Karkkipäivä
Karkkipäivä

Laseria ja nestetyppeä

Muistatte, kun kävin syksyllä ihoanalyysissa SiluettiSpa’ssa. Vierailun aikana minulle tarjottiin myös mahdollisuutta kokeilla kahta laitehoitoa; laseria ja kryo-hoitoa.

Hoidot tarjottiin minulle maksutta vailla velvoitetta kirjoittaa niistä.

– mutta mielellänihän minä niistä kerron ;) Etenkin kun toinen onnistui oikein hyvin.

Verisuoni_ennen_jalkeen

Kuka huomaa mitä oikeanpuoleisesta kuvasta puuttuu?

Sieltä puuttuu katkennut pintaverisuoni, joka on ollut kasvoissani oikean silmän alapuolella niin kauan kuin muistan.

Verisuoni poistettiin, tai tarkemmin sanottuna supistettiin näkymättömiin, yksinkertaisella ja nopealla laser-toimenpiteellä. Toimitus kesti ehkä 10 sekuntia ja oli kivuton lukuunottamatta pienen pientä nipistystä. Lasersäde menee ihon läpi ja saa verisuonen supistumaan, jolloin se ei enää näy yhtä selvästi – tai ollenkaan.

Laserkäsittelyn jälkeen iho voi punoittaa tai olla turvonnut jonkun aikaa, mutta minun ihoni oli kuin mitään ei olisi tapahtunut – paitsi että verisuoni oli enää vain heikosti kuultava aavistus. Toimenpide uusittiin kuukauden kuluttua, ja tulos näkyy kuvissa. Verisuoni on käytännössä kadonnut. Se näkyy enää haaleana kuultona tietyssä valossa.

Laserhoitoa käytetään myös couperosan ja esimerkiksi jalkojen ihon laajentuneiden verisuonten häivyttämiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen…

   Oikea_silma_verisuoni_nyt

..jälkeen.

Iholla ei ole meikkivoidetta tai peiteainetta ja kuva on otettu ulkona. Sisävalossa suoni kuultaa läpi enemmän, mutta ei sitä varmaan kukaan muu kuin minä itse huomaa – kun tiedän sen olevan siellä :)

.

Sitten se toinen toimenpide.

MadaraSunflower_meikki

Joku kenties muistaa marraskuulta tämän kuvan, jonka yhteydessä kirjoitin kertovani ”paiseen” tarinan myöhemmin.

Sen tarina on kryo-eli jäädytyshoito.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulle ilmestyi runsas pari vuotta sitten vasemman suupielen viereen ihonalainen epäpuhtaus/näpyn tapainen, jota pidin pitkään sinnikkäänä talikertymänä. Yritin puristaakin sitä, se näytti aluksi aivan selvästi ihohuokoseen kertyneeltä taliköntältä. Se ei kuitenkaan tyhjentynyt eikä kadonnut, vaan pysyi sitkeästi aloillaan. Viime vuoden aikana se alkoi hiljalleen pullistua ja kasvaa.

Näppylä alkoi vaivata minua. Ei siksi, että se nyt olisi mitenkään näkyvä haitta ihossani, vaan siksi, että auringonottohistoriani tietäen aloin huolestua että kyseessä on joku solumuutos. Melanooma voi saada alkunsa todella harmittoman näköisestä ihomuutoksesta….

Mietin, että käyn näyttämässä sitä ihotautilääkärille. Sitten tuli SiluettiSpa’n vierailu ja ihoanalyysi. Sairaanhoitaja Taina Heikkinen totesi saman tien, että kyseessä on rasvaluomi. Niitä tulee joillekin iän myötä. Ne ovat hyvälaatuisia, eikä niille tarvitse tehdä mitään ellei koe luomesta esteettistä haittaa.

Kryo-hoito on yksi tapa poistaa rasvaluomi, ja minulle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla sitä. Kryo-hoidossa ihomuutos jäädytetään nestetypellä sillä seurauksella, että solut kuolevat. Käsittelyjä tarvitaan hoidettavan ihomuutoksen laadusta riippuen yksi tai useampia.

Käsittelyn jälkeen iho punoittaa ja sitä voi särkeä. Hoidetulle alueelle voi ilmestyä nesterakkula. (Ja tuollainen rakkula näkyy ylempänä koko kasvokuvassa.) Jäädytetty alue rupeutuu ja paranee 1-4 viikossa.

Minun ihoni punoitti jäädytysalueelta voimakkaasti vielä kolme viikkoa käsittelyn jälkeen, eikä luomelle näyttänyt tapahtuneen mitään. Jäädytyskohdan iho näytti ohuelta ja no, ”käsitellyltä”. Ihoni on yleisestikin huonosti parantuva, eli melkein mikä tahansa naarmu jättää arven (sääristäni ja polvistani voi muistella erinäisiä kaatumisia ja kompasteluja maailmalla… ”Juu tämä läiskä, tämä tuli kun kaaduin Prahassa kesällä ’95..!”).

Luomi__nyt

Nyt luomi näyttää tältä.

Kun menin neljän viikon kuluttua kontrollitapaamiseen jolloin alue olisi käsitelty uudelleen, valitsin olla ottamatta uusintajäädytystä. Minua alkoi jännittää jos luomi ei lähdekään ja tuloksena on pysyvä punoitus käsitellyllä alueella. Minusta iho on edelleen hieman ohuempi ja punertavampi jäädytyskohdalta.

En siis oikeastaan voi sanoa että kryo-hoito epäonnistui, vaan tulos jäi selvittämättä koska itse jänistin uusintakäsittelyistä.

Tällainen tarina.

Jään nyt seurailemaan luomen kehitystä ja varmasti tulee harkittua kryo-hoitoa uudelleen jos luomi lähtee todella voimakkaasti kasvamaan. Rasvaluomet voivat kasvaa jopa yli senttimetrin levyisiksi.

Onko teillä kokemuksia laser- tai jäädytyshoidoista?

Kommentit (33)

 1. Jessii

  Minulla on kokemusta jäädytyshoidosta. Pari vuotta sitten pieneen kasvaimeen tehtiin se, eikä siitä ollut mitään hyötyä. Harmitti kun meni rahat hukkaan. Kasvain edelleen on ja pysyy.

  • Matti Pakkanen

   Jäädytyshoito ei tietystikään toimi kaikkiin ihomuutoksiin. Siitä on saatu hyviä tuloksia mm. pinnallisen tyvisolusyövän hoidossa. Samoin se sopii ns vanhuudenluomien poistamiseen ( naevus sebaceus ) mutta nehän tulevat takaisin, jos ei samaan paikkaan niin sen viereen. Jäädytyksellä saa pois sen mitä on aivan ihon pinnallisimmassa kerroksessa. Hoidon jälkeen jäätynyt kudos hilseilee pois ja paikalle tulee uutta solukkoa.
   Uudet ”jäädytyskynät” ovat tuoneet hoidon jokaisen lääkärin käyttöön, koska ei tarvita nestetyppivarastopulloa eikä erityisiä laitteita nestetypen käsittelyyn, vaan nestetyppi-kynällä voi suoraan hoitaa tietyn määrän ihomutoksia.

 2. Petra / Viilankantolupa

  Toi verisuonien laserointi olis niin mun juttu. Olen jotenkin jo alistunut siihen, että toisen silmän alla olevaa tosi selkeää suonta ei saa piiloon fiksulla määrällä meikkiä ja yleensä se sit vaan kuultaa itsepäisyyksissään läpi. Poskille on viime vuosina ilmestynyt paljon katkenneita punaisia suonia ja vaikka ne saa meikillä paljon helpommin piiloon kuin siniset suonet, on meikitön iho aika rujon näköinen kun piirteet ovat muuten tosi vaaleat. Muistan jonkun joskus maininneen jostain toimenpiteestä, jolla pintasuonet saa kuoletettua, mutta se oli siis hyvin todennäköisesti tämä. Tulokset näyttävät hyvältä ja prosessi kuulostaa siedettävältä. Seuraavaksi googlaan hinnat ja punnitsen lisää. :)

  • Matti Pakkanen

   Nämä uudet laserlaitteet on rakennettu niin, että niillä voidaan selektiivisesti tavoittaa juuri haittaava verisuoni ihon alla vahingoittamatta ihoa. Hoito vaatii kokemusta ja ihon laatu tulee arvioida ennen hoitoa. Hoito ns couperosaan on erilainen, kuin ihon alla oleviin kapillaarisuoniin, mutta ammattilainen osaa valita oikean laserin ja oikeat valon energiamäärät. Yleensä hoitotoimenpiteet on tehtävissä pelkän pintapuudutuksen avulla ilman kipua.

 3. Jonttu

  Mahtava tulos tuon pienen verisuonen osalta. Onko tulos pysyvä? Tarkoitan siis sitä, että olen lukenut veren hakevan jonkun uuden paikan, jos yksi reitti tukitaan. Eli siis että jonnekin lähelle tulisi sitten tuollaisen poiston jälkeen uusi suoni (mitä en tietenkään sinulle toivo).

  • Sanni

   Mä olen ymmärtänyt, että kuvailemasi ilmiö liittyy couperosaan. Silmänalussuoneni ei ole couperosaa, ja laser-tuloksen pitäisi olla pysyvä.

   • Jonttu

    Olen itsekin harkinnut vastaavaa hoitoa juuri tuollaisiin silmän alla oleviin pieniin yksittäisiin verisuoniin ja sellaisten poistosta olen lukenut, kun se itseäni kiinnostaa. Olen ymmärtänyt, että tilalle voi tulla uusi.

    • Nimetön

     Anteeksi, jos ja kun kyselen täällä liikaa, mutta miksi tuo verisuonijuttu edellytti kahta käsittelyä? Jäikö se vielä hieman näkyviin ensimmäisen jäljiltä?

     • Sanni

      Minun itseni mielestä suoni häivyttyi jo todella hyvin yhdellä käsittelyllä, mutta Siluetissa sanottiin, että tuollaiset sinivioletit, paksummat suonet vaativat usein kaksi käsittelyä. Luulen, että olin tavallaan itse niin tottunut suoneen (koska se on aina ollut siinä), että en itse ylipäänsä nähnyt sitä samalla lailla kuin ulkopuoliset.

      • Jonttu

       Suosittelisitko tätä käsittelyä samasta ongelmasta kärsivälle? Jos ja kun toimenpide on turvallinen ja lähes riskitön, haluaisin mennä tuohon parin vuoden sisällä. Minulla on tuollaisia pieniä suonia paljon sinua enemmän silmien alla. :(

       • Sanni

        Oman kokemukseni perusteella suosittelisin kyllä, minusta toimenpide oli vaivaton ja tulos hyvä. Voi olla että menen tällaiseen käsittelyyn vielä uudestaankin, hoidattamaan reisissäni risteilevän suoni”kartan”…

        • Jonttu

         Itselläni on vain korkea kynnys mennä mihinkään kauneusleikkauksia tekevään paikkaan, vaikka itselleni ei tehtäisikään leikkausta vaan jotakin muuta. Kai tuo on kevyt toimenpide verrattuna mihinkään sellaiseen, missä ihoa joudutaan avaamaan…Silti olen vähän jäärä ja vanhanaikainenkin sen suhteen, että haluaisin pitää itseni luomuna. Mutta kai tuon voisi itselleen sallia, kun sillä saisi paljon pois sellaista ainaista väsyneisyyttä kasvoilta.

        • Sanni

         Laser-käsittelyn voi käydä teettämässä yksityislääkärillä missä tahansa, voit varata ajan vaikka Terveystalon tai Mehiläisen kautta, ei tarvitse mennä ”kauneusleikkauksia tekevään paikkaan”. :)

        • Jonttu

         Aa, tätä en tiennytkään! Luulin, että Suomessa Siluetti on suurin piirtein ainoa ja että toimenpidettä varten on pakko matkustaa Helsinkiin! Kiitos tiedosta. :) Pelko lie turhaa. Eipä tässä siis muuta kuin rahaa on alettava säästämään. :)

 4. Jonttu

  Koitko jotain tuntemuksia sillä hetkellä, kun tuo laser teki tehtävänsä?

  • Sanni

   Pientä nipistelyä, ei muuta. Ja ehkä ihan vähän kuumotusta.

   • Jonttu

    Vielä sellaista kysyisin, kun luin nyt ihan yleisten lääkäriasemien sivuilta ko. toimenpiteestä, että liittyykö laserilla käsiteltyyn alueeseen jotakin erityislaatuisuutta suhteessa auringonvaloon? Kun jossin tosiaan luki, että ei voida tehdä ruskettuneelle iholle (ei koske minua, kun en koskaan ota aurinkoa). Pitääkö käsiteltyä aluetta kuitenkin jatkossa varoa auringonpaisteella jotenkin?

    • Sanni

     liittyykö laserilla käsiteltyyn alueeseen jotakin erityislaatuisuutta suhteessa auringonvaloon?

     Tätä sinun kannattaa kysyä toimenpiteen suorittavalta lääkäriltä, en valitettavasti osaa vastata. Muistelen, että laserkäsitellylle alueelle suositeltiin aurinkosuojaa joksikin aikaa toimenpiteen jälkeen, mutta en ole ihan varma. Koska aurinkoa ei juuri näy Suomessa mun toimenpiteen aikoihin, en edes ajatellut koko asiaa.

 5. Iines

  Eikös tuo patti ole pienentynyt hirmuisesti? Ainakin jos kuvia vertaa. Paljon tuollaisen pikaisen laserhoidon hinta olisi?

  • Sanni

   Eikös tuo patti ole pienentynyt hirmuisesti?

   Sitä mieltä sairaanhoitajakin oli, hän sanoi että patti on madaltunut, mutta mä en näe muutosta. Kuvakulma ja valaistuskin voi vaikuttaa kuvissa näkyvään eroon – jos sellaisen näkee :)

   Verisuonten laserhoidolle löysin Siluetin hinnastosta kaksi hintaa – toinen on Cutera Laser verisuonille (455€) ja toisessa hinnastossa lukee vain ”Laser verisuonen/laskimon poisto 250€”. Veikkaan, että mun käsittely oli tuo jälkimmäinen.

   • Pipsnam

    Mäkin nään valtavan eron tuossa ensimmäisessä ”paise”-kuvassa verrattuna kahteen viimeiseen? Tuossa koko naaman kuvassa se on selvästi erottuva ja noissa pienemmissä kuvissa sitä tuskin huomaa?
    Vaiii onko se tuossa ekassa kuvassa siis sen käsittelyn jäljiltä ärtyneenä? Hahah hämmentävää!

    Laserhoito kiinnostais, oiskohan siitä apuja nenänpielten punoitukseen..

    • Sanni

     Tuossa koko naaman kuvassa se on selvästi erottuva ja noissa pienemmissä kuvissa sitä tuskin huomaa?
     Vaiii onko se tuossa ekassa kuvassa siis sen käsittelyn jäljiltä ärtyneenä?

     Joo, koko naaman kuvassa on näkyvissä käsittelyn jälkeinen vesirakkula :)

 6. O

  Aika hyvin lähti suoni. :)

  Minulla ei ole laseriin varaa, mutta pohdiskelen parhaillaan nenänpielten verisuoniin jotain toimenpidettä. Nenänpielet rasvoittuvatkin, joten peiteaineiden kanssa on aina tappelua. Kiinnostaisi joko diatermia, lämpöneulaus tai chromolite – olisiko jollain lukijalla täällä kokemuksia?

 7. Sumu

  Pakko heittää vinkki, että itseltäni on poistettu kasvoilta yhteensä kolme luomea ihan plastiikkakirurgin veitsellä. Pari tikkiä päälle ja arvet ovat parantuneet olemattomiin. Ainakin osa ellei jopa kaikki näistäkin oli rasvaluomia. Olleet aluksi ihan pieniä ja poistatin, kun kasvaessaan alkoivat häiritä.

  • Elli

   Olen itsekin käynyt jossain laserkäsittelyssä poistattamassa katkennutta pintaverisuonta, mutta minullakaan sillä ei ollut mitään vaikutusta.. Hoitaja ehdotti uusia käyntejä, mutten halunnut enää maksaa siitä.

   Pienen luomen olen myös poistattanut lääkärillä kasvoista (taisi olla plastiikkakirurgi, kun muistelen että vain he poistavat kasvojen alueen luomia). Siitä jäi kyllä hyvä kokemus. Nopea toimenpide ja parani nopeasti. Vakuutuskin korvasi koko lystin, sillä vaikka luomi oli hyvälaatuinen, niin se oli sellaisessa paikassa, että osuin siihen aina kynnellä ja se ärtyi. Eli operaatio oli tavallaan ”ilmainen”.

 8. Tipi

  Olen vastaavan rasvaluomen (ja tuliluomen) ottanut pois laserilla Mehiläisessä.
  Täysin kivuton toimenpide ja lähtee kerralla. Tietysti iho vähän punoittaa, mutta se häviää nopeasti.
  Suosittelen!

  • Soile

   Kenellä lääkärillä kävit ja mitä maksoi?

 9. Eka

  Minulla on poistettu kasvoista muutama rasvaluomi laserilla ja olen tyytyväinen tuloksiin. Luomet alkoivat kasvaa todella vauhdilla ja koin ne jo hyvin ikävinä. Ne kannattaa poistaa jo pieninä, niin arpia ei juurikaan jää. Minulla on pienet arvet kahdesta isoimmasta, mutta koen, että tuo arpi on pienempi paha kuin valtava luomi. Aion mennä uudelleen ja poistaa lisää rasvaluomia, niitä kun tuntuu tupsahtelevan lisää ihan jatkuvasti…

 10. Jonttu

  Oletko käynyt uusintakäsittelyssä vai onko tulos ollut riittävän hyvä jo yhden kerran jälkeen (siis tuo silmän alla oleva verisuoni)?

  • Sanni

   Olen jo käynyt kahdesti, kirjoitin jutussa; ”Toimenpide uusittiin kuukauden kuluttua, ja tulos näkyy kuvissa.” :)

   • Jonttu

    Ok, en lukenut juttua enää uudestaan läpi, ja minulle oli jäänyt sellainen kuva, että toimenpide piti tehdä vain kerran, kun tuon kuvan perusteella sinun lähtötilanteesi oli niin lievä verrattuna esim. omaani! Näitkö ensimmäisen käsittelyn jälkeen, että toiselle käynnille tarvetta vai tuliko ehdotus siihen hoitajalta? Mietin vain, että omanikin vaatii sitten ainakin tuon kaksi kertaa, jos sinunkin noin pieni ongelma vaati sen kaksi kertaa. Olen varannut nyt ajan muuten ensimmäiseen käsittelyyn!

    • Sanni

     Näitkö ensimmäisen käsittelyn jälkeen, että toiselle käynnille tarvetta vai tuliko ehdotus siihen hoitajalta?

     Ehdotus tuli hoitajalta. Itse olin tyytyväinen jo ykköskäsittelyn jälkeiseen tulokseen.

     Olen varannut nyt ajan muuten ensimmäiseen käsittelyyn!

     Oi, jännää! :) Käyhän sitten ihmeessä kertomassa miten meni. :) Varmasti kyllä menee hyvin, toimenpide on niin yksinkertainen.

     • Jonttu

      Käyn kertomassa. Uskoisin, että ainakaan tilanne ei voi huonommaksi muuttua. :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.