Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kosmetiikan hintakatto – kuinka paljon asiakas on valmis maksamaan?

Yksi asia, mikä on mietityttänyt minua siitä lähtien, kun kiinnostuin etenkin selektiivisestä (= suomeksi kalliista ;)) kosmetiikasta, on hintakehitys. Kun ostin ensimmäisen Diorin viiden sävyn luomiväripalettini, sen ovh Suomessa oli n. 50 euron hujakoilla. Saattoi olla peräti 47 euroa ja risat. Tämä oli vuonna 2006. Itse ostin palettini laivalta, ja siellä se maksoi n. 33 euroa. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, et löydä Diorin viisikkoa 33 eurolla edes hongkongilaisesta nettikaupasta, ja Suomen normihinta on sydäntä rutistavat n. 67 euroa!

33 euroa on paljon rahaa meikkituotteesta. 47 euroa on jo tosi paljon. 67 euroa luomiväristä on (minun mielestäni) jo ihan järkyttävä summa. (Tai sitten, kuten poikaystävälläni on tapana sanoa, ”Köyhästä se vain saattaa tuntua siltä.”) Kuulun itse matalatuloisten luokkaan, ja näin ollen suhtaudun hintoihin luonnollisestikin eri tavalla kuin sellaiset henkilöt, joiden ei tarvitse ruokakaupassa katsoa kärryyn heittämiensä tuotteiden hintalappuja.

Vaikka tiedän, että itse olen ns. köyhä, niin työssäni olen huomannut että suomalaisten kosmetiikka-asiakkaiden kipuraja tuntuisi kuitenkin olevan ihan minkä tahansa tuloisten kesken sellainen n. 50 euroa. Yli 50 euroa maksava tuote koetaan yleensä poikkeuksetta hintavaksi (vaikka siihen olisi varaakin), ja sen ostoa harkitaan enemmän kuin kahden kympin tuotteen.

Vielä tällä hetkellä löytyy asiakkaita, jotka mielihyvin maksavat ällistyttävät 70 euroa luomiväristä tai 100 euroa meikkivoiteesta. Mutta hinnat nousevat joka vuosi. Viiden vuoden kuluttua Diorin klassinen viisikko kustantaa todennäköisesti jo lähemmäs 3-numeroisen summan. Kysymys kuuluu: milloin kosmetiikkatuotteelle tulee hintakatto vastaan? Kuinka paljon huulipuna, luomiväri tai kynsilakka saa maksaa, ennen kuin asiakas kokee tuotteen hinnan kohtuuttomaksi? Kyllä, aina löytyy ”miljonäärivaimoja” joilla on varaa ostaa se tuhannenkin euron yövoide, mutta ei kosmetiikkateollisuus elä näillä harvoilla ja valituilla. Tavalliset massakuluttajat ovat ne, jotka tuovat firmoille suurimmat voitot. Ja siinä vaiheessa, kun tavallinen rouva Jansson päättää, että nyt käytän tämän satasen mieluummin uuteen takkiin tai ravintolalaskuun, on Firma pulassa.

Itse olen sellainen ”rouva”, jolle jo se viiden vuoden takainen 47 euroa oli aivan liikaa luomiväristä. Minulla olisi siihen käytännössä varaa, mutta ihan periaatteesta en halua laittaa viikon ruokakuluja tuotteeseen, jonka saan halvemmallakin. Nyt kun hinta on sen 67, niin aidosti hämmästyn joka kerta, kun joku sen epäröimättä maksaa. Tajuan suhtautumiseni kapeakatseisuuden, kun tosiaan ihmisiä ja lompakkoja on monenlaisia, mutta en siltikään voi olla ihmettelemättä.  Etenkin, kun käytäntö on vahvistanut mielikuvaani tuosta viidenkympin maagisesta rajasta.

Saisiko Firma tuotteestaan X enemmän voittoa, jos se olisi hinnoiteltu edullisemmaksi ja sitä myytäisiin sen vuoksi kappalemäärällisesti enemmän? Kai jossain hienoissa markkinointi-instituuteissa on tarkoin mietitty ja laskettu, millä hinnalla joku tuote on vielä kannattava vaikka sitä hintansa puolesta myydään vain harvoille. Nämä ovat älyttömän kiehtovia juttuja, joihin liittyvät vielä olennaisesti tuotteen imago ja sen ostajalleen tuoma statuksellinen lisäarvo. Jonkun Guerlainin luomivärin on vain maksettava tosi paljon, jotta se olisi luksuskategoriassa. Tuote tuntuisi ihan eriltä, jos sen saisi kolmella kympillä.

Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan sitä päivää, kun en enää saa ”viisikoita” kaupaksi. Hintojen nousuhan ei voi pysähtyä, eikä minusta tunnu siltä että palkat nousevat ihan samassa tahdissa. Nämä ovat tietystikin paljon laajempia kokonaisuuksia, joita pienen kosmetiikkabloggaajan pää ei riitä käsittelemään.

Mikä on teidän henkilökohtainen kosmetiikan hintakattonne? Paljonko maksaisitte vaikkapa kasvovoiteesta, ripsiväristä tai huulipunasta?

Kommentit (124)

 1. Nimetön

  Mulle on hintakatto aika tuotekohtainen, ja ennen ostopäätöstä yleensä luen mahd. paljon arvosteluja. Jos olis rahaa, ostaisin kalliimpia ihonhoitotuotteita,nyt ostan laivalta, kentältä, netistä ja metsästäm varastoon Stovkan Hullut Päivät ja alet. Yleensä aina on varastossa jotain alesta ostettua ennen kun edellinen loppuu.
  En juurikaan käytä kuin selektiivistä kosmetiikkaa, jollen ole kuullut hillittömiä kehuja jostain markettituotteesta. Joskus tietysti saattaa tulla joku kausituote, tai ulkomailla osua silmiin jotain mikä on pakko saada. Mutta jos saan valita otanko 50 eurolla MACin tiskiltä vai marketista kassillisen -50%, otan sen MACin. Vuosien kokemuksella tiedän että laatu ei korvaa määrää. Olen ennemmin sarjaa käyhä, ja panostan mieluummin kosmetiikkaan, vaatteet eivät niinkään kiinnosta.

 2. Bella

  Olen tässä kai jo vuoden verran harkinnut luomivärin ostoa. Ei vaan taida parilla eurolla löytyä :D Oikeasti köyhänä ja vähän meikkaavana en halua mistään tuotteesta paljoa maksaa. Ja jos varaa olisi selektiiviseen kosmetiikkaan niin keksisin kyllä rahoilleni parempaakin käyttöä.

 3. Emmi

  Minulla hintakatto riippuu ihan siitä paljon jotakin tuotetta haluan. Tällä hetkellä tuloni ovat todella niukat, mutta jos todella haluan sen 70euron hajuveden niin sen myös ostan. Mietin sitten jälkeenpäin miten pärjään seuraavaan palkkaan asti :D

  Tällä budjetilla ei ole rahaa lähteä huvikseen kokeilemaan esimerkiksi jotain 30 euron ripsiväriä, mutta jos olisin aiemmin tuotetta joltain kokeillut ja todennut todella hyväksi niin silloin revin ne rahat jostain. Tällä hetkellä rahatilanteestani huolimatta suosin esimerkiksi Lancomen meikkivoiteita, koska pidän niistä todella. Sittenkun rahatilanteeni paranee niin uskon että lähden rohkeasti kokeilemaan niitä minulle tuntemattomia kalliimpiakin tuotteita.

  Kyllä ne vähän arvokkaammat meikkituotteet tuovat sitä pientä piristystä ja luksusta arkeen :) Vaikka muut eivät osaisi sanoa onko sinulla sillä hetkellä naamassa Lancomen vai Rimmelin meikkivoidetta, sen kyllä itse tietää ja sillä tavalla on hieman parempi olo itsestään.

 4. blanche

  Ensiksi haluaisin osoittaa kiitokset tästä hirmu kivasta blogista, on löytynyt paljon vinkkejä tumpeloimmimmallekin meikkaajalle! :)

  Kysymyksiisi vastatakseni, hinta budjettini meikkien suhteen on hyvin pieni. 30 euroa tuntuu jo liian suurelta summalta, vaikka pitäisi varmaan ymmärtää, että mikäli haluaa kestävämpää laatua, pitäisi niihin sijoittaa enemmän kuin viisi euroa. Tosin, onhan sekin nähty, ettei hinta kerro välttämättä kaikkea laadustakaan. Silti kyllä kirpaisee maksaa 30 euroa pelkästä kosmetiikasta. Vaikka sain kerran huippusuositukset yhdestä ihorasvasta kaikilta tutuilta, jotka sitä käyttivät, en raskinut sitä ostaa, kun siihen olisi hieman päälle 30 euroa pitänyt upottaa… Tuntuu älyttömältä maksaa pelkästä kosmetiikasta niin paljon, ajattelen, että pärjään kyllä vähemmälläkin. Ja sitten en pärjää. Enkä siltikään suostu maksamaan :D Joskus hyvin harvoin on kiva hemmotella itseään jollakin vähän ”hienommalla”, ja silloin saatan sitten vähän törsätä. Mutta ihan vain vähän.

  Haluaisin kysäistä vähän meikin pohjustuksesta. Yritin etsiä, mutta ilmeisesti olin tämän kanssa yhtä tumpelo kuin itse meikkaukse, että en löytänyt vastausta, joten ajattelin kysyä.
  Minulla on siis iho, joka alkaa kiiltää melkoisen nopeasti. Tavallisesti naamaan laitan tällaisen kerroksen: puhtaalle iholle kiillon pois vievää kasvorasvaa, jossa on kevyt sävyte (joka tosiaan ei vie sitä kiiltoa pois, vaikka pitäisi…), Maybellinen Dream Matte Mousse –vaahtomeikkivoidetta mikäli on finnejä tv. peitettävänä (ja niitähän on), ja koko kasvoille Artdecon mineraalipuuteria.

  Ongelma tässä on tosiaan se, että kasvot alkavat kiiltää hetkessä. Olen kokeillut myös Lumenen Beauty base mattifying primeria, eli meikinpohjustusvoidetta, joka auttaa kasvoille hieman, mutta esimerkiksi luomien pohjustukseen ei sovi, eikä auta mitään. Luomivärien käyttö on siis ongelmallista, kun ne pysyvät tunnin pari, ennen kuin ovat valuneet pois tai muodostuneet rumiksi paakuiksi.

  Olisiko sinulla mitään hyviä vinkkejä, millä luomet kannattaisi pohjustaa, etteivät ne luomivärit juoksisi välittömästi pois? Vai onko vika vain huonolaatuisissa luomiväreissä tai jotain?

 5. maria

  Opiskelija täällä!

  Itse en osta yli 10€ ripsiväriä saati luomiväriä, jos ei ole pakkotilanne. Mulla on Lily Lolon puuteri ja meikkivoide, ja niiden hinta oli ostoaikaan muistaakseni 15€ tienoilla, postikuluineen kabukin kera vähän yli 40€. Periaatteessa kai meikkivoide+puuteri taitaisi tulla marketista halvemmalla, vaan iho vaatii nämä tuotteet. Erona tietysti se, että nämä LiLot kestävät ikuisesti (ostin hätäisenä jo lisää finishing powderia, mutta tuo näköjään vain kestää ja kestää).

  Olen ehkä vähän huono yksilö tilastoihin luomi- ja ripsivärien osalta, kun en niitä käytä kun ehkä kerran viikossa. Mulle on tullut Coastal Scentiltä täkyinä näytteitä ihan kivoista luomiväreistä, ja pihinä tietysti olen laittanut ne pikkurasioihin talteen. Viimeisin omaehtoinen ostos marketista oli Lumene Natural Coden daring-setti ja netistä ELFin Brightening Eye Color Ivy-setti (joka on muuten paljon tummempi kuin elfin sivuilta saa käsityksen!). Hintaa elfin paletilla oli hurjat 1,70€. Pari LiLon luomiväriä löytyy myös, noin 6€/2,5g purkki.

  Huulipunaa en käytä (sen syön), kiillot ovat jotenkin hankalia (limaiset huulet? O_o) ja sävyttäviin huulirasvoihin en ole vielä ehtinyt, kun huulirasvana olen käyttänyt sheavoita (450g / 6€)… Tosin ostin ihan vasta elfiltä punertavan All Over Color Stickin, jota olen välillä viitsinyt töpötellä huuliin kevyesti. 1,70€!

  Akneiholle mulla on apteekin iso humektan-tuubi (säästeliäs osti isomman, muistaakseni 12-15€/200g) päiväkäyttöön ja yöksi Nivean joku herkän ihon, vähän paksumpi tökötti (3€/150ml alelaarista). Minäkin metsästän aina tarjoustuotteita, kasvovettä en käytä. Kuorinnat teen itse sokerista kasvoille ja iholle merisuolasta ja oliiviöljystä.

  Vauh, tulipas pitkästi taas.

  YHTEENVETO: Meikkipohjasta olen valmis maksamaan n. 15€/tuote, muusta alle 10€. En usko että tämä tulee kauheasti muuttumaan työelämään siirtymisen jälkeenkään. :)

  • maria

   Nöööyy, tietysti jäi sitten se oleellisin ydin pois:

   Olen ostanut kerran 50€ naamaputsaria. Tämä oli epätoivisimmassa aknetaistelussani, eikä se minua auttanut. Toisaalta liian halvat tuotteet ovat monesti osoittautuneet ihoa ärsyttäviksi. Omalla kohdallani olen aina ollut tyytyväisin markettihintaiseen. Ehkä sitä muutenkin odottaa yli 30€:n purnukalta muuttuvansa silmänräpäyksessä supermalliksi! 15-20€ on kipurajoilla.

 6. NG

  Hintakattoa ei valitettavasti varmaan tule vastaan niin kauan, kuin asiakkaita riittää – Diorin viisikoilla on sellainen kulttimaine ja niitä esitellään ympäri maailmaa ihanissa blogeissa jne., että fanitus tuskin tyssää hintaan… Prioriteettinsa kullakin. Kosmisfanit laittavat vaikka sen viimeisen pennosen himottuun tuotteeseen, siinä missä joku muu saattaa investoida mieluiten kirjoihin ja vaikkapa elektroniikkaan…

  Kalliimmissa brändeissä on pitkälti kyse markkinoinnista ja mielikuvien luomisesta, eikä kallis hinta ole laadun tae ihonhoidossa tai meikeissä. Mutta meikkivoiteen suhteen valitettavasti joutuu usein maksamaan saadakseen sopivan. Pohjustukseen/meikkivoiteseen kannattaa jo sijoittaa, sillä raikkaan meikin edellytys on oikeanlainen pohja – silmätuotteet voi sitten jo olla halpiksia, sillä kynissä jne. ei suurensuuria eroja ole.
  Jos iholle ihanteellinen meikkivoide löytyy Lumenelta, niin mikäs sen parempi. Mulle ei niin vain koskaan käy..
  Joka tapauksessa kipuraja olisi ihanassa meikkivoiteessakin ehkä 50-60€, ihan mitä tahansa en ole valmis maksamaan..
  Ihonhoitopuolella käytän sekä kalliimpia että edullisempia, INCi ratkaisee. Tärkeintä on, että tuote on ärsyttämätön, sisältää edes jotain hyödyllistä (antioksidantit, rauhoittavat aineet jne) ja hyvin pakattu (ilmatiivis). Onneksi alemmissa hintaluokissa on paljon laadukkaita tuotteita, ja netin kautta valikoima on laaja :)

 7. badbomben

  Hipsanhei! En ole vielä tainnut vastata tähän joten täältä pesee.

  En osaa sanoa ihan selkeää, mustavalkoista rajaa sille, kuinka paljon fyffeä tiettyyn tuotteeseen käytän. Ehkä nykyisin perusteluna toimii pikemminkin se että ”mullahan on jo viiskytämiljoonaa liilaa lakkaa, mihin mä totakin tarvitsen”. Lisäksi saan Mary Kayn tuotteita joko hyvin edullisesti tai lahjaksi töistä, joten saan laatukamaa töiden puolesta.

  Perusperiaatteena muuten kosmisshoppaillessa on kuitenkin se, että näihin panostan:
  -meikkivoide ja pohjustus yleensä (sekä lärviprimeri että luomienpohjustus)
  -Pensselit (erityisesti hyvät synteettiset, mm ecotoolsin pläästimet)
  -kynsilakat (kuitenkin halpoja halveksumatta, mm dependillä ja isadoralla on kivoja lakkoja)
  -hajuvedet ja tuoksut yleensäkin
  -hiustenhoitotuotteet
  -luomivärit (joskus halpakin voi toki yllättää positiivisesti, pohjustuksella pärjää pitkälle)
  -käsisaippuat (LUSH!!!!)

  Näissä saatan pihistellä:
  -Pumpulit, ripsientaivuttajat, meikkisienet, pinsetit yms tykötarpeet, ns ”tylsät tuotteet”
  -kasvovesi (jollen ole saanut sitä töistä, muuten käytän kasvojenhoitoon nykyisin lähinnä MKn TimeWise-sarjaa)
  -sama ripsarissa, jollen ole juuri saanut sellaista töistä.
  -meikkikynät, kulma- ja rajauskynät
  -perusdödö voi olla ihan pirkkaa :)

 8. Taru

  Meikkivoiteesta ja ripsarista olen valmis maksamaan vähän enemmän. Meikkivoiteen kipuraja on siellä 50e tietämillä ja ripsarista 30e. Kaikessa muussa pihistelen sitten, mutta en nyt kovin mielelläni mitään rimmeliä tms osta =)

 9. Kamicha

  Minä en mielelläni maksa kosmetiikasta kovin paljoa. Sanotaan nyt, että kipuraja menee 40 eurossa – tosin valtaosa käyttämistäni tuotteista on alle 30 € – jopa alle 20 € hintaluokassa. Värikosmetiikassa tulee suosittua melko paljon keskihintaista MACia ja edullisia mineraalimeikkejä.

  Vielä ennen satsasin jonkin verran enemmän meikkivoiteisiin ja ihonhoitotuotteisiin. Sitten löysin iHerbin ja mineraalimeikit – ja ylipäätään yksinkertaistin ihonhoitofilosofiaa.

 10. Kamicha

  Niin joo, hajuvesissä en pihtaile, mutta niitäpä en usein ostakaan.

 11. Luna

  Sen takiahan mä olen siirtynyt MACille melkein exclusively, luomarit 15e nappi. ”Merkkimeikkejä” ostan vain ja ainoastaan alennuksista :) Mutta joskus tulee semmone OMG PAKKO SAADA, ja silloin ei kyllä ole oikeastaan hintakattoa (mulla tällainen tuote oli esim Diorin jazzclub paletti, taisin maksaa siitä Sokoksella 89e joka oli mun mielestä aika järkyttävää mutta silti..)

 12. Tipe

  Itse olen opiskelija ja lempiripsarini maksaa n. 17 e ja sen ostaminen jo kirpaisee. Meikkivoiteet yms. ostan edullisempina.

 13. melli

  Olen kanssa opiskelija, ja meikkiin tulee satsattua rahaa vaihtelevasti. Teini-ikäisenä tuli panostettua ihonhoitoon ja käytettyä apteekin Vichy -sarjaa, jonka hinta tuntui silloin kirpaisevalta. Nykyään en enää puunaa kasvojani ollenkaan niin paljoa, ja olenkin huomannut, että ihoni, joka on aika herkkä, on paljon paremmassa kunnossa. Siksi käytän puhdistukseen ja kosteutukseen alle 10 tuotteita. Sen sijaan olen koukuttunut Bella Pierren mineraalimeikkipohjaan, josta maksan ylihintaa, mutta joka sopii iholleni älyttömän hyvin. Lisäksi tuote on kestänyt käytössä kohta 2 vuotta, ja sitä käyttäessäni ihoni on parantunut huomattavasti. Sillä oikeutan tuotteen kalliin hinnan; olen säästänyt tuotteen hinnan jo kolminkertaisesti tähän mennessä. Meikkipaleteissa käytän Coastal Scentsiä, ja olen ollut niihin tyytyväinen. Loppujen lopuksi luomivärejä käytän niin harvoin, että niihin ei kannata tuhlata. Ripsarista maksan sen yli 20, kun käytän Cliniquen ripsaria. Olen kokeillut muitakin, mutta minkäs teet, kun se oikea on löytynyt -se on vain puhdasta rakkautta. :D

 14. niida

  Riippuu niin tuotteesta.. Sen 50 euron kohdalla rupean kyllä jo tarkkaan harkitsemaan ja 70 euroa alkaa olla melkein liikaa. Yhteensä meikkipussin sisällön hinta on suunnilleen 500-700 euroa (+ihonhoitotuotteet päälle), mikä on törkeen paljon, koska olen aika pienituloinen.

  On yksi tuote, josta maksan, mitä vaan on pakko: YSL Semi Loose Powder:

  http://www.yslmakeup.net/P0_YSL__Powder__Semi_Loose_Powder_w_Brush_Semi_Loose_Powder_w_Brush__No_01_Ivory_43402.aspx

 15. Sir

  Itsekkin olen kauhistellut ”merkkikosmetiikan” hintoja. Tuntuu että näissä asia menee vähän niinkuin vaatteissakin, merkki ratkaisee puolet hinnassa, vaikka laatu ei olisikaan huomattavasti erilainen? Ainakin siltä se tuntuu. En nyt väitä että Tokmannilla ja Stockmannilla myydään samaa laatua, mutta ymmärtänette mitä ajan takaa?

  Itse voin panostaa ihonhoitotuotteisiin max. 30e/purnukka, mikäli tuote on hyvä ja riittoisa. Suosin Lumenen ihonhoitotuotteita, talvisin/tarpeen vaatiessa ravitsen ihoani apteekin kosteuttavilla voiteilla (esim. Acualan L).

  Mitä meikkeihin tulee, ostan sitä mikä on mielestäni toimiva. Puuterista ja meikkivoiteesta voin surutta maksaa yli 20e, mutta ripsivärin kohdalla mietin tarkemmin. Olen myös löytänyt halpakosmetiikasta löytöjä, esim. Seppälän kulmaväri on ihan pakollinen ja hintaa oli vain 7 euroa.

  Omistan kaksi 88 värin palettia (shokkivärejä ja toinen neutraalimpi). Ne ovat ”kopioita”, jonkun huippufirman paletista, todella riittoisia ja pigmenttisiä värejä… maksoivat 15e/kpl ja mielestäni ihan yhtä hyviä kuin jotkut Diorit yms. joita olen joskus testereissä testaillut… eli en missään nimessä maksaisin melkein 70euroa luomiväristä, koska halvempaakin saa ja ihan yhtä toimivaa.

  sanoisin siis että se 30e alkaa olla se kipuraja.. itsekin olen ”matalapalkkaisella” alalla, joten sadan euron kosmetiikkaostos olisi aika iso lohkaisu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.