Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kotimainen kosmetiikka: Frantsila

Tämä viikko on omistettu kotimaiselle kosmetiikalle. Joulukuun viikon suosion siivillä päätin tehdä teemalle jatkoa, ja onhan meillä iloksemme kotimaisia merkkejäkin niin paljon että materiaalia riittäisi useammallekin viikolle :)

Joulukuussa esittelyssä olivat:

Mia Höytö

Arctic Arbutin

EkoPharma

Erisan

Supermood

Erittäin Hieno Suomalainen

Lacto Line ja Oliivi

Päädyin edelleen jättämään suuret ”itsestäänselvät” kaikkien tuntemat jättiläiset kuten Lumene, XZ ja Herbina pois ja esittelen sen sijaan pienempiä merkkejä. Toivottavasti tykkäätte viikosta! :)

Frantsila_IMG_1507_2

Tänään esittelyssä Frantsila.

Frantsilan tuotteita on valmistettu Pirkanmaalla Kyröskoskella yli 30 vuotta. Yrityksen ovat perustaneet Virpi Raipala-Cormier ja James Cormier ja tuotteiden pohjana toimivat Frantsilan vanhan sukutilan yrttipeltojen luomuyrtit. Pellot ovat olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977.

Frantsila ei ole halunnut hakea tuotteilleen sertifikaattia, mutta raaka-aineet ja valmistustapa täyttävät eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandardit. Sertifikaattihan on lopulta aina myös kustannuskysymys.

Tänä päivänä Frantsila on myös tunnettu hyvän olon matkailukohde. Yrityksellä on toimintaa kolmessa paikassa; tuotteiden alkutuotanto ja valmistus tapahtuu luomuyrttitilalla Kyröskoskella ja Hämeenkyrössä sijaitsevat hyvinvointikursseja tarjoava Hyvän Olon Keskus ja Frantsilan Kehäkukka-ravintola ja -myymälä.

Olen joskus leikitellyt ajatuksella Karkkipäivän luomukosmetiikkateemapäivästä kursseineen tuolla Hyvän Olon Keskuksessa… :) Olin muinoin siellä itse hemmoteltavana Frantsilan järjestämässä viikonlopputapahtumassa ja paikka oli mitä viihtyisin ja tunnelmallisin. Ja siellä tarjotaan pelkkää kasvisruokaa :)

Frantsila_IMG_1525_2

Puhdistusemulsio 19,50 / 110 ml

Tiedätte etten ole emulsioputsarityypin käyttäjä itse, siksi ne eivät koskaan saa minulta huippukehuja. Frantsilalla ei ole vaahtoavaa putsaria, ainoastaan emulsio.

Frantsilan emulsio on minusta hyvin tyypillisen tuntuinen puhdistusemulsio, koostumus on semitäyteläinen ja tuntuma iholla pehmeä ja rasvainen. Kuivaihoiset tykkäävät.

Eri valmistajien käyttöohjeet emulsioputsareille vaihtelevat, toisten suositellessa tuotteen levitystä kuivalle iholle, toisten kostutetulle. Frantsilan ohjeissa puhutaan kostutetusta ihosta. Iholle jää huuhdellessa jonkun verran tuotetuntua eli tuotteen sisältämiä rasvoja, mikä on maitoputsareissa yleensä tarkoituskin.

Tuoksu on yrttinen ja hyvin perinteisen luonnonkosmetiikkamainen, niinkuin kaikissa Frantsilan tuotteissa lukuunottamatta seuraavaa.

Kasvovesi 19,80€ / 110 ml

Alkoholiton ruusuvesipohjainen kasvovesi. Olen jakanut usein ajatuksiani ruusun tuoksusta, ja kuinka se valitettavan usein tuntuu esiintyvän tuotteissa tunkkaisena ja mummomaisena. Ruusun tuoksuahan on hyvin monenlaista raikkaasta raskaaseen ja puuterisesta makeaan. Jostain syystä se tunkkainen, raskaampi ruusun tuoksu tuntuu olevan kosmetiikkamarkkinoilla vallitseva, ja sen tuoksun kanssa mun kemiat ei kohtaa yhtään.

Frantsilan kasvovessä on se vähän harvinaisempi makeampi ja raikkaampi ruusun tuoksu. Tykkään, tykkään, tykkään! Tosi ihanan tuoksuinen. Siinä missä putsarissa täytyy natsata tosi moni juttu että se saa multa varauksettoman ihastuksen, on kasvovedellä helpompaa; sen täytyy vain olla alkoholiton, tuoksua hyvältä ja olla jättämättä iholle jälkinahkeutta tai tuotetuntua. Frantsila on juuri sellainen.

Frantsila_IMG_1509_2

Kiinteyttävä Turve & Ruusu -seerumi 22,60€ / 30 ml

Seerumissa on vesimäinen koostumus mutta iholle levittäessä tuntee aavistuksen öljymäisiäkin ainesosia. Levittyy liukkaasti ja tuntuu miellyttävältä ja kosteuttavalta. Vaahtoaa vähäsen, mutta ei yhtä runsaasti kuin Mia Höydön Lumous-seerumi. Tuoksu mieto ja hyvin perinteisen luonnonkosmetiikkamainen.

Frantsila_seerumi

Tuotelupaus: ”turve, ruusu ja siankärsämö kiinteyttävät kasvoja ja silottavat pieniä ryppyjä”.

Seerumi jättää iholle todellakin vähän napakan tunteen, mutta ei yhtä kiristävän kuin Höydön Lumous. Kaiken kaikkiaan Frantsilan seerumi on kosteuttavamman tuntuinen kuin Lumous ja riittää minulle varmasti kesällä yksinään.

Miinus: todella huono pumppunokka joka ampuu seerumia minne sattuu. Sama pakkaus oli Estelle & Thildin vanhoissa seerumeissa. Näin epäkäytännöllisten pakkausten luulisi jo ”kuolevan itsestään sukupuuttoon”, kun niiden valmistajat varmastikin saavat asiakkailta huonoa palautetta. Niin kuin EkoPharman nokkapullojen kohdalla, myös tästä pakkaustyypistä kuulin jo E&T:n vanhojen seerumien aikaan kritisoivaa palautetta. Silti näitä yhä käytetään. Hassua. Paras toimintatapa Frantsilan seerumin kanssa on muodostaa kämmenestä kuppi ja painaltaa seerumin pumppua niin lähellä kämmentä kuin mahdollista. Tällöin voidaan minimoida seinille tai peiliin lentävän aineen määrä.

Frantsila_IMG_1524_2

Nuorekas Hehku Tehovoide 16,20€ / 40 ml

Jo on voiteelle nimi keksitty… ^_^ Nuorekas hehku…

Koostumus on mukava – samalla ohut ja notkea eikä selkeän rasvainen, mutta kuitenkin täyteläinen ja kevyen vahamainen eli jättää iholle hieman suojaavan pinnan. Tykkään tästä. Koostumusta voisi kuvailla jollain tapaa vanhanaikaiseksi, ei-moderniksi, ehkä se on tuo vahamaisuus mikä tekee sen. Moderneista koostumuksista puhuessa ajattelen merkkejä kuten Mádara ja Estelle & Thild, joiden kevyen raikkaissa voiteissa on harvemmin vahamaisuutta ja ne ovat kaiken kaikkiaan hyvin eri tyyppisiä kuin ”old-school” -merkit Weleda ja Dr. Hauschka. Frantsila kuuluu enemmän Weledan ja Hauschkan jengiin.

Todella ohuiden, vesimäisten koostumusten (tyyliin Nafha) ystäviä Frantsilan voide ei todennäköisesti miellytä.

Frantsila_IMG_1520

Voide lupaa elvyttäviä anti-age-vaikutuksia ja sitä neuvotaan levitettävän erityisesti ”tehohoitoa tarvitseville alueilla” kuten ryppyisiin kohtiin. Voiteen sanotaan sopivan erinomaisesti couperosa-iholle.

Inci on mahdollisesti pisin mitä olen koskaan nähnyt luonnonkosmetiikassa. Tekisi melkein mieli kysyä Frantsilalta ovatko kaikki nuo kymmenet ainesosat oikeasti välttämättömiä eli onko jokaisen rooli olennainen tuotteen vaikutusten, koostumuksen, säilyvyyden ja stabiiliuden kannalta.

Voiteen tuoksu on yrttinen ja kaurainen, tuoksusta tulee todellakin mieleen vilja. Ei pahankaan tuoksuinen, mutta ei monen mielestä varmasti sellainen joka tekee voiteen levityshetkestä elämyksellisen hemmotteluhetken :D

Frantsila_IMG_1513_2

Ruusu-kasvoöljy 22,60€ / 30 ml

Koostumukseltaan paksuhko öljyseos joka tuntuu yksinään vähän liian raskaalta ihollani. Seos koostuu jojoba-, aprikoosinkivi-, manteli- ja ruusuöljystä sekä eteerisistä öljyistä.

Kun kokeilin sekoittaa öljyä Frantsilan Ruusu-kasvoveteen, löytyi ihan täydellinen cocktail!

FrantsilaIMG_1530_2

Sekoitan öljyn kämmenellä kasvoveteen tai suihkutan kasvovettä iholle ja levitän öljyn päälle heti perään kun iho on vielä kostea. Iho on aivan ihanan tuntuinen, paremman tuntuinen kuin Nuorekas Hehku -voiteen jälkeen. Suloisen pehmeä ja sileä, täydellisen kosteutettu. <3 Olen huomannut, että oikea annostelu on tärkeää: yksi pumppaus öljyä riittää sekoitettuna kahteen kasvovesisuihkaukseen, kaksi pumppausta öljyä on jo liikaa.

On se hauskaa – ensin kesti tosi pitkään että aloin tajuta seerumeita ja lopulta hurahdinkin niihin kokonaan, ja sitten tulevat öljyt, joista en koskaan kuvitellut voivani innostua. Ja nyt? Pakko todeta, että iho voi olla öljykosteutuksen jäljiltä paremman tuntuinen kuin kosteusvoiteen. Öljy ei todellakaan ole yhtä kuin rasvainen ihon pinta, kun valitsee öljyn oikein ja/tai sekoittaa sen kasvoveteen. :)

Live and learn :)
.

Oletteko te tehneet vastaavia yllättäviä positiivisia havaintoja kosmetiikkatuotteista, joita ette aluksi ymmärtäneet ollenkaan tai joista ette tykänneet?

Olen saanut Frantsilan tuotteet blogin kautta.

Kommentit (44)

 1. Elli A

  Frantsilalla on, tai ainakin oli, sellainen suht hyvä hienorakeinen kuorintavoide / naamio. Kosteutti naamiona ja lopuksi huuhdellessa oli rakeellinen kuorinta. Mutta vaikka oli toimiva tuote, niin joku siinä ei napannut. Olemus ja tuoksu. Tuubi näytti sellaiselta mökkikosmetiikalta. Eli sellaiselta jota napataan mukaan paikallisesta Salesta tai Säästöpörssistä matkalla mökille ja säilytetään mökin saunassa. :-) Mutta sisältö oli muistaakseni ihan kelpoa.

  • Sanni

   Tuubi näytti sellaiselta mökkikosmetiikalta.

   :) <3 Hihi, no sellainen fiilis mulle tulee oikeastaan kaikista Frantsilan pakkauksista ^_^ Miinus tuo saunasäilytys :D Mutta muuten olemuksensa puolesta sopivat just mökkimiljööseen :)

   • Elli A

    Mutta kyllähän saunasäilytys kuuluu mökkeilyyn. :-) Jos on vain ulkovessa ja pelkkä sauna ilman suihkutilaa, niin kaikki pesuaineet sun muut säilytettiin saunassa. Muistan vieläkin lapsuudesta kuinka mökin saunassa piti pestä tukka tulikuumalla Erittäin Hienolla tai Linna shampoolla.

 2. Ulpu

  Karkkipäivä Frantsilassa, mä olisin mitä todennäköisemmin mukana! :D

  Tuotteiden pakkaukset on söpöjä ja naisellisia – ja jotenkin niin suomalaisia. En ole käyttänyt muuta kuin Lohikäärmesalvaa flunssaisille lapsille, täytyisi kokeilla myös muita. Nuorekas hehku tehovoide kuulostaa hyvältä. ;)

 3. Charming Nails

  Aaaaa täällähän oli Frantsilasta postaus ja olen näköjään tähän kommentoinutkin :) minäkin miellän Frantsilan vanhan koulukunnan jengiin :) ja on jäänyt tavaksi laittaa öljy heti kostealle iholle, joskus sekoitan öljyä myös tehovoiteeseen, jos iho on tositosi kuiva. Mahtavia tuotteita <3

  • Sanni

   Mä olen aina välillä leikitellyt ajatuksella tehdä Frantsilan yrttitilalle joku luonnonkosmetiikkahörhöjen retki :) <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.