Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kusetettu vihannesostoksilla ynnä muuta

Hyvää iltaa :)

Tunnelmien jakaja täällä jälleen hei. Saanko avautua teille? Te kun olette mun matkaseuraa, niin juttelen mielelläni teille. Ei tuo mies jaksa kaikkea kuunnella, äskenkin totesi chatissa että ”…minä katselen nyt pääministerin paatoksellisen puheen kansalle”. Jäin toiseksi Sipilälle.

idZakynthos16_09_IMG_9542

Istun tässä vuokrahuoneeni parvekkeella ja syön iltapalaa. Alhaalta kalatavernasta leijailee vastustamattomia tuoksuja, ihmiset istuvat pöydissään kirjaimellisesti parvekkeeni alla. Hauskaa. Näen jokaisen lautaset sisältöineen…

Omalla lautasellani on salaattia, joka aiheuttaa närkästyksen tunteita. Helkkari – mua kusetettiin eilen vihanneskaupassa! Miten saatoin antaa tämän tapahtua itselleni Kreikassa… Minä, joka yleensä älähdän heti jos vaikka annoskin on ravintolassa liian pieni. Näemmä on vielä opeteltavaa kusettavien vihanneskauppiaiden kohtaamisessa.

Zakynthos16_09_IMG_9544

Kreikassa vihannekset kannattaa aina ostaa omista vihanneskojuistaan, ei supermarketeista. Toki silloin tällöin hyödynnän myös markettien vihannesosastoa vaikka aikaa säästääkseni, mutta parhaat ja halvimmat hedelmät ja vihannekset saa ilman muuta suoraan hevi-kauppiailta.

Ostin eilen vihannestyypiltä kolme tomaattia, neljä pientä porkkanaa, yhden kurkun ja 30 g rasian oliiveja. ”Three-fifty, is it okay?” äijä sanoo. Kysyy vielä, is it okay, eli varmisti hyväksynkö ylihinnan. Olin ajatuksissani mutta reagoin kyllä hintaan, mitäs ihmettä, tällainen setti maksaa yleensä – oikeasti – ehkä runsaan euron. ”Three fifty?” Äijä nyökkää. Jostain syystä ärhäkkä koira minussa hyytyy. Äijä napittaa minua. Maksavatkohan oliivit sitten niin paljon… mietin sanomatta mitään. Ehkä valitsemani oliivit ovat jotain kallista erikoissorttia. Hintoja ei ole missään näkyvillä.

Ja mä vain maksan mutisten.

Zakynthos16_09_IMG_9547

Maisema domatian parvekkeelta Zakynthos Townin rantakadulle

Vasta kämpillä katsoin kuittia. Tomaatit – euron. Kurkku – euron. Oliivit – euron. Porkkanat – 50 senttiä. Just. Turistilta triplahinta, ei tuo muija mitään tajua. Supermarketissa kurkun kappalehinta on 55 senttiä ja porkkanoiden kilohinta alle euron. No, kai ne eurot menee tarpeeseen, murr. Jokaiselta tyhmältä turistilta kun veloittaa euron parista vihanneksesta niin ei taida tuota kauppiasta juuri kriisi vaivata.

En mä siitä närkästynyt että menetin kaksi euroa, ihan niin tiukilla ei ole matkassa ;) Se ketuttaa, että ylipäänsä tulee huijatuksi.

*

Tänään tein jotain hullua. Jonkun mielestä kaukana sellaisesta, mutta minulle suuri juttu. Päätin vuokrata mönkijän. En ole eläessäni ajanut sellaisella. Hyvä jos osaan enää ajaa autoakaan, ajettuani rakkaan Ooppelini (R.I.P.) Ahvenanmaalla katolleen vuonna 2007 minulle on jäänyt suuremman luokan ahdistus autoilua kohtaan.

Zakynthos16_09_IMG_9508

Päätin, että haluan tutustua saareen myös omillani, en pelkästään paikallisliikenteen voimin. Oma menopeli kuitenkin tuo ihan erilaisen vapauden. Voi pysähtyä minne haluaa ja viipyä niin kauan kuin haluaa.

Autoon ei ole varaa, eikä kyllä itse asiassa mönkijäänkään. Silti istuin halvimman ja heikkomoottorisimman nelipyörän satulassa puolilta päivin. Säästetään sitten Kefaloniassa….

Törmättyäni rotvalliin heti bensa-asemalta ulos ajettuani vuokrafirman äijät pysäyttivät minut huolestuneina ja ehdottivat vakavasti ajokin vaihtoa autoon. Jäin firman pihaan ajamaan vartiksi ympyrää kunnes tuntui siltä että olin saanut paremman tuntuman kaasuun. Ei mikään hienovaraisin ajettavuudeltaan tämä malli…

Sitten vain tien päälle. 20 kilometrin maisemienkatselu-ystävällisellä tuntivauhdilla edeten kirjaimellisesti möngin läpi Vassilikoksen niemimaan. Jätin autoista huutelijat omaan arvoonsa – pääasia että mulla pysyi vehje hallinnassa. :)

Vassilikoksen niemi on Laganasin lahden ohella Zakynthoksen turistialue nro 1. Ajelullani saatoin todeta, että Zakynthos Town on minulle juuri se oikea majoituspaikka. En tiedä mitä tekemistä keksisin näissä turistikylissä. Vassilikoksen niemen kylät eivät oikeastaan ole edes kyliä vaan turistikeskittymiä, eli niemimaan läpi kulkevan tien reunoille rakennettuja keskuksia ravintoloineen ja hotelleineen ja tietysti upeine rantapalveluineen. Pysähdyin kolmeen suosituimmista.

Argassi on alueen suurin ja kehittynein keskittymä, eli yhtä kuin erittäin monta ravintolaa, baaria, hotellia, domatiaa, matkamuistomyymälää ja supermarkettia tien kummallakin puolella.

Zakynthos16_09_IMG_9490

Ano Vassilikos on toiseksi suurin keskus, täällä pysähdyin upealle Banana-rannalle jossa pulitin vielä komeat 6 euroa aurinkovarjollisesta aurinkotuolista.

Yerakas on niemen eteläisimmässä kärjessä, ja tunnettu paitsi kultaisesta hietikostaan, ennen kaikkea Caretta caretta – eli valekarettikilpikonnien pesimäalueena. Rannasta vain pieni siipale on auringonpalvojille sallittua aluetta, loput on rajattu kilpikonnille. Konnien pesimistä seurataan tarkkaan ja rannalla on taulukko johon päivitetään joka päivä havaitut uudet pesät ja munat. Sympaattista. Zakynthos on harvinaisten valekarettikilppareiden tärkeintä muninta-aluetta Välimerellä.

Olen siitä erikoinen Kreikan-kävijä, että rannat ovat minulle toissijainen kiinnostuksen kohde. Käyn niillä ihan mielelläni jos on aikaa ja niitä sattuu reitin varrelle, mutta kylät ja kaupungit ovat ehdottomasti enemmän minun juttuni.

Zakynthos16_09_IMG_9525

Mönkijä on minulla vuokralla huomiseen saakka, ja huomenna on tarkoitus lähteä varhain aamulla matelemaan kohti Kerin kylää saaren länsirannikolla. Keriä on suositeltu minulle yhtenä Zakynthoksen kauneimmista kylistä, eikä sinne pääse paikallisliikenteellä –> budjetin ylitykselle perustelu ;)

Harmittaa kovasti, että valtaosa saaren alkuperäisistä, perinteisistä kylistä on bussiverkoston ulkopuolella. Bussit palvelevat lähinnä pääkaupungin ja turistikeskittymien väliä kulkevia turisteja. Tämä on näitä kengännauhabudjettimatkailun varjopuolia… Kun ei pysty vuokraamaan autoa, jää monissa paikoissa hurjan paljon niitä kiinnostavimpia paikkoja näkemättä.

Zakynthos16_09_IMG_9506

No niin, Mr. Karkkipäivä on palannut chattiin. Täytyypä kysyä mitä se Sipilä kansalle lausui.

P.S. Mietin koko ajan juttua kirjoittaessa että mikä tuosta ylläolevasta kuvasta tulee mieleen… Nyt keksin; Dumb & Dumber. <3

Hyvää yötä – kalinichta!

Kommentit (30)

 1. hellin

  Olin siellä viikon vuonna 2012 ja joo, tylsää tuli turistikylässä ja kun en osaa ajaa autoa tms niin en päässyt tutkimaan saarta omin päin. Kaunistahan siellä oli ja oli makeeta nähdä niitä kilpikonnia. Yksin en tuon reissun jälkeen kyllä enää lähtisi tuollaiseen paikkaan. Kaupunkilomalle sitten voisin hyvinkin lähteä.

  • Sanni

   Sä näit sentään kilppareita :D <3

   Mä luulen että noissa turistimestoissa, etenkin Zakynthoksen tyyppisissä jotka on tunnettu erityisesti joko bailu- tai perhekohteina, koko homman nimi on hauskanpito yhdessä jonkun kanssa, ei tutustuminen paikalliseen kulttuuriin. Ovat varmasti harvinaisen epäihanteellisia yksinmatkustavalle – ellei sitten etsi lomaromanssia ;D

   Tai saattaahan joku tietysti mielellään viettää yksin viikon vaikka jollain rauhallisella rannalla käymättä muissa paikoissa, ei siinäkään mitään vikaa. Lomanviettotyyppi sekin :)

   • hellin

    Silloin oli vaan niin kuuma, että rannallakin pystyi olemaan vain aamulla ja illalla. Kilpikonnien takia rannalla ei saanut olla tosin kovin myöhään.

    • Sanni

     Mä muuten näin tänään kilpparin! Jee ^_^ Voin lähteä Zakynthokselta kertoen, että caretta caretta tuli bongattua :) Yksi ainoa ja vauva-sellainen.

 2. milipili

  Eiiih , =D !

 3. fdsff

  en oikein villeimissä unelmissanikaan jaksa uskoa että vihanneskauppiaasi tykittää turistien kusettamisella vielä miljoonavoitot itselleen.
  jos sinulla on varaa maksaa enemmän kuin tavan kreikkalaisella niin mielestäni sinun myös kuuluu maksaa.
  ps. olisi tehnyt ihan hyvää sinullekkin kuunnella pääministerin puhe, kuin jauhaa jostain kusetuksen mausta vihannesostoksilla.

  • Sanni

   Mukavaa päivää sinullekin :)

 4. Eliisa

  Huijatuksi tuleminen kyllä harmittaa itseäni aika pitkään. Onneksi tällä kertaa oli kyse pikkusummasta. Kuulumisiasi on kyllä tosi kiva lukea :) Ja mönkijälle iso peukku! Toivottavasti Kerin kylä on käymisen arvoinen :)

  • Sanni

   Keri ja etenkin sen majakalta avautuvat näköalat olivat ehdottomasti vierailun arvoisia. :) Jo matka sinne mönkijällä oli elämys :D Mutta ihan kauneimpien Kreikassa kohtaamieni kylien joukkoon Keri ei päässyt. Ne näteimmät taitavat jäädä saaren pohjoisosiin ja ylemmäksi länsirannikolla jonne bussit eivät harmillisesti kulje, höh.

 5. maria

  Miulle tuo että ”tyhmää” turistia huijataan aiheutti suurta ahdistusta. Löysin sitten itselleni mielenrauhan. Madventuresin kirjassa todettiin, että on hyvä olla tietoinen paikallisesta hintatasosta, mutta on myös ihan ok, että meitä melko varmasti rikkaampia silloin tällöin jekutetaan – tasataan rikkautta silleen euro kerrallaan. Ei nyt tietysti silleen että meidän pitäisi hyväntahtoisesti maksaa moninkertaisia summia, mutta mulle se oli semmoinen toteamus etten jää enää harmittelemaan asiaa niin kuin ennen vanhaan.

  • Sanni

   mutta on myös ihan ok, että meitä melko varmasti rikkaampia silloin tällöin jekutetaan – tasataan rikkautta silleen euro kerrallaan.

   Mua ei ehkä jotenkin haittaisi maksaa ylihintaa Kuubassa tai Albaniassa, mutta Kreikassa asia aiheuttaa erityistä ärtymystä, ehkä siksi kun tämä on tavallaan ”toinen koti”. Vaikea selittää. Ja vaikuttaahan suhtautumiseeni kieltämättä sekin, että Kreikka on mielestäni saanut meiltä muilta jo aika tarpeeksi.

   • stiia

    Hmm. Ehkäpä sua ärsyttääkin lähinnä se, että sua pidettiin Kreikassa ”tyhmänä turistina”, vaikka se on sinulle kuin toinen koti. Mietin vain itseni kautta, että minun todellinen ärsytyksen syy tuossa tilanteessa voisi olla tuo ”Nyt se luuli, että, mä oon vaan joku turisti, joka ei tajua edes näitä todellisia hintoja täällä ja annan huijata itseäni!” Tekisi mennä mieli sanomaan, että ”Kyllä mä tiedän, että sä pyysit multa liikaa!”

 6. Jinnai

  Täällä toinen kusetuksista närkästyjä hei vaan :D ymmärrän niin tunteesi! Kun olin Intiassa muistan vääntäneeni jokaisen sentin takia. Ei siksi, etteikö mulla olisi varaa maksaa paria euroa enempää, vaan siksi että turisteilta pyydetään kymmeniä kertoja suurempia taksoja. Jos olisin maksanut kaiken mitä pyydettiin ja muut turistit tekisivät samoin, olisi reissu tullut aivan järjettömän kalliiksi. Itse kun matkustan budjetilla, ei sellainen oikein vetele. Jos kaikki maksavat, niin paikalliset myös odottavat tätä suurempaa rahaa vastaisuudessakin. Aikamoinen muutos on jo esim Thaimaassa jossa kävin 2012 ja nyt 2014. Samasta yhdessä pesussa virttyvästä halpapaidasta sai maksaa tuplan, vaikka olisi tinkinut.

  Itseasiassa joku kommentoijakin oli närkästynyt mulle että kuinka kehtaan tinkiä senteistä ja euroista, vaikka ihan oikeasti kusetus on kymmenkertainen. Tinkiminen kuuluu myös monessa paikassa kulttuuriin. Sitähän me suomalaiset ei kauhean hyvin osata vaan joko kävelemme pois tai maksamme mukisematta ;)

  • Sanni

   Kuuba on ollut turistihinnoittelunsa puolesta omalaatuisin/erilaisin kaikista maista missä olen käynyt. Turisteilla on siellä käytössä eri valuuttakin kuin kuubalaisilla itsellään; Cuban convertible peso (CUC). Hinnat CUC-pesossa ovat monikymmenkertaiset tavalliseen Kuuban pesoon verrattuna. Yksi pasta-ateria tai t-paita maksaa turistille saman verran kuin kuubalainen tienaa omia pesojaan kuukaudessa. Aika mielenkiintoista.

   (Tämä ei nyt liittynyt suoranaisesti sinun kokemuksiisi Aasiassa ja Intiassa, tuli vain mieleen yhdenlaisena turistihinnoitteluesimerkkinä :) Mä en muuten osaa tinkiä ollenkaan, mitenkähän mulle kävisi noissa maissa joissa se kuuluu kulttuuriin :D)

 7. sara

  Kyllä auton vuokraus vain on ehdoton monissa paikoissa niin näkee enemmän plus että mukana on mies, joka osaa ja uskaltaa ajaa vaikeissakin paikoissa (serpentiinitiet, ”Etelän” liikennekulttuuri, pienet kylät, hankalat liikenneopasteet)! :)

  • Sanni

   Sanopa muuta :) Vaikka mulla olisi varaakin, niin kaikkialla ei todennäköisesti riittäisi uskallusta :D Mä en tajua miten niin moni mies osaa täysin vaivatta välittömästi integroitua osaksi maan kuin maan ajokulttuuria….

   • jazza

    Amen :)

 8. Marja

  Tosi ärsyttävä toi kusetusjuttu.

  Asiasta ihan kukkaruukkuun, piti sanoa että oot ihan mieletön esikuva tän yksin matkustamisen kanssa. Ehkä mäkin rohkenen tulevaisuudessa sun innoittamana lähtemään matkalle seurana ihan vaan minä. :) Mä jotenkin arvostan sellasia omatoimisia ja itsenäisiä ihmisiä, oot muutenkin ihan huipun tyypin olonen ja on tullut luettua sun blogia vuosia.

  Mahtavaa reissua sinne kusetuksesta huolimatta! :)

  ps. löytyiskö sulta jotain kokoavaa postausta tosta yksinmatkailusta tms.?

  • Sanni

   Asiasta ihan kukkaruukkuun, piti sanoa että oot ihan mieletön esikuva tän yksin matkustamisen kanssa.

   Ooo, kiitos :) Itselle tämä on luonnollisin tapa matkustaa, myönnän että ehdottomasti viihdyn parhaiten yksin reissussa. Miehenkin kanssa on ihanaa reissata, mutta se on ihanaa aivan erilaisella tavalla. Ja välillä viihtyvyyttä saattavat verottaa pienet tai eivät edes niin pienetkään kompromissijutut ;) Kun matkustaa yksin, ei tule vaivanneeksi ketään omilla mieliteoillaan. Kaikkein parasta on se tunne, kun kukaan ei joudu odottamaan minua…. ^_^ Ja mun kanssa reissanneet tietävät, mitä tällä tarkoitan ;D

   ps. löytyiskö sulta jotain kokoavaa postausta tosta yksinmatkailusta tms.?

   Ei oikein, olen vain kirjoittanut aiheeseen liittyviä ajatuksia esim. näissä postauksissa:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/10/12/yksin-matkustamisesta/
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/09/30/ajatuksia-tuulessa/

 9. Pisamiina

  Hahaa, Nuija ja tosinuija todellakin. :DD

  Ihania maisemia. Aivan ihania. Ensi syksyksi ehkäpä suunnitteilla reissu Kreikan suuntaan. :) Sun matkakertomukset toimivat kyllä loistavana tietopankkina sitä suunnitellessa. Plus näitä tarinoita on muutenkin kiva lukea! :)

  • Sanni

   Kivaa kuulla :) Tiedä vaikka osutaan sitten ensi syksynä samalle saarelle, kukas sitä tietää :D

   • Nimetön

    Niinpä ;)

 10. Jonttu

  Oletko maistanut Murtolan Hamppufarmin Hamppusnackseja? Aivan ihania. :D No, makunsta puolesta tulevat kyllä aika lähelle omatekemää näkkileipää, jos siihen on käyttänyt suht. paljon suolaa. Mutta siis ihania sipsin korvikkeita (ja terveellisempiä)!

  • Sanni

   Oletko maistanut Murtolan Hamppufarmin Hamppusnackseja? Aivan ihania. :D

   Kyllä, ja aivan superhyviä ovat! :)

   Tässä Suosi suomalaista -postauksessa ne vilahtivatkin:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2015/08/11/suosi-suomalaista/

   • Jonttu

    Niinpä onkin. :) Noin huonosti nyt ehdin mitään blogeja lukemaan, että tuokin unohtui, vaikka tuon jutun olen joskus lukenutkin…

    • Sanni

     Kiva että kuitenkin kävit taas moikkaamassa :) Mukavaa syksyä sinne kiireen keskelle :)

 11. Sonja

  Turvallista mönkijämatkaa! Mä kävin tossa muutama viikko sit kokeilemassa mönkijäajeluu (metsäradalla)ja sain kyllä ikuiset traumat. Luotan polkupyörään ja omiin jalkoihin!! :D
  Vihanneskauppiaalle toi pari euroo oli varmaan tarpeen, kun kerta kehtas huijata.. Ainakin on kivempi ajatella niin.

  • Sanni

   ja sain kyllä ikuiset traumat. Luotan polkupyörään ja omiin jalkoihin!! :D

   Voi ei..! :D Hyvä kun olet kunnossa kuitenkin..! :)

   Vihanneskauppiaalle toi pari euroo oli varmaan tarpeen, kun kerta kehtas huijata.. Ainakin on kivempi ajatella niin.

   Näinhän se on.

 12. Sonja

  Jännä muuten että sait vuokrata mönkijän, sillä oltiin Kreetalla heinäkuussa ja me ei saatu! Syynä oli se, että olis täytynyt olla moottoripyöräkortti, tavallinen B-kortti ei riittänyt :O Tai sitten ne ei vaan halunnut vuokrata meille :D

  • Sanni

   Onpas jännä..! Multa pyysivät vain ajokortin eivätkä sanoneet mitään sen luokituksesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.