Kuusikymppisen Tinan iho pysyy sileänä tällä simppelillä ihonhoitorutiinilla

Tapasin tänään pitkästä aikaa entisen esihenkilöni Tinan Ahvenanmaan työpaikaltani. Kävimme lounaalla ja vaihdoimme kuulumisia.

Lounastapaamisen näyttämö: Café Bagarstugan

Tina tuntee kosmetiikkafriikki-taustani (kukapa mun kanssa töitä tehnyt ei…! 😅) ja aina tavatessamme keskustelemme myös ihonhoidosta.

Olemme kosmetiikkaihmisinä aivan vastakohdat, ja siinä missä minä käytän runsaasti tuoksuja ja meikkejä ja omistan laareittain ihonhoitotuotteita, Tina hoitaa ihoaan muutamalla perustuotteella, käyttää ainoastaan meikkivoidetta ja puuteria ja pysyy hajusteallergikkona kaukana tuoksuista.

Olenkin aina naureskellut, että meidän ihoistamme ei kyllä huomaa, kumpi hoitaa ihoaan enemmän..! Tässä kuvassa Tinan iholla on kevyt kerros meikkivoidetta ja puuteria.

Tina kuuluu heihin, joiden iho ei näytä koskaan vanhenevan. Se on vuodesta toiseen tasaisen sävyinen, täyteläinen ja hyvin vähä-juonteinen. Ikäeroa on meillä yli 20 vuotta, mutta minun ihoni on Tinaan verrattuna todella ryppyinen, ohut ja pigmenttiläiskäinen. Ihoni on silmien ympäriltä kuin kreppipaperia ja niin ryppyinen, että Visia-analyysissakin ihoni ikä määriteltiin kronologista ikääni vanhemmaksi.

AURINKO = PRO-AGE-IHONHOITOA

Yksi syy tähän on tietysti päivän selvä, ja se on aurinko. Jos jokin muu purkkien lukumäärän ohella erottaa minut ja Tinan toisistamme ihoon liittyen, se on aurinkoaltistus. Siinä missä minä olen lapsesta saakka hakeutumalla hakeutunut auringon alle ruskettumaan, Tina kuuluu niihin, jotka ovat pysytelleet varjossa. Itsensä ruskettaminen ei ole Tinan juttu, eikä se varmaan olisi kenenkään ihofiksun ihmisen juttu.

No, en kadu auringossa viettämääni aikaa ja ymmärrän sekä hyväksyn sen seuraukset. Minusta on kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoista verrata eri aurinkotottumukset omaavien ihmisten ihoja. Äitinikin on auringonpalvoja, ja se todellakin näkyy hänen ihossaan. Tina on vältellyt suorassa auringonpaisteessa oleskelua, ja se näkyy hänen ihossaan. Toki perimäkin sekä hormonaaliset tekijät vaikuttavat ihoon, mutta kaikkein suurin vaikutus on auringolla. Tinan kasvoissa ei esimerkiksi näy yhden ainutta pigmenttilaikkua.

Toinen mielenkiintoinen ja esiinnostamisen arvoinen juttu on Tinan ihonhoitorutiini. Koska meillä on tapana jutella ihonhoidosta, Tina oli ottanut kuvan tämän hetken ihonhoitotuotteistaan. Hänestä on aina hauskaa ”shokeerata” minua minimalistisella hoitorutiinillaan. Minusta puolestaan on hauskaa analysoida ihmisten tapoja hoitaa ihoaan! ☺️

Tinan rutiini on yksinkertainen ja sitä tarkastellessa voi todeta, että tuotteet tarjoavat iholle kaiken mitä iho tarvitsee ja itse asiassa tukevat ihon säilymistä nuorekkaana, vaikkei mukana ole yhtäkään ns. anti-age-tuotetta. Minulla on luonnoksissa postaus anti-age-ihonhoidon eri lähestymistavoista, ja yksi lähestymistapa on ihon tulehdusta vähentävä hoitorutiini, toinen taas ihon suojabarriääriä vahvistava rutiini. Tinan ihonhoito sujahtaa näihin kategorioihin.

HILJAINEN TULEHDUS, IHON NÄKYMÄTÖN IKÄÄNNYTTÄJÄ

Ihon hiljainen tulehdus on merkittävä taustatekijä ihon ikääntymisessä, ja se on siitä ”tylsä”, että se harvoin näkyy päälle päin. Siksi moni ei edes tule ajatelleeksi sen mahdollisuutta. Elintavat, saasteinen ympäristö ja liian vahvat ihonhoitotuotteet voivat saattaa ihon krooniseen tulehdustilaan, joka solutasolla vaikuttaa ihon ikääntymisprosesseja nopeuttavasti. Ihon tulehdusta voi laskea hellävaraisilla hoitotuotteilla jotka eivät sisällä ihon pinnalla aktiivisesti vaikuttavia aineita kuten vaikkapa hydroksihappoja tai retinolia, sekä tarjoamalla iholle saasteista vapaan ja ihon mikrobiomia tukevan elinympäristön (kaikilla ei tietenkään ole tähän mahdollisuutta, kaupungeissakin halutaan asua).

Tina asuu maaseudulla ja hoitaa ihoaan simppeleillä perustuotteilla jotka tuovat iholle sen tarvitsemaa kosteutta mutta eivät poista ihon pinnasta sen omaa suojakelmua. Vaikkei Tinan hoitotuotteissa ole yhtäkään ryppyjä silottavaa ainesosaa, hoidon kokonaisuus vahvistaa ihoa ja saa ihon näin ollen luonnostaan vastustamaan ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä.

Kun iholla vallitsee optimaalinen kosteustasapaino, jo se ehkäisee juonteiden muodostumista ja juonteiden syvenemistä syviksi rypyiksi. Kaikille tulee jossain vaiheessa ryppyjä, mutta ryppyjen laatu on erilainen.

Minusta Tinan iho antaa mielenkiintoisen esimerkin siitä, miten eri lailla iho voi ikääntyä, ja miten kalliit anti-age-tuotteet eivät todellakaan aina ole must-juttu ikääntyvän ihon nuorekkuuden säilyttämisessä.

Kysyin Tinalta, saisinko kuvata hänen ihoaan ja kirjoittaa jutun blogiin. Tina sanoi, että kirjoita vain. :) Itse kun elän kosmetiikkahörhöyden, aktiiviaineiden, optimaalisten rasvahappojen ja vitamiiniseerumien kuplassa, on kivaa välillä kirjoittaa myös ihan tavallisten ihmisten ihonhoidosta.

TINAN KASVOJENHOITO- JA MEIKKITUOTTEET

Kaikki hajusteettomia

💦 Päivittäinen puhdistus: Avivir Aloe Vera Skin Wash – vaahtoava puhdistusneste joka sisältää sulfaatteja, mutta kuten tässäkin jutussa avasin, vaahtoava aine itsessään ei tee tuotteesta kuivattavaa vaan tuotteen kokonaisuus. Avivirin putsarissa on 50% aloe vera -geeliä ja hyvin mieto pitoisuus peseviä ainesosia. Tina on todennut aloe veran olevan iholleen erittäin hyvä ainesosa.

💦 Puhdistus talvisin tai jos iho tuntuu erityisen kuivalta: Erisan Rauhoittava puhdistusemulsio.

💦 Vesipohjainen kosteuttaja: Avivir Aloe Vera Gel – 98% aloe veraa. Tämä on Tinan suosikkituote ja #1 ihon kosteuttaja.

💦 Rasvapohjainen kosteuttaja: Ziaja Physioderm Eye Cream – vaikka kyseessä on silmänympärysvoide, Tina käyttää tätä koko kasvoilla silloin kuin iho tuntuu kuivalta. Physioderm-voiteessa on korkea rasvapitoisuus ja siinä on kuivalle iholle täydellinen lipidiprofiili sisältäen keramideja, fytosfingosiiniä, kolesterolia, oliiviöljyä ja skvalaania.

👩 Meikkivoide: Lumene Blur Foundation – ”ihan paras meikkivoide”, Tina sanoo.

👩 Meikkivoiteen tuunaaja: Dermosil Pigment Drops – ”tuntuvat rasvaisilta ja lisään näitä meikkivoiteeseen kun haluan hoitavamman tuntuisen meikkipohjan”, Tina kertoo.

Lisäksi Tinalla on käytössä Lumenen Blur-puuteri sekä Lumenen CC-peiteaine. En tosin tiedä mitä Tinan tarvitsee ihollaan peittää..! Ripsiväriä tai silmämeikkiä Tina ei käytä, mutta saattaa joskus harjata ripsiin ja kulmiin Dermosilin väritöntä ripsi- & kulmageeliä.

Vartalon ihon hoidossa Tina luottaa apteekin perusvoiteisiin sekä myöskin aloe veraan.

Tinan ihonhoitorutiinissa toteutuvat ihon kosteutuksen kulmakivet: humektanttipitoinen vesikosteutus sekä lipidipitoinen rasvakosteutus. Vaikka tuotteet ovat hyvin yksinkertaiset, ne sisältävät erittäin hyviä ainesosia kuten aloe veraa, keramideja ja antioksidanttista oliiviöljyä. Tina kuuntelee ihoaan ja laittaa iholleen lipidikosteutta vain silloin, kun iho viestii sitä tarvitsevansa.

Kun tähän yhdistää maaseudun puhtaan ilman, luonnon hyviä mikrobeja tulvivan ympäristön sekä UV-säteilyltä suojautumisen, on kasassa yksinkertaisen tehokas ”anti-age”-paketti joka pitää ihon tasapainossa ja hidastaa ikääntymisen merkkejä luonnollisesti.

Minun ihoni taas on oikeastaan täydellinen esimerkki siitä, miten ikääntymisen merkit tulevat esiin parhaimmista seerumeista ja huolellisesta puunaamisesta huolimatta, kun hoitorutiiniin on aina kuulunut myös aurinko… ☀️

kauneus ihonhoito
Kommentit (17)
 1. Hei, mukava, kun kirjoitit tällaisenkin jutun.. hiukan vanhemman henkilön näkökulmaa :)

  Tuo hiljainen tulehdus on se, mikä vanhentaa koko elimistöä. Tästä juuri monet hajusteiden vastustajat varoittelevat, esim. eteeristen öljyjen vaikutuksia ei heti huomaa, jos iho ei reagoi välittömästi … moni luulee siksi sietävänsä tuoksutettuja tuotteita erinomaisesti, kun seurauksena ei ole lehahtaminen punaiseksi tai kutiaminen ym. ikävää… näennäisesti vahvempi iho voi siten vaurioitua vuosien aikana enemmän jatkuvan ’silent killerin’vaikutuksesta.

  1. Eteeriset öljyt ovat kyllä monisyinen juttu, kun ne ovat sekä terapeuttisia että joillekin ihmisille ihoa ärsyttäviä. Toisaalta, pitoisuus ja altistumisen volyymi ovat tässä merkittävässä roolissa: hyvin pienet määrät eteerisiä öljyjä ei-päivittäin käytettynä eivät välttämättä laukaise herkistymisreaktioita ihmisellä, jolla olisi alttiutta reagoida. (Osallistuin hiljattain aihetta koskevaan koulutukseen.)

   1. Niin, tämä on selvä. Pointti olikin hiljaisessa tulehdustilassa, mikä ei näy päällepäin ehkä millään tavalla.. mutta edesauttaa ihon vanhenemista.

 2. Voi kumpa auringon haitoista olisi puhuttu enemmän ja laajemmin ollessani nuorempi. Kuulun niihin ihmisiin, joiden teini-iässä rusketus oli pop, mitä tummempi sen parempi. Ja aurinkovoiteita tarvitsee käyttää vain, jos iho palaa. Meidän perheellä oli etelän lomalla mukana äidille suojakerroin 8 tai 12, koska hän palaa helposti. Muu perhe käytti suojakerrointa 2!

  Vietin nuoruuden kesäni lukien ja makoillen auringossa. Niitä kesäpäiviä korjataan vieläkin :( Itse vähän kadun runsasta auringossa oloa ja sen jättämiä jälkiä. Teini-iän bruna ei ollut kaikkien näiden pigmenttiläiskien arvoinen.

  1. Voi kumpa auringon haitoista olisi puhuttu enemmän ja laajemmin ollessani nuorempi

   En tiedä minkä ikäinen olet, mutta esim. mun nuoruudessa niistä ei vielä voitu puhua, koska niitä ei tunnettu ihon palamista lukuunottamatta. :/ UVA-säteilyn haitat ovat selvinneet kunnolla vasta viimeisen 20 vuoden aikana. 80- ja 90-luvuilla puhuttiin vain UVB-säteilystä koska tunnettiin vain sen polttava vaikutus ihoon, ja voiteetkin suojasivat vain UVB-säteiltä. Ajateltiin, että kunhan iho ei pala, auringossa oleilu on ok. Kun UVA:n vaikutus ihoon alkoi selvitä, alkoi ymmärrys sekä kiinnostus auringolta suojautumista kohtaan kasvaa eksponentiaalisesti.

   1. Kesätyttö
    25.6.2022, 20:51

    Just näin. Minulla oli etelässä 8 suojakerroin, ja se tuntui niin isolta suojakeroimelta. 🤣🤣🤣🤣 Muistan, kuinka olin aina kesät ulkona lapsena, enkä usko, että meillä oli mitään suojaa.

    1. Muistan, kuinka olin aina kesät ulkona lapsena, enkä usko, että meillä oli mitään suojaa.

     Ei ollut meilläkään Suomessa. Olen ekan kerran käyttänyt aurinkovoidetta 12-vuotiaana kun teimme matkan Yhdysvaltoihin. Minun ja aurinkovoiteen ensikohtauspaikka oli Venice Beach..! 🔥 Ja voiteessa varmaan jokin SPF 3..! 😁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *