Kuinka valita sopivaa luonnonkosmetiikkaa?

Luonnonkosmetiikka kiinnostaa, mutta et oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle? Sarjojen määrä pyörryttää pään ja vaihtoehtoja on markettibrändeistä luksukseen ja kotimaisesta eteläafrikkalaiseen.

Miten lähteä etsimään itselleen sopivaa luonnonkosmetiikkasarjaa?

Kuinka_loytaa_Luonnonkosme

Voit lähestyä luonnonkosmetiikkaa esimerkiksi seuraavilla kriteereillä; hinta, sertifikaatit, allergiat ja ihon herkkyys sekä kotimaisuus/ulkomaisuus.

Yksi kriteeri voi myös olla perinteinen vs. moderni; luotatko enemmän vuosikymmeniä vaikuttaneisiin pitkän linjan pioneereihin ja usein ikivanhoihin rohtokasveihin pohjautuviin resepteihin, vai kiinnostavatko sinua uudet, modernit ja innovatiiviset tulokkaat joiden koostumus- ja tuoksumaailma usein muistuttavat enemmän normikosmetiikkaa?

Olen itse käyttänyt luonnonkosmetiikkaa vuodesta 2009 ja kokeillut vuosien aikana kymmenet merkit. Suosikkejani ovat Lavera, Mádara, Estelle & Thild ja kotimainen Ekopharma, tämä on aika lailla kärki-nelikköni. Sarjoja joiden laatuun luotan, joiden koostumukset miellyttävät minua ja joiden tuotteissa harvoin törmään pettymyksiin.

Kokosin tähän postaukseen apuja ja vinkkejä suunnistaa luonnonkosmetiikkatuotteiden ja -brändien viidakossa ja listasin tärppituotteitani eri merkeiltä. Toivottavasti jutusta on apua ja hyötyä luonnonkosmetiikan aloittelijalle :)

Luonnonkosme_44-degrees-north-372507HINTA

Minkä verran pystyt/haluat kosmetiikkaan sijoittamaan? Budjetti voi vaikuttaa merkin valintaan ratkaisevasti. Luonnon raaka-aineet ovat keskimäärin synteettisiä kalliimpia, joten yhtä halpoja sarjoja kuin normikosmetiikassa ei luonnonkosmetiikalta löydy. Kannattaa siis asennoitua niin, että 15 euron hintainen voide on halpa voide luonnonkosmetiikassa ja 25€ hintainen voide lukeutuu sekin vielä edullisiin.

(Jos tiedossa on matka Saksaan, täytä laukkusi siellä! Saksassa myydään allekirjoittaneen kokemuksen mukaan Euroopan edullisinta luonnonkosmetiikkaa. Saksan huokean hintatason mahdollistaa reipas kilpailu ja luonnonkosmetiikan korkea suosio useimpiin muihin Euroopan maihin verrattuna. Jopa markettiketjuilla on omat sertifioidut talon luonnonkosmetiikkasarjansa.)

Luonnonkosme_allef-vinicius-171382”Budjettini on alhainen, voin maksaa yhdestä kosmetiikkatuotteesta korkeintaan 10-15€”

Luo katseesi merkkeihin kuten Urtekram, Sante, Benecos, Avril, Dermosil Nature ja Organic Shop. (Kiinnitä huomiota sertifikaattiin, esimerkiksi Organic Shopin kaikki tuotteet eivät ole sertifioituja.) Näiltä merkeiltä löydät ihonhoitotuotteita ja meikkejä alkaen 5€.

Tärppejä: Urtekramin hiustuotteet ja vartaloemulsiot, Avrilin meikit ja Organic Shopin vartalokuorinnat ja suihkugeelit, Dermosil Naturen Kanervaseerumi, Santen Brilliant Care -hoitoaine (yksi markkinoiden parhaita luonnonkosmetiikan hoitiksia!)

”Budjettini on suhteellisen matala, voin maksaa yhdestä tuotteesta noin 20 euroa, satunnaisesti enemmänkin mutta 30 euroa alkaa lähestyä kipurajaa”.

Katsasta merkit kuten Lavera, Logona, Weleda, Mossa ja Cattier Paris. Anti-age-kategorian tuotteet maksavat näilläkin merkeillä usein kolmen kympin kieppeillä tai ylikin, mutta perushoitotuotteita saa kahden kympin kummaltakin puolen.

Tärppejä: Laveran meikit ja vartalovoiteet ja edullisemman pään Basis Sensitiv -linja, Weledan klassinen Skin Food -yleisvoide ja ihoa hellivät suihkuvoiteet, Mossan päivävoiteet, puhdistusvaahto ja Cattierin puhdistavat savinaamiot.

Luonnonkosme_annie-spratt-129941”Budjettini on keskitasoa ja vapaampi, voin maksaa yhdestä tuotteesta 30 euroa tai tilanteen mukaan enemmänkin, mutta en mielellään yli 50 euroa.

Tässä hintaryhmässä on eniten merkkejä ja valinnanvaraa. Tästä porukasta löydät suosittuja ja pitkän linjan merkkejä kuten Mádara, Estelle & Thild, Dr. Hauschka, Neal’s Yard Remedies, Evolve ja Melvita kuten myös kotimaisen Ekopharman ja Flow Kosmetiikan. Monet näistä merkeistä luokittelevat itsensä selektiivisiksi tai semi-luksukseksi, mutta hintalappu ei vielä kapua järjestään yli viiden kympin.

Tärppejä: Mádaran seerumit ja kasvoöljyt, AHA-naamio ja hiustuotteet (sekä shampoot että hoitoaineet kuuluvat suosikeihini), Estelle & Thildin kasvovoiteet ja seerumit, Dr. Hauschkan naamiot, Evolven hyaluronihapposeerumi  ja Melvitan Extraordinary-hoitovedet (kuin aasialaistyyppisiä paksuja hoitovesiä).

”Budjettini on joustava ja voin maksaa fiiliksen mukaan mitä vain viiden ja sadan euron välillä. Satsaan mielelläni myös ylellisempään kosmetiikkaan.”

Tutustu merkkeihin kuten Patyka, Absolution, Tata Harper, Kypris, Kjaer Weis, Esse, Suki, Naturativ ja Whamisa. Tästä hintaryhmästä löydät myös pari kotimaista merkkiä; Mia Höytö ja Supermood (joista jälkimmäinen tosin ei ole sertifioitua mutta tuotteet täyttävät hyvin pitkälle sertifioinnin kriteerit).

Tärppejä: jos etsit todella pitkälle hiottuja, kosmeettisesti erittäin miellyttäviä koostumuksia, tsekkaa Patykan, Essen ja Supermoodin tuotteet. Erityisherkän ihon omaavalle probioottisen ihonhoidon uranuurtaja Esse voi olla todella tarkastamisen arvoinen.

Sukin Exfoliate Foaming Cleanser on yksi ihanimman tuntuisia ja tuoksuisia tuotteita koskaan, ahh, sitrustarha..! Whamisan puhdistusöljy, Supermoodin Egoboost Moisture Kick -seerumi ja The Perfect Day Cream sekä Naturativin Ecoampoule 2 kuuluvat myös henkilökohtaisiin suosikkeihini.

Luonnonkosme_sam-manns-378189PERINTEINEN / MODERNI LUONNONKOSMETIIKKA

Perinteiset

Onko sinulle tärkeää kosmetiikan ainesosien lääkinnällinen ja jopa terapeuttinen vaikutus, teknisten raaka-aineiden (kuten koostumusta muokkaavien ainesosien) minimointi ja hoitavien ainesosien maksimointi, pientuotanto tai jopa käsinvalmistus ja pitkiin perinteisiin pohjautuva tuotekehitys? Suuntaa tällöin katseesi perinteisiin merkkeihin.

Tunnetuimpia perinteisen luonnonkosmetiikan pioneereja ovat eurooppalaiset Dr. Hauschka ja Weleda. Weledan historia alkaa jo vuodesta 1921, Hauschkan vuodesta 1935.

Kotimaisella kentällä ei ole ihan yhtä pitkän historian omaavia merkkejä, mutta samaa tyylisuuntausta valmistusperiaatteellisesti ja koostumuksellisesti edustavat Frantsila ja Flow Kosmetiikka. Uudempiin perinteisen tyylin luonnonkosmetiikan valmistajiin muualla maailmassa lukeutuu mm. sympaattinen Nurme Virosta.

Modernit

Korostuuko kosmetiikan valinnassasi synteettisen kosmetiikan puolelta tuttu ihofiilis, vähemmän yrttinen tuoksumaailma ja kosmeettinen miellyttävyys? Tällöin sopiva luonnonkosmetiikkasarjasi on modernilla puolella.

Nämä merkit dominoivat nyt markkinoita, kun tilanne vielä 10 vuotta sitten oli päinvastoin. Moderneihin merkkeihin lukeutuvat mm. Mádara, sen edullisempi ”pikkusisko” Mossa, Estelle & Thild, Lavera, Supermood, Ekopharma, Nafha, Esse, Patyka ja Melvita.

Luonnonkosme_rodolfo-sanches-carvalho-439134HERKKÄ IHO / HAJUSTEALLERGIA

Etsitkö herkän ihon tuotteita ja mielellään hajusteettomia? Ota listallesi seuraavat merkit ja sarjat:

Urtekram No-Perfume – edullisin hajusteeton sarja, valikoimassa perusihonhoito- ja hygieniatuotteet shampoosta suihkugeeliin ja kasvovoiteeseen.

Lavera Neutral – hajusteeton allergiselle iholle kehitetty sarja.

Estelle & Thild BioCalm – herkän ihon ylellisempi sarja vailla hajusteita.

Esse Sensitive – edistyksellistä ja modernia, eläviin probiootteihin pohjautuvaa kosmetiikkaa Etelä-Afrikasta. Hintalappu ei ole halvin mutta raaka-aineet ja teknologia huippulaatua. Lue Essestä lisää täältä.

Atopik Sensitive – kotimainen, kauraan pohjautuva, hajusteeton apteekkisarja.

Atopik Anti-Age -kotimainen herkän ihon anti-age-sarja. Lue lisää Atopikista täältä.

Laponie – kotimainen, minimalistinen ”no nonsense” -ihonhoitosarja.

Ekopharma Herukka – mustaherukan vitamiinit ja siemenöljyn omega-rasvahapot hoitavat ja vahvistavat herkkää ihoa. Tuotteet ovat hajusteettomia mutta eivät tuoksuttomia, eivätkä välttämättä sovi tuoksuherkille. Sama koskee Atopikin tuotteita (saman valmistajan sarjoja).

Green People Sensitive – brittiläinen sarja tarjoaa hajusteettomia tuotteita niin kasvoille, hiuksille kuin vartalolle.

Luonnonkosme_zulmaury-saavedra-415200RASVOITTUVA / EPÄPUHDAS IHO

Harvalla luonnonkosmetiikkamerkillä on erikseen epäpuhtaan ihon sarjoja mutta monen valikoimasta löytyy yksittäisiä tuotteita. Toisaalta yhtä monella merkillä ei ole lainkaan epäpuhtaalle iholle kehitettyjä tuotteita. Tässä ne jotka itse tunnen (saa lisätä jos tulee muita mieleen :))

Lavera: Pore-Refining Moisturising Fluid -kosteusemulsio, SOS Blemish Control-näppyhoito, 3-in-1 putsari (puhdistus, kuorinta + naamio samassa), Refreshing-puhdistusgeeli ja Purifying-kasvovesi.

Dr. Hauschka: Manteli-puhdistusvoide, tasapainottava kasvovesi, Melissa-päivävoide, kasvoöljy ja savinaamio.

Mádara: Valkoinen savi & karhunvatukka -kasvosaippua, Detox-mutanaamio, Clarifying-kasvovesi ja syväkosteuttava geeli kasvoille.

Lué by Jean Seo: puhdistusjauhe, kosteusseerumi ja finnienhoitoneste. Edullisesta sarjasta lisää täällä.

Ekopharma: Karpalo-sarja (kiitos Minna :))

Suki: Balancing Day Lotion, Purifying Acne Serum, kirkastava, tulehdusta rauhoittava kasvovesi sekä puhdistusvaahto. Lue Sukista lisää täällä.

Neal’s Yard Remedies: Palmarosa-sarja (kiitos lukijalleni Ulpulle tästä vinkistä!)

Juice Beauty: Blemish Clearing -sarja (kiitos lukijalleni Ulpulle tästä vinkistä!)

Luonnonkosme_allef-vinicius-296197

SUOJAKERTOIMELLISET PÄIVÄVOITEET

Kaipaatko päivävoiteeseesi ehdottomasti suojakertoimen? Suojakertoimellisia hoitovoiteita löytyy luonnonkosmetiikasta vielä erittäin vähän, mutta listasin tähän ne vaihtoehdot jotka tunnen. Jälleen, lisätkää ihmeessä jos teille tulee mieleen listalta puuttuvia.

Naturativ Day Cream 30+ SPF 10

Naturativ Day Cream 40+ SPF 10

Neal’s Yard Remedies Wild Rose Moisturising SPF 30

Ekopharma Suojaava päivävoide porkkanauutteella SPF 15 (oma suosikkini)

Juice Beauty Oil-Free Moisturizer SPF 30

Green People Day Solution Cream SPF 15

Algamaris Crème Solairee Teintée SPF 30 (nimetty aurinkovoiteeksi, mutta tämä sävytetty, ihanan tuoksuinen voide on tuntumaltaan kuin kevyt BB-voide). Monen suursuosikki!

Luonnonkosme_caju-gomes-388937KOTIMAISUUS

Haluatko valita sinivalkoisen ja tukea kotimaista yrittäjyyttä?

Tutustu silloin näihin merkkeihin joiden tuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa. Valinnanvaraa riittää ylellisestä (Supermood, Mia Höytö) edulliseen (Dermosil Nature, YA Naturae) ja apteekkisarjoista (Atopik, YA Naturae) hoitolasarjoihin (Ekopharma, Anumati Naturals).

Jos huomaatte jonkun kotimaisen puuttuvan, huikatkaa! (Listalla ei ole esim. Olivia Kleinia koska merkin tuotteet valmistetaan USAssa.)

Ekopharma

Atopik

Flow Kosmetiikka

Frantsila

Laponie

Anumati Naturals

Valkoinen Lanka

Davvi

Mia Höytö

Dermosil Nature

Supermood

YA Naturae

.

Mistä luonnonkosmetiikkaa voi ostaa?

Nykyään melkein kaikkialta. Edullisimpia sarjoja kuten Urtekramia ja Laveran Basis Sensitiviä löytää jopa Prismoista ja CityMarketeista. Ruohonjuuri– ja Ekolo-ketjut ovat tunnetuimpia luonnonkosmetiikan kivijalkamyymälöitä ja myös Life-ketjun liikkeissä on aika hyvä luonnonkosmetiikkatarjonta. Monissa apteekeissa on oma luonnonkosmetiikkahylly ja Yliopiston Apteekki -ketju on kehittänyt oman Ecocert-sertifioidun sarjansakin.

Tavarataloissa kuten Sokoksella ja Stockmannilla on myös omat erilliset luonnonkosmetiikkaosastonsa. Kannattaa huomioida, että näillä osastoilla myydään myös ei-oikeaa luonnonkosmetiikkaa kuten Korresia.

Jos shoppailet mieluummin verkossa (ja verkossa löytää useammin tarjouksia, vinkvink), suosituimpia suomalaisia luonnonkosmetiikan nettkauppoja ovat Biodelly, House of Organic, Jolie, Hyvinvoinnin Tavaratalo, TwistBe ja Naturelle. Näistä Jolie ja erityisesti Naturelle ovat erikoistuneet ylellisempiin merkkeihin.

Toivotan löytämisen iloa luonnonkosmetiikan ihanaan maailmaan..! :)

.

Postauksen kuvat: Unsplash

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikka
Kommentit (49)
  1. Sokokselta saa kuulemma nykyään Natura Sibericaa.

    1. Niin saa, huomasin itsekin :)

  2. Kiitos mahtavasta postauksesta! Olen jo jonkin aikaa suosinut aika paljon luonnonkosmetiikkaa (vähän 50-50), mutta tällaiset koosteet tulee silti hyvin tarpeeseen..! Tietää taas vähän mistä katsoa ja mitä :)

    1. Ole hyvä :) Tämä juttu on ollut luonnoksissa jo todella pitkään, nyt se pääsi vihdoin ulos :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *