Kotimaista luonnonkosmetiikkaa minimalismilla: Laponie of Scandinavia

Vihdoin olen saanut vietettyä aikaa tämän pitkään kiinnostaneen sarjan kanssa: Laponie Of Scandinavia.

Kotimainen luonnonkosmetiikkasarja tarjoaa eleganttia minimalismia ”no-nonsense skincare” -filosofialla ja vastuullisesti tuotetuilla raaka-aineilla.

Laponie-sarjan tuotteet on kehitetty erittäin herkälle, allergiselle ja ongelmaiholle. Tuotekehityksessä lähdetään ”jätämme mieluummin aineita pois kuin laitamme lisää” -ideologiasta; kaikissa tuotteissa kasvovoidetta lukuunottamatta on vain 10 ainesosaa tai vähemmän.

Laponie-tuotteissa ei ole hajusteita, eteerisiä öljyjä, sulfaatteja tai alkoholia, eikä myöskään runsaasti erilaisia aktiiviaineita jotka voivat yliaktivoida herkkää ihoa. Kaikki tuotteet ovat myöskin vegaanisia.

Laponie ei ole hankkinut (ainakaan toistaiseksi) tuotteilleen sertifikaattia, mutta ne valmistetaan Ecocert-sertifioidulla tehtaalla.

Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä kaksi puhdistustuotetta, kasvovesi, kasvovoide, kasvoöljy ja monitoimibalmi. Tuotekehitys tapahtuu yrityksen omassa laboratoriossa Espoossa, ja tuotanto kasvovettä lukuunottamatta Suomessa (kasvovesi valmistetaan Ruotsissa).

Sarja tulee kasvamaan pikkuhiljaa, mutta anti-age-linjaa ei Laponiella kuulema tulla näkemään. Mile-style.comin artikkelissa yrityksen perustaja Kristina Pentti toteaa; ”Uskon ihon järkevään perushoitoon. Kuuntelen ihoa ja sitä, mitä se minäkin päivänä tarvitsee. Katson aamulla peilistä miltä naama näyttää ja hoidan sitä sen mukaan.”

Laponiella ajatellaankin ihonhoidon perustuvan enemmänkin ihopäiviin kuin ihotyyppeihin. Kaikki ihotyypit voivat tarvita eri päivinä hyvin erilaista hoitoa olosuhteista riippuen; ilmasto, ravinto, stressi, hormonit ja uni tai sen puute vaikuttavat olennaisesti ihon tilaan ja sama iho voi yhtenä päivänä kaivata enemmän kosteutta, toisena enemmän rasvoja.

Laponien yksinkertainen core-tuotevalikoima pohjaa faktalle, että voidakseen hyvin iho tarvitsee sekä kosteutta (= vettä) että ravitsevia, pehmentäviä ja kosteuden haihtumista ehkäiseviä rasvoja ja öljyjä. Nämä tarpeet täyttämään Laponiella on kosteuttava kasvovesi, kevyt kosteusvoide, kasvoöljy ja balmi. Laponie-filosofian mukaisesti pärjäät tällä kombolla, kun yhdistelet ja vaihtelet näitä tuotteita ihon kulloisenkin tilan mukaan.

Kuva: Laponie Skincare

Ihastuttavan pakkausdesignin on suunnitellut helsinkiläinen kuvataiteilija Aino-Maija Metsola. Vesivärityönä syntyneessä kuvituksessa Metsola tulkitsee skandinaavista luontoa.

Pakkaukset ovat mielestäni ehkä kauneinta suomalaista pakkausdesignia mitä olen koskaan nähnyt <3 Niin tyylikkäitä, kyllä silmä lepää.

Laponie on alusta saakka suuntautunut tavoittelemaan ulkomaan markkinoita, ja siksi yrityksen kieli on englanti. Niin pakkaustekstit kuin kotisivu ovat englanniksi.

Kotisivut muuten saavat minulta paljon kiitosta; tyylikkäät, selkeät ja informatiiviset sivut näyttävät hyvältä, kieli on taidokasta, inspiroivaa ja kiinnostavaa ja tuotetiedoissa avataan moitteettomalla läpinäkyvyydellä raaka-aineiden funktioita ja alkuperää sekä kunkin pakkauksen materiaali, jotta sen voi kierrättää oikein. Hienoa työtä, Laponie!

Sain valmistajalta testiin koko sarjan monitoimibalmia lukuunottamatta.

PUHDISTUSGEELI

18 € / 100 ml

Laponien putsareita voi käyttää yhdessä kaksoispuhdistuksena tai erikseen. Geeli sopii normaalista rasvoittuvalle iholle.

Geeliputsari on todella erikoinen; ensinnäkin se neuvotaan levittämään kuivalle iholle, ohje, johon en ole aimmin (vaahtoavien) geeliputsarien kohdalla törmännyt. Vettä lisätään vasta kun geeli on pyöritelty iholle. Tuotekuvauksessa puhutaan low-foaming-koostumuksesta, mutta minun ihollani tämä ei vaahtoa yhtään.

Koostumus on paksua, läpinäkyvää geeliä ja se tuntuu iholle levittäessä miellyttävältä ja kosteuttavalta – kuin hieroisi ihoon jotain kosteustuotetta putsarin sijaan. Puhdistavina aineina on käytetty kahta ionitonta, kasvipohjaista tensidiä (polyglyceryl-4 laurate/sebacate ja polyglyceryl-6 caprylate/caprate), joilla luvataan olevan erinomainen meikinirrotuskyky. Hoitavina aineina tuotteessa on glyserolia, betaiinia ja ksylitolia.

Huuhdellessa esiin nousee geelien tyypillinen niljainen ominaisuus, eikä tämä liukene iholta ihan yhtä helposti kuin sarjan maitoputsari. (Saattaa olla että vain kaltaiseni, kaikkein pikkutarkimmat putsarifiilistelijät huomioivat geelien huuhtoutumisominaisuuden… ^_^)

Lupauksensa mukaisesti Laponien Gel Cleanser on erittäin hellävarainen putsari; ihoa ei tosiaan jää kiristämään yhtään, se ei nitise ja se tuntuu pesun jälkeen mukavalta ja pehmeältä.

PUHDISTUSMAITO 

18 € / 100 ml

Yllättävästi pidän tällä kertaa enemmän maitoputsarista. Emulsioputsarit eivät yleisesti kuulu suosikkeihini, mutta Laponien Milk Cleanser on ehdottomasti miellyttävämmästä päästä, jopa oikein mukavan tuntuinen. Sen kermainen koostumus tuntuu iholla miellyttävältä ja se huuhtoutuu iholta helpommin kuin sarjan geeli. Rasvapohjaisena Milk Cleanser myös puhdistaa kestävän meikin geeliä paremmin.

Rasvapohja muodostuu hoitavasta rypsiöljystä. Koostumuksessa on myös kosteuttavaa ksylitolia sekä kosmetiikan vakkaria, glyserolia.

Maito sopii normaalista kuivalle iholle sekä oikein herkälle iholle, sekä kestävämmän meikin poistoon.

KASVOVESI

28 € / 50 ml

Tässä on todella ”no-nothing”-tuntuinen kasvovesi; ei tuoksu miltään, on täysin vesimäinen eikä jätä minkäänlaista tuotetuntua ihoon. (Vink-vink, eräs lukijani joka aina etsii ”ei-mitään-ihotuntua”-tuotteita ;))

Rauhoittavan ja kosteuttavan kasvoveden ainesosat eivät kuitenkaan ole ”nothing”: cocktailissa ihoa hoitavat aminohappojohdannainen ektoiini (kosteuttaa), Macrocystis pyrifera -merilevä (kosteuttaa ja pehmittää, sama ainesosa on muuten mm. La Mer -kulttivoiteen pääainesosa – tosin fermentoituna) sekä lakritsinjuuriuute (rauhoittaa, kosteuttaa).

Minun ihollani tämä 9 ainesosan kasvovesi tuntuu raikastavalta ja kyllä, myös kosteuttavalta. Puhtaasti sensorisen kokemuksen pohjalta sitä vain on alkanut pitää paksumpia, Whamisa-tyyppisiä kasvovesiä kosteuttavamman tuntuisina. Kuitenkin käytän edelleen myös näitä vesimäisiä – paljastettakoon, että minusta on tullut ”tuplakasvovesittelijä”; tykkään viimeistellä puhdistuksen ja raikastaa aamunaaman täysin vesimäisellä kasvovedellä, ja sitten jatkan paksummalla kasvovedellä jota myös kerrostan tarpeen mukaan. (Muita tuplailijoita?)

KASVOVOIDE

32 € / 40 ml

Ai että, tämä voide tuntuu todella mukavalta! Ohut, raikkaan vesimäinen geelivoide on erittäin kevyt ja sopii loistavasti kesään. Myös Katja Kokko kuvaili tämän koostumusta ”tajuttoman ihanaksi” :) Tämä ei todellakaan rullaa yhtään ja sopii erinomaisesti meikin alle.

Kuivaihoiselle Laponien Face Cream on todennäköisesti liian kevyt, ja silloin mukaan kannattaa sekoittaa kasvoöljyä, tai levittää päälle balmia.

Voiteen ainesosaluetteloa katsoessa ei arvaisi, että kyseessä on niin raikkaan vesimäisen tuntuinen voide; kuuden ensimmäisen ainesosan joukossa on kolmeakin eri öljyä; rypsiä, kauraöljyä ja unikonsiemenöljyä. Laponie ei muuten käytä tuotteissaan lainkaan hajotettuja kasviöljyjä eli ns. esteriöljyjä, vaan pelkästään kokonaisia kasviöljyjä, mikä kertoo korkeasta laadusta. Kauraöljyn he ostavat Fazerilta :)

Voiteen toinen kaura-ainesosa on suojaava ja kosteuden haihtumista ehkäisevä kolloidinen kaurajauhe. Voide muuten tuoksuukin ihan kauraiselta, miellyttävällä tavalla :)

KASVOÖLJY

44€ / 30 ml

Argan-, kaura-, ruusunmarja- ja vadelmansiemenöljyistä koostuva Kasvoöljy on todella laadukas ja ihanan tuntuinen. Kylmäpuristettujen öljyjen cocktail pehmentää, ravitsee, korjaa, uudistaa, suojaa ja rauhoittaa ihoa ja ehkäisee kosteuden haihtumista.

Argan- ja erityisesti a-vitamiinipitoinen ruusunmarjaöljy tunnetaan ikääntymisen merkkejä hidastavista vaikutuksistaan, rauhoittava kauraöljy on herkän ihon parhaita kavereita ja kevyt, antioksidanttinen vadelmansiemenöljy torjuu vapaita radikaaleja. Kaikkien öljyjen laadukas rasvahappoprofiili hellii ihoa välttämättömillä rasvahapoilla.

Täyteläisyydeltään öljy on jossain mediumin tuntumassa, se ei ole ihan ohutta ja kuivaöljymäistä mutta ei raskaan paksuakaan. Tuoksussa on aistittavissa kauraa.

*

Laponieta myyvät Ruohonjuuret ja verkossa Laponien oma nettikauppa sekä * House Of Organic. (mainoslinkki). Jutun hinnat ovat Laponien omasta nettikaupasta.

Kuvat: Sanni, Laponie Of Scandinavia ja Unsplash

Kommentit (14)
 1. Alkoipa kiinnostamaan tämä kasvovesi (ja myös tuo geelivoide) . :) :) :)

  1. Arvasin että kasvovesi puhuttelisi sinua ^_^ Myöskään geelivoiteesta ei jää mitään tahmatuntua, se imeytyy täysin (ainakin minun ihollani).

   1. Oletko muuten kokeillut Pain puhdistusvoidetta? Onkohan tämä Laponien puhdistumaito samantyyppinen?

    1. En ole kokeillut Pain maitoa. Pai on mulla edelleen waiting listillä, yhden Pain seeruminäytteen sain Credo Beautystä Diegossa mutta muuten merkki odottaa edelleen lähempää tuttavuutta.

     1. Laponien puhdistusmaito kuulostaa aika samanlaiselta kuin tämä Pain puhdistusvoide. Tämä on tosiaan hyvin runsasta ja voidemaista. Lähtee meikitkin tosi hyvin. Kannatta jossain vaiheessa kokeilla. :)

      Tiedätkö muuten mikä ero, esimerkiksi kosteustehossa tai hoitavuudessa, on vartalo- ja käsivoiteilla? Olen nyt parisen viikkoa käyttänyt Estelle & Thildin pumppupullossa olevaa käsivoidetta vartalovoiteena. Se imeytyy tosi hyvin ja jättää melkein ei-minkään-tuntuisen ihotuntuman, paitsi että kosteutetumman. Olen nyt kesällä harjoitellut vartalovoiteen käyttöä, kun en sitä normaalisti käytä. :)

      1. ”Tiedätkö muuten mikä ero, esimerkiksi kosteustehossa tai hoitavuudessa, on vartalo- ja käsivoiteilla?”

       Ei varmasti usein mikään, tai vertaus tulee tietysti suorittaa vain yhden merkin ja yhden koostumustyypin (mille ihotyypille tuote on kehitetty) sisällä. En ole kokeillut E&T:ltä tuota pumppupullossa olevaa lotion-käsivoidetta, mutta kun vertaan sen ainesosia E&T:n Body Lotioniin, niissä näyttää olevan samat ainesosat mutta vähän eri järjestyksessä. Arvelen, että käsivoide olisi kevyempää, mutta koska Body Lotionkin on erittäin kevyttä, on kyllä vaikea sanoa millä lailla tuo Hand Lotion -versio ominaisuuksiltaan eroaa Body Lotionista, ja miksi on haluttu tehdä kummatkin. Syynä voi kenties myös lisämyyntikin :)

       Jos miettii käsi- ja vartalovoiteita ihan ylipäänsä, niin käsivoiteissa on monesti suojaavampi koostumus eli enemmän kalvoa jättäviä ja pehmentäviä vahoja ja rasvoja, koska kädet altistuvat ulkoisille ärsykkeille ja kuivumiselle enemmän kuin vartalon iho. Vesimäisen ohut käsivoide, jossa tätä suojaavaa ominaisuutta ei ole, tuskin eroaa millään lailla kevyestä vartaloemulsiosta.

       1. Kiitos vastauksesta. :) Näin vähän itsekin mietin kirjoitukseni jälkeen, että tuo suojaavuus olisi käsivoiteessa suuremmassa roolissa. No, yhtä kaikki, tämä E&T:n käsivoide ei ilmeisesti muodosta kovin suurta kalvoa, sillä se imeytyy täysin, jopa ei niin kuivaan, vartalon ihoon. Ja pumppupullo on kätevä. :)

 2. Täysin samaa mieltä putsareiden poishuuhtoutuvuudesta,geeli irtoaa hitaammin kuin maitopohjainen. Joka on tosi kiva, en ole yleensä maitomaisten fani, mutta tämä on mukavan paksua ja pesee mukavasti ja huuhtoutuu hyvin pois, pidin enemmän kuin geelistä. Laitoinkin jo toiveen eteenpäin Laponielle josko geelin poishuuhtoutuvuutta vielä pystyisi parantamaan, niin olisi huippukaksikko, vaikka hyvä se on nytkin. Voide myös testattu ja omalle sekaiholle on juuri sopiva näin kesäaikaan kasvoveden päälle. Tykkään sarjasta ja designistä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *