Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kotimainen kosmetiikka: EkoPharma

Teemaviikolla tänään vuorossa tuttu merkki, EkoPharma. Tutustuin sarjaan loppukesästä ja tuotekokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä. Sain syksyllä uuden tuotepaketin testaukseen, ja ei tässä voi muuta todeta kuin että positiivinen fiilis vain vahvistui.

EkoPharma on hoitolasarja, minkä vuoksi se on varmasti jäänyt ”piiloon” monelta kuluttajalta; siihen ei voi törmätä sattumalta kaupan hyllyllä. Hoitolasarjojen kuluttajakunta on luonnollisestikin pienempi ja erilainen kuin kaupan valikoimien käyttäjät, eikä tuotteiden ole tarkoituskaan kilpailla suoraan keskenään. Hoitolasarjojen suosittelu perustuu useimmiten asiakaskontaktiin ja ne ovat osa kosmetologin kanssa suunniteltua kokonaisvaltaista ja tavoitteellista ihonhoito-ohjelmaa. Harva kävelee kauneussalonkiin selaillakseen hyllyjä ja löytääkseen randomisti uuden voidetuttavuuden, tuotteet löydetään hoitotoimenpiteen kautta.

EkoPharma_kuva

Vaikka ymmärrän varsin hyvin hoitolatuotteiden periaatteen, EkoPharman kohdalla soisin, että mainio sarja olisi laajemmin löydettävissä. Kotimaisen kosmetiikan käyttäjille on lopulta kaupoissa aika suppeat valikoimat; tuttu koko kansan Lumene porskuttaa ykkösenä, peesissään halvemmat koko perheen perusmerkit Herbina ja XZ, ja sitten on liuta hyperneutraaleita, lähinnä apteekkityyppisiksi profiloituneita perushygieniasarjoja plus itse apteekkisarjat. Luonnonmukaisemmista tuotteista kiinnostuneet löytävät kaupoista melkeinpä vain Frantsilan, muita kotimaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä pitää kaivella ekokaupoista ja erityisliikkeistä.

EkoPharman valikoima on todella laaja ja nousee monipuolisuudessaan ihonhoitotuotteissa Lumenen rinnalle, tarjoten 100-prosenttisesti luonnollisen, sertifioidun vaihtoehdon. Eivätkä hinnatkaan lopulta ole paljon Lumenea tyyriimmät. (En missään nimessä dissaa Lumenea, haluan vain kertoa vaihtoehdoista.)

Ekopharma_IMG_9997

Tämänkertainen Mustaherukka-linjaan keskittynyt testisetti näytti tältä. Itse asiassa settiin kuuluivat vielä Mustaherukkanaamio ja -kuorinta, mutta niitä en ehtinyt testaamaan koska testissä oli samaan aikaan kuorintoja ja naamio toisilta merkeiltä.

Joku ehkä muistaa, että minun piti saada kokeiltavaksi uudistettu normaalin ihon Vadelma-sarjan puhdistusvaahto, joka ei edellistä EkoPharma-arvosteluani kirjoittaessa ollut ehtinyt ulos tehtaalta. Kyseinen vaahto on EkoPharman tehokkain tuote meikinpuhdistukseen. Pakkaamolla oli kuitenkin käynyt joku kämmi ja sain Vadelman sijaan Karpalo-puhdistusgeelin. No, ei se mitään, tykästyin kyllä tähänkin :) Vadelmavaahto on nyt jälleen luvattu postittaa minulle, katsotaan pääsenkö jossain vaiheessa kertomaan siitäkin.

Ekopharma_karpalopuhdistusgeeli

Karpalopuhdistusgeeli  24,50€ / 250 ml

Karpalo-sarja on tarkoitettu rasvoittuvalle, epäpuhtaalle iholle. Aiemmin olen kokeillut öljytöntä Karpalo-hoitovoidetta, jota pidin oikein miellyttävänä.

Ensihavainto: tuoksuu piparmintulle! Raikas, kivan tuntuinen iholla. Tykkään :) Piparminttu tosin on näitä tunnettuja mielipiteen jakajia kosmetiikassa, sillä se kuuluu ihoa ärsyttäviin ainesosiin, niinkuin kaikki mentoliyhdisteet. (Lisätietoa lähdeviittein täällä.) Mentolihan mm. on yksi vaikuttavista aineista huulta turvottavissa lip plumper -tuotteissa. Koska mentoliyhdisteitä kuitenkin käytetään kosmetiikassa todella paljon, on oma veikkaukseni, että ärsyttävyyteen vaikuttaa pitoisuus. Shampoista tuttu natriumlauryylisulfaattikin on suurena pitoisuutena niin ärsyttävä, että sitä käytetään vertailuaineena ihon ärsytystesteissä. Sopivaksi säädettynä pitoisuutena ja muihin, miedompiin tensideihin yhdistettynä SLS on kuitenkin yleisimmin käytetty shampoon puhdistava ainesosa.

Karpalogeeli on miellyttävämmän ja tehokkaamman tuntuinen kuin edesmennyt supermieto Vadelma-puhdistusgeeli. Karpaloversio sisältää pinta-aktiivisia aineita, toisin kuin Vattu-geeli. Teen usein niin, että aloittaessani testaamaan uutta tuotetta, katson ainesosalistaa vasta ensimmäisten kokeilukertojen jälkeen jotta odotukseni tuotetta kohtaan olisivat mahdollisimman ”puhtaalla pöydällä” enkä voi päätellä tuotteen koostumuksesta asioita incin perusteella. Karpalogeelin kohdalla tunsin heti, että siinä täytyi olla tensidejä. Siinä on yksi: caprylyl/capryl glucoside. Vaikka kyseessä on mieto sokeripohjainen tensidi, tällä aineella lähtee meikkikin.

Ekopharma_Mustaherukka_kasvovesi_IMG_0005

Mustaherukka-kasvovesi  24,50€ / 250 ml

Mustaherukka-hoitolinja on tarkoitettu herkälle iholle ja sopii myös atooppisen ihon hoitoon. Sarjaan kuuluu 10 tuotetta, joista olen aiemmin kokeillut C-Max -seerumia. Mustaherukka-linjan tuotteet ovat hajusteettomia, mutta eivät tuoksuttomia (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta).

Ero hajusteettoman ja tuoksuttoman välillä hämmentää välillä kuluttajia, sehän kuulostaa samalta asialta. Hajusteeton tarkoittaa, että tuotteeseen ei ole lisätty varsinaisia hajusteiksi nimettyjä kosmetiikan kemikaaleja, mutta tuotteessa voi olla muiden ainesosien tuomaa tuoksua. Tuoksuton taas tarkoittaa, että tuotteesta on erityisillä kemikaaleilla poistettu kaikki raaka-aineiden omat tuoksut. Esimerkiksi Cliniquen tuotesarja on tällainen; siinä ei ole hajusteita, ja raaka-aineiden ominaistuoksu on vielä poistettu/peitetty.

Mustaherukan lehtiuutteeseen pohjautuva kasvovesi on oikein miellyttävän ja raikkaan tuntuinen, eikä jätä iholle jälkituntumaa. Alkoholiton eikä tuoksu miltään. Sellainen ”perushyvä” kasvovesi, käytän mielelläni loppuun.

Ekopharma_IMG_0006

Mustaherukka-hoitovoide  34,50€ / 30 ml

Voiteessa on aistittavissa EkoPharman monille tuotteille ominainen, hedelmäinen tuoksu. Esimerkiksi Tyrni-linjan tuotteet tuoksuvat samalta. Herkän ihon linjassa ei odottaisi näin voimakasta tuoksua, mutta kuten todettua, tuotteissa ei ole hajusteita vaan tuoksu tulee muista ainesosista (säilöntäaine fenetyylialkoholista ja appelsiininkuoren eteerisestä öljystä). Olemme vain tottuneet tuoksuttomuuteen herkälle iholle suunnatuissa tuotteissa, vaikka niiden ei tarvitsisi olla tuoksuttomia.

Hmm. Tätä kirjoittaessani tajusin juuri jotain. Selvittelin EkoPharman kouluttajan kanssa aiemmin hajusteasioita puhelimessa perusteellisesti, mutta ovathan eteeriset öljytkin hajusteita. Vaikka niillä on synteettisiä hajusteita laajempia hoidollisia vaikutuksia, niin ne lasketaan hajustekemikaaleiksi yhtä lailla. Voiko eteerisiä öljyjä sisältäviä tuotteita lopulta kutsua hajusteettomiksi..? Laitoin asiasta vielä tänään kyselyä EkoPharman Soilelle, mutta en ihmettelisi vaikka en saisi enää vastausta, taidan olla aikamoinen ”pain in the ass” loputtomine selvittelyineni :D

Appelsiini_eteerinen_oljy

Kuva: JujuAroma

Mustaherukkavoide tuntuu koostumukseltaan keskitäyteläiseltä ja sopivalta minun iholleni tähän vuodenaikaan. Jättää suojaavan pinnan. Imeytyy nopeasti jättäen ihon pinnan himmeäksi, mutta selvästi ”tuotetuntuiseksi”. Kuivempi iho varmasti imaisee kaiken hetkessä :)

Oli kiinnostavaa vertailla tälle teemaviikolle testaamieni merkkien koostumuksia. Erot tulivat esiin erityisen selvästi, koska testasin merkit peräperään (yleensä pidän testisarjojen välillä vähän taukoa). Kolmikosta Mia Höytö, Arctic Arbutin ja EkoPharma kosteuttavimmalta tuntui EkoPharman Mustaherukka ja vähiten kosteuttavalta Arbutin. Nihkein koostumus oli Mia Höydöllä. Mian voiteessa kuitenkin oli omaan makuuni kolmikon miellyttävin ja tyylikkäin tuoksu.

Jäljellä on vielä yksi voidemerkki, jonka jättämiä fiiliksiä ja eroja alkuviikon tuotteisiin jaan huomenna.

Ekopharma_Mustaherukkaoljy

Mustaherukka-kasvoöljy 29,90€ / 30 ml

Yksi sana: ihana!!

Siis herranjestas mikä yllätys, ihastuin tuotteeseen ihan ”puun takaa”. Olen aina karsastanut kasvoöljyjä vaikka ne eivät tukikaan ihoani, koska en vain voi sietää tuotetuntua tai kiiltävää pintaa iholla. Öljyjähän on erilaisia, ja molekyylikooltaan pienet öljyt ovat ns. kuivaöljyjä jotka imeytyvät nopeasti eivätkä jätä iholle kiiltävää tai öljyistä pintaa. Tämän tietäenkin olen silti suhtautunut kasvoöljyihin vältellen. Olen vain kokenut että ”miksi mun pitäisi tykätä öljyistä kun tykkään jo seerumeista ja vesimäiset tuotteet on mun juttu”.

Mustaherukansiemenöljy kuuluu pienimolekyylisiin ja nopeasti imeytyviin öljyihin. Se jättää ihon samettisen pehmeäksi ja kauniin kuultavaksi – ei rasvaisen kiiltäväksi vaan nimenomaan kuultavaksi. Esimerkiksi Mustaherukkavoiteen jättämä pinta on selvästi himmeämpi. Ihastuin öljyyn niin paljon että oli vaikea jättää se hyllyyn ja siirtyä teemaviikon viimeiseen ihonhoitosarjaan, joka on ainesosallisesti luonnonkosmetiikan vastakohta.

Ekopharma_IMG_0008

Myös Mustaherukkaöljyssä tuoksuu appelsiini. Kysyin tästä EkoPharman Soilelta, ja sain kuulla, että siemenöljyt itsessään tuoksuvat verraten pahalle. Siksi tuotteeseen on lisätty appelsiinin eteeristä öljyä tuomaan miellyttävämpi käyttökokemus. Itsehän rakastan mehukasta appelsiinin tuoksua joten minulla ei ole mitään kyseistä hajustetta vastaa :)

Soile kertoo vielä, että sitrusöljyt ovat eteerisistä öljyistä miedoimpia ja parhaiten siedettyjä.

EkoPharmalla on valikoimassaan neljä kasvoöljyä, yksi joka linjassa: tyrniöljy ikääntyneelle iholle, mustaherukka herkälle, couperoottiselle ja atooppiselle iholle, karpaloöljy epäpuhtaalle iholle sekä vadelmaöljy normaalille ja sekaiholle. Vadelmansiemenöljyssä on kuulema kaikkein kevyin ihotuntuma ja se on kosteuttavin.

Soile opastaa öljyn käyttöön: EkoPharman öljyjä suositellaan käytettäväksi yksinään voiteen vaihtoehtona, voiteeseen sekoitettuna tai voiteen päällä, mutta ei voiteen alla. Mielenkiintoista. Jos ihonhoitorutiiniin kuuluu myös seerumi, se tulee alimmaiseksi eli öljynkin alle.

Jännää – nähtiin sekin päivä kun minä löydän kasvoilla ihanalta tuntuvan öljyn jota käytän jopa mieluummin kuin saman sarjan voidetta! ^_^ Tästä tulee niin mun talvi-ihon ystävä <3

Mustaherukkaöljyyn ihastuneena esitin kainon toiveen saada kokeilla myös vattuöljyä, ja sitäkin pitäisi olla tulossa minulle pieni näyte.

Palaan jäljellä oleviin EkoPharman testituotteisiin ensi vuoden puolella – olen jo suunnitellut materiaalin runsauden vuoksi jatko-osaa kotimaisen kosmetiikan teemaviikolle :) Sarjavinkkejä etenkin vähän vähemmän tunnetuista suomalaisista merkeistä saa antaa :)

Aiemmat EkoPharma-tuotekokemukseni löytyvät täältä.

Kommentit (90)

 1. Jonttu

  Olikohan täällä kenties jo vastaus kysymykseeni, mutta menetänkö jotain hyötyjä, jos laitan tuon mustaherukkaöljyn kasvovoiteen alle (yötä vasten eli ei tarvitse ajatella edes meikkaamisen kannalta). Miksi tuo laitetaan voiteen päälle?

  • Sanni

   En valitettavasti osaa vastata tähän. EkoPharman kouluttajan mukaan heidän öljynsä vain toimii paremmin kasvovoiteen päällä, ja perusteli sitä jollain emulgoitumisjutulla muistaakseni, mutta koska en tehnyt puhelun aikana muistiinpanoja kaikesta Soilen kertomasta, en pysty enää sanatarkasti toistamaan kaikkea kuulemaani. Pitäisi kai nauhoittaa aina kaikki puhelut ;)

 2. Jonttu

  Mietin myös, että jos käyttää minkä muun tahansa sarjan voidetta, niin laitetaanko tuo öljy silloinkin voiteen päälle. Maalaisjärjellä ajatellen päälle kai siinäkin tapauksessa. Mutta kun sitä öljyä tulee siitä pumpusta niin älyttömän paljon ja se vielä lentää vähän väärään suuntaan… No tuleepahan rasvattua myös esim. dekolté, alue, jonne en näitä parhaimpia raaka-aineita normaalisti raski laittaa.

  • Sanni

   Mietin myös, että jos käyttää minkä muun tahansa sarjan voidetta, niin laitetaanko tuo öljy silloinkin voiteen päälle.

   Kannattaa noudattaa valmistajan suosituksia. Minunkin logiikkani sanoo, että öljy tulisi voiteen alle, sillä markkinoilla on esimerkiksi tosi monia öljypohjaisia seerumeita, ja nekin tulevat totta kai voiteen alle. Joten jos tuotteen mukana ei tule ohjeistusta, laittaisin öljyn aina voiteen alle. Mielestäni Clarinsin vinkki on hyvä ja yleispätevä: Clarins suosittaa, että kasvoöljy sekoitetaan kämmenellä ensin kasvoveteen ja levitetään sitten kasvoille. Kasvovesi parantaa öljyn imeytyvyyttä sisältämänsä veden ja emulgaattoreiden avulla.

   Sillä se on ihan totta, että jos puhtaan öljyseoksen laittaa suoraan rutikuivalle iholle jonka pinnassa ei ole yhtään kosteutta esim. vesipesun jäljiltä tai sitä ei ole käsitelty kasvovedellä tai seerumilla, öljy ei imeydy optimaalisesti. Jotta öljy voi imeytyä parhaalla mahdollisella tavalla, vaaditaan aina myös kosteutta.

   • Jonttu

    Hyvä neuvo, kiitos. Aion noudattaa.

 3. Jonttu

  Tuli mieleeni sellainen kysymys silmänympärysvoidetta levittäessäni, että aina kyllä puhutaan siitä, miten silmäympärysihoa pitäisi käsitellä erityisen hellävaroin, mutta imeytyykö voide tosiaan esim. silmänympärysihon reuna-alueilla olevien ryppyjen pohjaan asti, jos ihoa ei venytä kevyesti? Itsestäni tuntuu vain, että siinä kohtaan iho on jo paljon jäykempää, sillä se on lähellä poskien ihoa, ja ne rypyt voivat tasoittua vain, kun kosteusvoide koskee niihin kunnolla, eli teen sellaisen kevyen ryppyjen avaamisliikeen sormilla. Onko tämä ihan ihonhoidon sääntöjän vastaista?

  • Sanni

   imeytyykö voide tosiaan esim. silmänympärysihon reuna-alueilla olevien ryppyjen pohjaan asti, jos ihoa ei venytä kevyesti?

   En osaa oikein sanoa, mutta toisaalta en usko että iholle on millään lailla huonoksikaan jos sitä lempeästi vähän venyttää voidetta hieroessa.

 4. Jonttu

  Anteeksi taas sinun vaivaaminen näin vuoden ensimmäisenä päivänä, mutta tuli vain noista käsivoideasioista mieleen, että EkoPharmallahan on muuten myös käsivoide. Voisitko mitenkään saada sitä testiin? Voisin olettaa sen olevan hyvää tavaraa.

  • Sanni

   En kehtaa enää pyytää mitään testiin kun he ovat niin älyttömän monta tuotetta minulle jo lähettäneet. :) Mutta voihan olla että jonain päivänä ostan ko. voiteen itse, ei kaikkea tietenkään tarvitse ilmaiseksi saada :)

 5. Jonttu

  Anteeksi huono muotoilu. Tarkoitin, että olisi ihanaa, jos merkin käsivoide päätyisi tänne blogiin ihan mitä kautta tahansa.

  • Sanni

   OK :)

 6. Juuli

  Heip! Ilmeisesti olit testaillut sekä vadelma- että mustaherukkasarjan tuotteita? Kumpaa pidit enemmän kosteuttavana? Itselläni on kuiva, hilseilevä, kutiseva ja herkähkö iho. Nettisivuilta yritin etsiskellä tietoa mutta sieltä luin että vadelma olisi kosteuttavampaa ja mustaherukka nimenomaan herkän ja couperosa ihon hoitoon. Ja nimenomaan tarvitsisin kosteuttavaa tuotetta hilseilevän ja karhean kuivan hoitoon mutta jotenkin mietityttää onko vadelma sitten liian kevyt tuote. Näitä kommentteja lukiessakin sain käsityksen että vadelma on melko kevyttä? Mutta onko mustaherukka taas pelkästään rauhoittava vai onko siitä myös kosteuttamaan kuivaa ihoa? :D

  • Sanni

   Noniin, nyt vihdoin aikaa vastata :) Juu, olen testannut tuotteita sekä vadelma- että mustaherukkalinjasta. Voiteista Mustaherukka on rasvaisemman ja suojaavamman tuntuinen, joten sanoisin että se sopii ”syvä”kuivemmalle iholle kuin Vadelma. Eli uskoisin, että se sopii sinulle paremmin kuin Vadelma. Hilseilevän kuiva iho vaatii aina rasvaisemman koostumuksen, sillä se on merkki lipidiköyhyydestä.

   Valmistajan mukaan Vadelma on tosiaan linjoista kosteuttavin, mutta toisaalta kosteuttavuutta ei aina ole helppo verrata ja määritellä, koska eri lailla kuivat ihot tarvitsevat eri lailla kosteuttavia voiteita. Eli rasvapitoisempaa voidetta ei aina voi automaattisesti sanoa kosteuttavammaksi kuin vesipitoisempaa vain siksi, että siinä on rasvoja. Rasvat ”kosteuttavat” ihoa eri lailla kuin varsinaiset kosteutta lisäävät ja sitovat ainesosat. Rasvoissahan ei ole vettä joten niitä ei siksi voi edes kutsua humektanteiksi, ne ravitsevat ihoa täydentämällä puuttuvia lipidivarastoja (näin niinkuin yksinkertaistettuna) ja tietysti pehmentävät ihon pintaa.

   Vadelma on kevyemmän tuntuinen kuin Mustaherukka, mutta esim. minun ihollani Vadelmakin on jo ”semitäyteläinen”, minulla kun ei ole yhtään kuiva iho ja ihoni pärjää niillä vesimäisen ohuilla voiteilla.

   Mutta vastauksena kysymykseesi: minusta Mustaherukka olisi sinulle parempi voide. TAI Mustaherukka-öljy. Voide jättää kuitenkin öljyä suojaavamman pinnan.

   • Juuli

    Kiitos hurjan paljon näin perusteellisesta vastauksesta! :-)

    • Sanni

     Ole hyvä :) Toivottavasti löydät sopivat tuotteet :)

 7. Juuli

  Hmm, tulikohan kommenttini perille. ei tullut ilmoitusta että vaatisi ylläpitäjän hyväksyntää julkaisuun? :D

  • Sanni

   Tuli perille mutta en ehdi vastaamaan kuin vasta myöhemmin illalla, tosi kiire aamu ja iltapäivä :)

 8. Anne

  Hei
  pari juttua tähän (silmäilin ketjun, mutta en nähnyt että joku olisi näitä tuonut esille):

  Lumene ei enää valitettavasti ole suomalainen tuote siinä mielessä että tuotteet kyllä valmistetaan Espoon Kauklahdessa mutta yritys on englantilaisessa omistuksessa.

  Suomalainen tuotemerkki Lacto Line on myös kiinnostava, Ylöjärvellä valmistettava merkki.
  Tuotteita saa ihan Tokmannilta, ovat erittäin edullisia ja toimivia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.