin kuullutkaan. Tuntuu, etteivät monet alan tahot oikein seuraa kauneusblogeja ja tunne sceneä, ja vasta virallisella ”pränikällä” on merkitystä.

*

Haluan muuten jakaa teille yhden ehkä vähän erikoisen kosmetiikkavinkin, joka tosin liittyy enemmän lääketuotteisiin. Mutta lääkevoidekin on kosmetiikkaa :)

Kerroin teille reissun alussa matkakosmetiikastani, ja mukana pilkahti pikkuinen purkki johon olin kaapinut Kuopion torimarkkinoilta ostettua pihkavoidetta.

Matkakosmetiikka_Kreikka2015_IMG_9021_2

Tuo voide on osoittautunut aivan mielettömäksi haavojen parantajaksi!!

Ja miksi tykkään siitä niin paljon? Sehän on mitä puhtainta luonnonkosmetiikkaa, täysin luonnollinen tuote!

Olen aika haava-altis ihminen, ja joku kohta ihossa on auki harva se viikko. Kuumissa olosuhteissa haavat ja nirhaumat voivat helposti tulehtua ja alkaa märkiä, ja haluankin reissussa pitää huolen, ettei näin pääse tapahtumaan. Pelkkä desinfiointi ei riitä.

Minun piti kirjoittaa pihkavoiteesta jo aikaisemmin, sen osoitettua vaikuttavan tehonsa jo reissun ensimmäisellä viikolla.

Olin onnistunut muutamaa päivää ennen reissuun lähtöä höyläämään juustoraastimella oikein mukavan viipaleen irti vasemman käteni pikkurillistä – en voinut edes katsoa haavaa kun se oli niin syvä ja ällön näköinen. Sisareni oli hiljattain ostanut markkinoilta pihkavoidetta, ja ehdotti, että kokeilisin sitä haavan hoitoon.

Otinkin tahnaa mukaan pikku purkkiin. Jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen tulehdus laski ja haavan verestävä pinta oli kuivunut (oltuaan auki 3-4 päivää). Iho sulkeutui kokonaan seuraavien parin päivän aikana ja viikon kuluttua en tarvinnut enää laastariakaan suojaamaan ”kuoppaa”.

Santorini_RedBeach_IMG_7015_

Eilen sattui sitten oikein tyypillinen hiekkarantaonnettomuus, eli astuin terävään kiveen niin että yhden varpaan pää viiltyi nätisti auki.

Huuhtelin haavan, ja vaikka ihoon oli tullut kunnon palkeenkieli, ei haavaan koskenut yhtään ja olin rannalta palattua jo unohtanut koko haavan. En laittanut laastaria enkä desinfioinut. Kyllähän tuollaiset sulkeutuvat nopeasti itsestään.

Haava antoi kuulua itsestään sitten aamuyöllä. Heräsin laivan hytissä kuumottavaan kipuun oikeassa nimettömässä varpaassani, ja kun sytytin valot, näin verta vuotavan, palloksi turvonneen varpaan. Siihen koski ihan tajuttomasti. Okei, oli sittenkin päässyt tulehtumaan.

Kiinalaisnainen alapunkassa ihmetteli varmasti, mitä kummaa vaalea hyttikumppani puuhaa aamuyöllä kello 03.00 sytyttäessäni valot ja alkaessani kaivaa matkalaukun uumenista kosmetiikkapussia. Huuhtelin haavan ja odotin että se lakkasi vuotamasta. Sitten levitin päälle paksun kerroksen pihkavoidetta, hieroin sitä palkeenkielen sisäänkin, ja laitoin päälle laastarin.

Kun kolme tuntia myöhemmin heräsin laivan saapuessa Pireukseen, oli varpaan turvotus laskenut ja kipu tyystin poissa.

Siis niin mahtava aine tämä pihka!!

Aula_AthenStyle_IMG_7098

Kirjoittelen juttua AthenStyle-hostellin aulassa odotellessa, että pääsen varsinaiseen majapaikkaani.

Mukava paikka, antoivat mun keittää omat kahvitkin hostellin keittiössä vaikka en ole paikan asiakas :)

Olen kyllä ollut tietoinen pihkan antimikrobisista vaikutuksista, mutta aiemmin voide on ollut minulle tuttu ainoastaan Viivi-koiran suupielen ihottuman hoitajana.

Jos etsitte hyvää luonnonmukaista vaihtoehtoa apteekin antibakteerisille haavavoiteille, se on tässä: pihkavoide.

Merkkejä on markkinoilla useita, omaanikaan en muista, mutta pihkavoiteita löytää luontaistuotekaupoista tai verkkokaupoista kuten Luontaistuotteet.net.

Löysin netistä kauneusblogikollegani Glitz & Glam -Minnan kirjoittaman tosi hyvän jutun pihkavoiteista, jos lisätieto kiinnostaa, käykää lukemassa juttu täällä.

Minna kirjoittaa, että lääketiedekin tunnustaa pihkavoiteen tehokkaat vaikutukset, ja lääkärit käyttävät sitä jopa tulehtuneiden leikkaushaavojen hoitoon. Pihkaa on käytetty iho-ongelmien hoitoon jo vuosisatoja, mutta en tiennyt, että myös virallinen lääketiede käyttää sitä.

Haavojen ja ihottumien lisäksi pihkavoiteella voi hoitaa mm. aknea, paiseita, hiertymiä, arpia, herpestä, palovammoja ja hyönteisten puremia. Jälkimmäisiin olen itsekin käyttänyt pihkavoidetta matkalla – ne penteleen aggressiiviset kreikkalaishyttyset…

Tällainen vähän erilainen vinkki tänään :) Mutta varmasti yleishyödyllinen – nirhaumia saa joskus meistä jokainen. Tulehtuneista sellaisista on minulla monet, arpien vahvistamat muistot… Esim. joka kerta oikeaa polvea katsoessani muistan, kuinka kaaduin Prahassa kesällä 1995… Ei ollut haavavoiteita tuolloin plakkarissa. ;)

Kommentit (31)

 1. Belegwen

  Musta on niin hauskaa, että pihkavoide on nyt vasta tullut yleiseen käyttöön. Äitini on keittänyt pihkasalvaa itse jo varmaan yli 20 vuotta ja itsekin käytän sitä aina haavojen hoitoon. Kallistahan se on apteekista ostaa kun vertaa siihen, kuinka halpaa se on tehdä itse. Vaatii tietysti kyllä aikaa ja osaamista. :)

  • Helinää

   Ei niin hirveästi sitä osaamista, mutta penteleesti aikaa :) että löytää puita joissa pihkaa valuu sen verran että sitä saa kaavittua mukaan. (ei muuten kuulu jokamiehenoikeuksiin)
   Äidin makuuhaavat sain omatekemälläni voiteella parannettua aikoinaan.

 2. Eliisa

  Tuo on kyllä ihme ainetta. Pikkusiskoni on sairaanhoitaja ja heillä tosiaan on pihkavoidetta vuodeosastolla ihan jokapäiväisessä käytössä. Minusta on jotenkin mahtavaa, että luonnosta löytyy sellaista ainetta, joka on parempaa kuin teollisesti tehty!

  • Sanni

   Minusta on jotenkin mahtavaa, että luonnosta löytyy sellaista ainetta, joka on parempaa kuin teollisesti tehty!

   Todellakin! :)

 3. Milla

  pihkavoide on ihan ykkönen hopean lisäksi esim. palovammojen hoidossa… Molemmat kallista kuin mikä, mutta pieni määrä riittää :)

  • Sanni

   Hopean?

   • SiniV

    Hopeaa=hopeaioneita käytetään haavanhoitotuotteissa tappamaan bakteereita, eli ne paikallisesti joko ehkäisevät tai hoitavat tulehdusta :)

    • Sanni

     Aa, kiitos kun avasit tuota :) Mä en heti ymmärtänyt miten metallilla voi hoitaa haavoja :D

   • Linda

    Haavanhoidossa käytetään ihan yleisesti hopeaa sisältäviä sidoksia tai no ennemmin lappuja, jotka jätetään sidoksen sisälle haavaa vasten suoraan. Hopealla on antimikrobinen vaikutus. :)

    • Sanni

     Mahtavaa oppia kaikkea tällaista vanhalla iällä :D

     • nih

      Löytyy hopealaastareitakin :)

 4. Tinja

  Hei mahtavaa kun kerroit tosta pihkavoiteesta! En ole siitä kuullut aikaisemmin ja tässä matkakuumeeni aikana keräilen kaikenlaisia vinkkejä, kuten mitä matkalle kannattaa ottaa mukaan. Eurooppaa haluaisin alkaa valloittamaan ja otan sitten ainakin pihkavoidetta mukaan, jos jotain sattuu! :-)

  Ps. I love organic

 5. Tepsu

  Mä oon itse ostanut apteekista Abilaria, joka kai on pääasiassa tarkoitettu palovammojen hoitoon. Siinä on pihkaa, en tosin ole sen enempää perehtynyt, että mitä muuta siinä mahtaa olla. Mutta sekin kyllä on varsin toimiva voide, kallishan se oli (pieni tuubi 20+e), mutta on se kyllä riittoisaakin!

 6. Linda

  Pihkavoide toimii muuten tosi hyvin myös jos on sellainen oikein kipeä ja tulehtunut näppylä – rauhoittaa kipua ja punoitusta ja laskee turvotusta tosi nopeasti. :)

 7. strange

  Minäkin olen saanut todistaa omin silmin pihkavoiteen tehon! Mulla oli muutama vuosi sitten valtavia känsiä varpaissa ja valehtelematta tuli testattua kaikki tuotteet apteekin valikoimasta, mutta vasta pihkavoiteella sain känsät pois. Uskomattominta jutussa oli se, että känsät lähti kahden käyttökerran jälkeen, ja olin kuitenkin jo aika varma siitä, ettei ne lähde koskaan pois…

 8. Mulan

  Hah, mä niin näen jo sieluni silmin, miten viikon päästä lehdissä on otsikko: ”Huippubloggarin postaus aiheutti Pihkakuumeen! Ekokaupat:’Hyllyt tyhjentyivät parissa päivässä’ Sivulla 7 Tee testi, oletko sinäkin ihan pihkassa!”

  Toisin sanoen, alkoi pihkan käyttö houkuttaa. :) Etenkin näihin mun näppylöihin. Tai siis koko akneen. Ja arpiin, aknearpiin. No joka tapauksessa iholle siis, kuulostaa hienolta aineelta. ;)

  • Sanni

   Hah, mä niin näen jo sieluni silmin, miten viikon päästä lehdissä on otsikko: ”Huippubloggarin postaus aiheutti Pihkakuumeen! Ekokaupat:’Hyllyt tyhjentyivät parissa päivässä’ Sivulla 7 Tee testi, oletko sinäkin ihan pihkassa!”

   *nauraa* ^_^

 9. Jinnai

  Toinen ihan melkein joka keittiöstä löytyvä ihmeparantaja on hunaja! Itsekin totesin siivaloidessani raastinraudalla jäätävän kuopan etusormeeni sen tehon. Pääsi tulehtumaan ja ystävä suositteli hunajaa, jota hyvin epäilevästi kokeilin. Yön ajaksi hautumaan jätetty hunaja toimi kuin ihme ja tulehdus oli poissa :) Vasta jälkikäteen googlailin asiasta sen tehosta on ihan näyttöäkin, että uskallan suositella hunajan käyttöä haavahoitona :D

  • Sanni

   Joo, niinhän se muuten onkin :) Mä opin tuon Lushin Fairly Traded Honey -shampoon kautta. Ko. shampoossa ei ole käytetty lainkaan säilöntäaineita koska siinä on niin paljon hunajaa joka on tappaa bakteerit. Ei vain ole koskaan tullut mieleen haavaan laittaa :)

 10. sara

  opiskelen farmasiaa ja meille on ylistetty apteekista löytyvää pihkasalvaa, Abilaria. joku taisikin sen jo tuolla mainita!
  sen avulla on muun muassa pelastettu amputaatiotuomion saanut jalka, joka kärsi diabeteksen myötä tulleista haavoista. huikea juttu :)

  • Sanni

   Wow! Voi vain ihmetellä miksei pihka ole näillä spekseillä jo kaikkien ihmisten lääkekaappien vakiovarustusta!

 11. Outi

  Kiitos tästä vinkistä! Eipä olisi uskonut, että noin tehokkaasti toimii. :) Täällä meinaan myös toinen erittäin tapaturma-altis tyyppi…

 12. Outi

  Abilar on sairaalassakin käytössä oleva pihkavoide.Sairaalassa haavojen hoidossa käytetään myös hunajavoidetta,sekä hopeatuotteita.Hopeatuotteet vähentävät haavoissa bakteereja.Hyviä tuotteita siis kaikki :)

 13. Johanna

  Tuo Abilarin Pihkavoide on munkin matka-apteekin vakivarustus :) Toimii myös kipeisiin sormenpään pykimiin, ne mokomat kun ei tahdo taas pakkasten saavuttua parantua oikein kunnolla millään.

  http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.mobile/?ObjectPath=/Shops/KYA/Products/RE1095240&Locale=fi_FI

 14. manomyymi

  Pihkavoide ei minusta ole täysin ongelmaton, sillä sen sisältämälle hartsille altistuminen voi *joillakin* laukaista hartsiallergian. Ko. allergia on piinallinen, sillä kehittyneissä maissa hartsilta on todella vaikea välttyä, sitä käytetään melkein kaikessa.

  T. Ankeuttaja :D

  • Sanni

   Joo, olet oikeassa, pihkassa on hartsia eikä hartsiallerginen luonnollisestikaan voi sitä käyttää. Mutta jos ei ole allerginen, pitäisi altistuksen allergeenille olla ymmärtääkseni aika voimakas ja säännöllinen jotta herkistyminen ja allergian mahdollisuus kasvavat ”todennäköisiksi” (en nyt löydä tähän oikeaa sanaa). Pihkavoidetta käytetään hyvin satunnaisesti. Jos hartsia on jo ”melkein kaikessa”, kuten kirjoitit, ei pihkavoiteen satunnainen käyttö tuskin kasvata allergisoitumisen mahdollisuutta?

 15. Kissanainen

  Tosiaan, niinkuin edelle on jo mainittu, on pihkavoidetta käytetty jo (satoja?) vuosia. Välillä sitä käytettiin sairaaloissakin enemmän, mutta nyt olen kuullut, että juuri tuon allergisoimisen takia alkaisi olla vähän pannassa. Esim. työkaverini kertoi, että nykyään Suomessa olisi hankala löytää pihkavoidetta (sairastaa harvinoista autoimmuunisairautta, joka oirehtii mm. käsien ja jalkojen ihon oireilulla, ainoana apuna hönelle on ollut pihkavoide).

 16. jazza

  Tiedätkö missä lehdessä se juttu ilmestyy? Mun mielestä ei ollut 29.10. Me Naisissakaan? :O

  En koskaan lue naistenlehtiä, mutta tuon ajattelin hommata sitten kun juttu julkaistaan. :)

  • Sanni

   Kyllä se oli viime torstaina ilmestyneessä Me Naisissa :)

 17. jazza

  Ounou, mä taidan vaan olla umpisokea kun en löytänyt, matkaan kiskalle siis :) Kiitti tiedosta!

  • Sanni

   Se juttu on otsikolla ”Halvat huvit” :) Olivat lyhentäneet ihan reippaasti siitä versiosta minkä sain tarkistettavaksi toissaviikolla, eli eipä siinä loppujen lopuksi kovin paljon luettavaa ole ;D Pari kuvaa ja jotain läppää siitä miten matkasta voi nauttia minibudjetilla :) Ja että mä tykkään syödä vaikka tölkistä ^_^ Mm. kohdevinkit oli jätetty pois.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.