Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kysymys Facebook-seuraajille

Hei te kaikki jotka seuraatte Karkkipäivää Facebookin kautta, minulla olisi teille kysymys:

Näettekö blogini päivityksiä uutisvirrassanne samaan tapaan kuin ennen?

Tavoittavuus_ruoka

Olen huomannut, että päivitysteni tavoittavuus Naamakirjassa on viimeisen noin kolmen-neljän viikon aikana tippunut merkittävästi. Tavoittavuus on siis sitä, kuinka moni näkee päivitykseni uutisvirrassaan.

Säännöllisesti näitä lukuja seuraavana tunnen postausten tavoittavuuden ja ns. keskivertoluvut, jotka ovat vuosia pysyneet samoina. Jopa se, miten nopeasti ihmiset reagoivat julkaisuun, on vuosikaudet pysynyt hyvin vakiona. (Esim. Elisa <3 joka aina – ennen muutosta- olit se ensimmäinen joka heti tykkäsit mun päivityksistä ^_^ <3)

Tavoittavuus_hiusvarit

Nyt tavoittavuus ja reaktiot ovat muuttuneet niin selvästi, että olen miettinyt, onko Facebookin algoritmiä jotenkin muutettu samoin kuin Instagramin, eli seurattujen kohteiden päivitykset eivät näy seuraajille enää aikajärjestyksessä tai ylipäänsä päivity uutisvirtaan kovinkaan reaaliaikaisesti.

Facebook-tavoittavuus ei kuitenkaan korreloi blogipostausten yleisen suosion kanssa, eli vaikka tavoittavuus Naamakirjassa jäisi heikoksi, voivat Google Analytics -luvut kertoa toista postauksen kokonaistavoittavuudesta (eli montako kertaa niitä on klikattu ja luettu ylipäänsä). Tämä on vielä vahvistanut ajatustani siitä, että tavoittavuus/näkyvyysongelma liittyy nimenomaan Facebookiin eikä kerro siitä, että postaukseni ovat vain yleisesti muuttuneet niin tylsiksi ettei ihmisiä enää kiinnosta lukea niitä entiseen malliin. Vaikka voihan sekin olla mahdollisuus. :p

Numeronisse kaivoi lukuja esiin :)

Ennen viime viikkojen muutosta blogipostauksen keskivertotavoittavuus Facessa on ollut 1200 henkilön kieppeillä, ns. ”heikompi” postaus on tavoittanut yleensä 1100-1500 henkilöä. Kaikkein epäkiinnostavimmat ovat jääneet alle 1000 lukuihin, mutta näitä on ennen ollut todella harvoin. Erityisen suositut postaukset yltävät lukuihin 3000 ylöspäin, esimerkkinä vaikka Vältä matkanvaraussivustojen kusetukset, joka tavoitti Facebookissa lähes 6000 ihmistä.

Tavoittavuus_kaksoispuhdistus
Facebook
Tilasto_Kaksoispuhdistus
Google Analytics

Nyt muutoksen jälkeen tavoittavuus jää lähes kaikkien postausten kohdalla alle 1500, moni alle tuhannen. Viimeisen kolmen viikon suosituin postaus, kaksoispuhdistuksesta, tavoitti Naamakirjassa hädin tuskin 1500 ihmistä, mutta Google Analytics -sijoitus tekee siitä jopa yhden koko vuoden luetuimmista postauksista.

Tavoittavuus_dodot
Facebook
Tilastot_Deodorantit
Google Analytics

Vertailuesimerkkinä alumiinittomat deodorantit -postaus elokuun alusta.

Sen Facebook-tavoittavuus on reilusti korkeampi kuin kaksoispuhdistuksen, mutta ”todellinen” suosio Google Analyticsin mukaan alhaisempi kuin putsaripostauksen.

Tavoittavuus_Bryggan

Tilastot_BrasserieBryggan

Ja jos katson kesän alhaisimpia lukukertoja saaneita postauksia, kuten juttuani Brasserie Ångbåtsbryggan -ravintolasta, sai sekin Facebookissa paljon korkeamman tavoittavuuden kuin suurin osa viime viikkojen julkaisuistani.

Missä mättää?

Helpottakaa uteliaisuuttani, Facebook-seuraajani, ja kertokaa, näkyvätkö postaukseni teille nykyään viiveellä, harvemmin tai jopa eivät lainkaan?

Kommentit (55)

 1. Laura2

  En ole nähnyt paljon mitään näistä Facebookissa :/ Facebookhan muutti jokin aika sitten (olisiko ollut jopa vuosi tai pari?) uutisten näyttämistä siten, että niiden tilien postaukset, joista käyttäjä tykkää/reagoi/kommentoi eniten, myös näkyvät uutisvirrassa enemmän. Käyttäjä saa myös itse valita, miten paljon tietyn sivun postaukset näkyvät. En kyllä muista, että ihan viime aikoina olisi tullut lisää muutoksia tähän, mutta Facebook on niin nopea liikkeissään, että se on voinut mennä ohi.

  • Sanni

   Facebookhan muutti jokin aika sitten (olisiko ollut jopa vuosi tai pari?) uutisten näyttämistä siten, että niiden tilien postaukset, joista käyttäjä tykkää/reagoi/kommentoi eniten, myös näkyvät uutisvirrassa enemmän. Käyttäjä saa myös itse valita, miten paljon tietyn sivun postaukset näkyvät.

   Minulla tämä ei ole ikinä vaikuttanut – feedissäni näkyy paljon tiheämmin kaukaisten lapsuudenystävien (joiden päivityksiä en koskaan kommentoi) päivityksiä kuin läheisten ystävieni tai perheenjäsenieni, joiden profiileissa käyn säännöllisesti ja joiden julkaisuihin reagoin. Nähdäkseni läheisten ystävieni päivitykset minun täytyy klikkautua erikseen heidän profiileihinsa. Tai, jos heidän julkaisunsa feedissäni näkyvät, niin ne näkyvät päivien viiveellä. >:-(

 2. Sonja

  Mulla ainakin näkyy kuten ennenkin eikä viivettäkään mielestäni ole. Tuleeko noi luvut, jos klikkaa facesta sun blogin auki? Itse nimittäin luen yleensä puhelimen selaimella enkä linkin kautta..

  • Sanni

   Tuleeko noi luvut, jos klikkaa facesta sun blogin auki?

   Luvut tulevat siitä, kuinka moni on nähnyt päivitykseni feedissään, linkkiä ei tarvitse klikata.

 3. NG

  Läheskään aina postauksesi eivät näy samana päivänä Facebookin puolella kuin täällä blogissa, viive on ollut joskus useitakin päiviä. Oletin sen johtuvan siitä, että itse olit tarkoituksellisesti linkittänyt ne FB-sivulle vasta myöhemmin.

  • Sanni

   :( :(

   Linkitän postauksen aina saman tien julkaistuani sen.

 4. Kuorotipu

  Karkkipäivä näkyy mulla ihan normaalisti, mutta monet muut sivustot ja kaverit tulee viiveellä. Mä olen parhaan kaverin profiilista pistänyt sen tähden takaa ilmotuksetkin päälle, mutta silti ne päivitykset tulee mulle yleensä parin päivän viiveellä. Se ei oo kyllä mitenkään loogista.

  • Sanni

   Sama täällä, ja näin on ollut ihan aina. >:-(

 5. PauliinaN

  En osaa yhtään vastata kysymykseesi :D mutta ihmettelen, miten en ole aiemmin tajunnut seurata sinua facebookin kautta!? Blogi on chromen suosikeissa kätevänä nappulana ensimmäisten joukossa, ja käyn sitä kautta lähes joka päivä kurkkaamassa.

  • Sanni

   mutta ihmettelen, miten en ole aiemmin tajunnut seurata sinua facebookin kautta!?

   Kullakin on itselle sopivat tapansa :) Itse esimerkiksi en seuraa blogeja Facen kautta vaan menen niihin suoraan. Mutta bloggaajana ja tilastoja tutkivana olen huomannut, että todella moni seuraa minua Facebookin kautta; jos Face joskus bugittaa eikä postausta pysty linkittämään Faceen, se näkyy aina selvästi tilastoissa notkahduksena. Face-seuraajista moni ei käy katsomassa blogia elleivät näe linkkiä Naamakirjassa.

   • PauliinaN

    Mukava tehdä jotain ”vanhanaikaisesti” :) Seuraanpa kuitenkin facessakin tästä eteenpäin!

    • Sanni

     :) :)

 6. Elina

  Tämä postaus pomppasi feediin, mutta aiempia mainitsemiasi en ole nähnyt. Facebook on vähän huono väline blogien seurantaan :/ Tulen tänne yleensä Bloglovinin kautta.

 7. JemppuEmppu

  Näkyy mutta viiveellä. Esim tämä postaus tullut kai eilen illalla jo ja olen facessa käynyt. Näkyi uusimpana vasta nyt aamulla. Illalla ei feedissä ollenkaan.

 8. MillaKaroliina

  Helou!
  Tätä postausta ei näkynyt ainakaan hetken selailulla uutisvirrassa. Myöskään viime aikojen postauksia ei ole näkynyt yhtä usein (mutta olenko myös itse klikkaillut vähemmän ja siinä yksi syy..?) FBssä ärsyttää kyllä se, että jos samantien nähdessäsi et linkkiä klikkaa, niin se on mennyttä ja uudestaan se on käytännössä mahdoton löytää virran kautta. Olen jopa tyhjentänyt uutissivua, lakannut seuraamasta turhia sivuja tms, mutta silti samaa uutista ei voi löytää kahdesti.. Joskus sivu päivittyy kahdesti sovelluksen auetessa jolloin saattaa ekalla kerralla nähdä vilauksen postauksesta mutta uusi tahaton päivitys hävittää sen. Yritä siinä sitten muistaa mitä olit tekemässä kun näin käy kaikelle materiaalille :D

  • Sanni

   FBssä ärsyttää kyllä se, että jos samantien nähdessäsi et linkkiä klikkaa, niin se on mennyttä ja uudestaan se on käytännössä mahdoton löytää virran kautta

   Joo, tuo on kyllä superärsyttävää…! >:-/

   Mun mielestä Facen feedissä on aina, alusta saakka ollut niin paljon epäloogisuutta ja epä-palvelevuutta, että en tajua miten sitä joku osaa järkevästi käyttää tai onko ylipäänsä Facen käyttäjiä, jotka kokevat feedin priorisoinnin mielekkäänä ja käytännöllisenä. Ihan sama mitä asetuksia tai säädöksiä olen tehnyt, kaverien julkaisut näkyvät ihan random-periaatteella.

 9. Emilia

  En seuraa facessa blogiasi mutta pari viikkoa sitten alkoi näkymään feedissä nuo ”popular on Facebook” -postaukset jotka ainakin itsellä tukkii koko feedin. Isot amerikkalaisfirmat kyllä mainostavat ja nämä ovat ainoita muita postauksia jotka tällä hetkellä näen. Vaikka ei kiinnostaisi.

 10. Copper

  En nyt osaa kysymykseen vastata kun en facessa seuraamutta jotain siellä on tapahtunut. Uutisvirta täyttyy ”kaverisi kommentoi jonkun randomin tilaa” ja ”kaverisi merkittiin tähän julkaisuun” ja kuva pizzasta jossa lukee että tägää tähän x kirjaimella alkava kaverisi ja hän joutuu maksamaan pizzan sinulle. Olen yrittänyt poistaa niitä uutisvirrastakin, jotta face oppisi etten niitä sinne halua mutta ei mitään vaikutusta. Kaverien päivitykset näkyy päivien viiveellä, vaikka laittaisi näkymään viimeisimmät päivitykset. Lisäksi seuraan klikinsäästäjää, ja niiden päivityksiä ei ole näkynyt uutisvirrassa aikoihin vaikka eilen tarkistin niin oli kyllä seuraus päällä. Ehkä en ole tarpeeksi kauan lukenut niiden päivityksiä, sitä aikaahan face myös mittaa kauan ihminen katsoo jotain tiettyä päivitystä ja yrittää näin oppia mikä on käyttäjän mielestä kiinnostavaa.

  • Sanni

   Tähän ei voi sanoa muuta kuin muiden kommenttieni jatkoksi; ”HUOKAUS Facebook”….. ?

 11. Marjo

  Nyt kun oikein mietin niin ehkä vähän vähemmän niitä näkyy. Muiden näkyy enemmän ja useammin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.