Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kreikkalainen aamiainen

Kreikkalainen aamiainen – ”kahvi ja savuke”. Näin kreikkalaiset itse vitsailevat aamiaisestaan. (Kreikkalaisethan muuten ovat Euroopan kovimpia tupakoitsijoita…)

Kyllä täällä tosiasiassa usein syödään aamuisin joku pieni pala leipää tai juusto/pinaattipiirakkaa tai makea viipale kakkua kahvin seurana. Aamiaisella ei kuitenkaan ole samanlaista merkitystä kuin meillä Suomessa.

Minun kreikkalainen aamiaiseni ei paljon poikkea kotona syömästäni.

Aamiainen_IMG_8802_2

Kananmunia, juustoa ja kasviksia. Juuston osuus on korkeampi kuin kotona, ehkä siksi kun juustot ovat täällä halvempia kuin Suomessa.

Moni tuntee Kreikasta vain fetan, mutta maassa on todella monipuolinen juustokulttuuri ja lukuisia erittäin maukkaita juustoja, niin kypsytettyjen kuin tuorejuustojen joukossa.

Yleisimpiin kypsytettyihin juustoihin kuuluvat ”leivänpäällysjuusto” kasseri, aromikkaampi, lampaan- ja/tai vuohenmaidosta valmistettu graviera sekä kovempi kefalotiri, jota käytetään esimerkiksi parmesaanin tavoin pastan päälle raastettuna tai saganakina eli paistettuna juustona.  Gravieraa ja kefalotiria on loputtomina variaatioina, jotka nimetään valmistusalueensa mukaan. Esimerkiksi Graviera Naxou’ta eli Naxoksen gravieraa pidetään Kreikassa yhtenä parhaimmista gravieroista. (Itse olen eri mieltä, se on mun makuun vähän miedon puoleista ;))

Tuorejuustoista tunnetuimpia on fetan ohella pehmeän kermainen manouri, jota voi myös grillata. Pötkönä myytävä manouri on suosittua salaateissa vähän samaan tyyliin kuin vuohenjuusto meillä päin.

Aamiainen_IMG_0199_2

Tämän hetkisessä majapaikassani aamiainen valmistuu näin.

Talon alakerrassa on keittiö, mutta en jaksa lähteä sinne saakka vain keittämään kahvia ja kananmunia, kun se onnistuu huoneen varustukseen kuuluvalla kaasukeittimelläkin.

Aamiainen_IMG_0205_2

Kreikassa kahvi keitetään perinteisesti tällaisella pikkuisella kahvi”kasarilla” eli ibrikillä (nimi tulee käsittääkseni Turkista). Ibrik-pannuun mahtuu kerralla keitettäväksi yksi munakin :)

Kreikassa sähkö on niin kallista, että on tavallista, että ihmiset käyttävät lieden sijaan kaasukeittimiä pienten juttujen kuten kahvin keittämiseen – tai vaikkapa kananmunan kypsentämiseen. Yksi ateenalainen ystävänikin valmistaa munansa näin. Meistä suomalaisista tuntuu varmasti ihan hullulta, että joku säästää sähköä näin mitättömän tuntuisella tavalla, mutta täällä se on arkipäivää.

Myöskään vajaita pesukoneellisia ei pestä, koska se on sähkön tuhlausta. Tämänhetkisessä domatiassani on pesukone, mutta emäntä sanoi, että sitä saa käyttää vain  jos pyykkiä on 3-5 kiloa. No, eipä sitten muuta kuin nyrkkipyykille tuttuun tapaan. :) Mun pikkutopit kun painaa joku 50 g / kappale… :D

Aamiainen_IMG_0222

Toinen kahdesta vakioaamupalastani koostuu jogurtista, rahkasta ja raejuustosta, kuten ruokajuttujani lukeville on varmasti käynyt turhankin selväksi :)

Raejuusto ei kuulu kreikkalaiseen ruokaperinteeseen, eikä sitä valmisteta täällä. Muutamat harvat kaupoista löytyvät raejuustot ovat tuontikamaa ja älyttömän kalliita.

Kuitti_IMG_0237

Halvin raejuusto maksaa 2,20€ / 250 g. Suomessahan tuon kokoisen purkin saa varmaan 90 sentillä… Vähän kyllä tekee kipeää maksaa raejuustosta noin kova hinta, ja pyrinkin syömään sitä täällä vähemmän kuin kotona (siellähän sitä menee parhaimmillaan puolitoista kiloa viikossa..)

Mutta minkäs teet kun olen ihan raejuustokoukussa. Sitä tulee reissussa aina NIIN ikävä.

AB_CottageCheese

Huomasin AB-kauppaketjun raejuustossa tutun koostumuksen ja maun… Hmm… ettei vain olisi... Kyllä, taitaa olla. :) Ruotsissa valmistettua ja tuttu ainesosaluettelo maissitärkkelyksineen (maissitärkkelystä on vain harvoissa raejuustoissa, sen vaikutuksen koostumukseen huomaa heti).

AB on varmastikin samaa kamaa kuin Arlan Keso, AB:n versiossa vain on enemmän rasvaa. Ja enemmän suolaa.

Mutta entäs RAHKA?

Sitä ei Kreikassa tunneta.

Rahkan tilalle olen löytänyt jotain yhtä hyvää, ellei parempaakin. :)

Anthotiro_juusto

Anthotiro – kreikkalainen tuoreherajuusto. Saman tyylinen kuin italialainen ricotta, eli koostumukseltaan hyvin rahkamainen.

Anthotiro vain on hieman kiinteämpää kuin ricotta ja rahka. Mutta maku on yhtä mieto ja juusto on hyvin vähäsuolainen. Sitä voi sekoittaa jogurttiin rahkan tavoin ja käyttää muutenkin samaan tapaan.

Ja hinta – kilohinta alle puolet tuontiraejuustosta :) Peukku! Puolen kilon möhkäleen saa kahdella eurolla.

Anthotiro_ravintoarvot

Proteiinia anthotirossa on vähän enemmän kuin rahkassa, hiilareita vähemmän ja rasvaa taas enemmän. Juustoksi anthotiro on kuitenkin vähärasvainen. Ravintoarvot vastaavat ricottaa, ollen kuitenkin protskun osalta vielä paremmat.

Jos siis kaipaatte Kreikassa jotain rahkan korviketta, suosittelen kysymään juustotiskillä anthotiroa :) Se äännetään paino toisella o:lla, ”anthoo-tiro”. Th taas ääntyy pehmeänä niinkuin englannissa, esim. ”they”, ”that”.

Aamiainen_IMG_0234_2

Istun kirjoittamassa teille tässä näkymässä. Piti siirtää pöytä jääkaapin eteen kun se on huoneessa ainoa paikka jossa on pistoke = voin ladata konetta.

Off topic, mutta koneella näkyvä risteilyalus on muuten Cunard Linesin Queen Elizabeth, joka mun piti googlata kun bongasin sen tuosta huoneeni ulkopuolelta Argostolin satamasta aamulenkilläni. Tällainen sivusto kuin Marine Traffic on tosi hyvä jos on kiinnostunut laivoista ja tsekkailemaan niiden sijainteja. :) Sivustolta näin, että Queen Elizabeth oli eilen lähtenyt Messinasta Italiasta ja saapunut Argostoliin Kefaloniaan kello 07.32, eli juuri siihen aikaan kun palasin lenkiltä. :)

.

Ja hei – vielä yksi juttu on jaettava! Rahkan voi nimittäin vallan mainiosti korvata ravintoarvojensa puolesta myös kreikkalaisella jogurtilla.

Häh? Eikös kreikkalainen jogu ole lähinnä herkkuosastoa? No niin minäkin olen mieltänyt; sehän on sellaista kermaista herkkua, ei sisällä mitään ravitsemuksellisesti erityisen hyödyllistä kuten vitamiineja tai mainittavaa määrää proteiinia. (Hiilarit ja rasvatkin on parempi ottaa toisista lähteistä kuten kasviksista ja kasviöljyistä.)

Paitsi että aito kreikkalainen jogurttihan on proteiinipommi! Se sisältää melkein yhtä paljon proteiinia kuin rahka! Tajusin tämän kesällä kun ostin tarjouksesta (Suomesta) kreikkalaista Total-jogurttia. En yleensä koskaan osta sitä koska se on niin kallista.

Tavallisessa jogurtissa, niin vähä- kuin täysrasvaisessa, on proteiinia vain 3-5 %. Lisättyä proteiinia (eli itse asiassa maitorahkaa) sisältävässä proteiinijogurtissa sitä on 8,7 %. Kreikkalaisessa jogurtissa luonnostaan 9-9,9%!

Proteiinijogurtit

Arlan Proteiinijogurtti vs. Totalin Kreikkalainen jogurtti

Sori Arla kun taas vedän teidän tuotteen tähän vertailuun, mutta mitäs olette kehittäneet tämän PROTEIN-linjan jossa on kaikkea trendikkäästi proteiinipitoista pirtelöistä murojogurtteihin….

Jos siis haluaa herkutella kreikkalaisella jogurtilla, niin terveellisempi vaihtoehto tulee Kreikasta. (Kreikan ulkopuolella valmistetuissa krekujoguissa ei ole yhtä hyvät proteiiniarvot, esimerkkinä vaikka Lindahlsin kreku tai Lidlin muuten-niin-ihana kreikkalainen.)

Proteiinijogurtti_kreikkalainen_IMG_0018

Todellakin varteenotettava, joskin kalliimpi, vaihtoehto rahkalle. Vähärasvaisemmassa (2%) Totalin jogurtissa protskua on jopa 9,9%! Vähärasvaisuuden vuoksi tykkään sekoittaa joukkoon anthotiroa niin saan parhaan täyteläisyysasteen :D

Joo, friikki mikä friikki ;)

Kommentit (29)

 1. NG

  Kiitos ruokavalikoiman esittelystä! Juustot vaikuttavat varteenotettavilta!
  Tuleeko tuonne siis ruotsalaista raejuustoa? Jos kerran niin, ihmettelen, miksei tuoda maahan saksalaista rahkaa muiden saksalaistuotteiden ohessa… Saksassa kun rakastetaan rahkatuotteita (Qvark), ja ne ovat huomattavasti runsaampirasvaisia kuin meidän mauttomat tapauksemme…

  1. Sanni

   Tuleeko tuonne siis ruotsalaista raejuustoa? Jos kerran niin, ihmettelen, miksei tuoda maahan saksalaista rahkaa muiden saksalaistuotteiden ohessa

   Raejuustoa on sekä ruotsalaista että saksalaista. Mutta rahkaa ei kai tuoda siksi, kun se on kreikkalaisille niin ”turha” ja outo tuote, kun heillä on tosiaan näitä rahkamaisia tuorejuustoja (anthotiro ja mizithra) omasta takaa.

   Raejuusto taas on tuotteena niin erilainen ja poikkeava, eikä sille ole Kreikassa paikallista vastinetta, niin sitä tuodaan. Kreikkalaiset ovat selvästikin oppineet tykkäämään raejuustosta enemmän viime vuosina. (Vielä pari vuotta sitten raejuustoa löysi lähinnä Lidlistä ja ihan tosi harvoista kaupoista, nyt niitä on sentään kaikissa kaupoissa mutta kalliilla ja vain muutamaa sorttia.)

   1. NG

    Juu. Ajattelin siltä kantilta, että Kreikassa käy paljon saksalaisturisteja, joita varten maahan tuodaan paljon muutakin ’turhaketta’, mm. kokojyväleipäpaketteja :)

  2. Elli A

   Monessakin etelä-euroopan maissa ”suomalainen” aamiainen on ihan vieras. Koti-oloissakin ns. meidän tyylistä aamiaista syödään vain lapsiperheissä ja sielläkin monet aikuiset syövät sitä vain viikonloppuisin. Tuo kahvi ja savuke ei ole siis oikeasti mikään vitsi. Monen ystävättären mielestä se on loistava tapa herätä ja pitää nälkä loitolla lounaaseen saakka. Kahvi herättää ja savuke poistaa näläntunteen. Tosin tuo ”aamupala” perustuu myös siihen, että useissa perheissä illallinen syödään niin myöhään koko perheen kesken (siihen aikaan kun suomessa moni menee nukkumaan :) ), että aamulla töihin herätessä ei vaan ole vielä nälkä. Viikonloppuisin asia on toisin, sillä silloin voidaan nukkua hieman pidempään ja aamupala syödä joskusn 10 aikaan, jolloin ehtii tulla hieman edes nälkä. Tuossa on myös toinen puoli: Varsinkin nuorempana monet ystävättäreni pitivät sitä oivana keinona pysyä hoikkana, kun käytännössä yksi päivän ateria jätetään välistä. ;)

   1. Sanni

    Monen ystävättären mielestä se on loistava tapa herätä ja pitää nälkä loitolla lounaaseen saakka.

    Apua… :D Mutta tottumusasioitahan nämä ovat. Kropan voi totuttaa mihin vain, vaikkapa savukeaamiaiseen ;)

    Tosin tuo ”aamupala” perustuu myös siihen, että useissa perheissä illallinen syödään niin myöhään koko perheen kesken (siihen aikaan kun suomessa moni menee nukkumaan :) ), että aamulla töihin herätessä ei vaan ole vielä nälkä.

    Tämä pitää kyllä varmasti paikkansa. Jos puolilta öin menee vatsa ihan pinkeänä nukkumaan niin ei varmaan tee aamulla heti mieli haukata mitään…

    Varsinkin nuorempana monet ystävättäreni pitivät sitä oivana keinona pysyä hoikkana, kun käytännössä yksi päivän ateria jätetään välistä. ;)

    Tälle mun täytyy vähän kukkahattutätimäisesti kurtistella kulmia…

    1. NG

     Kannattaa muistaa, että ’aamiainen on päivän tärkein ateria’ on lähinnä pohjoismaista hapatusta… Monessa maassa ateria on vasta lounas ja illallinen. Puhumattakaan muinaisesta roomalaislegioonan tavasta syödä ateria vasta illalla koko päivän kestäneen marssitaipaleen jälkeen :)

     Toki fyysistä työtä tekevät tankkaavat usein muissakin kulttuureissa, esim. Keski-Aasiassa .. ja silloin se aamupala on todella tukeva papuannoksineen, paistettuine kananmunineen ja vihanneksineen..
     Minulle käy kaikki, voisarvesta munakkaaseen!

     1. Sanni

      Kannattaa muistaa, että ’aamiainen on päivän tärkein ateria’ on lähinnä pohjoismaista hapatusta…

      Onhan se näinkin :)

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *