Kosmetiikan kulutustottumuksista

Noniin, nyt päästään vihdoin purkamaan loput tammikuisesta suurkyselystäni. Helmikuussa käsittelin kyselyn imago-osuutta, ja nyt kurkataan sitten teidän yleisiin kosmetiikan kulutustottumuksiinne. Kyselyyn vastasi yhteensä 2185 ihmistä (helmikuun jälkeen on tullut vielä 20 vastausta :)).

Kosmekysely

Ahh, että mä rakastan näitä tilastojuttuja ja kosmetiikan kulutuksen analysointia! Kosmetiikka on niin kiehtova aihe, se jaksaa kiinnostaa minua paljon syvemmälle kuin vain värikkäät luomivärit ja silottavat voiteet. Voitte odottaa vastaavia ”pureskeluja” tulevaisuudessakin Karkkipäivässä!

Lähdetään liikkeelle kulutuksen (tai rahan käytön) jakautumisesta eri kosmetiikkatuoteryhmien välillä. Tein jaon kolmeen; ihonhoito, hiustenhoito ja meikit, ja niin vain yli puolet meistä kuluttaa eniten rahaa siihen ns. tarpeettomimpaan ryhmään, eli meikkeihin. Meikit ovat karkeasti sanottuna vain meidän ”koristautumistamme” varten, emme tarvitse niitä (siis niinkuin oikeasti, vaikka tokihan nyt joka toinen viittaa siellä että ”totta hemmetissä tarvitsen meikkivoiteeni ja maskarani että näytän edes ihmiseltä!”), toisin kuin hygienia-artikkeleita kuten shampoota ja suihkugeeliä.

Kulutuskysely1

Osasin kuitenkin odottaa tätä tulosta. Meikit ovat trendituotteita, jotka ovat helpoimpia heräteostoksia ja houkutuksia. Jokainen nainen voi samaistua siihen, että uusi, iloisen sävyinen huulipuna piristää mieltä enemmän kuin vaikkapa vartaloemulsio. Trendimeikeillä luodaan voidepurkkeja enemmän kuluttajiin vetoavaa ostohalua (esim. limited edition -kokoelmat, valtavat hypetykset). Kallis meikkituote on myös helpommin saavutettavissa kuin kallis ihonhoitotuote. Opiskelijallakin on varaa Guerlainin maskaraan, mutta ei välttämättä Guerlainin päivävoiteeseen. Sijoittamalla rahat meikkituotteeseen henkilö saa itselleen luksusta, johon ihonhoidon puolella ei olisi varaa. Tässä joitain syitä meikkien ylivoimaiseen voittoon tässä osiossa.

Entäpä paljonko olisitte valmiita maksamaan kosmetiikkatuotteesta?

Kulutuskysely6

Voin itse sanoa, että minulla kipuraja menee siinä neljän kympin kieppeillä. En ole koskaan ostanut mitään sitä kalliimpaa, enkä usko että tulen ostamaankaan. 32% eli suurin osa vastanneista sijoittui kanssani tähän samaan hintaikkunaan. 27% vastasi 30€, ja 21% alle 20€. 14% uhraisi kosmetiikkapurtiloon 60-70€, ja vain 5% 80-100€. Yli sata euroa suostuisi sijoittamaan vain 26 vastaajaa. Tokihan tilasto voisi näyttää erilaiselta, mikäli kysely olisi toteuttu vaikkapa pelkästään työssäkäyville ihmisille. Työkokemuksenkin perusteella voin kuitenkin vahvistaa, että aika monella suomalaisella se kipuraja menee juurikin viidessä kympissä, iästä ja työ/opiskelijuus-statuksesta riippumatta. Kyllä sen voi ihan ääneen sanoa, että 300 mummon markkaa jostain kosteusvoiteesta on paljon.

expensive-face-cream

Entäs sitten laatu ja halpa vs. kallis? Luotatteko siihen, että kallis tuote on parempi kuin halpa? Vastausten perusteella luotatte. Peräti 60% vastasi ”joskus”, ja 14% ”kyllä”. 26% ei luota. Kyllä se taitaa olla luonnollista meille uskoa siihen, että kalliin hinnan on johduttava jostain muustakin kuin painavasta lasipurkista ja kauniissa jakkupuvussa tuotetta myyvästä avuliaasta neidistä. Jälkimmäinen vaihtoehto on valtaosalle meistä vain liian….karua voidakseen olla totta.

Kulutuskysely2

Ostaisitteko mieluummin arvokkaampia merkkejä, mikäli teillä olisi siihen varaa? Kyllä! Olivat syyt sitten mitkä tahansa (usko laatuun, tyylikkäiden pakkausten luoma mielihyvä), me haluaisimme pystyä ostamaan merkkituotteita. Merkit ovat vahva osa yhteiskuntaamme, oli kyse sitten vaatteista, autoista tai ripsiväristä. Merkit määrittelevät sanattomasti omistajansa statuksen, halusimme sitä tai emme. Tiedämme, että BMW:n omistaja on aina silmissämme kadehdittavampi/hienompi/jollain tapaa ihailtavampi kuin Skoda-kuski. Ja 75% meistä ostaisi samasta syystä mieluummin Lancômen meikkivoiteen kuin Maybellinen, vaikka ne olisivat yhtä hyviä. Näin se vain on.

Mihin perustatte ostopäätöksenne, kun shoppailette kosmetiikkaa?

Kyllä suositukset jyräävät tällä osastolla! 43% vastanneista ostaa tuotteensa word-of-mouthin eli median tai kuluttajien suositusten ja arvioiden perusteella. Naistenlehtien ”Vuoden Parhaat” tai ”Kuukauden valinta” -jutut tuovat kauppoihin aina listattujen tuotteiden kyselijöitä, ja lehdillä on suuri valta ohjata ostokäyttäytymistä. Samoin internetin tuotearviosivustot (kuten vaikka suomalainen Glossy.fi tai amerikkalainen makeupalley.com) ovat monella kuluttajalla ahkerassa referenssikäytössä. Nykymediassa myös blogeilla alkaa olla jonkun verran valtaa tällä saralla.

Naistenlehdet

35% perustaa ostopäätöksensä tarpeeseen, eli ostaa kun oikeasti tarvitsee jotain (ja tähän porukkaanhan voivat kuulua myös ”word-of-mouth”in kautta ostajat). 12% ostaa spontaanista mieliteosta, ja yllättäen vain 9% vastasi hankkivansa tuotteen mainosten luoman ostohalun perusteella. Tämä oli aika jännä juttu. Mitähän mainostajat tähän sanoisivat…? Tosin, nämä asiat menevät lopulta jokseenkin limittäin…. Henkilö A huomaa shampoonsa loppuneen, ja tarvitsee uuden. Hän on nähnyt mainoksen uudesta shampoosta, josta hän on varovaisen kiinnostunut, mutta ei ryntää ostamaan pelkän mainoksen perusteella. A tsekkaa netin keskustelupalstoilta ja blogeista arvioita kyseisestä shampoosta, ja tekee ostopäätöksensä vasta sitten. Näin ollen päätökseen vaikuttivat sekä akuutti tarve, mainos sekä word-of-mouth.

Tarpeesta pääsemmekin aasinsillalla kyselyn seuraavaan kohtaan, eli ”ostatko kosmetiikkaa yli tarpeidesi”?

Tähänkin tuli aika odotettu vastausjakauma. Monet meistä jemmailevat tiettyjä lempituotteitaan, yksi suihkugeelejä, toinen huulikiiltoja ja kolmas luomivärejä, ja 57% vastasikin ostavansa yli tarpeen tiettyjen tuotteiden kohdalla. 28% osaa pitää varastonsa järkevissä mitoissa, ja 14% tunnustautui reilusti kosmetiikkahamsteriksi.

lipgloss_hoard

. . .

Koska postauksella alkaa taas olla mittavasti pituutta, lyön loput kysymykset vastausdiagrammeineen tähän alekkain vain lyhyellä kommentoinnilla. Diagrammit voi klikata suuremmiksi. (Tällaisia itseäni innostavia kilometripostauksia on mahtava naputella, mutta yritän kuitenkin pitää ne edes jotenkin lukijaystävällisinä, sillä harva jaksaa lopulta lukea mielettömän pitkiä blogiartikkeleita.)

Kulutuskysely3

Kulutuskysely_4

Kulutuskysely5

Minua kiinnosti vielä tietää, onko tuotteen ulkonäöllä, tuoksulla, kotimaisuudella tai ekologisuudella paljon merkitystä ostopäätöksissänne. Omalla kohdallani tuotteen designilla on yllättävän suuri merkitys. Huomaan kiinnostuvani söpöistä mutta tyylikkäistä, tai yksinkertaisen puhtaalla ulkonäöllään vetoavista tuotteista. Kuka muistaa kesäisen hurahdukseni Mäyrä-tuotteisiin? ^_^ Siinä on yksi hyvä esimerkki Sannille tyypillisestä ostokäyttäytymisestä.

Kotimaisuus kuuluu niihin tekijöihin, joilla ei ole ollut juuri mitään merkitystä kosmetiikkavalinnoillani. Ehkä jopa vähän outoa, mutta näin vain on. Sen sijaan luonnonmukaisuus on tällä hetkellä minulle ykkösvaltteja, ja kiinnostun kaikesta luonnon raaka-aineita sisältävästä. Kun sertifioituun luonnonkosmetiikkaan yhdistää söpöt pakkaukset, niin olen ihan valmista kauraa! :D Fontit ovat minulle jostain syystä asia, johon kiinnitän erityisen paljon huomiota. Olen saanut hiljattain testattavaksi uuden luonnonkosmetiikkabrändin tuotteita, joiden pakkausten fontin suunnittelijaa haluaisin ravistella. ^_^ Mutta niistä lisää myöhemmin, ja odotan mielenkiinnolla mitä te sanotte. Design-jutut ovat niin makuasioita. Töissä nauroimme juuri työkaverini kanssa Bruno Banani -mielipide-erollemme, kun minusta pakkaukset ovat jotain ihan tajuttoman halpaa ja hirveää, ja kollegani puolestaan pitää niitä erittäin tyylikkäinä ja attraktiivisina.

clear_mind

Mutta joo, lyödäänpä tämä postaus nyt pakettiin ja eetteriin, niin pääsen nukkumaan. :) Olisi kiva kuulla kommenttejanne. Pohtiiko joku muukin tällaisia juttuja? Vai pidättekö ihan friikkinä sitä, että joku tosiaan pohtii? ^_^

Kommentit (35)
  1. Ahmin juuri tämän tekstin suurella mielenkiinnolla, enkä edes tajunnut sen olevan pitkähkö, ennen kuin itse mainitsit siitä. Niin että ainakaan mun takia sun ei tarvitse toppuutella kirjoitusintoasi. Mie ainakin jaksan lukea. :)

    1. Hyvä kuulla! :)

  2. Oi mie niin tykkään tälläsistä postauksista :D Joten lisää vaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *