Kotimainen kosmetiikka: Erittäin Hieno Suomalainen

Nyt liikutaan klassikoiden klassikossa: kaikille tuttu Erittäin Hieno Suomalainen Shampoo. Vuodesta 1974.

Onko joukossamme joku, jonka kotona ei ole jossain vaiheessa elämää ollut EHS-pulloa? Etenkin sininen alkuperäinen pullo nivoutuu allekirjoittaneen mielessä suunnilleen yhtä itsestäänselväksi osaksi suomalaista kulttuuria kuin Sibelius ja kuikan huuto kesäisessä yössä. Tiesittekö muuten, että alkuperäisen shampoon suunnittelutyössä oli mukana Kirsti Paakkanen?

En ole käyttänyt shampoota sitten lapsuuden, mutta voin yhä muistaa sen ominaistuoksun. Ajatukset kulkevat mökille ja mökkisaunaan.

Erittäin Hieno Suomalainen Shampoo kehitettiin alunperin perheyhtiö Marttiselle, ja vuonna 1995 merkki siirtyi ruotsalaiselle Cederrothille. Kaikki Erittäin Hieno Suomalainen -perheen tuotteet ovat kuitenkin edelleen kotimaisia ja ne valmistetaan Heinävedellä.

EHS_tuotteet

Halusin EHS:n mukaan teemaviikolle juuri siksi, että se on mielessäni niin suomalaisista suomalaisin kosmetiikkatuote, enkä ole käyttänyt markettimerkkejä hiustenhoidossa todella moneen vuoteen. Nyt oli hyvä hetki testata, mitä halvimpien markettibrändien puolelle kuuluu.

EHS:n valikoima on tänä vuonna täydentynyt vehnänalkioöljyä ja omenauutetta sisältävällä Plus-linjalla. Tuotteet on tarkoitettu käsitellyille ja värjätyille hiuksille, ja ne ovat EHS-tuoteperheen hoitavin linja. Totta maar halusin testata juuri niitä.

EHS_shampoo

EHS Shampoo Plus  2,90€ / 300 ml

Oikeasti hoitavan tuntuinen, pehmeästi vaahtoava shampoo. Pesevät ainesosat ovat tuttuja; SLES, cocamidopropyl betaine, cocamide MEA ja laureth-10. Hoitavuudesta vastaavat vehnänalkiööljy, pantenoli sekä sanahirviö guar hydroxypropyltrimonium chloride (kvatti).

EHS Plus -shampoo on niin hoitava, että se jättää tunteen, että hiukset likaantuvat nopeammin. Tosiasiassahan shampoo ei vaikuta hiusten rasvoittumisnopeuteen, vaan tunne nopeammasta likaantumisesta tulee siitä, että shampoo on niin hellävarainen ettei poista kaikkea likaa tai siitä, että sen sisältämiä hoitavia ainesosia jää hiuksen tyveen ja päänahkaan, aikaansaaden tunteen ”liasta”. Tai kummastakin. Hoitava shampoo jättää tyven myös usein vähemmän ilmavaksi kuin ”normishampoo”, koska hiukset ovat vähemmän sähköiset ja hoitavien ainesosien vuoksi raskaammat, mikä voi johtaa nopeamman likaantumisen kokemukseen.

Arvioni: ihanan tuntuinen shampoo jossa on erinomainen hinta-laatu-suhde. Jos etsit halpaa, hoitavaa shampoota huonokuntoisille hiuksille, kokeile tätä.

EHS_hoitoaine

EHS Hoitoaine Plus  2,90€ / 300 ml

Hoitoaineen koostumus on hyvin lirua ja tässä yhteydessä voi taas käyttää ilmaisua: halvan tuntuista. Mutta kas – hiuksiin levittäessä aine paljastaa heti tehonsa; hiukset tuntuvat välittömästi liukkailta ja selvitetyiltä. Hassua; niin vetinen koostumus mutta niin tehokas selvityskyky. Myönnän että hämmästyin.

Annan hoitiksen vaikuttaa pari minuuttia niinkuin aina teen pikahoitisten kanssa ja hiukset ovat huuhdellessa oikein silkkiset ja hyvän tuntuiset. Hoitavuuden tuovat ensisijaisesti kvattiyhdisteet, pantenoli ja vehnänalkioöljy. Tuotteessa ei ole silikonia.

Ei voi muuta todeta kuin olipa yllätys – erinomainen hoitoaine ollakseen kolmen euron purkki! Ei nyt tietenkään hakkaa kaikkein parhaita kokeilemiani hoitoaineita, mutta erittäin hyvä kuitenkin. Koostumus on halpiksen tuntuinen enkä aisti tuotteessa EHS:n mainostamaa ”ylellistä” tuoksua (minusta tuoksu on tuttua perusmarkettikamaa), mutta mitäs sillä on väliä kun aine hoitaa hommansa ja vielä pirun hyvin :) Kommenteissa on viime päivinä puhuttu pH-arvosta, ja tässä tuotteessa pH on 4. Hyvin hapan siis, ja hapan koostumus edesauttaa suomujen (:D) pysymistä supussa.

EHS_tehohoito

EHS Tehohoito Plus 2,90€ / 150 ml

Välitön huomio: tässä tehohoidossa on paljon ohuempi koostumus kuin tehohoitavissa naamiotuotteissa yleensä, ei tietoakaan ylellisestä kermaisuudesta. Verrattuna juuri testaamiini naamioihin, EHS-tehohoito on jopa litkua. Sen koostumus vastaa itse asiassa normihoitoaineen paksuutta. (Ja EHS:n normihoitoaine taas on normaalia paljon vetisempi.)

Vaikuttavina aineina on samoja kuin hoitoaineessa, lisänä kauraöljyä ja yksi silikoniyhdiste. Jännää kyllä, tehohoito tuntuu hoitoainetta vähemmän silottavalta. Se kyllä selvittää ihan kiitettävästi ja hiukset jäävät kuivuttuaan pehmeiksi, mutta ei tunnu kaiken kaikkiaan yhtä hoitavalta kuin sarjan hoitoaine. Huuhdellessa hiukset ovat vain perusselvät vailla extraliukkautta ja sitä kuuluisaa silkkisyyttä. Hiukset myös jäävät aika sähköisiksi.

Tein myös sellaisen havainnon, että hiuksista puuttuu se jämäkkyys, jonka esimerkiksi Simin, Balmainin ja Rahuan naamiot jättivät. Hiukset ovat ihan kivan tuntuiset, mutta jos EHS Plus-linjasta pitäisi käyttää vain yhtä hoitoainetta, ottaisin ennemminkin pikahoitoaineen.

EHS_tehohoito_inci

Kokonaisuutena Erittäin Hieno Suomalainen Plus-linja oli erittäin myönteinen kokemus. Esimerkiksi verrattuna Garnierin Marvellous Nectar -sarjaan, joka myös on ollut minulla testissä, pidän EHS:stä paljon enemmän.

Millaisia kokemuksia teillä on markettien halvimmista hiustenhoitosarjoista?

Kommentit (78)
  1. Mieheni tykkää sarjan shampoista, olen joskus mökillä itsekin käyttänyt, ei paha :)

  2. Tota suomalaista tehohoitoa en olekkaan vielä koittanut, mutta muita kyllä! Koivu-shampoo on jokakesäinen pakko käyttää, sill äse tuo niin hyvät muistot mieleen tuoksusta. Ja tuntuu kuin olisi mökillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *