Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kuukauden idoli: Tiheikön väki

Kuka muistaa Tiheikön Väen (Brambly Hedge)?

Minun ikäluokalleni Jill Barklemin ihastuttava kirjasarja englantilaisen metsän siimeksessä asuvasta hiiriyhdyskunnasta on varmasti tuttu.

Etenkin sarjan neljä ensimmäistä osaa, vuodenajat Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi, ovat minulle tärkeää nostalgiaa.

Brambly Hedgen kotisivuilla klassikkokirjasarjaa kuvataan seuraavasti: ”Vatukkatiheikkö on idyllinen paikka jossa vanhat arvot kukoistavat ja kaudellinen omavaraisuus on elämäntapa”. Se tiivistääkin kirjojen hengen oivallisesti.

Tiheikön Väki -kirjoista tulee lämmin olo. Ne ovat kotoilua alkuperäisimmillään. Pienenä halusin aina muuttaa asumaan Tiheikköön. Minäkin halusin paahtaa omenoita takkatulen loimussa ja kivuta hakemaan pikkuleipiä ylimmältä hyllyltä keittiön täpötäysistä ruokakaapeista. Halusin olla mukana rakentamassa tanssiaissalia jäästä. Halusin kiivetä heinänkortta pitkin vierailulle peltohiirten kotiin. Hiirten elämä vaikutti niin idylliseltä ja harmoniselta. Kirjoissa on rauhallinen, lempeä tempo ja ne opettavat lapselle yhteisöllisyyden ja luonnon kunnioittamisen arvoja.

Jaksoin ihailla pikkutarkkoja kuvituksia loputtomiin. Jill Barklemilta meni aikaa kolme kuukautta yhden suuren kuvan piirtämiseen. Yhden kirjan valmistuminen vei kaksi vuotta. Jill teki jokaiseen tarinaansa laajan ja yksityiskohtaisen taustatyön, niin että kaikki metodit hiirten vaatteiden valmistamisesta leipäjauhon jauhamiseen luonnon ehdoilla oli selvitetty. Jill jopa kokeili kaikki kirjoissa esiintyvät ruokareseptit ensin kotikeittiössään, että ne varmasti toimivat.

Juuri nyt minun tekisi taas mieli muuttua pienen pieneksi ja ryömiä tammen juurten lomitse sisään Tiheikön Väen kotoisaan maailmaan. Tunnelma sopii täydellisesti pimeisiin syysiltoihin ja ensilumen odotukseen. Tämä juttu on varmasti monen mielestä ihan plääplää-hohhoijaa ”kasva jo aikuiseksi”, mutta haluan silti jakaa kanssanne muutamia kauniita kuvituksia Tiheikön Väki -kirjoista.

.

 

Jos kirjat eivät olleet sinulle tuttuja, ja kiinnostuit niistä, niin AdLibriksestä saa kaikki sarjan osat englanninkielisinä. ”The Complete Brambly Hedge” julkaistiin suomenkielisenä vuonna 2000 (Tiheikön Väen kootut kertomukset), ja sitä löytää varmasti ainakin kirjastoista. Suosittelen kirjoja glögin ja piparin seuraksi teille, jotka arvostatte kotoilua tai teille, jotka haluatte tutustuttaa jälkikasvunne ihastuttaviin lastenkirjojen klassikoihin. :)

 

Kommentit (49)

 1. HeliJ

  Mulla on pienenä Canadasta sukulaisilta saatu Tiheikön väki-palapeli <3 Se oli täynnä ihania yksityiskohtia ja todellakin myös minä olisin halunnut asua siellä puun juurella :) Palapeli oli suuri aarre ja osasin loppujen lopuksi tehdä sen vaikka silmä ummessa – siinä kun oli jotain 30-40 palaa ;)

  • Sanni

   Oh, tuo on varmaan nykyään kunnon keräilyharvinaisuus! :) Brambly Hedge -tavarallahan on korkea keräilyarvo. :)

   Mä haaveilin joskus aikuisena Tiheikön Väki -posliiniastiastosta (Villeroy & Bochin), mutta se oli lopulta liian kallis minun budjetilleni. Eikä niitä olisi varmaan koskaan uskaltanut käyttääkään särkymisen pelossa. ^_^

 2. Katja

  Ei nyt liity taas tähän, mutta D-:
  Mulle on lähiaikoina jostain syystä ilmestynyt isommanpuoleinen ongelma sen suhteen että nenän ihohuokoset ovat laajentuneet ihan siis mahdottomiin mittoihin :-D näkyy ’reiät’ jo kauas. Nenä myös kärsi joskus vuonna ’08 pahat palovammat ja tuntuu että se vieläkin punoittaa sen takia, joten ilman meikkivoidetta ei voi ihmisten ilmoille lähteä.
  Oma luottoystäväni Max Factorin Lasting Performance on nyt aiheuttanut raon ystävyyssuhteeseemme kerääntymällä päivän aikana ihohuokosiin. Ei se aamullakaan kaikkea pelasta, kyllä ne ehkä vähän näkyy meikin altakin. Jo parin tunnin päästä tilanne on kuitenkin se että meikki näyttää laikukkaalta ja tosiaan kerääntyy huokosiin.
  En ole vaihtanut kasvojenhoitotuotteita lähiaikoina.
  Olen myös kokeillut muita meikkivoiteita mutta sama ongelma kaikissa (-> Mac, nivea, lumene, make up store).
  Puuterina käytän Grimasin irtopuuteria. Meikin alla Neutrogenan Visibly Clear Oil-Free Moisturiser.

  Apua, mitä teen? :-D

  • Sanni

   Oletko kokeillut primeria? Tai vastaavasti meikin päälle laitettavaa ihohuokosia supistavaa tuotetta? (Kuten esim. tässä postauksessa esitelty Cliniquen Pore Minimizer.)

   Jos primer ei ole sinulle vielä tuttu, niin kokeile vaikka L’orealin supersuosittua Studio Secrets -pohjustajaa, maksaa n. 13€.

 3. noora

  Oi, tiheikön väen kertomukset ja kauniit kuvitukset on tullut luettua ja katsottua läpi monta monta kertaa lapsena, vieläkin yksi suosikeista!

 4. Peppi

  Minä muistan!! Mulle luettiin noita pienenä ja ne oli mun suosikkeja :)

 5. Elina

  Voi Sanni, kiitos tästä postauksesta. Tuli tosi hyvä ja lämmin mieli :)

 6. hukilaugirls

  Aivan ihania, juuri syksyyn sopivia symppistelytunnelmakuvia! Strömsö-hiiriä!!!

  • Sanni

   Todellakin, en sann Strömsö anda…! ^_^

 7. Saara

  Itse olen saanut Tiheikön väen vuodenajat -kirjan 2-vuotislahjaksi vuonna 1991, ja kyllä se versio oli jo suomenkielinen :) Piti minunkin hakea kirja hyllystä ja vähän selailla, olinkin jo unohtanut kuinka ihanaa katseltavaa kuvitukset ovat.

  • Sanni

   Joo, siis toki kirjat on alunperin suomennettu. :) Omat vuodenaikakirjani lapsuudesta on julkaistu joskus 80-luvun alussa, ja ovat suomenkielisiä. Uusia suomennettuja painoksia ei kuitenkaan ole ilmestynyt aikoihin, ja siksi niitä ei löydy kaupoistakaan. :( Viimeisin on tuo mainitsemani ”Tiheikön Väen kootut kertomukset” vuodelta 2000.

 8. Kuukie

  Haluisin tähän väliin ehdottaa toivepostausta. Itselläni ja varmaan joillakin muilla on samainen ongelma, eli tekoripsiä laitettaessa sisä- ja ulkonurkat eivät tahdo millään liimautua kiinni ihoon. Huomaan ongelman eteenkin sisänurkissa ja siksi hylännyt kokonaan irtoripset, mutta olisi se silti joskus niitä räpsyttimiä käyttää esim. pikkujouluissa. En tiedä oikeen mikä auttaisi asiaan tai auttaako mikään, jos se johtuu silmäni muodosta. Apuva!

  • Sanni

   Karkkipäivä on harmikseni väärä blogi tässä ongelmassa auttamiseen, sillä olen itsekin erittäin kehno irtoripsien laittaja. :/ Etenkin sisänurkat ovat aina irtoamassa, tosin luulen että paras ratkaisu tähän saattaisi olla niinkin yksinkertainen kuin laatuliiman (=Duo) hankkiminen. Itse en sellaista vielä omista.

 9. Janna

  Oih! Tiheikön väki -kirjat on parhaita! Pitääkin napata kirjahyllystä Kootut kertomukset -kirja taas pitkästä aikaa lukuun!

 10. Päivi J

  Ihania nuo kirjat. Oletko muuten tutustunut Tasha Tudorin tuotantoon? Hänen piirroksensa ovat mielestäni aika samanhenkisiä kuin nämä.

  • Sanni

   En ole tutustunut, kiitos vinkistä! :)

 11. jo

  Ah, ihana nostalgisuus nosti päätään :) muistan, kuinka pidin kyseisistä tarinoista ja kuvista pienenä, ja ihana nähdä, että hurmaavat piirrokset jaksavat ilahduttaa edelleen!

 12. Mohn

  Voi kyllä, rakastuin Tiheikön väkeen lapsena palavasti! Tuon uusimman suomennoksen ostin itselle ja lisäksi kaappiin jemmaan odottamaan ystäväni lasten kasvamista (esikoinen oli ostohetkellä vasta vauva ;-) ). Tiheikön väki on ruokkinut meikäläisen mielikuvitusta siis vuosikaudet, edelleen rakastan katsella noita ihanaakin ihanampia kuvia!

  Toinen melko tyttömäinen ihastuksen kohde olivat Cicely Mary Barkerin ihanaiset keijukaiset! Muistan rakastaneeni myös Elsa Beskowin kuvituksia. Myös Rudolf Koivun kuvitukset ovat aina olleet suosikkejani.

  Oih, voisin listata tähän useammankin ihanan kuvittajan! Olen onnekseni saanut nauttia äidistä joka on arvostanut sekä hyvää kirjallisuutta että erinomaista kuvitusta ja ilokseni olen omaksunut hänen oppinsa. Vahinko vain, että innostus ei ole tainnut periytyä enää minun jälkikasvulleni, ainakaan samassa mittakaavassa…no, aika näyttää.

  • Sanni

   Olen onnekseni saanut nauttia äidistä joka on arvostanut sekä hyvää kirjallisuutta että erinomaista kuvitusta ja ilokseni olen omaksunut hänen oppinsa.

   Sama täällä! :) Myös meillä arvostettiin Elsa Beskowia ja Rudolf Koivua.

   Yksi idolin arvoinen kirja (tai kirjahahmot) ovat myös Arnold Lobelin Kurnu ja Loikka. <3

 13. laureliini

  Oih, tätä nostalgian määrää! Olin melkeinpä unohtanut koko Tiheikön Väen, mutta nyt se muistui mieleen uudestaan. Ihanaa! :)

 14. kataaa

  ääääää, ihana postaus mun entisestä lempparikirjasta! muistan aina lapsena kun luettii tota monta kertaa putkeen, oi oi<3

 15. Dimavarien

  Oi, aina näkemäni unet saavat viimein selityksen. :D Joskus lapsena tosiaan katsonut ilmeisesti sarjaa ja siitä lähtien vähintäänkin joka kuukausi nähnyt unta ks. sarjan taloista ja tapahtumista (varsinkin ilmeisesti talvitanssiaisista), mutta ei ole vain osannut yhdistää mistä nämä mielikuvat ovat peräisin. Pitänee hankkia itselle kirjat viimein ja katsoa kuinka hyvin Tiheikön maisemat säilyneetkään mielessä.

 16. Sonja

  Eikä! Kyllä sun blogi on maailman paras tietojen etsimispaikka. Etsin tätä kirjaa vaikka millä hakusanoin ja tadaa! sun blogista löytyi tämä etsimäni kirja. Tiheikön väki. Lapsuuden paras kirja jonka nyt haluan löytää omalle pojalleni kirjahyllyyn. Kiitos Sanni! <3

  • Sanni

   <3 <3 <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.