Laseria ja nestetyppeä

Muistatte, kun kävin syksyllä ihoanalyysissa SiluettiSpa’ssa. Vierailun aikana minulle tarjottiin myös mahdollisuutta kokeilla kahta laitehoitoa; laseria ja kryo-hoitoa.

Hoidot tarjottiin minulle maksutta vailla velvoitetta kirjoittaa niistä.

– mutta mielellänihän minä niistä kerron ;) Etenkin kun toinen onnistui oikein hyvin.

Verisuoni_ennen_jalkeen

Kuka huomaa mitä oikeanpuoleisesta kuvasta puuttuu?

Sieltä puuttuu katkennut pintaverisuoni, joka on ollut kasvoissani oikean silmän alapuolella niin kauan kuin muistan.

Verisuoni poistettiin, tai tarkemmin sanottuna supistettiin näkymättömiin, yksinkertaisella ja nopealla laser-toimenpiteellä. Toimitus kesti ehkä 10 sekuntia ja oli kivuton lukuunottamatta pienen pientä nipistystä. Lasersäde menee ihon läpi ja saa verisuonen supistumaan, jolloin se ei enää näy yhtä selvästi – tai ollenkaan.

Laserkäsittelyn jälkeen iho voi punoittaa tai olla turvonnut jonkun aikaa, mutta minun ihoni oli kuin mitään ei olisi tapahtunut – paitsi että verisuoni oli enää vain heikosti kuultava aavistus. Toimenpide uusittiin kuukauden kuluttua, ja tulos näkyy kuvissa. Verisuoni on käytännössä kadonnut. Se näkyy enää haaleana kuultona tietyssä valossa.

Laserhoitoa käytetään myös couperosan ja esimerkiksi jalkojen ihon laajentuneiden verisuonten häivyttämiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen…

   Oikea_silma_verisuoni_nyt

..jälkeen.

Iholla ei ole meikkivoidetta tai peiteainetta ja kuva on otettu ulkona. Sisävalossa suoni kuultaa läpi enemmän, mutta ei sitä varmaan kukaan muu kuin minä itse huomaa – kun tiedän sen olevan siellä :)

.

Sitten se toinen toimenpide.

MadaraSunflower_meikki

Joku kenties muistaa marraskuulta tämän kuvan, jonka yhteydessä kirjoitin kertovani ”paiseen” tarinan myöhemmin.

Sen tarina on kryo-eli jäädytyshoito.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulle ilmestyi runsas pari vuotta sitten vasemman suupielen viereen ihonalainen epäpuhtaus/näpyn tapainen, jota pidin pitkään sinnikkäänä talikertymänä. Yritin puristaakin sitä, se näytti aluksi aivan selvästi ihohuokoseen kertyneeltä taliköntältä. Se ei kuitenkaan tyhjentynyt eikä kadonnut, vaan pysyi sitkeästi aloillaan. Viime vuoden aikana se alkoi hiljalleen pullistua ja kasvaa.

Näppylä alkoi vaivata minua. Ei siksi, että se nyt olisi mitenkään näkyvä haitta ihossani, vaan siksi, että auringonottohistoriani tietäen aloin huolestua että kyseessä on joku solumuutos. Melanooma voi saada alkunsa todella harmittoman näköisestä ihomuutoksesta….

Mietin, että käyn näyttämässä sitä ihotautilääkärille. Sitten tuli SiluettiSpa’n vierailu ja ihoanalyysi. Sairaanhoitaja Taina Heikkinen totesi saman tien, että kyseessä on rasvaluomi. Niitä tulee joillekin iän myötä. Ne ovat hyvälaatuisia, eikä niille tarvitse tehdä mitään ellei koe luomesta esteettistä haittaa.

Kryo-hoito on yksi tapa poistaa rasvaluomi, ja minulle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla sitä. Kryo-hoidossa ihomuutos jäädytetään nestetypellä sillä seurauksella, että solut kuolevat. Käsittelyjä tarvitaan hoidettavan ihomuutoksen laadusta riippuen yksi tai useampia.

Käsittelyn jälkeen iho punoittaa ja sitä voi särkeä. Hoidetulle alueelle voi ilmestyä nesterakkula. (Ja tuollainen rakkula näkyy ylempänä koko kasvokuvassa.) Jäädytetty alue rupeutuu ja paranee 1-4 viikossa.

Minun ihoni punoitti jäädytysalueelta voimakkaasti vielä kolme viikkoa käsittelyn jälkeen, eikä luomelle näyttänyt tapahtuneen mitään. Jäädytyskohdan iho näytti ohuelta ja no, ”käsitellyltä”. Ihoni on yleisestikin huonosti parantuva, eli melkein mikä tahansa naarmu jättää arven (sääristäni ja polvistani voi muistella erinäisiä kaatumisia ja kompasteluja maailmalla… ”Juu tämä läiskä, tämä tuli kun kaaduin Prahassa kesällä ’95..!”).

Luomi__nyt

Nyt luomi näyttää tältä.

Kun menin neljän viikon kuluttua kontrollitapaamiseen jolloin alue olisi käsitelty uudelleen, valitsin olla ottamatta uusintajäädytystä. Minua alkoi jännittää jos luomi ei lähdekään ja tuloksena on pysyvä punoitus käsitellyllä alueella. Minusta iho on edelleen hieman ohuempi ja punertavampi jäädytyskohdalta.

En siis oikeastaan voi sanoa että kryo-hoito epäonnistui, vaan tulos jäi selvittämättä koska itse jänistin uusintakäsittelyistä.

Tällainen tarina.

Jään nyt seurailemaan luomen kehitystä ja varmasti tulee harkittua kryo-hoitoa uudelleen jos luomi lähtee todella voimakkaasti kasvamaan. Rasvaluomet voivat kasvaa jopa yli senttimetrin levyisiksi.

Onko teillä kokemuksia laser- tai jäädytyshoidoista?

Kommentit (33)
 1. Minulla on kokemusta jäädytyshoidosta. Pari vuotta sitten pieneen kasvaimeen tehtiin se, eikä siitä ollut mitään hyötyä. Harmitti kun meni rahat hukkaan. Kasvain edelleen on ja pysyy.

  1. Matti Pakkanen
   10.1.2015, 16:28

   Jäädytyshoito ei tietystikään toimi kaikkiin ihomuutoksiin. Siitä on saatu hyviä tuloksia mm. pinnallisen tyvisolusyövän hoidossa. Samoin se sopii ns vanhuudenluomien poistamiseen ( naevus sebaceus ) mutta nehän tulevat takaisin, jos ei samaan paikkaan niin sen viereen. Jäädytyksellä saa pois sen mitä on aivan ihon pinnallisimmassa kerroksessa. Hoidon jälkeen jäätynyt kudos hilseilee pois ja paikalle tulee uutta solukkoa.
   Uudet ”jäädytyskynät” ovat tuoneet hoidon jokaisen lääkärin käyttöön, koska ei tarvita nestetyppivarastopulloa eikä erityisiä laitteita nestetypen käsittelyyn, vaan nestetyppi-kynällä voi suoraan hoitaa tietyn määrän ihomutoksia.

 2. Petra / Viilankantolupa
  8.1.2015, 20:50

  Toi verisuonien laserointi olis niin mun juttu. Olen jotenkin jo alistunut siihen, että toisen silmän alla olevaa tosi selkeää suonta ei saa piiloon fiksulla määrällä meikkiä ja yleensä se sit vaan kuultaa itsepäisyyksissään läpi. Poskille on viime vuosina ilmestynyt paljon katkenneita punaisia suonia ja vaikka ne saa meikillä paljon helpommin piiloon kuin siniset suonet, on meikitön iho aika rujon näköinen kun piirteet ovat muuten tosi vaaleat. Muistan jonkun joskus maininneen jostain toimenpiteestä, jolla pintasuonet saa kuoletettua, mutta se oli siis hyvin todennäköisesti tämä. Tulokset näyttävät hyvältä ja prosessi kuulostaa siedettävältä. Seuraavaksi googlaan hinnat ja punnitsen lisää. :)

  1. Matti Pakkanen
   10.1.2015, 16:37

   Nämä uudet laserlaitteet on rakennettu niin, että niillä voidaan selektiivisesti tavoittaa juuri haittaava verisuoni ihon alla vahingoittamatta ihoa. Hoito vaatii kokemusta ja ihon laatu tulee arvioida ennen hoitoa. Hoito ns couperosaan on erilainen, kuin ihon alla oleviin kapillaarisuoniin, mutta ammattilainen osaa valita oikean laserin ja oikeat valon energiamäärät. Yleensä hoitotoimenpiteet on tehtävissä pelkän pintapuudutuksen avulla ilman kipua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *