Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kuluu, kuluu… no ei kulu!

Tässä on jälleen yksi aihe, josta olen halunnut kirjoittaa jo pitkään. Kulutus. Ja tarkemmin sanottuna kosmetiikan loppuunkulutus. Ystävämme Virvehän on tehnyt loppuunkaavittujen kosmetiikkaputeleiden laskemisesta melkein muoti-ilmiön, ja joka toisessa kosmetiikkablogissa tehdään nykyään kuukausittaiset yhteenvedot loppuneista purkeista. Karkkipäivässä ei tehdä.

Miksei?

No kun ei täällä kulu juuri mitään loppuun.

[Kuvituksena neljän vuoden takaisia otoksia silloisista kosmetiikkavarastoistani – pahoittelen kuvien huonoa tasoa mutta en jaksanut ottaa uusia kuvia]

Kosmetiikan tuotteiden käyttövauhti on tylsyydessään kiehtonut minua aina. Olen niin outo ihminen että pohdin usein, oikeasti ihan antaumuksella, miten eri tavalla ihmiset annostelevat kasvorasvojaan, shampoitaan ja dödöjään. Virven aloittama trendi on tuonut lisämateriaalia pohdintoihini, kun olen hämmästyneenä saanut seurata eri ihmisten joka kuukausi loppuunkuluttamia tuotteita. Virven itsensä legendaarinen kulutustahti on tietystikin ihan omaa luokkaansa. En voi  kuin hämmentyä siitä, miten täysikokoisen vartalovoiteen saa kulutettua loppuun kahdessa viikossa tai huulikiillon parhaimmillaan viikossa. Se on, lukijatoverini, ihan ällistyttävää.

Olen jutellut purkkien kulumisesta myös työkavereideni kanssa. He ovat olleet aika lailla puulla päähän lyötyjä kulutustahdistani. Cliniquen kasvovettä käyttävä kollega kuluttaa yhden 200 ml:n pönikän kuukaudessa ja kosteusvoiteita menee useita kappaleita vuodessa. Kevään aikana myyntikilpailuista kertyneet voiteet, jotka itse myin, oli kollega käyttänyt jo aikapäiviä sitten loppuun. Itsehän käytin koko viime syksyn, talven, kevään ja kesän kahta tai kolmea eri voidetta, joista yksikään ei ole vieläkään lopussa. ^_^

Kerronpa vähän  kulutustottumuksistani.

Käytän deodoranttia päivittäin. Yksi dödö kestää minulla noin vuoden.

Käytän kasvojen kosteusvoidetta päivittäin n. 10 kk vuodesta. Kesäkuukausina ihoni ei ole käytännössä lainkaan kuiva, ja käytän voidetta harvemmin. Laitan kosteusvoidetta kasvoille ehkä 10-senttisen kokoisen nokareen, ja se riittää hyvin koko kasvoille. Pahimpina talvipakkasina voidetta saattaa kulua hieman enemmän. 50 ml:n voidepurkki kestää minulla yli vuoden.

Yövoide kuluu hieman nopeammin, sillä sitä käytän (tai olen käyttänyt, meneillään on edelleen heinäkuussa alkanut rasvaton yöhoitokokeilu) joka ilta vuoden ympäri. 50 ml:n yövoidepurkki on nopeimmillaan kulunut minulla 8:ssa kuukaudessa.

Kasvovettä käytän päivittäin, välillä sekä aamuin että illoin tai sitten vain aamuisin. 150 ml:n purkki kestää käytössäni 5-7 kuukautta.

Sebamedin 200ml:n puhdistusneste on niin riittoisaa, että se kestää käytössä 1,5 vuotta! Kyllä. Sitä tarvitsee kerralla vain viiden sentin kolikon kokoisen pisaran. Tällä hetkellä kasvoputsarit kuluvat nopeammin kun olen vaihtanut luonnonkosmetiikkaan, tosin purkkien kulumisvauhtia on myöskin vaikeampi seurata kun niitä on käytössä useita samaan aikaan. Mutta arvioisin, että 150 ml:n geeliputsari kului n. neljässä kuukaudessa. Tällä hetkellä olen ihan innoissani, kun Laverén vaahtoputsari on loppumassa vain parin kuukauden käytön jälkeen – mutta ainetta onkin putelissa vain 50 ml!

Nopeiten minulla kuluvat silmämeikinputsarit. Tänä vuonna olen kuluttanut loppuun jo neljä Natural Coden silmämeikinpoistoainetta. Siinä sentään olen hyvä!

Vartaloemulsioiden kulumiseen vaikuttaa voiteen koostumus; täyteläiset kuluvat luonnollisesti nopeammin. 200 ml:n pönikkä kestää käytössäni keskimäärin 3 kuukautta.

Hiustuotteet kuluvat tuskastuttavan hitaasti. Pesen hiukset joka toinen päivä, tai joskus joka kolmas, mikäli saan rasvoittumissykliä hieman pidennettyä. Kirjanpitoni mukaan olen kuluttanut neljän vuoden aikana 13 shampoota, 11 hoitoainetta ja 10 tehohoitoa. Putelit kokoa 250-300 ml (tehohoidot 125-150 ml). Yksi shampoo kestää minulla siis noin neljä kuukautta. En mitenkään pihistele suihkussa, vaan vaahdotan hiukset kahdesti ja käytän shampoota yhteensä sellaisen kämmenellisen. En voi siis kuin ihmetellä, miten joku saa shampoon loppuun kuukaudessa.

Viime vuonna koko vuoden loppuunkuluneiden tuotteiden saldo oli 43. (Postaus aiheesta löytyy täältä.) Tänä vuonna ollaan päästy lukuun 26, ja ollaan lokakuussa. :) Näyttäisi siltä, että jäädään runsaasti viime vuotta jälkeen.

Summa summarum: olen mielestäni aivan tavallinen kosmetiikan kuluttaja, enkä millään lailla pihistele purkkieni kanssa. Miksi ne siis kestävät niin pitkään? Miksi toinen samalla ihotyypillä ja hiustenpesusyklillä varustettu ihminen kuluttaa kaksi, kolme tai jopa neljä kertaa enemmän tuotteita vuodessa? Mitä he oikein tekevät? Kylpevät vartaloemulsiossa? Valelevat ihoaan kasvovedellä? Hierovat hiuksiin desin hoitoainetta?

Kertokaa te minulle! :D

Kommentit (57)

 1. Seireeni

  Mulla kuluu vartalovoidetta ihan älyttömiä määriä, mutta olenkin atoopikko, ja mun on pakko rasvata kroppa päästä varpaisiin kerran pari päivässä. Pumppupullosta truuttaus per raaja, sitten vatsa ja selkä ja peppu…kyllä sitä vaan kuluu. Haluaisin niiiin kovasta alkaa käyttämään luonnonmukaisia vartalorasvoja, mutta ne on aina pakattu johonkin aivan käsittämättömän pikkuruisiin puteleihin ja maksavat maltaita. Ootko törmännyt kenties reilumman kokoisiin pakkauksiin?

 2. Johoh

  Minulla kuluu eniten putsareita ja vartalovoiteita (käytän HTH:ta), mutta olen myös vähän ihmetellyt joidenkin kulutustahtia, yksi tuttukin ostaa joka kuukausi uuden kasvovoiteen, koska kuluttaa niitä sitä tahtia :O Minulta on kesältäkin jäänyt aurinkorasvaa yli, vaikka olen laittanut sitä just ohjeistetun määrän. Cliniquen kasvovesi menee toisaalta aika nopeasti, jos käytän pumpulia, mutta jos lätkin sormin naamaan niin kestää kyllä pitkään.

 3. merikukka

  Sama juttu täälläkin. Olen ihmetellyt kanssa Virven kulutusta, koska minullakaan ei kulu mikään loppuun tai tosi hitaasti. Välillä tekisi mieli kokeilla uusia tuotteita, mutten voi ennen kuin vanha on kulunut loppuun. Sitten kun pitää hankkia jokin uusi tuote loppuneen tilalle, niin iskee hirvee paniikki, että minkä ostaisi seuraavaksi, koska siinä menee taas pari vuotta, ennen kuin voi ostaa uuden.
  Minulla näytteet tai ”minipakkauksetkin” (esim. Clinique:n paketit) kuluvat tosi hitaasti. Voisin jopa ostaa niitä näytteitä, niin voisi kokeilla muitakin tuotteita.

  • Sanni

   Sama juttu mullakin, pieni 5 ml:n voidenäytekin kestää viikon. Mun ei kanssa tarvitsisi enää koskaan ostaa yhtä ainutta kasvorasvaa kun olen liikkeessä töissä, ja voisin elää pelkillä näytteillä mitä meidän työn kannalta kuuluukin testata. Aika tylsää oikeastaan.

 4. Siru

  Pienenä kun salaa vessassa käytin äidin hiuksiin jätettävää hoitoainetta, mua ärsytti älyttömästi purkin takapuolella lukeva teksti ”annostele ainetta kädelle parin pähkinän verran” minkä pähkinän? Maapähkinä, kookospähkinä? Se varmaan tarkoitti jotain pientä pähkinää, mutta minä viis veisasin ohjeista ja tursutin sitä nautinnolla kämmenelle ja levitin hiuksiin että plurts vaan kuului :-D Ostin toissakesänä sellaisen Imunalin 1000ml-kokoisen shampoopurkin. Aluksi olin merkinnyt sen kylkeen muille perheenjäsenille tiedoksi että vain minä saan käyttää sitä. Sitä on edelleen ehkä alle puoli purkkia jäljellä ja sain kuulla jokin aika sitten, että myös vanhempani ovat sitä käyttäneet toissakesästä lähtien.. olen kyllä välissä kokeillut sitä Body Shopin banaanishampoota, mutta silti! Oon sitä mieltä, että jos kyseessä on tehokas tuote, sen kanssa ei tarvitse lotrata :)

  Ja muihin aiheisiin: tykkään kamalasti lukea blogiasi :) Kiitos siis siitä, että kirjoittelet tänne ahkerasti!

 5. Susanna

  Kiitos paljon kauneusmessujen lipusta, saapui tänään.

  Itselläni kulutustahti on samaa luokkaa kanssassi. Poikkeuksen tekee vartaloivoide, emulsio tai muut vastaavat. Sellaisen 200ml kulutan viikossa parissa, helposti. Deodorantti kestää ikuisuuden.

 6. Marika

  Mäkään en saa purkkeja kulumaan loppuun! Tai jotenkin se menee niin, että kun hyvän tuotteen löytää, sitä pitää ostaa jatkuvasti, kun taas ne vähemmän hyvät vain kestää ja kestää.. Erityisen ärsyttävää, kun yritän etsiä joitan hyviä tuotteita, eikä kaikista saa testereitä/ostettuja matkapakkauksia. Siinä sitä sitten ollaan 50ml kasvovoiteen kanssa, joka menettelee vain jotenkuten..

  Suihkusaippuat mulla kuluu erityisen hitaasti! Edellisen heitin pois kun aloin miettiä, miten monessa muutossa se on jo mua seurannut.. Uutta en kuitenkaan ostanut, kun kaapissa oli jostain saatu Dove. Luultavasti senkin kanssa olisi pian aika luovuttaa. :P

 7. Mohn

  Kun nämä kaikenlaiset kosmetiikkablogit löysin niin olin lentää hämmästyksestä selälleni juurikin noista ”tässä kuussa loppuneet tuotteet”-postauksista. Kun mulla ei kanssa ikinä lopu mikään. Tai no dödöt kyllä loppuu mutta ei nekään ihan hirveen nopeasti. Mulla loppuu ehkä kolme tuotetta _vuodessa_.

  No joo, onhan mulla toki käytössä useampia tuotteita samanaikaisesti, esim. shampoita ja hoitoaineita vaihtelen, meikinpoistoaineita on kaksi tai kolme erilaista jne.

  Eikun hei, käsirasvat! Niitä mä onnistun kuluttaan loppuun saakka, mutta ei niitäkään kuukausivauhdilla lopu (niitäkin on useampaa merkkiä käytössä samaan aikaan).

  Toki mullakin loppuu tuotteita sitten lopulta mutta ne kestää mulla todella, todella pitkään. Ja minäkin kyllä käytän ”vanhoja” tuotteita ja ripsivärejäkin niin kauan kuin niistä vaan jotain tulee ja näyttää hyvältä. ;-)

 8. redshift

  Mulla taitaa kulua nopeimmin vartalovoiteet, nestemäiset käsisaippuat, hammastahnat, suihkugeelit. Ne kaikki tavallisen kokosina purkkeina kestää noin kaks kuukautta. Kasvovoiteet ja puhdistustuotteet sekä shampoo kestää varmaan noin 3-4kk, naamiot ja kuorinnat varmaan jopa yli vuoden. Aurinkorasvoja en oo saanu vielä ikinä yhdessä kesässä loppuun… Hiusten muotoilutuotteet kestää kans varmaan lähemmäs vuoden. Meikeistä ripsarin joutuu uusiin noin puolivuosittain ja muut ei sillain kulukaan. Mineraalimeikkipohja näytekin on kestänyt jo monta kuukautta :D

 9. redshift

  Niin ja hei, sehän on toisaalta vaan hyvä että sulla tuotteet kestää niin kauan, on ekologista ja tosi edullista :) toki tylsääkin…

 10. ella

  Mainio juttu!

  Lily Lololta elokuussa tilatuissa meikkipohja-sampleissa on edelleen paljon ”jauhetta” jäljellä, vaikka olen sutinut niitä nassuuni päivittäin :) Riittoisaa tavaraa! Mitään meikkituotetta en ole vielä saanut oikeasti loppumaan, ennemminkin ehtivät ”happanemaan” ennen kuin loppuvat oikeasti, vaikka käyttäisin niitä päivittäin.

  Tuote, jota lotraan menemään antaumuksella, on hoitoaine. Tämä tosin johtuu siitä, että käytän niitä hoitoainepesuun, jossa pitkiin hiuksiin saattaa tosiaan upota lähes desi (useampi ”kämmenellinen”) tököttiä kerralla. Itselleni parhaiten sopivat silikonittomat Erittäin hieno suomalainen hiushoito tai XZ:n vanilla café ovat onneksi myös varsin huokeita, joten niitä kärsiikin läträtä menemään :)

 11. Nebu

  Mul kuluu shampoo loppuu n. kuukaudes, hoitoaine sit kestää parin shampoon verran eli noin 2-3 kuukautta. Shampoot tais olla 250ml ja hoitoaine 200ml.
  Naamanpesuaineist en osaa sanoo, kun en käytä niitä pelkästään ite, sitte yövoidetta en oo käyttäny säännöllisest kokoaikaa joten siitäkää en osaa sanoo, sama juttu käsirasvan kaa.

 12. 35 kiloa kosmetiikkaa

  Tosi hassua, ajattelin juuri aamulla että miksi mun deodorantti ei lopu ikinä, olen käyttänyt sitä ikuisuuden! Sain sen viime jouluna, eli kymmenen kuukautta nyt käytetty… Vielä vajaa puolet jäljellä, tosin tuo on 100ml deodorantti…. Vartalovoiteet mulla kestää vuosia, en ikinä jaksa rasvata ihoa. Ripsaria käytän surutta yli 3kk, ikinä ole ollut silmätulehdusta!

 13. SP

  Mä olen laiska meikkaaja, mutta ihonhoito taas on mulle suoranainen pakkomielle. Meikit eivät siis juuri kulu, mutta ihonhoitotuotteet loppuvat alta aikayksikön.

  Mullakin on lievästi atooppinen iho, joten perusrasvoja (esim. apteekin Ceralan) kuluu hullua tahtia, samoin pesugeelejä ja -öljyjä. Sit mulla on pakkomielle kasvorasvoihin, käytän Virven tapaan seerumia ja kahtakin eri voidetta samaan aikaan. 50 ml:n kasvorasva kestää ehkä 3 viikkoa, 200 ml:n pesugeeli kestää 2 viikkoa…

  Meikeistä loppumaan saan vaan ripsarit, meikkipohjat, arskapuuterit ja poskipunat. Luomivärejä en saa koskaan loppumaan ja eyelinerit kuivuvat puteleihinsa ennen kuin ehdin käyttää ne lähellekään loppua.

 14. Stazzy

  Meikeistä saan loppumaan ripsivärit ja mineraalipohjat, jälkimmäinen nyt toki kestää ikuisuuden. Ihonhoitotuotteista tietty kasvovoide loppuu aikanaan, semmoinen 50ml purkki riittää kolme-neljä kuukautta. Samoin deo.
  Puhdistusgeeli puolisen vuotta, kasvovesi varmaan vuoden. Vartalovoidepurkkeja mulla roikkuu ympäri asuntoa, niitä ei saa kulumaan millään, osa pitäisi varmasti heittää pois.

  Vuoden käytössä ollut shampoopurkki lähentelee nyt loppuaan.

  Yritän ihan tietoisesti välttää turhaa lotraamista, ei sitä hirveästi tarvitse.

 15. Helinä

  Ihmettelin kans kuinka Virvellä kuluu todella nopeaa tahtia voiteet ja shampoot yms. :), mulla kun tuntuu kestävän putelit ikuisuuden ja olen aina onnellinen kun voin heittää täysin loppuunkulutetun roskiin ja avata uuden joka on ollut odottomassa jo ties kuinka kauan.
  Sen olen huomannut, että jos ostan jotain kalliimpaa kosteusvoidetta, se tuntuu kuluvan paljon nopeampaa kuin muut, vaikka määrä on sama 50 ml kuin yleensä muissakin.
  Eniten kuluu puhdistusainetta, kasvovoidetta ja silmien puhdistusainetta. Viimeistä tuntuu saavan olla ostamassa tämän tästä. Kasvovesi kuluisi myös aika nopeaa, jos käyttäisin sitä joka päivä. Hoitoaineet kestävät paaaaljon pidempään kuin shampoot.
  Ripsari kestää yli vuoden, jotkut pitempäänkin, enkä ole huomannut mitään pahenemista. Luomivärit kestää aivan liian kauan päivittäisessä käytössäkin, vaalea väri kuluu nopeiten.
  Mulla on ollut käytössä Blascon Tattoo-peiteväri ja se kesti yli kolme vuotta päivittäisessä käytössä (lopuksi pidin sitä minigrip-pussissa kun kansi mureni). Tällä hetkellä Macin, joka sekin ollut jo yli vuoden ja puolet jäljellä ja kaapissa viime keväänä stockan alennuskupongilla ostettu uusi Tattoo odottamassa :)

 16. Lotta

  Ciao, ja kiitos kaikista vinkeistä mitä blogissasi jaat! Mulle pisti silmään tuo yö ilman yövoidetta. Olen miettinyt asiaa, kun luin siitä jostain lehdestäkin ja nyt törmäsin siihen täällä. Miten sä olet pärjännyt ilman yövoidetta? Mulla on pintakuiva iho, joka pahimmillaan hilseilee jos unohdan kerrankin kosteusvoiteen, mutta jos hoidan ihoa liikaa (kosteutan, päivettävät tuotteet, seerumit jne) niin jotenkin vaan huomaan että ihoni haluaa hengähtää. Mutta kun joskus tekisi mieli jättää iho olemaan ilman mitään, mutta kun ihoa kiristää! Sopiiko kaikille yövoideton yö? :)

 17. Anu

  Dödö menee noin 1-2 kuukaudessa ja shampoo samoin. Mun kainalot ja hiukset erittävät niin paljon hikeä ja rasvaa. Voiteita ei sitten menekään siihen malliin. Vartalovoidetta menee ehkä 2 rkl/vuodessa (kovimmilla pakkasilla). Tyttärelleni laitan paljon hoitoainetta, itselleni en juurikaan. Olen sitä mieltä, että hiuslaatu ja ihon rasvaisuus selittävät parhaiten, jos on kyse täysin samasta tuotteesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.