Kotimainen kosmetiikka: Erisan

Tänään vuorossa jotain muuta kuin luonnonmukaista kosmetiikkaa.

Perinteinen Erisan on varmasti jokaiselle tuttu merkki. Hajusteeton tuotesarja on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa ja valikoimasta löytyy tuotteita niin ihonhoitoon, hiustenhoitoon kuin pyykinpesuun. Merkin historia ulottuu 70-luvun alkuun, jolloin kehitettiin ensimmäinen Erisan-kosmetiikkatuote; Hoitava Pesuneste, joka on edelleen yksi Erisanin suosituimmista tuotteista. Hoitava pesuneste sekä muut Erisan-tuotteet olivat alunperin  vain ammattikäytössä terveydenhuoltosektorilla, ja vasta vuonna 1995 Erisan tuotiin saataville myös kuluttajamarkkinoille.

Erisania valmistaa Kiilto Clean Oy, jonka tuotemerkkeihin kuuluvat myös Erioil ja Linna- sekä Tuulitukka-tuotteet.

Halusin kotimainen kosmetiikka -teemaviikolle mukaan myös yhden kaikkien saatavilla olevan, edullisen perussarjan, ja kävelin kauppaan etsimään tarkoitukseen soveltuvaa sarjaa. Päädyin sitten Erisaniin, joka on minulle aiemmin tuttu puhdistusgeelistään ja sisareni kylppärin hyllyiltä – Erisanin kasvovoiteet ovat jo vuosia olleet siskoni ehdottomat suosikit.

   Erisan_IMG_9730

Ostin setin perusihonhoitotuotteita: kasvovoiteen, silmänympärysvoiteen, kasvokuorinnan, käsivoiteen ja vartaloemulsion.

Tajusin vasta kotona, että vartaloemulsio olikin Erisanin sisarsarjaa Erioilia. No, samaa perhettä kuitenkin :) Erioil on muuten hiljattain vaihtanut nimensä Aisti Erioiliksi, kerrotaan Aisti Erioilin sivuilla. Kun itse tein ostoksia marraskuun alussa, oli kaupoissa vielä tuotteita kummallakin nimellä, ja luulin niitä eri sarjoiksi.

Jälkikäteen jäi vähän harmittamaan, etten ostanut myös tuota klassikoksi mainostettua Hoitavaa Pesunestettä. Ajattelin, että se on enemmänkin kropalle tarkoitettu, mutta nyt tuotekuvauksen luettuani tuli vaikutelma, että se onkin ehkä pitkäaikaisen suosikkini Sebamedin tyylinen myös kasvoille sopiva tuote. Koska Erisanin kasvotuotelinjaan kuuluu puhdistustuotteina vain emulsio (putsarityyppi josta en tykkää) ja geeli (jonka olen jo aiemmin kokeillut enkä pitänyt siitäkään koska se on vaahdoton), jätin putsarin hankkimatta.

Erisan_IMG_9741

Kosteuttava kasvovoide 7,50€ / 100 ml

Erisanilla on kolme eri kasvovoidetta: ohut ja geelimäinen normaalille ja sekaiholle, paksumpi kuivalle iholle ja suojakertoimellinen normaalille ja kuivalle iholle. Jälkimmäistä en ole kokeillut, mutta kaksi muuta ovat tuttuja sisareltani. Hän käyttää ohuempaa (Kosteuttava) päivävoiteena ja paksumpaa (Ravitseva) yövoiteena. Sisareni iho on herkästi tukkiutuva ja hän vannoo Erisanin nimeen koska voiteet eivät kuulema tuo näppjä.

Olen kokeillut voiteita joskus sisareni luona, ja tiesin jo odottaa vähemmän mieluisaa kokemusta kasvovoiteen osalta. Omat mieltymykseni voidekoostumuksissa ovat hyvin erilaiset kuin sisarellani. Halusin kuitenkin antaa voiteelle mahdollisuuden, ehkäpä fiilikset muuttuisivat kun käytän sitä pidempään.

Eivät muuttuneet. Semigeelimäinen koostumus ei ole mieleeni ja tuntuma on hyvin synteettinen. Voiteessa on triglyseridejä, betaiinia ja pantenolia, jotka voivat olla myös luonnollista perää, mutta se ei muuta voideformulan iholle jättämää synteettistä kokemusta. Kalvon tunnetta iholle tuo acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer. Jo nimikin on muovinen. Inci on nähtävissä Erisanin tuotesivulla.

Iho jää voiteen jäljiltä hetkeksi nahkeaksi, mutta voiteen imeydyttyä tunne on lähes kuiva. Ihon pinta on sileä ja mattainen, kuin iholle ei olisi mitään laittanutkaan. Kosteusteholtaan voide sopii parhaiten seka- ja rasvoittuvalle iholle, sanoisin. Minun normaali ihoni jää tämän jäljiltä vähän kiristäväksi ja lisäkosteutta kaipaavaksi.

Erisan_IMG_0082

Silmänympärysvoide 7,50/ 15 ml

Entäs tämä yrittäjä sitten? Yllätys yllätys – silmänympärysvoide onkin ihan eri maata!

Koostumus on niin neutraaliksi hiottu, että siitä on vaikea keksiä mitään sanottavaa, mutta samalla se on äärimmäisen miellyttävä.  Ohuen voidemainen ja täydellisen miellyttävästi levittyvä voide imeytyy heti jättäen silmänympärysihon mukavan ja sileän tuntuiseksi. Olen kokeillut sy-voidetta myös koko kasvoille ja tunne on aivan erilainen ja huomattavasti parempi ja kosteutetumpi kuin kasvovoiteen jäljiltä.

Silmänympärysvoide ei ole yhtään geelimäinen joten siitä puuttuu geelikoostumukselle ominainen nahkeus. Synteettiseltä tämäkin kyllä tuntuu, synteettisen liukkauden jotenkin aina erottaa luonnonkosmetiikan voiteiden tunnusta. Mutta tämän voiteen synteettisessä ihofiiliksessä ei ole mitään epämiellyttävää. Incin alussa on rasvahappoja ja rapsiöljyä, jotka tekevät voiteesta pehmentävämmän ja ravitsevamman kuin testattu kasvovoide.

Silmänympärysvoiteen koostumus sijoittuu rasvapitoisuudessaan Kosteuttavan ja Ravitsevan kasvovoiteen väliin. Tämän käytän mielelläni.

Erisan_IMG_9742

Kuorintavoide 7,50€ / 100 ml

Hauskaa, Erisanilla halutaan puhua kosteuttavasta kuorintavoiteesta. Hyvin harva poishuuhdottava tuote sinänsä pystyy kosteuttamaan, ellei ole voimakkaasti öljypitoinen niin että öljyjä tai rasvoja jää ihon pintaan (mitä ominaisuutta Erisanin kuorintavoiteessa ei ole). Tämä on varmaankin Erisanin tapa sanoa, että tuotteen koostumus ei kuivata, eli se ei esimerkiksi sisällä vaahtoavia sulfaatteja niinkuin  jotkut kuorintatuotteet.

Käyttökokemus on ihan positiivinen. Koostumus on geelivoidemainen ja kuorivana ainesosana on muovirakeita (joita osa kuluttajista nykyään välttelee ympäristösyistä, mutta ne ovat edelleen yksi yleisimmin käytetyistä kuorivista ainesosista). Rakeita ei ole voiteessa kovin tiheästi ja ne ovat pehmeitä, mikä tekee tuotteesta hellävaraisen. Samalla rakeiden pieni mikrokoko tekee tuotteesta tehokkaan –> mitä pienempi kuorivien partikkelien koko, sitä ”hiotumman” tuntuinen tulos. Iho jää Erisan-kuorinnan jälkeen kiitettävän siloiseksi ja miellyttävän tuntuiseksi. Ei nihkeyttä tai kiristävyyttä.

Erisan_IMG_9743

Sitten vartalotuotteisiin.

Aisti Erioil -kosteusemulsio 4,30€ / 200 ml

Tässä tuotteessa on hajusteita, koska se kuuluu Erioil-sarjaan. (Erisan on täysin hajusteeton, Erioilin puolelta löytyy tuotteita sekä tuoksulla että ilman.) Tuoksu on mukava, pehmeä ja mieto. Sillä on varmaankin tavoiteltu lumpeen tuoksua, kun pakkausteksti korostaa voiteesta löytyvää lummeuutetta.

Perusmiellyttävä, nopeasti imeytyvä emulsiokoostumus; juuri sellainen jonka voi odottaa ilahduttavan peruskuluttajaa jolla ei ole kropparasvoille muita odotuksia kuin helppokäyttöisyys ja toimivuus. Kun voide levittyy helposti, imeytyy nopeasti ja jättää ihon pinnan kosteutetuksi = toimii. Sitä on Aisti Erioil -kosteusemulsio. Ei ylellisyyksiä, kermaisia koostumuksia tai persoonallisia tuoksuja. Toimivaa peruskamaa joka hoitaa homman. Ideaalinen tilanteessa jossa on kiire ja iho täytyy rasvata nopeasti ja vaatteet heti perään päälle.

Erioil_Aisti_Kasteenraikas

Sarjassamme ”ihan jees”. :) Voide jättää tämän koostumusnirsoilijan ihan tyytyväiseksi, tämän tyyppisille voiteille on kyllä minunkin arjessani käyttöä kun joskus on tosiaan vedettävä vaatteet niskaan heti suihkun jälkeen. Nopeimminkaan imeytyvä luonnonkosmetiikan voide ei imeydy yhtä nopeasti kuin tämä.

Erisan_kasivoide

Käsivoide 3,90€ / 75 ml

Jos joku kosmetiikan tuote tuntuu synteettiseltä, niin se on tämä. Kuin oppikirjaesimerkki muovisesta kosmetiikan ihofiiliksestä.  Juuei, tämä voide ei ole yhtään minun juttuni.

Kun voidetta levittää iholle, tuntee vain hyvin selkeän kalvon tunteen, mitään kosteuttavaa ei tunnu imeytyvän ihoon. Voiteen käytöksessä iholla on kolme vaihetta: ensin voide pyörii pitkään kalvomaisena, sitten se muuttuu ihon lämmön vaikutuksesta liukkaaksi ja ”juoksevan” muoviseksi, kunnes liukkaus katoaa ja voide lopulta asettuu, jättäen erittäin pinnoitetun tunteen ihoon. Tuntuu, kuin iho ei olisi paksun kalvon alla juurikaan saanut kosteutta, sen pinta vain on pehmennetty ja suojattu epäluonnolliselta tuntuvalla kerroksella.

Vaikka voide tavallaan imeytyy eikä iho jää rasvaiseksi, kalvon tunne ei häviä moneen tuntiin ellei pese käsiään. Voisin analysoida tätä vaikka kuinka :D Nytkin kirjoittaessa hieroskelen erisanisoituja käsiäni ja yritän löytää sopivaa sanastoa kuvaamaan, miten erilaiselta ihon pinta tuntuu normaalisti käyttämiini voiteisiin verrattuna. Iho on pehmeä, kyllä, mutta hyvin eri lailla pehmeä kuin kasviöljy/rasvapitoisten voiteiden jäljiltä.

Kyllä se muovinen vain on paras sana kuvaamaan tunnetta.

*

Yhteenvetona: vaikka edullinen hinta ei suinkaan aina kerro laadullisesti köyhemmästä käyttöelämyksestä, pidän Erisanin kohdalla ihan kuvaavana ilmaisua, ”halpis”. Toivottavasti en pahoita kenenkään Erisan-fanin mieltä, tämä on vain minun kokemukseni. Tuotteet eivät tuoksu miltään, pakkaukset ovat tavallisia ja koostumukset  funktionaalisia ilman mitään mikä toisi elämyksellistä lisäarvoa. Kuten Aisti-voiteen kohdalla totesin; peruskamaa joka hoitaa homman ilman extroja.

(Kuitenkin samaan hintaan voi saada myös tuotteita, jotka eivät tunnu ”halpikselta”.)

Lopultahan kyse on aina mausta ja mieltymyksistä ihotyypin ja ihon erityisominaisuuksien lisäksi. Yhdelle sopii villapaita, toiselle trikoopaita ;) Erisaninkin kaltaisia pelkistettyjä sarjoja tarvitaan ja niille on vannoutuneet käyttäjänsä – kuten siskoni.

Minä olen toisenlaisten koostumusten ystävä. Ja myönnän auliisti, että kosmetiikkafriikkinä elämyksellisellä puolella on minulle suuri merkitys; pidän tuoksuista, kauniista purkeista ja ekologisuudesta.

Erisanin voiteet toimisivat tehokkaana vertailuesimerkkinä tilanteessa, jossa haluttaisiin havainnollistaa eroja luonnonkosmetiikan ja ei-luonnonkosmetiikan koostumusten välillä. Harvoin olen kohdannut tuotteita, jotka tuntuvat yhtä rehellisen synteettisiltä.

Kommentit (80)
  1. Hahaa, näitä kului opiskeluaikoina useita purkillisia. Varmaan siirtyisin takaisin käyttäjäksi, mikäli talous näyttäisi taas punaista. :) Toki tätänykyä ihoni on kuivempi kuin silloin, mutta varmasti testiin menisi jälleen.

  2. Mä odottelen joka päivä, koska esittelet sarjan/tuotteen, joka sai aikaan punoituksen kasvoillasi. Ei ollut vielä tämä :).

    1. Sun pari eilistä kommenttia oli jostain syystä menneet roskapostifiltteriin, löysin ne vasta nyt.

      Mutta joo – ei ollut punanaamatuotteita vielä nämä ;)

      1. Mä luulin, että vika oli minussa tai puhelimessa, josta viestit lähetin… Olen sen verran vanhanaikainen, että kirjoittelen pidemmät sähköpostitkin ennemmin tietokoneella kuin puhelimella. Tää on jotenki hankalampaa… :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *