Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kun neljä kundia hurahtaa luonnonkosmetiikkaan

Joukko miehiä, jotka innostuvat luonnonkosmetiikasta niin, että perustavat oman yrityksen ja avaavat verkkokaupan. Kuulostaako utopiselta? Ehkäpä, mutta niin todella tapahtui tämän vuoden keväällä Tampereella.

Parikymppisten opiskelijakavereiden Taneli Jaakonsaaren, Ari-Petteri Tynskän, Jyri Linnan ja Niko Niemisen huhtikuussa perustama yritys kantaa nimeä Enviro Cosmetics. Yritys maahantuo luonnonkosmetiikkaa ja pitää omaa verkkokauppaa nimellä Kosmeettinen.fi.

Kosmeettinen

Ari-Petteri Tynskä ja Taneli Jaakonsaari

Olin kuullut Kosmeettisesta jo aiemmin (kiitos lukijavinkin), ja kun Taneli Jaakonsaari kesällä otti yhteyttä, otin mielelläni testiin tarjottuja tuotteita. Koin miesten tarinan kiinnostavana ja ehdotin haastattelua. Tapasin Taneli Jaakonsaaren ja Ari-Petteri Tynskän syyskuun alussa Enviro Cosmeticsin toimitiloissa Tampereella.

Miesten tie luonnonkosmetiikan ystäviksi kävi kaveripiiriin kuuluvan kosmetologiyrittäjä Sallan kautta. Sallalla oli oma pienimuotoinen verkkokauppa, ja hän toi maahan muutamaa luonnonkosmetiikan merkkiä. Sallan omistautuminen luonnonkosmetiikalle inspiroi miehiä, ja he alkoivat kiinnostua siitä, miksi juuri luonnonkosmetiikka. Sallan kautta miehet tutustuivat lähemmin luonnonkosmetiikan ideologiaan, ja Taneli löysi pian itsensä lukemasta Noora Shinglerin ”Marjoja  ja Maskaraa” –kirjaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Se kirja todella inspiroi ja jotenkin herätti”, Taneli kuvailee. ”Kyse ei ollut vain kosmetiikasta vaan kokonaisvaltaisesta elämänmuutoksesta. Sitä alkoi kiinnittää eri lailla huomiota omaan hyvinvointiinsa ja ympäristön kemikaalikuormaan.”

”Koko elämäntapa lähti terveellisempään ja tiedostavampaan suuntaan”, Ari-Petteri komppaa.

Kun Salla halusi keskittyä kosmetologin töihinsä ja luopua verkkokaupastaan, miehet kiinnostuivat bisnesideasta. Kaupat tehtiin alkuvuodesta ja niin miehet olivat uudella tiellään kosmetiikkayrittäjinä. Miehet hankkivat yksinoikeuden Sallan maahantuomiin brittiläisiin sarjoihin Evolveen ja Skin Blossomiin.

Minun on tietysti kysyttävä, käyttävätkö miehet itse myymäänsä kosmetiikkaa.

”Totta kai”, miehet lausuvat yhteen ääneen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanelin suosikkeja ovat Skin Blossomin suihkugeeli ja shampoo ja Ari-Petteri käyttää Skin Blossomin kasvoputsaria ja suihkugeeliä sekä Evolven Single Cream –kasvovoidetta.

”Eihän se vaaleanpunainen purkki mikään kaikkein miehekkäin ole”, Ari-Petteri nauraa, ”Mutta eipä se siellä kylpyhuoneessa kenenkään kaverin silmiin hyppää.”

Miehet uskovat vakaasti tuotteisiinsa ja luonnonkosmetiikkaan. ”Teemme tätä idean vuoksi, emme pelkän bisneksen. Meidän mielestämme luonnonkosmetiikka on yksinkertaisesti parempi vaihtoehto”, Taneli sanoo ja katsoo silmiin.

Ja vilpittömiltähän kundit todella vaikuttavat projektinsa kanssa. Miksipä mies ei voisi kiinnostua kosmetiikasta ja ympäristön hyvinvoinnista? Niinpä. Ei kai siinä mitään kummaa pitäisi olla, mutta tuntuu naisvoittoisessa kauneusmaailmassa kuitenkin omalaatuiselta.

Kysyn, miten vaimot ovat suhtautuneet miesten luonnonkosmetiikkainnostukseen. Miehiä hymyilyttää.

”No sainhan minä ensimmäiseksi kuulla että ’Oletko nyt ihan tosissasi?’” Taneli nauraa. Ari-Petteri nyökyttelee vieressä. Pian vaimot kuitenkin huomasivat, että miehet ovat tosissaan, ja antavat yritykselle kaiken kannustuksensa. Vaimot toimivat myös tärkeänä tuotetestausapuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”En minä esimerkiksi pysty mitenkään itse vastaamaan kysymykseen, sopiiko joku voide meikin alle vai ei”, Ari-Petteri sanoo. Näissä asioissa naisten antamasta palautteesta on suuri apu.

Miehet haluavat tulevaisuudessa laajentaa toimintaansa, mutta vielä mennään ”vauva-askelin” päivä kerrallaan. ”Omat tietomme ovat vasta kehittymässä, joka päivä oppii jotain uutta”, Taneli miettii. ”On tämä kyllä mielenkiintoinen matka”.

Puhumme myös siitä, miten haasteellista on erottua kilpailijoista. Luonnonkosmetiikkamarkkinat ovat tätä nykyä Suomessakin jo todella laajat, miten oman tuotteen saa erottumaan kymmenistä muista merkeistä? Siinäpä se. Kuvio on toki tuttu alalla kuin alalla.

Miehet eivät tosin ole erityisen huolissaan ja uskovat merkkiensä Skin Blossomin ja Evolven löytävän asiakaskunnan. Alku ainakin näyttää hyvältä! Toiminnan käynnistyttyä huhtikuussa  jälleenmyyjiä on jo yhdeksän, ja Evolve on otettu myös joihinkin hoitoloihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omien merkkien lisäksi Kosmeettinen.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyy muutaman muun merkin tuotteita, kuten Benecosin ja K Pour Kariten. Valikoima tulee laajentumaan pikkuhiljaa, ja parhaillaan on käynnissä mm. oman meikkisarjan etsintä.

Kiitän iloisia miehiä haastattelusta ja toivotan kaikkea hyvää kosmetiikkakauppiaan uralla.

. . .

Esittelen Skin Blossomin ja Evolven tarkemmin omassa postauksessaan. Lyhyesti kerrottuna Skin Blossom on edullinen, ”kaikilla-täytyy-olla-varaa-luonnonkosmetiikkaan” –brändin mukainen sarja, ja Evolve taas hieman ylellisempi, arvokkaampien raaka-aineiden sarja jonka kohderyhmänä ovat kauneushoitolat.

Kommentit (11)

 1. Beconfident

  Onnea ja menestystä kosmetiikkakauppiaille!

 2. Nimetön

  Katoinkin, että kuvassa oleva poikahan näyttää ihan ”Tanelilta!” ja tekstiä luettuani tajusin, että sehän on kaverini kouluajoilta, pitkään aikaan ei olla nähty ja nyt kaveri puhaa tällasta, aika mahtavaa! :D

 3. julia

  Kiitos tästä, todella mielenkiintoista! Ehkä pitää heti tilailla jotakin tarpeellista testaukseen :)

 4. nunnu

  Hauska nähdä että miehetkin innostuvat luonnonkosmetiikasta, tsemppiä pojille!

 5. Auringonkukka

  Olipa kiva lukea, että miehet tuovat luonnonkosmetiikkaa. Mutta miksikäs ei. Kyllähän sitä toivoisi että luonnonkosmetiikasta tulisi mainstreamiä parin vuoden sisään. Vaikka täytyy myöntää, että pieni epäilys vaivaa, että onko kaikki luonnonkosmetiikka niin hyvää kuin luottavainen kuluttaja toivoo ja uskoo sen olevan. (Itse käytän n.90 prosenttisesti näitä tuotteita.) Ja onko tulossa (tai onko jo?) luonnonkosmetiikan ”marketti” ja ”luksus” versiot hintoineen, ostopaikkoineen ja sisältöineen. Mikä on tulevaisuudessa näiden ääripäiden väliin jäävä vyöhyke? Minusta kaikilla tulisi olla oikeus turvalliseen kosmetiikkaan ja ihonhoitoon. No ei tästä paasaus pitäny tulla, kunhan pohdiskelen. Niin ja sekin tuli vielä mieleen, että olisi kiva tukea pienyrittäjiä kotimaassa, mutta toisaalta jos ulkomaisten firmojen hinnat ovat selvästi halvemmat on pakko tilata ulkomailta.

 6. Saara

  Moikka Sanni :) voisitko suositella miulle jotain kohtuu edullista hiusnaamiota? latvat ovat menneet lähiaikoina melko huonoon kuntoon, enkä haluaisi luopua ylimääräisistä senteistä,kun hiuksiani kasvatan. Kiiiitos

  • Sanni

   voisitko suositella miulle jotain kohtuu edullista hiusnaamiota?

   Paljonkohan Cutrinin hiusnaamio maksaa..? :P Meinasin nimittäin suositella Cutrin Green -naamiota, jota olen itse kokeillut blogin kautta, mutta en tiedä sen hintaa joten en tiedä onko se ”kohtuu edullinen”. Ehdottomasti kuitenkin sekoita kookosöljyä joukkoon, se on todellista taika-ainetta kuiville hiuksille! Voit tuunata tavallisesta hoitoaineestakin naamion lurauttamalla yhden kolmasosan kookosöljyä joukkoon ja antamalla muhia 30-60 minuuttia. Mieluiten silikoniton hoitoaine. Muutkin kasviöljyt kuin kookos käyvät, esimerkiksi avokado ja oliivi ovat hyviä, mutta kookos on ainoa joka tutkitusti imeytyy hiuksen sisään ja todella parantaa hiuksen elastisuutta ja kosteuspitoisuutta.

   Sitten voisin melkeinpä itsekin kokeilematta (mulle on tosin tulossa näitä testiin, myöhemmin syksyllä tulee juttua) suositella Aubrey Organicsin hoitoaineita, olen kuullut niistä niin paljon kehuja.
   Honeysuckle Rose -hoitoaine on saanut tosi paljon hehkutusta netissä, ja vaikka se ei naamion nimellä kuljekaan, niin ei naamioon mitään sen kummempaa tarvita kuin vain pidempi vaikutusaika. :) Raaka-aineiltaan nuo Aubreyt menevät ihan tehohoidoista, niissä on niin paljon öljyjä.
   White Camellia Ultra Smoothing -hoitoaine on vielä rasvapitoisempi, ja pehmentää ja ravitsee kuivat, pörröiset pituudet todella tehokkaasti. Se kuitenkin on niin rasvainen, että saattaa jättää ohuemmat hiukset raskaan ja lähmäisen tuntuisiksi (tämänkaltainen tuote on ihanteellisin paksulle ja karhealle tukalle). Voi siis kokeilla sekoittaa vaikka toiseen hoitoaineeseen tai sitten laittaa esihoidoksi ennen shampoopesua niin shampoo huuhtoo pituuksista ”ylimääräiset” rasvat. Kehuja on saanut tuokin, tosin osalla se tuntuu liiankin hoitavalta.
   Hinta-laatu noissa Aubreyissa on kyllä todella kohdallaan, 325 ml kustantaa 14,90€.

 7. Tiltu Kultu

  Kävin kurkkaamassa nettisivut ja ”Meikit”- osion esittelyteksti sai hymyn huulilleni :)

  • Sanni

   “Meikit”- osion esittelyteksti sai hymyn huulilleni :)

   Hihhih, niin täälläkin… ^_^

 8. Hosuli

  Ihan huippua! Lisää tällaista! Minun miespuolinen kanssa-asukkini tykkää luonnonkosmetiikasta kovasti eikä mahda olla ainoa. Eiköhän se etene pikkuhiljaa miestenkin kylppärikaappeihin, kunhan markkinointiin aletaan panostaa.

 9. Hanna RainToday

  Olipa inspiroiva ja ihanasti ennakkoluuloja ravisteleva juttu! Aion kyllä käydä tutustumassa tuotetarjontaan hetimiten. :)

  Pssst! Blogissani on menossa arvonta, jossa voi voittaa luonnonkosmetiikkalahjakortin. Kannattaa käydä osallistumassa! (Ei velvoita lukijuuteen eikä mihinkään muuhunkaan.:))

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.