Kotimainen kosmetiikka: Mia Höytö

Tämän viikon iltapostaukset on omistettu suomalaiselle kosmetiikalle: vuorossa siis Kotimainen kosmetiikka -teemaviikko. :)

Viikon aloittaa Mia Höytö Cosmetics, vuonna 2012 päivänvalon nähnyt Ecocert-sertifioitu yllellinen luonnonkosmetiikkasarja. Olen aiemmin kirjoittanut Mian Silkki-vartalovoiteesta, ja nyt pääsin tutustumaan sarjan kasvotuotteisiin.

Edit 2018 // Mia Höytön brändi on siirtynyt Globe Hopen alle, samat tuotteet löytyvät nyt Globe Hope Cosmetics -nimellä. Uudistuksen myötä myös hinnat laskivat reilusti 👍

MiaHoyto_IMG_7956

En jälleen voinut välttää assosiaatiofiiliksiä Estelle & Thildin vanhan linjan tuotteisiin. Tämä ei varmastikaan ole yleisellä tasolla mikään tärkeä havainto, mutta itseäni kiinnostavat kovasti tuotteiden reseptiikka ja valmistustehtaan vaikutus resepteihin. Mia Höydön tuotteet valmistetaan Helsingissä Ecocert-sertifioidussa kosmetiikkatehtaassa, ja täällä valmistettiin myös Estelle & Thildin vanhat tuotteet ennenkuin sarjan tuotanto siirrettiin Tanskaan. Tuleehan siinä tietysti miettineeksi, että resepteissä voi olla paljonkin samaa. :) Nämä ovat tosiaan vain omia pähkäilyjäni eikä mitään virallisesti vahvistettua tietoa.

Myös Dermoshopin DermoNature-linja valmistetaan samalla tehtaalla, ja jokunen lukija on aikaisemmin kommentoinut että myös DermoNaturen koostumuksissa on paljon samaa vanhan E&T:n kanssa. Tiedolla voi meidän kosmetiikkafriikkien uteliaisuuden lisäksi olla merkitystä E&T:n vanhojen koostumusten ystäville, jotka kenties ilahtuvat tiedosta että joltain toiselta merkiltä voi löytyä samankaltaisia koostumuksia. :)

Mutta siirrytäänpä sitten itse asiaan eli Mia Höytöön. Sain testiin sarjan puhdistusgeelin, kasvovoiteen ja kosteusseerumin.

MiaHoyto_Kaunis_IMG_7976

Kaunis-puhdistusgeeli

Hyvin tutun tuntuinen koostumus, ajatukset kulkeutuvat heti Estelle & Thildin vanhan linjan puhdistusgeeliin. Hyytelömäinen koostumus ja mieto vaahtoavuus, geeli tekee ihon pinnasta ”niljakkaan” niinkuin joillekin geeliputsareille on ominaista. Itse en niin ole tämän niljaisen koostumuksen ystävä, sillä see vaatii tavallista perusteellisempaa huuhtelua ennenkuin irtoaa iholta. (Tiedättehän; huuhtoo ja huuhtoo ja yhä vain iholla tuntuu pehmeän limainen kerros…) Tähän konjac-sieni toimii erinomaisena apuna.

Iho jää putsarin jälkeen mukavan tuntuiseksi eikä sitä kiristä, kyseessä on siis erittäin hellävarainen putsari. Se sisältääkin vain yhden ainoan puhdistavan ainesosan: decyl glucoside.

Inci on superyksinkertainen: aqua, centaurea cyanus flower water, decyl glucoside, xanthan gum, aloe barbadensis leaf extract, glycerin, citric acid, potassium sorbate, sodium benzoate, parfum.

Geelillä on hintaa 34,60€ 19,90€ / 150 ml

MiaHoyto_Ihana_IMG_7970

Ihana-kasvovoide

Ihana on Höydön kahdesta kasvovoiteesta kevyempi, normaalille ja sekaiholle tarkoitettu. Unelma-voide on täyteläisempi ja tarkoitettu kuivalle ja ikääntyneelle iholle.

Jälleen tutun tuntuinen koostumus, ei vesimäinen mutta ei rasvainenkaan. Levittyy aavistuksen jähmeästi antaen tunteen että voidepohja sisältää vahaa tai mineraaleja, tässä tapauksessa kyseessä on mehiläisvaha. En koe, että koostumus tuntuu ylelliseltä. Voide imeytyy himmeäpintaiseksi ja jättää ihon pinnalle suojaavan tunteen, tämäkin merkki vahamaisista ainesosista. Miellyttävän tuoksuinen, tuoksussa on jotain makeaa kukkaa tai marjaa, ehkäpä mustaherukkaa. Iho jää pehmeäksi ja mukavan tuntuiseksi. Koostumuksensa puolesta minulle enemmän talvi- kuin kesävoide.

Tuotekuvaus: ”Ihana on täydellinen kosteusvoide meikin alle, sillä se antaa iholle mattapinnan. Tyrninsiemenöljyn erinomainen antioksidanttikoostumus suojaa ihoa ehkäisemällä solujen ennenaikaista vanhenemista. Mustaherukansiemenöljy sitoo GLA:n ansiosta tehokkaasti kosteutta iholle. Auringonkukansiemenöljy stimuloi solujen uudistumusta ja se sisältää runsaasti E-vitamiinia. Kaurauute rauhoittaa ja uudistaa ihoa.”

Hinta: 47,50€ 29,90€ / 50 ml

Mia Höydön tuotteissa ei käytetä kuivattavaa alkoholia.

MiaHoyto_Lumous_IMG_7966

Lumous-seerumi

Aluksi on todettava, että seerumipullon teksti ”rich nurturing serum” on harhaanjohtava, sillä se suuntaa odotukset täyteläiseen (= englanniksi rich) koostumukseen. Lumouksen koostumus on kuitenkin täysin nestemäinen ja kirkas, ja kuvaus ’rich’ viittaakin seerumin ”rikkaaseen antioksidanttipitoisuuteen”.

Koivunmahlauuutteeseen pohjautuva seerumi lupaa napakoittaa kasvojen ihoa välittömästi, kiinteyttää ja silottaa, kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti ja suojella ihoa vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta.

Tuotekuvauksen mukaan ”seerumissa yhdistyvät skandinaavisen luonnon aarteina tunnetut koivunmahlauute, tyrniuute sekä kaurasta saatava tehokas betaglucan. Lisäksi ihoa hemmottelee kauneusöljynä tunnettu arganöljy. Lumouksen korkea hyaluronihappopitoisuus vastaa vaativimmankin ihon tarpeisiin kiinteyttämällä ja lukitsemalla kosteuden iholle.”

Hintaa 30 millin pullolla on 54,50€ 29,90€.

Seerumin koostumuksessa on jännä ominaisuus: se muodostaa iholle levittäessä vaahtoa. Kirkas neste muuttuu iholla ensin vaaleaksi, ohueksi vaahdoksi ja imeytyy sitten humahtaen jättäen ihon pinnan lupauksen mukaisesti sileäksi ja jollain tapaa ”kiristetyn” tuntuiseksi. Ihan kaikkein kosteuttavimmalta Lumous ei tunnu ihollani, vaan iho jää sen verran kireäksi etenkin iltapuhdistuksen jälkeen ettei seerumi yksinään kykene häivyttämään janoisuuden tunnetta.

Incistä löytyy muutamia pinta-aktiivisia aineita, jotka selittävät seerumin vaahtoavaa käytöstä.

MiaHoyto_Lumous_seerumi

Lumous vaahtoaa

Kysyin Höydöltä vaahdonmuodostajan tarkoituksesta seerumissa, mutta en saanut vastausta.

Utelias kun olen, enkä ole aiemmin törmännyt vaahtoavaan seerumiin, käännyin kysymykseni kera Lifehairin Alex Westerbergin puoleen. (Enkö olekin ihme peijainen kun minun on vain saatava tietää miten ja miksi jutut toimii niin kuin ne toimii kosmetiikassa :D)

Westerberg arveli, että pinta-aktiivisia aineita käytetään tuotteessa emulgaattorina. Jos pinta-aktiivisuutta ei tarkkaan säädetä tuotteessa, se johtaa joskus iholla käytettävän tuotteen vaahtoavuuteen, Westerberg kertoo. ”Kosmetiikkateollisuudessa nimitetään tätä ilmiötä joskus saippuoitumiseksi, sillä joillakin pinta-aktiivisilla aineilla on seerumeissa tai emulsioissa taipumus emulgoida tuotteeseen pintajännityksen alenemisen vuoksi ilmaa; tämän takia jotkin tuotteet ikään kuin vaahtoavat iholle levittäessä.”

Kiitos. :) Sain samalla vastauksen siihen, miksi jotkut silmänympärysvoiteet ovat myös vaahdonneet ihollani.

Sattumalta yhden Lumous-ainesosan googlaus vahvistaa emulgaattori-selityksen. Googlaan ainesosan ’Fusel Wheat Bran/Polyglyceryl-5 Oleate’ koska se on minulle ennalta tuntematon, ja päädyn Anne Kukkohovin Supermood-sarjan sivulle, jossa selitetään eri ainesosien ja raaka-aineyhdistelmien funktiota luonnonkosmetiikassa. Sivulta löytyy täsmälleen sama cocktail pinta-aktiivisia aineita kuin Lumous-seerumissa:

Inci_avaus_Lumous_pintaaktiiviset

…eli voimme jäädä arvuuttelemaan, valmistetaanko Supermood-tuotteetkin samalla tehtaalla ^_^

Lumous-seerumi on kaiken kaikkiaan miellyttävä tuttavuus, ja sen iholle jättämä sileys ja pehmeys on ihastuttavaa. Tuoksukin on mukava, ja hyvin mieto. Seerumin kosteustehot eivät kuitenkaan ole ihollani yhtä hyvät kun joidenkin muiden käyttämieni seerumien. Veikkaan tämän johtuvan siitä, että koostumus on geelimäinen (lähes nestemäinen) eikä seerumissa ole tarpeeksi öljymäisiä ja rasvamaisia ainesosia pidättämään kosteutta iholla. Ihon optimaalinen kosteuttaminen vaatii sekä kosteutta sitovia (kuten Lumous-seerumissa hyaluronihappo) että kosteuden haihtumista estäviä (rasvat, okkluusion avulla) ainesosia.

Seerumit tietysti ovatkin yleisesti hyvin vähärasvaisia koska niitä ei ole tarkoituskaan käyttää yksinään vaan päälle tuodaan suojaava kerros voiteella. Totean vain, että olen käyttänyt myös paljon kosteuttavamman tuntuisia seerumeita joiden jäljiltä iho jää vähemmän janoiseksi.

*

Summa summarum: Mia Höydön tuotteet ovat mukavia ja pakkaukset kauniita ja on loistavaa, että Suomessakin valmistetaan sertifioitua luonnonkosmetiikka. Hintataso kuitenkin valikoi asiakkaat eikä sarja ole ”joka pekalle”. Ainesosaluettelot (näkyvissä Globe Hopen sivulla) ovat minun ainesosamieltysteni kannalta erinomaisia, mutta tuotteiden kosmeettisen miellyttävyyden ollessa aika tavanomainen, eli käyttöelämys ei ihan vastaa brändin ylellistä imagoa, en maksaisi tuotteista tällaista hintaa ellen sitten pelkästään tukeakseni kotimaista yrittäjyyttä.

Onko lukijoiden joukossa Mia Höydön tuotteiden käyttäjiä? Olisi kiva kuulla kokemuksia. :)

 

kauneus luonnonkosmetiikka ihonhoitotuotteet
Kommentit (69)
  1. Maija / Kivipuuteri-kosmetiikkablogi
    14.12.2015, 19:32

    Säihke kasvovettä olen vasta pari kertaa kokeillut, mutta se vaikuttaa tosi hoitavalta. Tykkään tästä merkistä ihan pakkauksia ja sisältöä myöden :)

  2. uusia tuotteita mulle, kiinnostavia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *