Kreikkaan! Vinkit omatoimisen saarihyppelyn suunnitteluun

Koska on hyvä idea lisätä elämään hyvää mieltä tuovia asioita, ajattelin tänä vuonna kirjoittaa enemmän Kreikasta :)

Instagram-tililläni ovat startanneet Kreikka-perjantait; julkaisen joka perjantai kuvasarjan ja pienen esittelyn Viikon Kreikka-kohteesta. Kohteet ja kuvat ovat omilta Kreikan matkoiltani. Viime perjantaina sarjan aloitti nukkekotimaisen kauniista Chora-kylästään tunnettu upea Folegandros.

Tänään kerron omatoimista Kreikan matkaa miettiville, miten pääsee Suomesta Kreikkaan helpoiten ja edullisimmin.

Jaan myös muutaman helpon reittiehdotuksen Kreikan saarihyppelyn ensikertalaisille – tai saattaahan vinkeistä hyötyä ”vanha Kreikan reissaajakin” :)

SUORILLA REITTILENNOILLA

Lentotilanne on vuodelle 2020 ja tarkistettu tammikuun alussa.

Tiedot saattavat toki muuttua, mm. Norwegian on jo todella rankalla kädellä nostanut tämän vuoden lentojen hintoja :/ Hinnat pomppasivat joulukuun puolivälin 49 eurosta tämän hetken tilanteeseen, jossa suuri osa lennoista on 200-300€ kieppeillä (!). Voi sanoa, että ihan pikkuisen harmittaa kun en varannut noita 49 euron lippuja joita oli tarjolla vielä joulukuussa koko vuodelle, läpi kesänkin.

Edullisin kyyti Kreikkaan tällä hetkellä on:

RYANAIR Lappeenrannasta

KESKIVIIKKOISIN 3. kesäkuuta – 21. lokakuuta

Lappeenranta – Ateena 11.00 – 14.55, alkaen 50,99€

Ateena – Lappeenranta 06.50 – 10.35, alkaen 71,99€ (kesäkuussa ekat lennot alkaen jopa 30€!)

NORWEGIAN Helsingistä

LAUANTAISIN alkaen 4. huhtikuuta
LAUANTAISIN ja TIISTAISIN 21. huhtikuuta – 24. lokakuuta
LAUANTAISIN, TIISTAISIN ja TORSTAISIN 4. kesäkuuta – 30. heinäkuuta

Helsinki – Ateena aikataulu vaihtelee: 15.30 – 19.10 // 15.55 – 19.35 // 13.20 – 17.00  alkaen 100,40€

Ateena – Helsinki aikataulu vaihtelee: 17.40 – 21.10 // 20.05 – 23.35 // 20.15. – 23.45 alkaen 114€

AEGEAN AIR Helsingistä

TIISTAISIN JA PERJANTAISIN alkaen 3. maaliskuuta.

Helsinki – Ateena 13.25 – 17.00, alkaen 80,43€

Ateena – Helsinki 08.55 – 12.40, alkaen 79,69€

Aegean on tällä hetkellä se lentoyhtiö jota itse suosittelen, Norskin ”käännettyä takkinsa” hintapolitiikassa. Aegean ei ole ns. halpalentoyhtiö, vaan halvimmankin lipun hintaan sisältyvät aina juomat ja ateriat.

JA – Aegeanilla voi eri aterioista valita myös seafoodin! Tärkeä seikka meille, jotka emme syö lihaa emmekä halua iänikuisia valkoinenhöttöhiilari-ilman-proteiinia-ateriakammotuksia (Finnair, tämä on erityisesti teille.)

Finskistä puheen ollen, suomalaisten siipien tämän kesän reittilennot Ateenaan ovat typistyneet vain kahteen kuukauteen, ja tsekatkaapa ”mukavat” lentoajat…

FINNAIR Helsingistä

TIISTAISIN, TORSTAISIN JA SUNNUNTAISIN 31.5. – 2.8.

Menopaluu alkaen 181 €

Helsinki – Ateena 23.30 – 03.10

Ateena – Helsinki 04.00 – 07.35

BUSSILLA

Latvialaisen Ecolines-bussifirman kyydissä pääsee Tallinnasta Ateenaan kerran viikossa tai kahdessa sesongista riippuen. Yhdensuuntainen matka maksaa 180-200€ ja matka kestää yhteensä noin 64 tuntia, plus vaihtoaika Riikassa ja Sofiassa.

Kumma kyllä Ecolines näyttää aikataulut ja hinnat vain kaksi kuukautta eteenpäin, eli matkaa ei voi suunnitella kovin aikaisin.

JUNALLA

Junamatka Ateenaan starttaa Tukholmasta ja kestää kolmisen päivää. Reittivaihtoehtoja voi katsella esimerkiksi täällä.

Interrail-passilla hinta lienee edullisempi kuin jos liput ostaa yksittäin, mutta halpaa hommaahan ympäristöystävällisin junamatkustaminen harmi kyllä ei ole. Aikuiselle junamatka Tukholmasta Ateenaan Interrail-lipulla maksaa edullisimmillaan 246€ suuntaansa, alle 28-vuotiaalle 185€ / suunta. Interrail-lippujen vaijtoehdot ja hintatiedot löydät täältä.

REITTIEHDOTUKSIA KREIKAN SAARIPYHYPPELYYN

Yksi klassikko, yksi vähemmän turistillinen ja yksi nopea lähialueen reitti saarihyppelyn ensikertalaisille.

KLASSISET KYKLADIT

Mykonos – Naxos – Santorini

Reitti pitää sisällään kolme Kykladien tunnetuinta saarta jotka tarjoavat kaikkea antiikin temppeliraunioista valkoisiin sokeritoppataloihin ja kansainvälisestä jetset -yöelämästä Kreikan eeppisimpiin postikorttimaisemiin.

MYKONOS

Luksusta, upeita hiekkarantoja, legendaarista yöelämää vaativaankin makuun ja Kreikan kauneimpiin kuuluva (tosin nykyään myös turistillisimpiin kuuluva) pääkylä-Chora.

Jetset-taso ja loputtoman täydelliset Insta-kuvakulmat pitävät sisällään myös Kreikan kalleimmat hinnat, mihin on hyvä varautua. Vieressä Kreikan tärkein antiikin arkeologinen alue Delos.

NAXOS

Koko perheen saari tarjoaa jotain ihan jokaiselle. Kauniita kyliä, hienoja rantoja, antiikin raunioita, vilkasta urbaania elämää, hyvää ruokaa ihanissa ravintoloissa, vaellusreittejä, paljon retkimahdollisuuksia ympäri saarta.

Omavaraisella, vehreällä Naxoksella on vilkkaasta turismistaan huolimatta kuitenkin säilynyt paljon autenttisemman Kreikan tunnelma kuin superstar-naapureillaan Mykonoksella ja Santorinilla. Naxoksella ei ole kansainvälistä lentokenttää, mikä on kenties säästänyt saaren päätymästä pahimmaksi charterturismirysäksi. Lue laajempi Naxos-esittelyni täältä.

SANTORINI

Tämä ainutlaatuisen kaunis saari on sekä (valitettavasti) turistirysä että saari, joka on niin upea, että sitä ei kannata missata. Santorinin poikkeuksellisen hienot maisemat antavat syyn ymmärtää, miksi se on turistien kansoittama. Kun saarella vieläpä on kansainvälinen lentokenttä, ei massaturismia ole voinut estää.

(On surullinen paradoksi, että saaret, jotka nyt surevat alkuperäisen tunnelmansa katoamista turistimassojen jalkoihin, ovat alun perin itse tehneet päätöksen rakentaa saarelleen kansainvälisiä charter-lentoja palvelevan kentän…)

Suren itsekin Santorinin kohtaloa, mutta samalla haluan itsekin aina vain vierailla siellä, sillä saari on niin kaunis että se saa ihoni kananlihalle. Caldera-puolen dramaattiset, mereen putoavat kalliojyrkänteet kera ainutlaatuisen kyläarkkitehtuurin ovat näkymä, joka on varmasti etenkin 60-luvulla ennen turismin kosketusta saanut veren seisahtumaan Santorinin vierailijan suonissa. (Ja yhä 2010-luvullakin efekti on ollut allekirjoittaneelle sama.)

Aikatauluesimerkki (1 viikko):

Maanantai – Pireus (Ateenan satama) – Mykonos 7.00 – 9.35
Tiistai – Mykonos
Keskiviikko – Mykonos – Naxos 12.50 – 13.30
Torstai – Naxos
Perjantai – Naxos – Santorini 10.30 – 11.40
Lauantai – Santorini
Sunnuntai – Santorini – Pireus 15.30 – 21.00

Laivareitit ja aikataulut löydät kätevästi ja luotettavasti Openseas-sivustolta, jota käyttävät myös kreikkalaiset matkatoimistot.

LÄNSI-KYKLADIEN HELMET

Serifos – Sifnos – Milos ( – Folegandros)

Nämä pienemmät, rauhallisemmat ja kuvankauniit saaret ovat massaturismin tuolla puolen ja kuuluvat tyypillisesti omatoimista Kreikan matkailua harrastavian Kreikan ystävien suosikkikohteisiin. Turisteja näilläkin saarilla kohtaat, mutta turismi on hyvin eri tyyppistä kuin edellisen reitin suurilla saarilla.

Länsi-Kykladien saaret sopivat matkailijalle, joka ei etsi suuren luokan tunnettuja antiikin nähtävyyksiä tai maailmanluokan hiekkarantoja, vaan rauhallista tunnelmaa idyllisissä kreikkalaiskylissä, patikointia luonnossa, istuskelua puun alla tavernassa ja kirjan lukemista rannalla, jossa ei välttämättä ole palveluita – tai kolmea sataa muuta turistia etsimässä pyyhkeelleen paikkaa ;)

SERIFOS

Leppoisa saari yhdistää klassisen Egeanmeren kyläidyllin mukavaan rantaelämään. Serifoksen Chora on yksi Kreikan kuvauksellisimman sijainnin kylistä; valkoisten sokerikuutiotalojen kylä lepää majesteetillisesti kukkulan laella juurellaan mukava satamakylä hienohiekkaisella rannalla. Maisemat ylhäältä Chorasta ovat kuin luodut valokuvaajan linssille.

Serifos sopii erittäin rauhalliseen lomailuun, yökerhot loistavat poissaolollaan ja ostosmahdollisuudet rajoittuvat muutamaan pieneen myymälään. Lue kertomukseni mieleenpainuneesta päivästä Serifoksella täällä.

SIFNOS

Kiehtova Sifnos on saari todelliselle kylänautiskelijalle – vehreällä saarella on toinen toistaan ihastuttavampia kyliä joista osa lyhyen patikkamatkan etäisyydellä toisistaan.

Sifnos tunnetaan myös upeista vaellusreiteistään sekä heinä-elokuussa elegantista, vilkkaasta iltaelämästään. Pääkylä Apolloniassa yksi katu muuttuu kesäisin manner-kreikkalaisten kansoittamaksi ”mini-Mykonokseksi” – vailla Mykonoksen hintoja ja kansainvälistä jetsettiä ^_^

MILOS

Vulkaaninen Milos tunnetaan rannikkonsa dramaattisista, värikkäistä kivimuodostelmista ja luolista sekä kirkkaista, turkoosinsinisistä vesistään. Ja onpa saarella myös postikortin kauniita, perinteisen kykladisen arkkitehtuurin kyliä.

Täällä jos missä kannattaa lähteä veneretkelle saaren ympäri – näkymät ovat upeat.

FOLEGANDROS

Jos aika ja into riittää, voi läntisten Kykladien reittiin yhdistää vielä dramaattisen kauniin Folegandroksen. Alle 800 ihmisen saarella on vain kolme kylää, mutta jyrkän kalliopudotuksen reunaa halaava pääkylä onkin sitten näkymiltään sitä luokkaa, että sitä tituleerataan usein koko Kykladien kauneimmaksi. Fiiliksiä voi kurkkailla vaikka tästä Folegandros-postauksestani.

Autoton kylä lukuisine miniatyyriaukioineen ja talojen väleissä labyrinttimaisesti puikkelehtivine kujineen on niin viehättävä, että tekee mieli varmistaa ettei koko kylä ole harkitusti rakennettu teatterikulissi… mutta ei se ole. Kaiken kruunaa korkealla kylän yllä lepäävä Panagian kirkko ja sen portille siksakkaavat valkoiset portaat, jotka luovat kokonaisuudesta täydellisen postikorttimaiseman.

Aikatauluesimerkki (1 viikko):

Maanantai – Pireus – Serifos 12.00 – 14.30
Tiistai – Serfos
Keskiviikko – Serifos – Sifnos 9.30 – 10.20
Torstai – Sifnos
Perjantai – Sifnos – Milos 9.20 – 9.55
Lauantai – Milos
Sunnuntai – Milos – Pireus 16.30 – 20.50
Tai lisäyö Folegandroksella:
Lauantai – Milos – Folegandros 10.05 – 11.00
Sunnuntai – Folegandros – Pireus 16.30 – 21.00

Aikataulut ja reitit: Openseas

ATEENAN LÄHISAARET

Agistri – Hydra – Poros

Kun aikaa on vain pari päivää, tai et muuten vain halua lähteä laivailemaan kauemmas, voit tehdä antoisan saarihyppelyn ihan Ateenan ”etupihallakin”. Kauimmaisinkin saari on vain runsaan kahden tunnin päässä.

Viisi Argo-Saronian saarta; Egina, Agistri, Poros, Hydra ja Spetses, sijaitsevat kaikki lähietäisyydellä toisistaan ja niiden väliset tiheät laivayhteydet mahdollistavat helpon pariinkin päivään mahtuvan minisaarihyppelyn.

Agistri

Jos itse saan ehdottaa kolmea Argo-Saronian saarta Kreikan ensikävijälle, suosittelisin yhdistelmää Agistri – Hydra – Poros. Pikkuinen Agistri on uneliaan rauhallinen rantalomakeidas, Hydra edustaa klassisen kaunista ja kosmopoliittista luksus-lomasaarta ja Poros on rentotunnelmainen ja vilkas purjehtijoiden saari. Poros on näistä kolmesta monipuolisin.

Laiva-aikataulu-esimerkki:
Pireus – Agistri 55 minuuttia
Agistri – Poros (Eginan kautta) noin 1 tunti
Poros – Hydra 35 minuuttia

Lisää tietoa avuksi omatoimisen Kreikan matkan suunnitteluun löydät näistä postauksistani:

Yleisopas Kreikan saarihyppelyyn

Opas Pireuksen satamaan – kuinka löydän oikeaan laivaan

Kreikka-hakemisto – kaikki Kreikan matkakertomukseni yhdessä saarittain järjestetyssä hakemistossa

.

Kertokaapas muut Kreikka-fanit, millä saarilla olette käyneet ja mikä on ollut lempipaikanne? :) 

Kommentit (19)
 1. Ooh ihanaa, tästä sai hyviä ideoita ja lisää vinkkejä syysloman suunnittelulle! Ensivisiitti Agistrille (sun postauksen perusteella, kiitos vielä!) viime syyskuussa oli enemmän kuin täydellinen, joten nyt on korkea kynnys lähteä uudelle saarelle lomailemaan. Poros on toistaiseksi vahvin kandidaatti, siinä mietityttää ainoastaan, että onko liian iso ja vilkas meidän makuun. Agistrilla parasta oli nimenomaan se unelias tunnelma ja rauha, kun kenelläkään ei ollut kiire minnekään. :) Agistria voin ehdottomasti suositella. Saaren parasta antia oli ihanien maisemien ja kirkkaiden rantojen ohella ratsastusreissu kuvankauniissa maisemissa, Coba Cabana Café (todella hurmaava perheravintola / -kahvila!) ja Toxotis-ravintolan munakoisorullat (tai siis kaikki ruuat…). Voisin lähteä uudestaan sinne milloin vain, ja saattaahan olla että Poroksen sijaan päädymmekin Agistrille. :D

  1. Ensivisiitti Agistrille (sun postauksen perusteella, kiitos vielä!) viime syyskuussa oli enemmän kuin täydellinen

   ❤️ On vaan ihan paras asia kun onnistuu välittämään inspiraatiota tällaisiin kokemuksiin muille…! ❤️ Ja se teidän Agistri-video (sun miehen IG-tilillä) on mun suosikkeja..! Siihen on tallentunut niin täydellisesti rento lomafiilis ja Agistrin tunnelma, ihan paras mainos Agistrille..! Mulle tulee siitä videosta musiikkeineen aina niin hyvä mieli ja hymy leviää kasvoille, sano miehellesi ettei koskaan poista sitä <3

 2. Hauska ajatus tämän tammikuisen kaamoksen keskelle saada lukea juttuja Välimeren seudulta kesäisestä Kreikasta 🇬🇷 … hyvää mieltä sekä lukijoille, että kirjoittajalle (uskoisin 😉👍)
  Aika monilla saarilla on tullut vuosien mittaan reissattua, joten ajattelin mainita niistä vain muutaman kaikkein mukavimpia muistoja herättävän:
  – Limnos: aitoa turismin valtavirroista sivussa olevaa Kreikkaa, leppoisaa ja huippuystävällistä tunnelmaa (en tosin tunne nykytilannetta; pakolaiskriisi saattanut vaikuttaa saaren ilmapiiriin)
  – Skyros: upea ja aito, saaren ympäristön merivesi Välimeren mittapuussakin uskomattoman kirkasta, hyvä saari delfiinien bongaukseen
  – Skopelos: pittoreski kaupunki ja hienoja merenlahtia etelärannalla, erityisesti Panormos
  – Ikaria: upea jylhä saari, meltemiaikaan todella tuulinen, sivussa turismin valtavirroista
  – Kythnos: kivoja kyliä, etenkin itäreunalla kauniita merenlahtia, hauska hiekkakannas Fikiadhassa.
  – Serifos: kaunis satamalahti ja chora sen yläpuolella, ystävällinen leppoisa tunnelma
  – Amorgos: ei vaatine esittelyjä; kts. jutut Karkkipäivässä 😉
  – Levitha: pieni saari likimain Amorgoksen ja Kalymnoksen saarten puolivälissä. Saarella asuva kalastaja-/maanviljelijäperhe tekee kaikkensa, jotta vierailijat tuntevat itsensä tervetulleiksi. Pieni taverna, jossa tarjolla paikallisesti viljeltyä ja lähivesiltä kalastettua ruokaa. Erittäin aitoa tunnelmaa; pihapiirissä pyörii kanoja, kissoja, koiria, vuohia ja välillä aasi tai pari 😊
  – Leros: saari, josta löytyy kaikkea, muttei mitään liikaa. Todella ystävällinen tunnelma, paljon hyviä tavernoja. Kohtuulliset hinnat sekä majoituksessa, että ruokailussa. Usein tuntuu, että saarella on enemmän kreikkalaisia lomanviettäjiä kuin ulkomaalaisia. Upeat maisemat etenkin saaren itäreunalla.
  Saarella kotiaan ovat pitäneet pohjoismaiset ’kulttuurihenkilöt’ kirjailija Sun Axelsson (Ruotsi) sekä Göran Schildt (Suomi)

  Joonian meren puolelta vielä muutama:
  – Parga (mantereella), kerrassaan upeat maisemat ja kiva tunnelma
  – Assos (Kefaloniassa), komea linnoitus kauniin satamalahden yläpuolella, mukava tunnelma
  – Ithaka, kauniita merenlahtia ja ystävällinen pieni kaupunki
  – Meganisi, upeita maisemia, pari hauskaa pikkukylää ja luonnon kauneutta saaren lahdelmissa.

  Kiitokset Sannille tästä hyvän mielen postauksesta: täällä jo kovasti tutkitaan karttoja, lento- ja laiva-aikatauluja sekä majoitusvaihtoehtoja 😍

  1. Wow, tässähän tuli loistava kooste, Jukka :)

   Joku päivä minäkin toivon mukaan olen Limnoksella..! ^_^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *