Kotimainen kosmetiikka: Arctic Arbutin

Kotimaisen kosmetiikan teemaviikolla jatketaan luonnonmukaisen kosmetiikan merkeissä. – Mutta tulossa on myös ihan täyttä vastakohtaakin ;)

Tänään esittelyssä tuotesarja erityisesti herkälle, couperoottiselle ja pigmenttiläikikkäälle iholle: Arctic Arbutin.

Arctic Arbutin -tuotteiden kehityksestä vastaa rovaniemeläinen Detria. Merkki tunnetaan myös toisesta, alkuperäisestä Arbutin-sarjastaan, mutta Arctic-linjan erona ovat 100-prosenttisesti kasviperäiset raaka-aineet sekä arbutiinin rinnalle valittu toinen aktiiviaine: pakurikääpä. Kummatkin Arbutin-sarjat ovat hajusteettomia ja sopivat kaikille ihotyypeille.

PÄIVITYS Syksy 2020 // Arctic Arbutin -sarjaa ei enää valmisteta. Sarjan vaikuttavien aineiden teknologia on siirretty Globe Hope by Mia Höytö -sarjaan, joka nykyään on Detrian merkkejä. Globe Hope -sarjasta löydät arbutiinia sekä pakurikääpää sisältäviä, ihon pigmenttimuutoksia vaalentavia tuotteita.

Pakurikaapa_Sianpuolukka

Kuva: Detria

Detrialla ei ole omaa tehdasta, vaan tuotteet valmistetaan tehtaassa Etelä-Suomessa. Tuotteissa käytetyt arktiset raaka-aineet kuten yrtit ja marjat kerätään tiukasti valvotuilta Lapin luomukeruualueilta, ja ne täyttävät rohdosraaka-aineiden GAP-standardin. Jokainen yrttierä tutkitaan, ja jokaisesta Detrian valmistuserästä varmistetaan vaikuttavien aineiden pitoisuus.

Arktisilla alueilla kasvavat yrttikasvit sisältävät jopa viisinkertaisen määrän tehoaineita eteläisemmillä alueilla kasvaviin yrtteihin verrattuna, minkä vuoksi niitä kutsutaan superyrteiksi. Tehoainepitoisuudet on mitannut ja vertaillut Suomen Metsäntutkimuslaitos (Metla) tutkimuksessaan. Tutkijoiden mukaan ilmiön takana on kasvien sopeutumiskyky, jonka ne ovat kehittäneet äärimmäisten kasvuolosuhteiden vuoksi. (Tästä olemme kuulleet luonnonkosmetiikassa aiemminkin, mm. Mádara puhuu pohjoisten alueiden kasvien tehokkuudesta. Kai se on uskottava jos kosmetiikkaan liittymätön taho kuten Metlakin on asian vahvistanut ;))

ArcticArbutin_IMG_0042

Arctic Arbutin -sarjassa käytettyjä tehoaineita:

Sianpuolukka – sisältää arbutiinia, joka on tehokas melaniinin tuotannon estäjä ja sitä voidaan käyttää ihoa vaalentavana ainesosana; se vaalentaa liikapigmenttiä mm. maksaläiskissä ja pisamissa. Arbutiini tarjoaa myös luonnollisen UV-suojan. Couperosa-ihon hoidossa arbutiinin teho ovat sen kyvyssä vahvistaa ihon pintaverisuonten seinämiä ja rauhoittaa ärtynyttä ihoa.

Mustikka – sisältää flavonoideja, polyfenoleja, vitamiineja ja hivenaineita. Suojaa ihoa ulkoisilta rasituksilta ja sillä on tulehdusten ja allergian vastaisia vaikutuksia. (Mustikkauutteelle ei ole virallista antiosidanttista funktiota EU:n kosmetiikkakemkaalitietokannassa.)

Pakurikääpä – tunnettu vuosituhansia ihonhoidon ihmeaineena kiinalaisessa lääketieteessä ja venäläisessä kansanparannusperinteessä. Pakurikäävän vaikutus perustuu sen tulehdusta hillitsevään ominaisuuteen, superkorkeaan antioksidanttitasoon ja tiheään ravintoarvoon.

ArcticArbutin_IMG_0050_2

Seerumi (49,90€ / 30 ml)

Koostumukseltaan hyvin nestemäinen, kuin vettä. Seerumin teho on epäilemättä tarkoitettu kohdentumaan nimenomaan ihon punoitukseen ja pigmenttiläiskiin eikä kosteuttamaan, ihofiilis kertoo tämän välittömästi. Tai ei iho tietenkään mulle kerro tuosta punoituksesta ja läiskistä, vaan siitä, että se jää hyvin janoiseksi. :)

Ihollani on vain hyvin vähän punoitusta (yksi ihan virallisesti couperosaksi diagnosoitu alue vasemmassa poskessa ^_^), joten on vaikea arvioida tuotteen punoitusta vähentävää vaikutusta. Etenkin kun testiaika oli vain kaksi viikkoa. Väittäisin, että olin kuitenkin havaitsevinani couperosa-kohdan vaalenemista testiviikkojen aikana. Ainakaan alue ei lehahdellut punaisena, niinkuin se välillä tekee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieni couperosa-alueeni näkyy Mia Höydön Lumous-seerumikuvissa. Joo, ei ole kummoinen.

Pakkausselosteesta: ”Arctic Arbutin -seerumi ehkäisee ihon ennenaikaista ikääntymistä sekä suojaa, vahvistaa ja kiinteyttää ihoa. Ehkäisee ruskean liikapigmentin syntymistä, poistaa maksaläiskiä, vähentää couperosa-ihon punoitusta sekä häivyttää ihon pinnallista verisuoniverkostoa. Lisää ihon kimmoisuutta ja heleyttä sekä täyttää ilmejuonteita. Rauhoittaa atooppisen ihon ärtymystä. Valmiste sisältää luonnon aurinkosuojan suojakertoimella 10.” (Sama teksti lukee myös kasvovoiteen pakkauksessa.)

Tuo viimeinen! Kappas, jopa SK10! Tässä kohtaa voi varmastikin soveltaa Biosolis-aurinkoöljyn tiimoilta käydyssä keskustelussa ilmennyttä tietoa siitä, millä perustein tuotteelle voi antaa suojakerroinlupauksen. Aurinkosuojaa antavalla ainesosalla ei tarvitse olla EU:n kosmetiikkalainsäädännöllisesti virallista UV-suodatinfunktiota, mitä arbutiinilla ei ole.

ArcticArbutin_IMG_0051

Vaccinium myrtillus on mustikka, inonotus onbliquus pakurikääpä.

Mielenkiintoista muuten, ettei incissä tarvitse tarkentaa, mitä osaa mustikasta on käytetty. Mustikkauute voi pohjautua mustikan lehtiin, marjaan tai siemeniin, ja niillä on osin erilaisia vaikutuksia. Esimerkiksi lehtiuute supistaa ihoa, kun taas marja- ja siemenuutteella on vain yleinen skin conditioning -funktio.

ArcticArbutin_IMG_0047_2

Kasvovoide (49,90€ / 50 ml)

Jännä koostumus. Tuntuu kasvoille levittäessä jähmeähköltä ja jää paikoin vaaleana kerroksena jota täytyy hieroa tovi jotta imeytyy. Kuitenkin kun voide on lämmennyt ja imeytynyt iholla, se ikäänkuin ”katoaa” eikä iholle jää paksun voiteen tunnetta. Esimerkiksi Mia Höydön Ihana-voide jättää paljon selkeämmän ”pinnoitetun” tunteen iholle. Ensikokemus oli, että Arctic Arbutin -voide ei ole kovin kosteuttava; iholle jäi melkein voitelematon tunne vaikka lisäsin voidetta useamman kerran.

Myöhemmillä käyttökerroilla voide imeytyy paremmin eikä jää pyörimään yhtä pitkäksi aikaa, mutta ei siltikään tunnu syväkosteuttavalta. Tuntuma on enemmänkin suojaava kuin kosteuttava. Iholla on aamuisin aina tuotetuntua, eli voide jää ihon pintaan.

Tuotekuvaus:

”Suojaava kasvovoide ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista.” – Jep, ei siis lupaa erityisesti kosteuttaa vaan nimenomaan suojata. (Luin tuotekuvauksen vasta otettuani voiteen käyttöön.)  Seerumin on ilmeisesti tarkoitus tuoda kosteutus. Sekään ei tosin tunnu kosteuttavalta.

– Estää ja hidastaa ihon kollageenin haurastumista.

– Ehkäisee couperosaihon punoitusta.

– Häivyttää ihon pinnallista verisuoniverkostoa.

– Suojaa UV-säteilyn haitoilta.

– Poistaa ja vaalentaa maksaläiskiä sekä ruskeaa liikapigmenttiä.

Kaiken kaikkiaan ”perusmukava”, tunteita herättämätön tuote. Koska voiteessa ei ole tuoksuakaan elämystä luomassa, on tuotteen käyttökokemus hyvin neutraali. Voide ei tunnu ikävältä, mutta ei fantastiseltakaan. Ihoani ei jää suoranaisesti kiristelemään, mutta voide ei ole kaikkein kosteuttavimmasta päästä.

Pigmenttiläiskiä kasvoiltani löytyy, mutta tuotteita pitäisi varmasti käyttää vähintään kuukausi jotta osaisin ottaa kantaa läiskien vaalenemiseen. Voide tuntuu kuitenkin rauhoittavan ihoa. Päättelen tämän siitä, että lopetettuani Arctic Arbutinin ja sitä seuranneen, toisen herkän ihon rauhoittavan sarjan käytön, ihoni on selvästi palannut tavalliseen punoitustasoonsa.

ArcticArbutin_IMG_0043_2

Käsivoide (18,90€ / 30 ml)

Joukon yllättäjä!

Koostumus on ohutta emulsiota mutta ei halvan vesimäistä. Kosteuttaa hyvin ja tuntuu erittäin miellyttävältä. Tuntuu iholle levittäessä juuri sellaiselta mitä käsivoiteelta toivon: sopivan liukkaalta, sopivan notkealta ja silti sopivan rasvaiselta suojatakseen ja pehmentääkseen käsieni hyvin kuivaa ihoa. Ja imeytyy nopeasti niin että tuotetta voi käyttää myös päiväsaikaan (vs. yöllä käytettävät superrasvaiset muhitusvoiteet).

Voiteen kosteusteho on yllättävä siksi, että koostumus on niin ohutta. Kun sitä ensimmäisen kerran levittää iholle, ei odottaisi sitä suojaavaa ja tehokkaasti pehmentävää tunnetta jonka voide jättää imeydyttyään.

Voiteen miinus on se, että kuivaihoisen päivittäisessä käytössä tuote kuluu varmasti loppuun parissa viikossa. Minä olen yrittänyt venyttää voiteen kestoa pitämällä sitä käsilaukussa ”kun-en-ole-kotona -voiteena” ja lisäämällä vain pienen pumppauksen hätäapuna tarpeen tullen.

Voide on kallista ollakseen päivittäin käytettävä käsivoide, mutta näen tuotteen erinomaisena esimerkiksi kuuriluontoisesti kesäisin käytettävänä henkilöillä, joiden käsiin tulee helposti maksaläiskiä. Ikääntyneellä iholla kämmenselkien pigmenttiläiskät ovat tuttu ilmiö.

*

Onko lukijoiden joukossa arbutiinista apua saaneita?

Jutun tuotteet on saatu blogin kautta.

kauneus ihonhoito
Kommentit (39)
 1. Wau, mielenkiintoista! Kiitos suomalaisen kosmetiikan (muunkin kuin Lumenen) esilletuomisesta! Olen joskus antanut äidilleni (couperosa-iho) tuota alkuperäistä Arbutin-seerumia, mutta eipä hän osannut siitä sen kummemmin sanoa mitään.
  Sianpuolukka, mustikka ja muut suomalaiset marjat ovat tosi suosittuja Aasiassa, ja japanilaiset firmat ostaisivat niitä enemmän, kuin olisi tarjota (esim. Riitan Herkku).. Hyvä, että meilläkin nostetaan esiin kotimaisten yrttien ja marjojen potentiaalia ja hyödynnetään niitä ihonhoidossa. Paras antioksidanttihyöty tietenkin on aina suun kautta nautittuna ;)

  Voisin joskus kokeillakin tuota voidetta, jos kohdalle osuu eikä ole jonkin loistelampun alla kärähtänyt… (Sokoksessa esimerkiksi näkee niitä tehovalaistuja hyllyjä, joista ei tee mieli ottaa mitään.. Sivummalla on sitten tavallisia hyllyjä ilman sähkövaloja, itse ostaisin tuotteeni mieluummin siten säilytettynä..)

  1. Minäkin olen kiinnittänyt huomiota supervalaistuihin kosmetiikkahyllyihin. Voivat toki näyttää hyvälle ja tuoda tuotteet paremmin esille, mutta… Siltä pohjalta mitä tiedän voiteiden ym. säilyvyydestä fysikaaliselta ja kemialliselta kannalta, ei tee mieli poimia tuotteita lamppujen loisteesta. Joskus olen huomannut hyllytasojen olleen jopa hieman lämpimiä sellaisista kohdin, missä lamppu on ikään kuin koteloituna rakenteessa. Jospa led-lamput olisivat armollisempia? Niiden yleistymistä odotellessa :)

   1. Siltä pohjalta mitä tiedän voiteiden ym. säilyvyydestä fysikaaliselta ja kemialliselta kannalta, ei tee mieli poimia tuotteita lamppujen loisteesta.

    Ei minunkaan :/ Lämpötila aivan eittämättä vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen heikentävästi, etenkin jos se nousee yli 40 asteen (muistan kuulleeni jossain juuri tämän luvun), ja pakkanen on tietysti ihan oma asiansa. Jotkut hyllyt on niin kuumasti valaistu että tuotteetkin ovat hyllystä ottaessa kuumia. Ei todellakaan hyvä juttu, ja silti tällaiset hyllyt ovat kosmetiikkaliikkeissä standardi.

    1. Jossain luin tästä kosmetiikan säilyvyydestä, että tuotteita testataan hyvin erilaisissa oloissa, mukaanlukien vaihtelevat lämpötilat ja nuo loistelamput.. Siitä huolimatta en voi pitää kirkkaasti valaistuja hyllyjä onnistuneena säilytyspaikkana, kosmetiikkatuotteet kuuluu varastoida suht viileässti ilmastoidussa tilassa poissa kirkkaista valoista.
     Mutta kaupat ajattelevat lähinnä markkinointia … siinä taas yksi syy tilata nettikaupoista!

     1. Jossain luin tästä kosmetiikan säilyvyydestä, että tuotteita testataan hyvin erilaisissa oloissa, mukaanlukien vaihtelevat lämpötilat ja nuo loistelamput..

      Kyllä, kosmetiikan säilyvyyttä testataan sekä lämpö- että pakkaskaapeissa. Mutta testauksen tarkoitus ei ole varmistua siitä, että tuotteet kestävät kauppojen kuumien lamppujen alla (en tosin kuvittele että sellaista prikulleen ajattelit :D), vaan määrittää ylipäänsä niiden säilyvyys erilaisissa lämpötiloissa. Tuote säilyy (tuotteesta riippuen, tietysti) x määrän aikaa myös huomattavan kuumissa olosuhteissa, mutta ei yhtä pitkään kuin asianmukaisesti varastoituna.

      Meillä esimerkiksi jatkuvasti päällä oleva kylpyhuoneen lattialämmitys pitää kylppärin lämpötilan niin korkeana, että jotkut luonnonkosmetiikan vartalovoiteet (joilla tietenkin on huonompi säilyvyys kuin synteettisillä) ovat menneet siellä pahaksi jo parissa kuukaudessa. Eikä lämpötila ole varmasti neljää kymmentä :D

      Mutta kaupat ajattelevat lähinnä markkinointia … siinä taas yksi syy tilata nettikaupoista!

      Niinpä :)

      1. Nyt on monella merkillä lähtenyt hyllysysteemitkin muuten vaihtoon! Itse siis töissä tämän huomannut, että ihan viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut monella merkillä muutoksia, jossa on siirretty myyntikappaleet pois kuumuudesta ja valosta piiloon, vain testerit on esillä ja niitä saa sitten edelleenkin olla vaihtelemassa usein pilaantumisen vuoksi. Mutta ehkäpä tälle ollaan tekemässä jotain!

       1. Hei, mahtavaa kuulla! :) Peukut kaupoille! :) (Tai ainakin sun kaupalle ;D)

 2. Nyt taisi mennä melatoniini ja melaniini sekaisin :P

  1. Hahah, niin tosiaan meni! :D My bad! ^_^ Korjaan! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *