Kosmetiikkahifistelyä: kuinka optimoida AHA- ja BHA-happojen vaikutukset

Monelle tuttujen ihonhoidon aktiiviaineiden kuten AHA- ja BHA-happojen ja C-vitamiinituotteiden optimaalinen käyttö on ihan oma taiteenlajinsa.

Yksi Korea-vierailuni kiinnostavimpia ja inspiroivimpia lieveilmiöitä liittyy kosmetiikan ainesosiin, ja tähän pohjautuu tämänkin päiväinen kirjoitukseni. Asialla ei sinänsä ole mitään tekemistä nimenomaan Korean kanssa, mutta silta rakentuu korealaisesta kosmetiikasta bloggaavien K-Beauty-harrastajien äärimmäisen syvälliseen kiinnostukseen kosmetiikan raaka-aineita kohtaan.

Blogeista kuten Snow White and The Asian Pear, Skin And Tonics ja Fifty Shades of Snail olen ahminut vajaassa kuukaudessa enemmän tieteellisin tutkimuksin taustoitettua kosmetiikkatietoa kuin parin viime vuoden aikana yhteensä. :)

Kasvot3
Kuva: Unsplash

Joku on varmaan joskus kuullut ihanteellisen pH-arvon merkityksestä AHA- ja BHA -tuotteiden sekä C-vitamiiniseerumeiden toiminnalle, ja osa kenties on myös tietoinen pitoisuuksista, joilla nämä ainesosat ovat tehokkaimmillaan.

Kuka viittaa? :)

Hapot_TheOrdinary_Cvitamiini
Kuva: The Ordinary

Mitä tarkoitetaan ”tehokkuudella”?

AHA- ja BHA-happojen kohdalla sillä tarkoitetaan pitoisuutta, jolla hapot kuorivat ihoa kemiallisesti. C-vitamiinin kohdalla se tarkoittaa vahvuutta, jolla c-vitamiini kirkastaa ihoa ja häivyttää pigmenttiläiskiä.

Kuorivalla pitoisuudella AHA- ja BHA-hapot vaikuttavat ihon pintaan ja rakenteeseen ihohuokosia puhdistaen ja supistaen, ihon sävyä tasoittaen ja kirkastaen, aknea ja epäpuhtauksia vähentäen ja ikääntymisen merkkejä kuten juonteita ja pigmenttiläiskiä  häivyttäen.

Alemmilla pitoisuuksilla vaikutukset vaihtelevat kosteuttavuudesta (AHA) ja antioksidanttisuudesta (C-vitamiini) tuotteen säilyvyyteen (salisyylihappo).

Kun halutaan hapoilta kuorivaa ja kirkastavaa tehoa, on oikea pitoisuus ja pH ratkaisevaa. Uskottavat, oikeasti tehokkaita tuotteita valmistavat brändit ilmoittavat tuotteessaan aina pitoisuuden ja usein myös pH:n. Jos pitoisuutta ei ole mainittu, voi olettaa, ettei se todennäköisesti ole optimaalisen tehon rajoissa.

Hapot_TheOrdinary_AHA
Kuva: The Ordinary

Pieni pikakurssi:

AHA –hapot: tehokas pitoisuus 5-8% , pH-alue 3-4,5

BHA –hapot: tehokas pitoisuus salisyylihappo 1-2 %,  betaiinisalisylaatti 4%,  pH-alue 3-4

C-vitamiini: L-askorbiinihappo (tutkituin ja tehokkaimpana pidetty kosmetiikassa käytetty C-vitamiinin muoto) tehokas pitoisuus 10-20%, pH-alue 3-3,5

Markkinoilla on myös tuotteita näitä korkeammilla pitoisuuksilla, mutta yllä mainitut ovat yleisiä viitearvoja joihin törmää useimmissa lähteissä.

Minulle nämä seikat olivat tuttuja entuudestaan, mutta kaikkein suurimman potentiaalin tuotteiltaan haluavat ihonhoidon hifistelijät ovat vieneet homman vielä paljon yksityiskohtaisemmalle tasolle ja optimoineet rutiinissa kaiken.

Kasvot1
Kuva: Unsplash

Kuulkaapa tätä:

1 Ihon pH:n optimointi

Jotta hapot pääsevät vaikuttamaan kaikkein parhaiten, ei riitä että itse tuotteen pH on oikea. Myös ihon pH:n on oltava niin lähellä optimiarvoa kuin mahdollista. Koska iho jää pesun jäljiltä yleensä jonnekin pH 5-7:n maastoon, riippuen käytetystä puhdistusaineesta (tai jopa emäksiseksi, jos on käytetty emäksistä putsaria), on joko odotettava 15-20 minuuttia jotta pH laskee itsestään, tai käytettävä pH:ta laskevaa kasvovettä, josta olikin puhetta taannoisessa pH-postauksessani.

Mutta – tehtävään ei sovikaan mikä tahansa happaman pH:n kasvovesi. Parhaan tuloksen saamiseksi on valittava kasvovesi, joka ei ole hoitava ja kosteuttava vaan formuloitu pelkästään pH:n tasapainottamiseen. Miksi? Kosteuttavat kasvovedet jättävät iholle hoitavia ainesosia, ja nämä puolestaan heikentävät happojen vaikutusta. AHA:n ja BHA:n tulisi päästä imeytymään iholle mahdollisimman esteettä.

Happohifistelijöiden suosikeihin pH:n tasapainotuksessa kuuluu mm. Mizonin AHA & BHA Daily Clean Toner.

PaulasChoice_AHA_IMG_5220

2 Vaikutusajan optimointi

AHA- ja BHA-hapot sekä C-vitamiinin muodoista L-askorbiinihappo vaativat 15-20 minuutin vaikutus- ja imeytymisajan – yksinään. Tämä tarkoittaa sitä, että iholle ei levitetä mitään muita tuotteita heti näiden tuotteiden perään.

Käytännön esimerkki: kun käytin Paula’s Choicen Resist-sarjan AHA-seerumia ja AHA-hoitovettä, tein ”väärin” levittäessäni niiden päälle kosteusvoiteen heti niiden imeydyttyä. Päälle levitetty tuote muuttaa ihon pH:ta ja pahimmillaan pilaa ja katkaisee hapon vaikutuksen. 20 minuutin kuluttua happo on taikansa tehnyt ja nyt voi jatkaa seuraavilla tuotteilla :)

Kasvot2
Kuva: Unsplash

3 Vaikutusolosuhteiden optimointi

Tämä oli ehkä mielettömin huomio enkä usko että kukaan tavallinen C-vitamiiniseerumin ostanut kuluttaja tulisi ikinä, koskaan tätä ajatelleeksi, puhumattakaan toteuttaneeksi! :D

Koska C-vitamiini hapettuu nopeasti päästessään kontaktiin valon ja hapen kanssa, tulisi C-vitamiinituotteen vaikutuksen ajan mielellään välttää kirkkaassa valossa oleilua, esimerkiksi aurinkoisen ikkunan äärellä hengailua. Hapen vaikutusta ei tietenkään voi estää, mutta hartain hifistelijä vetäytyy C-vitamiiniseerumeineen 20 minuutiksi pimeään huoneeseen…!

Hapot_COSRX
Kuva: COSRX

 

4 Tuotteiden järjestyksen optimointi

Jos käytössä on samanaikaisesti sekä AHA-, BHA- että C-vitamiinituotteita, on niiden järjestys pH-arvon mukainen.

Ensin iholle laitetaan alhaisimman pH-ympäristön vaativa tuote eli L-askorbiinihappo. L-askorbiinihappo, C-vitamiineista tehokkaimpana pidetty, toimii parhaiten alle 3,5 pH-alueella. (Jos C-vitamiiniseerumissasi on joku muu C-vitamiinin muoto kuten magnesium ascorbyl phosphate, pH-sääntö ei päde ja tuotteen voi laittaa AHA:n ja BHA:n jälkeen.)

Seuraavaksi laitettaisiin BHA-tuote, tietysti odottaen välissä 20 minuuttia.

AHA- ja BHA-hapot toimivat käytännössä samalla pH-alueella, mutta BHA:n etusijaa perustellaan sillä, että BHA:n ollessa rasvaliukoinen, se on mielekästä laittaa ennen vesiliukoisia aineita. Kun BHA on ”raivannut tilaa” liuottelemalla huokosiin kertyneitä talikönttejä, pääsevät AHA-hapot ja muut aineet imeytymään ja vaikuttamaan paremmin.

Harva käyttää yhtä aikaa kaikkia kolmea, mutta jos käyttäisi, järjestys olisi tämä.

Kiehls_CVitamiiniseerumit

 

Eikö ole aika mielenkiintoista?

AHA, BHA – ja C-vitamiinituotteet ovat yleisiä ja suosittuja, mutta en ole nähnyt yhdenkään tuotteen pakkauksessa ohjeita liittyen iho pH:n tasapainotukseen tai tuotteiden vaikutusaikaan. Yleensä tuotteissa lukee vain ”levitä puhtaalle iholle, anna imeytyä, ja jatka normaalin ihonhoitorutiinisi mukaisilla tuotteilla”.

Syy tähän on arvatenkin se, että valmistajat tietävät, ettei keskivertokuluttaja jaksa noudattaa tällaisia ohjeita. Vaikka kosmetiikkafriikit ja ihonhoitoon erityisellä tavoitteellisuudella suhtautuvat käyttävät mielellään aikaa tarkkojen ohjeiden noudattamiseen, massakuluttaja ei, eikä ihonhoidosta voi tehdä heille liian monimutkaista. Siksi näistä ei varmaan puhuta yleisemmin.

PaulasChoice4Men_Soothe
Mr. Karkkipäiväkin käyttää BHA-tuotetta ;)

Lisäksi riittävän pitoisuuden sisältävät happotuotteet kuitenkin toimivat jollain tavalla ja niistä on usein jotain hyötyä, vaikka kaikkia tekijöitä ei optimoisikaan.

Itsekin huomasin AHA-happojen positiiviset vaikutukset vaikka en suorittanutkaan pH-toimenpiteitä enkä huomioinut vaikutusaikoja. Ja misterin parranajonjälkeiset näppylät ja ihoärsytys hävisivät hänen alettuaan käyttää BHA-vettä, eikä hän taatusti ole tasapainotellut hipiäänsä pesun jälkeen yhtään millään :D

Mutta kuluttaja, joka ei esimerkiksi ole tietoinen tehokkuuteen vaadittavista pitoisuuksista, saattaa pettyä paljon lupaaviin happotuotteisiinsa ja kuvitella, etteivät hapot ylipäänsä toimikaan, vaikka syynä voi olla vain liian alhainen pitoisuus. Tietoisuus happojen vaikutuksiin liittyvistä tekijöistä voi olla ratkaisevassa asemassa oikeasti tehokasta tuotetta hakiessa. Pullonkylkitekstien lupaukset eivät lopulta sano mitään, jos ne eivät selkeästi ilmaise myös käytettyä pitoisuutta.

Kuriositeetti: happoteknologiaan pohjautuvat tuotteet ja kemiallinen kuorinta eivät ole perinteisesti kuuluneet aasialaiseen ihonhoitoon, vaan ovat tulleet Koreaan lännestä – kerrankin jotain myös näin päin. :)

Jaksaisiko joku teistä lähteä hiomaan ihonhoitorutiiniaan tähän tapaan? Kuinka moni käyttää AHA-, BHA- tai C-vitamiinituotteita?

Muistilista:

 • Tarkista että ostamasi happotuotteen pakkauksessa ilmoitetaan pitoisuus
 • Säilytä C-vitamiinituotteet aina valolta suojassa, mielellään omassa ulkopakkauksessaan
 • Käytä aurinkosuojallista päivävoidetta kun käytät AHA- ja BHA-happotuotteita, AHA ja BHA herkistävät ihoa UV-säteilylle
 • AHA- ja BHA-hapot sopivat kaikille ihotyypeille, mutta BHA-happo toimii erityisen hyvin rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon hoidossa
 • Oikein herkälle iholle jota AHA-hapot ärsyttävät ja BHA kuivattaa, sopii PHA-happo
Kommentit (52)
 1. Moikka Sanni,
  Auta!!! En löydä AHA ja BHA tuotteita luonnonkosmetiikasta (paitsi madaran PEEL ja siitäkin lukee vain huonoja arvioita), tuleeko mieleen yhtään?

  1. Ei tule mieleen kuin Supermoodin Youth Glo Luxury Peel, se on kyllä tymäkkää tavaraa..! Pakkauksessa ei mainita AHA-happojen pitoisuutta mutta vaikutuksen perusteella veikkaan että se on yli 10%.

   Olen ihmetellyt miksi luonnonkosmetiikassa ei juurikaan näe AHA/BHA-tuotteita, AHA- ja BHA-happoja kun kuitenkin voi valmistaa luonnon raaka-aineista. Salisyylihappoa kyllä näkee esim. joissain Mádaran tuotteissa, mutta vain säilöntäaineen ominaisuudessa. Täytyy tämäkin lisätä ”Kysy kemistiltä” -listalle.

   Estelle & Thildin tuotteissa näkee polyhydroksihappoa eli PHA:ta, mutta senkin pitoisuus lienee kaukana kuorivasta, sillä pakkaus- ja markkinointitekstit eivät nosta sitä esiin lainkaan.

   1. kiitos vastauksesta! <3

 2. Ah, hifistelyä <3_<3 (tämä on muka se sydänsilmähymiö).

  Nyt joudut kyllä vähän vääntämään rautalangasta, kun kirjoitit ”levitä puhtaalle iholle, anna imeytyä, ja jatka normaalin ihonhoitorutiinisi mukaisilla tuotteilla”. Kun puhutaan nyt kuorinnasta, niin onko tarkoitus tässä välissä pestä kasvot ja sitten jatkaa normaalilla rutiinilla? Vai oikeasti niin, että kuorinta jää naamalle ja sitten kosteusvoiteet vaan lätkitään päälle? Anteeksi varmasti typerä kysymys :D

  Kreikkapostaukset olivat jälleen ihanaa luettavaa, kiitos niistä! ^_^

  1. Kun puhutaan nyt kuorinnasta, niin onko tarkoitus tässä välissä pestä kasvot ja sitten jatkaa normaalilla rutiinilla?

   Riippuu kuorinnasta, mutta useimmat happokuorinnat jätetään iholle (ovat koostumukseltaan seerumin tai hoitoveden kaltaisia ja imeytyvät kokonaan). Toisten, kuten Paula’s Choice 10% AHA Weekly Treatmentin, ohjeissa lukee, että tuotteen voi joko huuhtoa pois tai jättää iholle. Eli kyllä, kun happokuorinta on vaikuttanut iholla aikansa, sitä ei useimmissa tapauksissa huuhdota pois vaan päälle ”lätkitään” kosteusvoiteet :D Itse teen näin. (Eilen illalla kyllä nukahdin ennenkuin AHA oli ehtinyt vaikuttaa 20 minuuttiaan, hahah… myöhäisen odotusajan varjopuolia :D)

   Tosihifistelijät pyyhkäisevät happokuorinnan ja kosteusvoiteen välissä ihon vielä jollain kasvovedellä koska kokevat, että saavat näin poistettua iholta happojen irroittelemia möhniä ja kokevat mukavammaksi levittää kosteusvoide irronneista ihosoluista puhdistetulle iholle ^_^

   1. Kaikkea uutta taas oppii! Aika hurjalta tuntuisi jättää ”hapot naamalle” ;). Itse olen käyttänyt vain Madaran PEEL naamiota. Piti oikein käydä katsomassa, että olenko käyttänyt sitä väärin. Käyttöohjeiden mukaan se kuitenkin tulee pestä, joten onneksi siis olen ymmärtänyt kyseisen tuotteen funktion oikein :D

    1. Joo, naamiot on erikseen :) (…en tiedä miksi en ajatellut niitä lainkaan tuossa vastauksessani… :D Mielessä oli vain nuo seerumin ja veden tyyppiset joita olen itse eniten käyttänyt, vaikka olenhan noita AHA-naamioitakin kokeillut… :p ^_^)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *