Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kun asiakas ei tiedä, mitä tarkoittaa

Joskus asiakkaat eivät oikein tiedä, mitä haluavat. Tai he luulevat tietävänsä, tai ainakin tietävät, että haluavat jotakin, josta ovat aika varmoja. Mutta lopulta huomaavatkin, että eivät halunneetkaan sitä, mitä luulivat haluavansa.

help_wanted

Tässä pieni tarina asiakaskohtaamisesta. Kertomuksen tarkoituksena ei ole millään lailla ”dissata” asiakasta, vaan kuvata, kuinka vaikeaa joskus voi olla ymmärtää, mitä itsekään tarkoittaa. Asiakas oli erittäin mukava ja sympaattinen.

Rouva tuli luokseni innosta ja päättäväisyydestä puhkuen. Hän tarvitsisi nyt apua luomivärin hankintaan. (Tulit oikean ihmisen luokse, ajattelin! :)) Rouva oli juuri saanut uudet, ns. hengettömät silmälasit, jotka mahdollistivat nyt silmien korostamisen aivan uudella tavalla. Rouva halusi luomivärin, joka todella toisi hänen silmänsä esiin.

”Mitä sävyä suosittelisit minulle?”

Rouvalla oli haaleansiniset silmät ja lämmin sävytys. Hänen pukeutumistyylinsä oli neutraali ja maanläheinen.

”Kyllä minä melkein taipuisin ruskeaan, se sopii sinisiin silmiin ja on turvallinen niin arki- kuin juhlameikissäkin”, vastasin.

”Minä en pidä ruskeasta”, rouva vastasi. ”Eikö se muka saa silmät näyttämän ihan punaisilta? Minun silmäni näyttävät ruskean kanssa aina ihan punaisilta.”

Vastasin, ettei ruskea yleensäkään tee sellaista, ellei nyt sitten valitse voimakkaan punaruskeaa sävyä. ”Mutta mikäli te ette pidä ruskeasta, niin emme tokikaan katso ruskeita sävyjä.”

Rouva nyökytteli, hän ei halunnut ruskeaa. Keskustelimme seuraavaksi harmaasta. Kerroin, että harmaa on hyvin klassinen ja tyylikäs valinta, ja tummanharmaalla varjostuksella rouva saa kyllä silmänsä hyvin esiin. Rouva ei kuitenkaan tuntunut vakuuttuvan harmaasta.

MUSEclipse

”Minä kun pukeudun arkena aina niin neutraalisti, niin olisi mukava jos silmämeikki toisi kasvoille jonkun väripilkun”, rouva selitti.

”Eli haluatte jotain ihan väri-väriä, ei mitään maanläheistä? Ymmärsinkö nyt oikein?”

”Kyllä, jotain värikästä”.

”Jos olen ihan rehellinen, niin en kuitenkaan näe teillä ihan mitään kirkkaan turkoosia, sinistä tai punertavaa meikkiä. Vai mitä olette itse mieltä? Ette varmaan kuitenkaan tarkoita mitään kirkkaita värejä?”

”Ei, ei tietenkään. Ja violetista en myöskään pidä.”

Selvä. Nyt oli rajattu pois harmaat ja ruskeat, sekä siniset, turkoosit ja violetit, ja ylipäänsä kaikki kirkkaat ”shokkivärit”. Vaihtoehdoksi jäi ehdottaa vihreää. Rouva innostui. Esittelin hänelle kauniita oliivin ja khakin värejä, joiden arvelin sopivan hänen väritykseensä.

”En halua mitään tuollaisia murrettuja sävyä, mieluummin jotain kunnon rehellisen vihreää”, rouva sanoi.

Lancome_paletti

Yritin jälleen miettiä, mihin päin rouvaa johdattaisin. Vihreät tyyliin Make Up Storen Eclipse tuntuivat edelleenkin vähintään yliampuvalta ajatukselta asiakkaani kasvoilla. Muistin sitten Lancômen kauniin vihreän paletin, josta rouva innostui kovasti. Hyvä! Nyt päästiin samalle aaltopituudelle. Olimme jo menossa meikkipisteelle kokeilemaan paletin sävyjä, kun rouva huomasi paletin hinnan.

Lancôme täytyi hylätä.

Rouva oli harmissaan, koska Lancômen Renaissance Printaniere oli vaikuttanut niin lupaavalta. Esittelin hänelle muiden, edullisempien merkkien vihreitä, mutta mikään ei tuntunut sopivalta. Kun kokeilin rouvan luomille kellanvihreää/oliivinvihreää duoa, rouva kommentoi hämmentyneenä, ”Mutta korostaako tämä nyt minun silmiäni? Eihän se näytä yhtään korostavan.”

Pidin pienen tauon, ja mietin, miten selittäisin asian.

”Jos haluatte korostaa silmienne väriä, on hyvä käyttää vastavärejä. Vastavärit korostavat, sukulaissävyt luovat harmoniaa. Vihreä ei ole paras mahdollinen sävy korostamaan silmien sinisyyttä, mutta se sopii teille kyllä hyvin. Mikäli haluatte korostaa sinistä, on käytettävä oranssisia, kellertäviä tai punertavia sävyjä. Käytännössä tämä tarkoittaa persikkaa, kuparia ja kultaista, sillä en usko että haluatte kuitenkaan meikata punaisella tai oranssilla.”

Rouva kuunteli hiljaisena.

”Vastavärejä….?”

Ehdotin, että voisin kokeilla rouvalle jotain persikkaista ja kultaista meikkiä, niin hän näkisi, mitä tarkoitan. Rouva suostui. Tein toiseen silmään meikin kuparilla ja kullanruskealla ja toiseen persikkaisella kullalla. Silmien sinisyys todella pomppasi esiin, ja rouva ymmärsi.

Mutta vaikutti empivältä.

Ymmärsin asiakkaan kehonkielestä, että hän ei viihtynyt kuparisessa tai persikkaisessakaan meikissä. Nyt olin jo hieman neuvoton. Keinot rouvan silmien korostamiseen alkoivat käydä vähiin.

”Ainahan voitte tietysti kokeilla neutraalia, haaleaa kultaa joka ei taita yhtään oranssiin tai keltaiseen,” ehdotin. ”Se ei korosta sinistä yhtä hyvin kuin persikkaiset sävyt, mutta on parempi kuin luonnonvaalea.” Hain hänelle hyllystä L’orealin kullanruskean trion, jossa on ehkä hillityimmät värit kaikista liikkeen paleteista. Kermanvaalea, vaalea kulta ja vaalea kullanruskea.

Rouvan kasvoille syttyi hymy.

”Minä otan tämän!” hän sanoi iloisena.

GoldenFidelity

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Aikaa meni n. 35 minuuttia, ja kiersimme sävyn etsinnässä täyden kehän. Olisimme säästäneet puoli tuntia, jos rouva ei olisi heti tyrmännyt alkuperäistä ehdotustani.  Arvelin pystyväni näkemään rouvan tyylistä heti, ettei hän todellakaan tulisi käyttämään mitään selkeästi iholta erottuvaa väriä. Mutta eihän sille mitään voi, että asiakas ei aina liikkeeseen tullessaan todellakaan tiedä, mitä itsekään tarkoittaa, vaikka hänellä olisi asiasta valmis visio.

Luulen, että tämä on tuttua monille myyjille, oli ala sitten mikä tahansa. :)

Kommentit (73)

 1. -M-

  Hei Sanni! Pakko kommentoida, että sun blogia on tosi kiva lukea. Sun asenne on mahtava, ja täällä on ihan älyttömän hyvähenkistä keskustelua! Kiitos, kun kaivelet asioita pintaa syvemmältä ja ylipäätään selvästi panostat blogisi sisältöön.

  Sinunlaiseesi kosmetiikkamyyjään toivoisin itsekin törmääväni. :) Tuo neuvomasi rouvakin varmasti oli tyytyväinen palveluun.

  Mäkin muuten olen kokeillut joitain sun meikkejä ja ennen kaikkea poiminut vinkkejä eri tutoriaaleista noin yleisemminkin!

  Toiveena olisi jatkossakin kuulla mineraalimeikeistä ja luonnonkosmetiikasta, itse kun käytän vain eläimillä testaamattomia ja enimmäkseen luonnollisia ainesosia sisältäviä tuotteita.

  • Sanni

   Kiitos -M-! Tällainen palaute kyllä kannustaa jatkamaan. :)

   Luonnonkosmetiikkajuttua piisaa, nytkin on jonossa artikkeleita niin paljon että muillekin blogeille riittäisi…! ^_^ En kuitenkaan viitsi joka toinen päivä kirjoittaa jostain tietystä samasta aihealueesta, että blogi olisi mielekästä luettavaa kaikille, niillekin, joita ei esimerkiksi luonnonkosmetiikka niin kiinnosta.

 2. Alexandra

  Näinhän se usein menee :) Onnistuit kuitenkin hienosti saamaan asiakkaan luulemaan, että hän oli koko ajan oikeassa, joka on aina hyvän myyjän ominaisuus!

 3. Pekaani

  Mä olen varmaan just tuollainen asiakas, varsinkin luomivärien kohdalta. En käytä niitä kuin erikoistapauksissa (= viihteelle lähtiessä, jos tuntuu että jaksaa testata jotain uutta). Mulla saattaa olla selkeä visio siitä, mitä väriä haluan mutta ei sitten mielikuvaa siitä, miltä se kasvoilla näyttää. Onhan ne kirkkaat värit ihanan herkullisia palettinapeissa, mutta ihan eri asia sitten omilla punakoilla kasvoilla. :) Musta on tosi ihanaa, että kosmetiikkamyyjät näyttää miltä ne tuotteet näyttää mun kasvoilla. Samalla vähän näkee miten paljon levitystekniikka ja luomivärin määrä (pigmenttisyys) vaikuttaa lopputulokseen. Thank god on teitä asiansa osaavia kosmetiikkamyyjiä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.