Lauantai 18.12.2021 – hulluna oliiviöljyyn

Joulukalenteri, luukku 18.

Oliiviöljy.

Oliiviöljy on ruoanlaittoni kulmakivi. Käytän ihan mielettömiä määriä oliiviöljyä.

Aamun ensimmäisen annoksen oliiviöljyä, noin 1-2 rkl, nautin aamiaissalaatissani. Oliiviöljy maustaa kaikki kasvisruokani ja -lisukkeeni, ja koska syön kasviksia joka aterialla, nautin oliiviöljyäkin joka aterialla.

Pidän keittiössä kahta eri oliiviöljylaatua; edullisempaa perusöljyä ruoan paistamiseen ja lämpimien kasvislisukkeiden maustamiseen ja pikantimpaa salaattien maustamiseen. Kummatkin ovat Extra Virgin -laatua. (En tiedä, käyttääkö kukaan ylipäänsä muuta kuin Extra Virginiä… ja jos käyttäisi, miksi…? Ehkä jokin suurtalouskeittiö….?)

Löysin hiljattain Pirkan Extra Neitsyt -oliiviöljyä litran pullossa ja totesin sen olevan halvin laatuaan Suomen markkinoilla. Aiemmin ostin Urtekramin litraista oliiviöljyä, mutta Pirkka on vielä sitäkin edullisempaa. Ja maultaan oikein hyvää ja pehmeää, kyllä tätä voi käyttää salaatissakin!

Oliiviöljyn kulutukseni on vähintään puoli litraa kuukaudessa. Kuvan Pirkka-pullo on otettu käyttöön 5.12. ja kohta on puolet mennyt. Tässä välissä olen ollut melkein viikon päivät pois kotoakin, joten kulutus on tullut, eh, noin viikon ajalta…. Yhteen salaattiannokseen käytän noin 30 ml oliiviöljyä, voi mennä puolikin desiä. En mittaa öljyä vaan hulautan sitä Välimeren tyyliin suoraan pullosta.

Esimerkkejä ruoista, joihin käytän oliiviöljyä:

 • Kaikki salaatit
 • Höyrytetty parsakaali, kukkakaali, ruusukaali ja vihreät pavut
 • Paistetut kananmunat
 • Paistettu vähärasvainen kala kuten seiti
 • Paistetut ja yrttimaustetut tomaatit

Oikeastaan ainoa paistettava kasvislisuke, johon en käytä oliiviöljyä, on sienet..! Ne ”kuuluu” paistaa voissa tai vähintään oivariinissa ☺️

Pidän niin paljon oliiviöljyn mausta ja siitä, miten se korostaa kasvisten makua, että kaadan sitä ihan pienimpäänkin kasvisannokseen, tyyppiä pari viipaletta kurkkua tai paprikaa. Oliiviöljy on mun ”suola”, voisiko sanoa näin. Toiset ihmiset lisäävät suolaa kaikkialle, mä laitan oliiviöljyä :)

Syksyn Kreikan matkalta toin kotiin pienen 100 ml oliiviöljypullon. Se meni parissa päivässä, mutta todellinen käyttötarkoitus on toimia tulevaisuudessa mun eväs-oliiviöljypullona! :)

Koska öljynkulutukseni on niin suurta ja oliiviöljy aika arvokasta, pidättäydyn suureksi osin edullisemmissa markettimerkeissä. Pirkan ohella myös espanjalainen ”joka marketin” standardioliiviöljy Borges on oikein jees, tosi neutraalin makuista, mutta ei ainakaan kitkerää ja pippurista, mistä en yhtään tykkää. Välillä satsaan myös laadukkaampaan ja vivahteikkaampaan, ja silloin suosikkini on ehdottomasti kreetalainen Terra Creta. ❤️ (Linkin takaa löytyy muuten viime vuoden kreikkalaisen pikkujoulupöytäni satoa..! 😋)

Onko teillä suosikkioliiviöljyä? 

treeni-ja-ravinto ruokavaliot
Kommentit (28)
 1. Mun lemppari on Gaea Sitia 😋 kaikki käy, hienoinen suosikki se partasuumies-pullo.

  1. Mulle Gaea on jäänyt aivan vieraaksi merkiksi, ilmeisesti sitä ei myydä mun vakkarikaupoissa. En muista ikinä nähneeni noita pulloja :D Sparta-öljy kuulostaa makuprofiililtaan mun oliiviöljyltä, ja Sitiakin on varmaan oikein hyvää…!

  2. Gaea DOP Sitiaa saa Kuopiosta ainakin Prismasta, Kolmisopen ja Päivärannan Citymarketeista! Vink vink..😊 ja jonkun mainitsemaa luomua olen ostanut Kolmisopen cittarista. Todella hyvää sekin vaikka enemmän tykkään ei-luomusta.

 2. Oma suosikkini on Gaean luomuoliiviöljy. Maku on rikkaan aromikas, erottui selvästi edukseen muista maistamistani. Itsekin käytän oliiviöljyä vähän kaikkiin ruokiin, myös paistamiseen. Laitoinpa tätä eilen itsetehtyyn geeliputsariinkin, johon se toi kauniin jadenvihreän värin :)

  Oliiviöljy on kyllä ehkä viimeinen yksittäinen ruoka-aine, josta luopuisin. Muuten voisin elää vaikka kokonaan kotimaisella ruoalla,mutta en ilman oliiviöljyä :D

  1. Täytyypä joskus kokeilla Gaeaa :)

   Muuten voisin elää vaikka kokonaan kotimaisella ruoalla,mutta en ilman oliiviöljyä :D

   Aika hyvin sanottu – ja voisi päteä meikäläiseenkin..!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *