Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kotimaan mansikkapaikkoja: Kvarnbo Gästhem

Palataanpa taas Ahvenanmaalle. Ei fyysisesti, sillä nyt en edes tiedä milloin ehdin siellä seuraavan kerran vierailla. Mutta vien teidät mukanani tutustumaan yhteen aivan ihanaan paikkaan josta olen halunnut kirjoittaa kunnon jutun jo vaikka kuinka pitkään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paikka on Kvarnbo Gästhem eli Kvarnbon majatalo Saltvikissa Kvarnbon kylässä. Majatalon omistavat Ella Grüssner Cromwell-Morgan ja Martin Cromwell-Morgan. Ella tunnetaan Ahvenanmaan THE viiniasiantuntijana, ja hän järjestää Kvarnbossa myös viinimaistajaisia. (Vasta myöhemmin sain kuulla että hän on mannersuomalaisille tuttu myös tv-ohjelma Strömsöstä.) Vierailin majatalossa ensimmäisen kerran viinimaistajaisten yhteydessä vuosia sitten, kun menimme silloisen työpaikkani kanssa viettämään Kvarnbon majataloon ”tyky”-iltaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paikka, Ella ja Martin tekivät minuun pysyvän vaikutuksen, ja olenkin mainostanut Kvarnbo Gästhemiä kaikille yhtenä Ahvenanmaan persoonallisimmista ja ihastuttavimmista majoituspaikoista. Tekisi oikeasti mieli itsekin tehdä Ahvenanmaan sisäinen lomamatka ja varata Kvarnbosta huone joksikin kesäviikonlopuksi ihan vain päästäkseen nauttimaan paikan tunnelmasta.

Elokuun lopussa lähdin varta vasten Visit Ålandin edustajan kanssa vierailulle Kvarnbo’hon tehdäkseni majatalosta vihdoin esittelyn blogiini.

KvarnboGasthem2

Kvarnbo Gästhem sijaitsee 25 kilometria Maarianhaminasta pohjoiseen. Ihastuttava kartanomainen rakennus on vuodelta 1880, ja se on vuosien saatossa toiminut pankkina, postina ja ”paremman väen” pensionaattina. Pensionaatin toiminta loppui 1960, ja rakennus seisoi tyhjänä kunnes Ella ja Martin iskivät siihen silmänsä ja ostivat talon vuonna 2001.

Rakennus oli tuolloin lähes käyttökelvottomassa kunnossa, mutta Ella ja Martin näkivät siinä potentiaalia. Pariskunnan ystävät toivottivat ”lycka till” ja moni taisi epäillä tulisiko projektista koskaan yhtään mitään. Ellalla ja Martinilla oli kuitenkin vahva visio ja he tekivät töitä tauotta kaivaakseen esiin rakennuksen alkuperäisen charmin. Ja siinä he todella onnistuivat.

Kvarnbo Gästhem avasi ovensa vuonna 2005, jolloin valmiina oli rakennuksen pohjakerros. Tänä päivänä myös yläkerta on valmis ja käytössä. Majatalossa on yhteensä 8 viehättävää ja persoonallista huonetta, kaikki erilaisia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakennuksen sydän on ihastuttava ruokasali jossa tarjoillaan aamiainen ja järjestetään viinimaistajaisia. Juuri tässä salissa istuin vuosia sitten syksyisenä iltana kynttilöiden valossa viinejä maistellen ja vietin yhden elämäni antoisimmista illoista. Taisi olla juuri niihin aikoihin kun kiinnostukseni viiniin lähti syttymään..!

Suuri osa yleisten tilojen sisustuksesta on alkuperäistä, esimerkiksi verhot, osa tuoleista sekä kirjahyllyt. Ella ja Martin ovat metsästäneet alkuperäishuonekaluja takaisin Ahvenanmaan antiikkiliikkeistä ja alueen muista taloista joihin huonekaluja on päätynyt.

idKvarnboGasthemCollage

Huonekierroksen aikana Martin kertoo, että jokaisen huoneen sisustukseen liittyy tarinoita. Yhden huoneen tuolit muun muassa tulevat liverpoolilaisesta pubista.

Sinisessä huoneessa tapaamme yhden majatalon vakioasiakkaista, ahvenanmaalaisen kirjailijan joka tulee Kvarnboon muutamia kertoja vuodessa kirjoittamaan. Täältä hän löytää inspiraatiota.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kvarnbo Gästhem on auki maalis-huhtikuusta syyskuuhun. Ella ja Martin nauravat, että eivät he oikeastaan tarvitse lisämainostusta sillä tänäkin vuonna paikka oli täyteenbuukattu koko kesän. Ihmettelen mielessäni, miten matkailijat löytävät tänne Kvarnbon pieneen kylään joka sijaitsee vähän syrjässä Ahvenanmaan suurimmista matkailukohteista, mutta ilmeisesti sana kulkee. Ei kai näin viehättävä paikka kauaa salaisuutena säily ;). Ella kertoo iloisena, että monet asiakkaista palaavat ihan vain sydämellisen palvelun vuoksi. ”He saavat meiltä henkilökohtaisen kokemuksen, jotain muuta kuin suurissa hotelleissa”.

Tätä en epäile hetkeäkään. Mikä ihana hyvän mielen paikka! :)

. . .

Footnote: Tämä esittely on kirjoitettu yhteistyössä Visit Ålandin kanssa, mutta kukaan ei ole tilannut artikkelia minulta eikä minulle makseta siitä. Esittelen kiinnostavia paikkoja Ahvenanmaalta täysin omasta kiinnostuksestani ja Ahvenanmaan-rakkaudestani. Otin itse yhteyttä Visit Ålandiin viime kesänä ja ehdotin heille yhteistyötä. Haluan kertoa Ahvenanmaan ”mansikkapaikoista” entistä laajemmin, mutta autottomana minun on vaikea päästä kaikkialle. Visit Åland mahdollistaa sen, että pääsen kirjoittamaan entistä monipuolisempia Ahvenanmaa-juttuja. :) Kaikki juttuideat tulevat minulta itseltäni enkä saa kirjoituksista mitään korvausta.

Kommentit (7)

 1. Hosuli

  Onpa hauska lukea tällaisia juttuja, kiitos! Ahvenanmaa-matkakuume vain kasvaa.

 2. sofianna

  Hih, oli hauska lukea tätä tekstiä kun tavallaan tiedän kyseisen paikan. Hyvä ystäväni on ollut monena kesänä tuolla töissä ja on kertoillut minulle paljon juttuja sieltä :)) myöskin hän suosittelee lämpimästi!

  • Sanni

   Hyvä ystäväni on ollut monena kesänä tuolla töissä ja on kertoillut minulle paljon juttuja sieltä :)

   Voi mikä sattuma..! :)

 3. E

  Kysyn vähäsen tämän asian vierestä, mutta toivon että pystyt vastaamaan.. :-) Olen lähdössä ensi vuonna kiertämään Eurooppaa ja yhtenä kohdemaista on itselleni erittäin rakas Kreikka, jossa olen aikoinaan asunutkin. Mulla on kuitenkin ihan kammottava meripelko ja varsinkin kovassa aallokossa hyperventiloin aika kivasti. Onko sulle sattunut suurempia syysmyrskyjä saarihyppelyillä, ja tarviiko noita matkoja taittaa paljoakaan avomerellä? Budjettini kannattaisi laivamatkoja, mutta pelko toivoisi lentomatkoja. :-D Kiitos jos vastaat!

  • Sanni

   Moi E!

   Mulle on sattunut 15 vuoden aikana vain kaksi myrskyisää/epävakaata merisäätä Kreikan laivareissuilla, ja toisen kohdalla laivat eivät kulkeneet koska tuuli oli niin kova. (Jäin siis jumiin Mykonokselle yhdeksi yöksi, tavarat Syroksella :D Kun oli tarkoitus tehdä vain päiväretki… Tuollaiseenkin kannattaa siis varautua etenkin Kykladeilla jotka tunnetaan tuulisuudestaan, ja ottaa varuiksi yöpymisvälineet mukaan päiväretkellekin.)

   Toinen tapaus oli matkalla Samokselta Pireukseen ja siinä on aika paljon avomerta taitettavana. Varauduin keinutukseen matkapahoinvointitableteilla ja selvisin oikein hyvin, ei tullut oksua. :) Mutta kyllähän se laiva keinui aika lailla, ei käytännössä pystyssä pysynyt kun yritti kävellä vaikka vessaan.

   Tämä ei välttämättä helpottanut sun pelkotilaa ollenkaan… Mutta nuo myrskyt ei ole millään lailla yleisiä, siis niin että niitä olisi joka viikko, mutta etenkin Kykladien välillä on hyvä varautua tuuleen ja siihen että laiva voi keinuttaa tai että laivaliikenne pysähtyy kokonaan.

   • Nimetön

    Kiitos kaunis vastauksestasi! Lohduttavaa kuulla, että et tuon useammin ole myrskyn silmään osunut. :-) Ehkäpä uskaltaudun taittamaan lyhimmät matkat laivalla (pukeutuneena pelastusliiveihin) ja Ateenasta kuljen vain lentäen eteenpäin. :-D

 4. Nanna

  Mahtavia nämä sun Ahvenanmaa-jutut…! Olisipa ihana päästä tuonne Gästhemiin… Näyttää tosi kotoisalta paikalta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.