Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kysymys alkoholin välttelijöille

Hei te alkoholin karttajat! Ja nyt ei siis puhuta mojitoista ja viinilasillisista! ;)

Alkoholi_

Aamuisen postauksen jälkeen jäin jälleen pohtimaan tätä ”alkoholi kosmetiikassa” -asiaa. Ja sitten tuli se hetki aamusta kun laitetaan Päivän Tuoksu. Hajuvesipullo pysähtyi käteeni. Niin…..! Hajuvedet…!

Monet siis välttävät alkoholipitoista kosmetiikkaa niin pitkälle kuin mahdollista. ”Se kuivattaa”, on monen ensiajatus ja osalle ainoa argumentti alkoholilla ”terästettyä” kosmetiikkaa vastaan. Mutta alkoholi tekee tutkimusten mukaan iholle muutakin. Kaikkien meidän ”kosmetiikkapoliisien” ylikomisario Paula Begoun tiimeineen kertoo sivuillaan perusteellisesti (ja saanen lisätä, viihdyttävästikin) alkoholin vaikutuksista ihoon. Kannattaa käydä lukaisemassa vaikkapa vain uteliaisuuttaan tämä artikkeli, jos enklanti on hallussa ja on ylimääräinen 5-minuuttinen aikaa.

Lyhyesti, Paulan mukaan alkoholi ei ainoastaan kuivata ja hajota ihon suojavaippaa, vaan – ja tämä on karua kuultavaa – kirjaimellisesti tappaa ihosoluja ja ajaa niitä itsetuhoon (tutkimuslähde). Jo 3% alkoholipitoisuus tuotteessa kiihdytti laboratoriotutkimuksissa ihosolujen kuolemaa.”The research is clear: alcohol harms your skin’s protective barrier, triggers free-radical damage, makes oily skin and redness worse, and is best described as ’pro-aging’.” Oliko tarpeeksi pelottavaa? :) Yksinkertaisesti ihoa vaurioittava ja ikäännyttävä eliksiiri parhaimmillaan, mikäli Paulan lähteisiin on uskominen.

Ihovaurio_

Kuva täältä.

Kuitenkin artikkelissa puhutaan kauttaaltaan alkoholiin pohjautuvien tuotteiden välttämisestä, ei tuotteista, joissa alkoholi on koostumuksessa vain pienessä roolissa. Me tavikset (lue: kaikki muut jotka eivät ole olleet mukana jonkun tuotteen kehitystiimissä) emme kuitenkaan voi koskaan tietää montako prosenttia tuotteessa lopulta on alkoholia. Jos alkoholi listataan kolmen ensimmäisen raaka-aineen joukossa, sitä on aika suurella todennäköisyydellä ainakin se 3%, joo. Mutta jos bongaat alkoholin incin keskivaiheilta tai lopusta..? Et voi tietää onko sitä 3, 0,3 vai 0,03%.

Paulan sanoissa voi hyvinkin olla perää eikä alkoholia välttämällä varmasti ainakaan tee hallaa iholle. Kenenkään iho siis tuskin varsinaisesti halajaa alkoholia voidakseen hyvin. (Jos teillä on päinvastaisia kokemuksia, jakakaa ihmeessä :)) Jos suosikkivoiteessasi kuitenkin on vaikka 0,05% alkoholia, on ehkä liioittelua heittää se roskiin ja turhaa luopua lempparin käytöstä kokonaan.

Itse en siis edelleenkään ole muodostanut alkoholista kosmetiikassa ”lopullista” käsitystä, enkä ole toistaiseksi luopunut alkoholipitoisista tuotteista.

Hajuvedet_kuva

Kuva täältä.

Mutta siihen otsikon kysymykseen: mitä te alkoholin välttelijät teette hajuvesien suhteen? Niissähän ”riemulientä” piisaa, yhdessä suihkauksessa on varmasti 10-kertainen määrä ’holia alkoholipitoisen kasvoveden tai luonnonkosmetiikan päivävoiteen kerta-annokseen verrattuna. Jos alkoholi tuhoaa soluja kasvoillasi, se varmasti tekee saman myös dekolteellasi tai missä päin tahansa kroppaa. Useimmat tykkäävät suihkauttaa hajuvettä juuri kaulalle ja dekolteelle. Enkä tunne yhtäkään naista joka mielellään buustaisi dekolteensa vanhentumista.

Ehkä alkoholin välttelijät ovat luopuneet hajuvesistä kokonaan..? Tai käyttävät tuoksuöljyjä..?

EDIT. Serafia nosti kommenttilaatikossa hyvän pointin – KAIKKI alkoholit kosmetiikassa eivät suinkaan ole pahoja. En tajunnut tätä mainita tekstissä kun tämä on näitä itselle niin itsestäänselviä asioita – anteeksi kaikille jotka ehtivät jo mahdollisesti tehdä säikähtäneitä tulkintoja voiteistaan. Sen kuivattavan alkoholin lisäksi kosmetiikassa käytetään runsaasti myös pehmentäviä rasva-alkoholeja jotka ovat hyviä iholle. Yleisimpiin näistä kuuluvat CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL ja BEHENYL ALCOHOL.

Sen ”pahan” alkoholin tunnistaa incistä kaikkein yleisimmin nimillä ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., SD ALCOHOL, ETHYL ALCOHOL ja ISOPROPYL ALCOHOL.

* * *

Ai niin, sain vihdoin Weledan öljytkin arvottua! ^_^ Voittajiin on otettu yhteyttä.

Koivu: Jenni,

Granaattiomena: Tuija

Ruusu: Aurinkoinen

Arnikki: Tiia

Sitrus: Minfit

Laventeli: Sis

Tyrni: Mirka

Kehäkukka: Katja

Kommentit (66)

 1. Jenni

  Äh, just tuo Cliniquen Clarifying Lotion 1 on lempparini ja iho pysynyt sitä käyttäessä hyvässä kunnossa, mutta siinähän onkin toisena ainesosana alkoholi.. ;(

 2. Ansku

  Juu, erilaisia alkoholeja tosiaan on melkoinen ryhmä, mutta monesti incissä lukee vain alcohol. Onko tämä nyt sitten etyylialkoholi eli etanoli (ethyl alcohol), se meille ah niin tuttu erittäin yksinkertainen orgaaninen yhdiste, joka lämmittää sisäisesti myös viinilasillisessa… :)
  Sehän on orgaaninen liuotin, joten se liuottaa esim. solujen vaippaa. Muistakaa kuitenkin, että ilmiö on konsentraatiosta riippuvainen.
  Vielä kommentti Clinicuen nro 1 kasvovedestä: salisyylihappo ymmärtääkseni liukenee viinaan, mutta ei veteen, ja siksi se on aina mukana salisyylihappoa sisältävissä kasvovesissä. Miten ovat Cliniquella ohittaneet ongelman? Tässä nro 1:ssäkö on jokin muu, ei niin kuivattava alkoholi?

  • Sanni

   Tässä nro 1:ssäkö on jokin muu, ei niin kuivattava alkoholi?

   Ykkösessä on alkoholia, Mildissä ei :)

   Markkinoilta löytyy kyllä alkoholittomiakin salisyylihappoa sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi kaikki Paula’s Choicen BHA-tuotteet. Muihinkin olen vuosien varrella törmännyt mutta mieleen saan tällä hetkellä vain tuon Cliniquen Mild Clarifying Lotionin.

 3. Aleksandra

  Mä oon sitten varmaan absolutisti kaiken suhteen :D.
  Lopetin alholin juomisen 12 vuotta sitten(ei sovi mulle).

  Käytän juurikin niitä tuoksuöljyjä. Tosin jos joskus saan esim lahjaksi hajuveden, voin suihkia sitä vaatteisiin, mutta en iholle.

  Kosmetiikassakin katson, että ei sisällä alkoholia, iholleni ei vaan sovi se. Iho ärtyy helpommin ja tulee punakaksi.
  Joten olen katsonut parhaaksi ostaa tuotteita missä ei ole ollenkaan alkoholia.

 4. Emma

  Jos teoria pitää paikkansa, mun käsien pitäisi näyttää kymmenen vuoden päästä paljon vanhemmilta kuin muu iho – läträän työni puolesta päivittäin etanolipohjaisella käsihuuhteella. Toistaiseksi mitään ongelmaa ei ole ollut, ennemminkin käteni kuivuvat kotona toistuvista saippuapesuista. Käsihuuhteisiin lisätään kuitenkin mm. glyseriiniä ihoa hoitamaan.

 5. Auroora

  Hmm.. Miten sitten tulisi suhtautua luonnonkosmetiikkaan, kun siinähän monissa tuotteissa alkoholia saattaa olla paljonkin? Itse pohtisin sen niin, että ne muutkin ainesosat merkkaavat jopa enemmän, sillä joskus jotkut tuotteet ovat aivan liian alkoholisen oloisia ja taas jotkut toiset eivät taas oikein yhtään.

 6. Juille

  Käytän paljon luonnonkosmetiikkaa, ja aika paljon siis tuotteita joissa säilöntäaineena on alkoholia. En usko sen haitallisuuteen etenkään pieninä määrinä, ja säilöntäaineena se on luonnollinen ja (mun mielestä) harmiton. Paulan juttuja en arvosta kauhean korkealle kaikissa asioissa, vaikka fiksu nainen varmasti onkin. :)

  Ja käytän kyllä alkoholia ihan ’sisäisestikin’, koen että olisi siis aika hassua karttaa laittamasta sitä pieniä määriä iholle. ;)

 7. Lena

  Välttelen kaikkia alkoholeja kosmetiikassa. Rasva-alkoholitkin tukkivat ihoni aika tehokkaasti. Jos laitan hajuvettä, laitan sitä ranteisiin tai rintojen alle tai muihin omituisiin paikkoihin kuten reisiin tai varpaisiin (se on vaan kiva, jos varpaat tuoksuvat hyvältä :D)

 8. Hallahalla

  En ole alkoholeja vältellyt ihonhoitotuotteissa vanhentavien vaikutusten takia vaan ärsyttävyytensä vuoksi. Mulla on melkoisen herkkä iho, jolle etanoli tarkoittaa järkyttävää punoitusta ja kihelmöintiä. Saman tekee myös sitruunahappo ihan pieninäkin pitoisuuksina. Deodoranttien yms alkoholimääriä en juurikaan seuraa sillä en hikoile niin mahdottomasti, että tarvitsi läträtä dödöä kauheasti. Hajuvesiä käytän, samalla tavalla kuin eräs kommentoija jo aiemmin mainitsi, suihkauttamalla vasta pukeutumisen jälkeen. Alkoholihan on desinfiointiaine, joten sen tehtävä onkin tappaa soluja. Siksi tuosta suuvedestä mainittakoon, että niitä kannattaa käyttää vain kuuri luontoisesti eikä jatkuvasti.

 9. msr

  Mä uskoisin että kaulalle ja dekolteelle ennen hajuveden käyttöä levitetty voide suojaa jokseenkin ihoa (ulkoa tulevan) alkoholin vaikutuksilta :) kiitos muuten ylempänä vinkatusta clinique mildista, taidan laittaa sen testiin paikallisesti :)

 10. Eidi

  Käyttämässäni Neutrogenan kasvovedessä on näköjään tuota pahaa alkoholia, ja varsin kuivattavaahan se litku onkin. Se vaan toimii erinomaisen hyvin epäpuhtauksiin taipuvaisella sekaihollani…

 11. Tupu

  Kommentoin isopropyl alcoholia ( eli isopropyylialkoholi, 2-propanoli, isopropanoli tai dimetyylikarbinoli, täysin sama asia).

  EU:n komission päätös vuodelta 2006 määrittelee, että kosmetiikassa käytettynä aine on ”Vaahdonestoaine/liuotin/viskositeetinsäätäjä” (2006/257/EY, ”INCI-nimien luettelointi”). Kosmetiikkaharrastaja tietää, että kaikki nämä ovat ihan haluttuja ja tarpeellisia kosmetiikan ominaisuuksia.

  2-propanolia ei mainita EU:n parlamentin ja neuvoston asetuksen liitteessä ”Luettelo kosmeettisissa valmisteissa kielletyistä aineista” (EY N:o 1223/2009) eikä luettelossa ”Aineista, joita kosmeettiset valmisteet saavat sisältää vain merkityin rajoituksin” (sama lähde). Huom, jos nimen edessä on jotain muuta, silloin kyseessä on aivan eri aine.

  Yhdysvalloissa FDA sallii 2-propanolijäämiä ruokatarvikkeissa (Code of Federal Regulations, Title 21, Volume 3, Part 173, Sec. 173.240). Wikipedian mukaan 2-propanoli voi aiheuttaa nieltynä myrkytystilan: eli jos 70-kiloinen aikuinen nielee 15gr (100% eli puhdasta) 2-propanolia ja jos myrkytystä ei hoideta.

  Työterveyslaitoksen mukaan toistuva ihokosketus nestemäisen (eli neste, joka ei sisällä mitään muuta kuin 2-propanolia) aineen kanssa kuivattaa ihoa ja saattaa aiheuttaa ärsytysihottumaa (Lähde: OVA-ohje, ”isopropanoli”). Kosmetiikassa ainemäärät on pienempiä, ja aineeseen on myös liuotettuna muita aineita, jotka vaikuttavat ihoreaktioon.

  Eli kyllä minä nyt väitän, että 2-propanoli on turvallinen kosmetiikan raaka-aine. Onhan se mahdollista että juuri tämä raaka-aine jollain kuivattaa ihoa, mutta niin kuivattaa auton sisätilanlämmitinkin.

  Terkuin lukijoista ja kosmetiikkavalmistajista riippumaton, kriittinen kemian ja kosmetiikan harrastaja.

 12. Minna

  Hmm totta muuten tuo yhden kirjoittama kommentti. – voiko se alkoholi sittenkään olla niin vahingollista, koska kyllähän hoitajat ja lääkärit päivittäin lutraa dilutuksella, ja jos se olisi suoranaista ”solumyrkkyä” ja vanhentaisi armottomasti, ei kai sitä kukaan suostuisi köyttämään ja tepsivä vastine olisi keksitty. Muutenhan käsihuuhteen käyttö menisi työtapaturmasta! :D

  Ei mutta minä säikähdän itse aina helposti näitä juttuja ja sitten kohtaan saman dilemman, että mihin leiriin sijoittua ja ketä uskoa…tällä haavaa en oi löytäny ainakaan kohtuuhintasia (max. 6e) hintasia kasvovesiä ja pesuaineita jotka vaikuttais finni-iholle yhtä hyviltä kuin Neutrogenan, mutta niissä on aökoholia aika lailla. On tosin saöisyylihappoakin. Ehkä käytän nykyset ainaki loppuun ja tarkkailen miten iho reagoi. :). Monulta loppui muuten just Avonin kasvovesi ja siinä EKA ainesosa on denat. Alcohol, se haisikin ihan dilutukselle ja ku sitä laitto kasvoille niin melkein kuuli semmosen tssssshhh-äänen ku naama palaa ;D

 13. Krisse

  Itse olen taipuvainen saamaan pigmenttiläiskiä ja sen vuoksi yritän vältellä alkoholia ihonhoitotuotteissa.Näin neuvoi kosmetologini.Pigmenttitaipumuksen vuoksi tietysti hyvä aurinkovoide on tärkeä ja nyt kun olen katsellut kasvoille tarkoitettuja aurinkotuotteita, niin varsin monessa on den.alkoholia varsin korkealla incissä.Kummallista…myös herkän ihon tuotteissa on näin.Löytyy toki sellaisiakin, joissa ei ole, kun etsiskelee.Ja tosiaan luonnonkosmetiikassa käytetään paljon.Fysikaalinen suoja, jossa korkea suoja ja alkoholiton haussa…..Jos joku osaa vinkata, niin kiitos!Laveran voiteen ehdin jo ostaa, mutta alkoholiahan siinä on.Vai pitäisikö luottaa uv-suojaan ja ajatella, ettei se alkoholi aurinkovoiteessa haittaa?Kemiallisessa suojassa tosin reaktio käsittääkseni muodostuu iholla, joten en ymmärrä, miten se ei haittaisi….

 14. JohannaW

  Kokemuksesta voin kertoa, että moni rasvaisen ja/tai näppyläisen ihon omaava hyötyy alkoholipitoisesta kasvovedestä. Itse en pärjäisi ilman Cliniquen kasvovesi nro kolmosta, kun naamani rähjähtää kukkimaan. Käytän sitä siis kuuriluontoisesti, en joka päivä, sillä se kuivattaa ihon pintaa liikaa.

  Huomionarvoinen seikka on myös se, että kosmetiikkahan ei
  imeydy ihon ylintä pintakerrosta syvemmälle, joten millä ihmeellä se sitten pääsisi vaikuttamaan soluihin? Huomattavasti suurempi vanhentava vaikutus alkoholilla on nautittuna sisäisesti.

  • Sanni

   kosmetiikkahan ei imeydy ihon ylintä pintakerrosta syvemmälle, joten millä ihmeellä se sitten pääsisi vaikuttamaan soluihin?

   Paulan artikkelissa vastataan asiaan näin:

   ”We understand the logic — if alcohol evaporates quickly, it seems reasonable that the damage will not be so severe. Unfortunately, research reveals that this logic is only wishful thinking. Alcohol immediately harms the skin and starts a chain reaction of damage that continues long after it has evaporated.”

   Koko artikkeli täällä. Siellä puhutaan siis alkoholin aiheuttamasta ”ketjureaktiosta”, eli vaikka haihtuu nopeasti, kontakti ihon kanssa saa jo aikaan vaurioittavan ketjureaktion.

   Korostan, että itse en siis ole Paulan tai minkään muunkaan tahon ”leirissä” tässä asiassa, tuon vain esiin yhden – ja varsin uskottavana pidetyn – lähteen. Monet alkoholin välttelijät pohjaavat välttelynsä kuivattavuudelle tai sitten nimenomaan noihin Paulan tietoihin.

   Itse kuitenkin, kuten sanottua, jatkan alkoholipitoisten tuotteiden käyttöä Paulankin tietojen valossa.

 15. Jenna

  Selailin postauksiasi ja aloin miettimään millainen on hyvän ihonhoito? Meikkailen päivittäin (sekaiho) ja käytän kasvorasvana joko apteekin yleisrasvaa tai nivea- rasvaa (sitä sinistä). En käytä silmänympärysiholle juuri mitään tiettyä rasvaa, sen käyttäminen varmaan kannattaisi aloittaa (olen 23 vuotias). Ihonhoitotuotteiden valikoima on hurja ja sen takia tuntuukin välillä, mitä sitä oikeastaan pitäisi edes käyttää. En usko että kalliimmat tuotteet ovat aina parempia, sehän riippuu täysin incistä.. Heräsi vain tällaisia ajatuksia. :)

  • Sanni

   Hyvä ihonhoito on minun mielestäni ihon perusteellista puhdistamista ja kosteutusta, hyvin simppelisti :) Eli mitä ikinä teetkään, älä jätä välistä kasvojen puhdistusta iltaisin. Loppujen lopuksi sillä, mitä tuotteita puhdistamiseen ja kosteuttamiseen käytät, ei ole niin väliä – kunhan ne tuntuvat hyvältä sinun ihollasi. Hinnalla tai purkin ulkonäöllä ei ole merkitystä. Jos ihosi ei jää tahmeaksi, sitä ei kiristä tai se ei reagoi voiteeseen tukkoilemalla, se sopii sinulle.

   Ihotyyppikohtaisesti hoidon perusrutiiniin voi sitten lisätä kuorintaa ja naamioita. Itse kuorin ihoni noin kerran kahdessa viikossa ja tunnen ja näen kyllä eron jos en sitä tee. Naamioista taas en koe saavani mitään hyötyä. Jonkun toisen iho taas voi hyvin esimerkiksi säännöllisistä kosteusnaamiokuureista. Kannattaa luottaa ihon fiilikseen – jos se ei tunnu kaipaavan mitään extraa, ei se siitä todennäköisesti mitään hyödykään. :)

 16. Viliina

  Oho! Nyt iski kyllä sellainen paniikki, että mitä sitä on tullut kasvoilleen lätkittyä jo pitkään. Vaihdoin esimerkiksi jokunen aika sitten Madaraan ja ajattelin, että tämä luonnonkosmetiikkana on varmasti iholleni parempaa kuin moni muu… Mutta juuri luonnonkosmetiikkahan on alkoholia täynnä!

  Mitä tästä nyt pitäisi ajatella ja onko Madarassa (kuivankin ihon tuotteissa) käytetty alkoholi juuri sellaista, että se kuivattaa ihoani? Ja jos näin on niin kuinka paljon sitä on, saisitko sinä sen jostain selville, kun sinulla niitä suhteita sinne suuntaan on?

  • Sanni

   Mutta juuri luonnonkosmetiikkahan on alkoholia täynnä!

   Näinhän se on, sillä alkoholi on parhaimpia säilöntäaineita mitä luonnonkosmetiikka voi kriteeriensä perusteella käyttää.

   onko Madarassa (kuivankin ihon tuotteissa) käytetty alkoholi juuri sellaista, että se kuivattaa ihoani?

   Alkoholi on aina alkoholia, siis jos incissä lukee joku noista mainitsemistani ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., SD ALCOHOL tai ISOPROPYL ALCOHOL, niin silloin se kuivattaa. 90% alkoholipitoisista tuotteista lukee pelkkä ALCOHOL, eli hyvin helppo tunnistaa. :)

   Mitään pitoisuusmääriä ei varmaankaan aleta minulle paljastamaan valmistajien tahoilta, reseptithän ovat liikesalaisuuksia. Mádaran PR (johon olen yhteydessä) ei sinänsä ole asiantuntija raaka-ainepitoisuuksissa, vaan sitä täytyisi kysyä suoraan Mádaran tehtaalta. Mutta veikkaan, etteivät kerro sitä. Voin toki ihan uteliaisuuttani laittaa kysymyksen Mádaran PR:n tai maahantuojan kautta ja katsoa mitä tapahtuu. :)

 17. Maarit

  Madaran tuotteiden käyttäjänä (puhdistus, kasvovesi ja kosteusvoide) kyllä nyt kauhistuttaa se että incien mukaan alkoholi noissa kaikissa käyttämissäni tuotteissa hyvin suuressa roolissa! Iho tuntuu kyllä pintakuivalta ja näyttää välillä juonteiselta (ikää 33). Ihoni on kuitenkin acneen taipuvainen ja tulehtuu helposti joten on hankalaa taiteilla tarpeeksi kosteuttavien muttei liian rasvaisien tuotteiden välillä :( On niin hankalaa löytää sopivat ja toimivat ihonhoitotuotteet!

 18. Minna

  heissan jälleen. lähdin tämän postauksen innoittamana tutustumaan uusiin alkoholittomiin kasvovesiin :) En vielä ostanut tuota Cliniquen miedointa, vaan käteen sattui S-marketissa kaupan oman Rainbow-sarjan alkoholiton kasvovesi (”Face Care kasvovesi”). Olen yrittänyt tavata sen inciä läpi, ja mitä itse sain selville huonohkoilla incin (Googlen) lukutaidoillani, niin onkos tässä ihan hyvä tuote kyseessä? Jos nimittäin on niin kerrankin saisi hyvää ja todellakin halvalla, ja sehän olisi tietenkin iloinen asia meille kaikille :) Jos et siis vielä ole kyllästynyt lukemaan läpi näitä incejä niin saa kommentoida mitä tuosta selviää: Aqua, PEG-8, Glycerin, Allantoin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Panthenol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid. Siinäpä se.
  Ja jälleen kerran, kiitos suuresti blogistasi! Nytkin piti mennä tekemään iltaruokaa mutta pakko oli ensin vähän vilasta mitä tänään on tapahtunut.. :)

  • Sanni

   Moikka Minna!

   Todella perustuotteesta on kyse, hyvin simppelit raaka-aineet. Kosteuttajina synteettinen peg-8, glyseroli, peg-40 hydrattu risiiniöljy ja näiden lisäksi ihoa rauhoittamassa ja hoitamassa allantoiini ja pantenoli. Ei mitään erikoista, inci-lista vastaa sarjan hintatasoa. Halpoja perusraaka-aineita. Peg-8 ja peg-40 hydrogenated castor oil kuuluvat joidenkin mielestä välteltäviin ainesosiin, sillä ne sisältävät potentiaalisesti myrkyllistä, polyetyleeniglykolin valmistusprosessissa muodostuvaa 1,4-dioksaania.

 19. Miira

  Moikka,

  Nyt vasta huomasin tämän vähän vanhemman päivityksen, on mennyt multa jotenkin ohi. Mitä mieltä sä olet alkoholista luonnonkosmetiikassa, onko siinäkin alkoholi samanlainen pahis? Esim. Santen acai tasapainottavassa voiteessa alkoholi on jo toisena incissä, heti veden jälkeen. http://www.biodelly.com/epages/GPL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/26112008-115190/Products/333137 Räjähtääkö mun herkkä naama jos mä käytän tätä koko purkin? Kuvittelin tämän(kin) olevan hyvä tuote. Olen nyt vasta tutustunut ja siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, enkä ole osannut edes ajatella alkoholin osuutta luonnonkosmetiikkatuotteissa kun aiemmin olen käytellyt halpismerkkejä, esim. Rainbow Sensitive-sarjaa joka on hajusteeton ja ilmeisesti myös alkoholiton….

  /Miira

  • Sanni

   Mitä mieltä sä olet alkoholista luonnonkosmetiikassa, onko siinäkin alkoholi samanlainen pahis?

   En siis ole koskaan sitä mieltä ollutkaan, että alkoholi on ”pahis” ;) Artikkelissa kerron vain, miksi moni muu pitää sitä pahiksena. Itse käytän alkoholipitoisia tuotteita (nimenomaan luonnonkosmetiikkaa) enkä ole muodostanut alkoholista käsitystä ”hyviksenä” tai ”pahiksena” suuntaan tai toiseen. Minulle se on kosmetiikassa liuotin ja säilöntäaine, ja aine, jolla saadaan helposti vaikutettua voiteen koostumukseen itselleni mieleisellä tavalla (= voiteesta saadaan ohuempi ja vähemmmän rasvaisen tuntuinen).

   Luonnonkosmetiikassa alkoholia käytetään paljon juurikin sen säilövän ominaisuuden takia, mutta paljon myös osana kasviuutteita, kasvejahan siis uutetaan alkoholiin jolloin uute on yhtä kuin kasvi + alkoholi (+ vesi).

 20. Mrigis

  Moikka!
  Juurikin ajankohtainen aihe, vaikka ketjulla onkin jo ikää. Olen huomannut itselläni yliherkkyyttä alkoholille kosmetiikassa ja aineaosaluettelot aiheuttavat tuskaa. Kuinka voi olla niin vaikeaa lukea, mitä laittaa kasvoilleen joka päivä? :D

  Huomasin bb-voiteessani ja kulmakarva ’tintissä’ sisältävän denaturoitua alkoholia. Voi itku, nämä ovat olleet luottotuotteitani!! Olisiko teillä jakaa vinkkejä muista hyväksi havaituista bb-voiteista ja kulmakarvaväreistä?

  Mietityttää myös useissa tuotteissa viimeisenä lukeva parfym/fragrance. Mistä tietää, sisältävätkö ne alkoholia?
  Ihollani on nykyään ehdoton nollatoleranssi.

  Kiitos blogista!

  • Sanni

   Mietityttää myös useissa tuotteissa viimeisenä lukeva parfym/fragrance. Mistä tietää, sisältävätkö ne alkoholia?

   Erittäin hyvä kysymys, täytyykin muuten selvittää.

   BB-voiteista; en itse kuulu niiden ”suurkuluttajiin” koska olen mineraalimeikkileiriläinen, mutta esimerkiksi Avrilin (ranskalainen luonnonkosmetiikkamerkki) BB-voide on ihana. Siinäkin tosin on alkoholia incin loppupäässä joten ei sovi kriteereihisi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.