Kuuluisa kivenjärkäle

Olen tullut uuteen kohteeseen. Täällä homman nimi on ihastella kivenjärkälettä nimeltä Monemvasia.

Ja onhan se kieltämättä upea 😍

Tämä Peloponnesoksen rannikolla sijaitseva dramaattisen järkälemäinen pieni niemimaa on muinoin ollut saari. Saarelle rakennettiin keskiajalla linnoitus ja linnoituksen sisälle kylä. Monemvasia.

Kreikassa on monia upeita linnoituskyliä ja -kaupunkeja (Rhodos Town ja Nafplio hienoina esimerkkeinä), mutta Monemvasia on parhaiten säilynyt ja sen sijainti 300 m korkean ja 1,8 km pitkän kallion sylissä on ainutlaatuinen. Ilmakuvista katsoessa kylä näyttää konkreettisesti siltä, kuin se olisi rakennettu linnan muurien muodostamalle valtavalle parvekkeelle..! (Katsokaa vaikka kuva täältä, ihan mieletön näky..!) Monemvasia on niin kuuluisa että se vetää vierailijoita ympäri vuoden. Talvisin se on suosittu viikonloppukohde kreikkalaisten keskuudessa.

Nyt olen minäkin täällä. Ja olen aivan lumoutunut, vaikka olen ihaillut kivenjärkälettä vasta mantereen puolelta ”Uudesta Monemvasiasta” eli Gefyran kylästä, jossa majoittaudun.

Kirjoittelen Monemvasiasta lisää kun olen päässyt kunnolla samoilemaan kylän kujilla. Tänään halusin jakaa saapumisillan tunnelmat, olen vain niin vaikuttunut…! On muuten kivaa vierailla tällä matkalla manner-Kreikan kohteissa. :) Niissä on niin erilainen tunnelma kuin saarilla, mutta ne ovat yhtä viehättäviä omalla tavallaan. Pikkuinen Gefyra hurmasi minut välittömästi ja heti tuli hyvin kotoisa olo..!

Tänään oli muuten niitä iltoja, jolloin valo on aivan erityisen kaunis. Ilma oli kostea ja auringon laskettuakin oli yhä todella lämmin, sellainen trooppisen tuntuinen ilma.

Seisoin Gefyran rannalla katsomassa Monemvasian kalliota ja valo oli niin kaunis ja tunnelma niin erityinen, että oli pakko hymyillä valolle ja maisemalle. Tai pakko ja ”pakko”,  hymy vain tuli ja oli. Oli samanlainen olo kuin silloin, kun on hyvien ja rakkaiden ystävien seurassa ja on niin hyvä ja mukava olla, että hymyilee koko ajan.

Sellainen ystävä Kreikka on minulle.

Maisema majataloni parvekkeelta


Voin kuvitella miten täynnä tämä paikka on elokuussa…

Huomenna kävelen tätä pengertietä pitkin Monemvasiaan :) Ihan jännittää, Monemvasialla on niin taianomainen maine..!

Hyvää yötä ja taikaa teidänkin hetkiinne Suomessa ❤️

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (16)
 1. Ihan vain mielenkiinnosta kyselen :).. Kun luin kirjoituksesi, että sinulla on tuo juttusi Kreikan kanssa, se on sinun hengähdys paikka niin miksi ei tai oletko kokeillut Espanjaa, Italiaa..Eikö toimi :)?

  1. Minulla on ollut syvä kiinnostus Kreikkaa kohtaan kiitos Kreikan mytologian ja antiikin historian jo lukioikäisestä saakka. Espanja ja Italia ovat kauniita maita mutta niillä on eri historia. Juuri Kreikan historia ”sivistyksen kehtoineen” (filosofit, matemaatikot, lääkärit) on kiehtonut minua. Minulla on myös 20 vuoden ajan ollut täällä ystäviä. :) Siinä hyvät syyt sen pohjalle, miksi Kreikka. Hyvä ruoka ja kauniit maisemat tulevat sitten siihen päälle, mutta eivät olleet alkuperäinen vaikuttava tekijä Kreikka-rakkauteeni.

   Italiasta voin sanoa sen verran, että italialaisten kreikkalaisia temperamenttisempi luonne ja pelkästään ruokakulttuuri (kellonaikoineen..!) on yksi tekijä, miksi en usko, että Italiasta koskaan voisi tulla minulle yhtä mieleinen kohde kuin Kreikasta – vaikka Italiallakin on huikean kiinnostava historia ja sielläkin on upeita maisemia ja herkullista ruokaa.

   Minulle ruoasta ja ruokailusta on muodostunut hyvin tärkeä osa hyvinvointiani, niin kotona kuin matkoillakin, ja haluan saada syödä silloin, kun keho niin pyytää eli silloin kun minulla on nälkä :) Nälkä voi tulla vaikka kello 16. Italiassa ravintoloilla on tarkat aukioloajat eikä keittiö ole auki lounas- ja illallisaikojen ulkopuolella. Kreikassa taas ruokaa saa aamusta iltaan ja tavernoissa on aina ihmisiä syömässä, oli kello 11 tai 15.45. Italiassa vieraillessa minulla on useampaan kertaan mennyt hermot, kun nälän koittaessa ravintolat ovat kiinni. Jonkun mielestä tämä voi olla hyvin triviaali seikka, ja hän taltuttaisi nälkänsä vaikka voileivällä tai pizza-slaissilla kunnon ravintoloiden ollessa suljettuina. Minulle tämä ei ole triviaalia lainkaan, vaan ihanissa ravintoloissa istuminen ja kunnon ruoan syöminen on yksi matkustelun parasta antia. ❤️

   1. Mä niin ymmärrän tämän. Itse syön varsinkin kesällä hyvin myöhään ja varsinkin Roomassa korostui se, että ravintoloiden keittiö meni kiinni mielestäni todella aikaisin. Joissa tapauksissa pääruoka-annokset saattoivat olla loppu jo kello 20.30.. Italiassa on kuitenkin hyvin suuret erot eri alueiden välillä.

    Mutta tuo ruokailu-asia on ainakin minulle todella ymmärrettävä syy. :)

    1. 🙏🏻

     Kyllä. Ruokaa on ihana syödä silloin, kun on nälkä ja sitä tekee mieli. <3 En halua ajoittaa syömisiäni keittiöiden aukioloon. Tämä keittiöiden ja ravintoloiden vaihteleva aukiolokulttuuri on hyvin mielenkiintoinen. Miten joissain maissa ravintola-alalla pidetään itsestäänselvänä lähtökohtana, että asiakkaalla voi tosiaan olla nälkä mihin kellonaikaan tahansa, kun taas viereisessä maassa kaikille on ihan ok, että ravintoloiden keittiöt määrittelevät, milloin asiakkaalla kannattaa olla nälkä :D

     Ranskassakin on joissain paikoissa joutunut jäämään lounasaikaan nälkäiseksi, kun kello 14 jälkeen ei enää oleteta kenenkään syövän lounasta.

   2. Kiva kuulla tämä argumentti :D, jäin vain miettimään asiaa. Itsekin pidän Kreikasta ihan siitä syystä, että pidän kreikkalaisista :).. Olo on siellä tervetullut ja saa hyvää palvelua/käytöstä :). Italiassa en ole käynytkään..Mutta hei hyvä tietää, että siellä pitäisi varautua ruokailun kellottamiseen :/..

    1. Jep, kreikkalaisten kanssa on jotenkin tosi helppo tulla toimeen ja ihmiset ovat ystävällisiä ja mielenlaadultaan joustavia, jos näin voi sanoa. Italiassa ihmiset tuntuvat olevan kreikkalaisia ylpeämpiä ja kiivaampia, ja näin italiankielentaidottomana sekin merkitsee, että Kreikassa ollaan auliimpia puhumaan englantia eikä loukkaannuta, jos asiakas aloittaa keskustelun englannilla. Italiassa ja Ranskassakin kohtaa niitä asenteita, että englantia ei tarvitse tänne tulla puhumaan ja tämä on omiaan saamaan välillä epätervetulleen olon.

 2. Upeita kuvia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *