”Koronabudjetin” arkiruokaa: tonnikalavuoka
Blogini pitkäaikaiset lukijat tuntevat rakkauteni tonnikalaan sekä kaikenlaisiin helppoihin arkiruokaviritelmiin tonnikalan ympärille.
Tänään jaan pitkästä aikaa tonnikalaruokareseptin (ja nyt kun luen läpi valmista tekstiä, näköjään höpöttelen muutakin yleistä pöperöistäni). Meillä päin suositaan tällä hetkellä edullista kotiruokaa ja hifistelyt on jätetty ”elämään koronan jälkeen”. Esimerkiksi ravintoloissa emme käy Kalastajan kanssa lainkaan.
Aika usein saan myös ilokseni nauttia tuoreesta, itse pyydetystä kalasta (ja se on tietysti omalla laillaan ”hifiä”), mutta ei sitäkään joka päivä pöydästä löydy. Mun tonnikalapöperöt kelpaavat tuolloin yhtä hyvin :)
Olen mielestäni jonkin sortin mestari käyttämään tonnikalaa ruoanlaitossa monipuolisesti, ja koska se on niin neutraalin makuista, se taipuu monenlaiseen mössöön, pihviin, kastikkeeseen ja salaattiin. :)
Moni pitää tonnikalaa tylsänä raaka-aineena, mutta tylsienkin (ja halpojen) raaka-aineiden arkiruokaan saa makua tosi helpoilla keinoilla – tämän vuoan maukkaan ja rikkaan maun salaisuus esimerkiksi on paistettu sipuli ;) Myös tuore yrtti tekee aina taikojaan. 👌
Pidän erikoisuutenani improvisoituja ”mössöjä” sekä uunivuokia, joihin heittelen mitä milloinkin jääkaapissa sattuu olemaan, ja varmistan maun voimakkailla tai tuhdeilla extroilla kuten juustolla, pestolla, valkosipulilla ja sipulilla.

Mössö on ruokalaji, jossa paistinpannussa yhdistetään paistettuja pakastekasviksia (siksi ”mössö” = ovat niin vetisiä 😄), proteiinin lähde kuten tofu, mifu, pakasteseiti tai tonnikala, joskus tomaattikastiketta sekä juustoa. Punaisena lankana ”mössöissä” kulkee feta tai voimakkaan makuinen juustoraaste. Nämä aateloivat mössön maukkaaksi ja jopa kiinnostavan makuiseksi ruoaksi.
Myös majoneesi (ehdottomasti Hellman’s..!!) tuo vetisiin, pakasteista valmistettuihin paistoksiin rikasta makua ja nostaa pliisut pannunpohjalliset kelpo evääksi.
Vinkki: yhdistä paistettua bataattia ja fetaa, ja saat aivan erityisen maukkaan mössön :)
Tänään en kuitenkaan jaa mössöruoan reseptiä vaan vuokaruoan. Voi tämänkin tietysti mössömäisenä nähdä… ruokailijasta riippuen…
Vuokaan voi periaatteessa käyttää mitä tahansa vihanneksia ja juureksia joista tykkää, mutta suosittelen ehdottomasti laittamaan myös paistettua sipulia, se tuo vuokaan todella syvää, aromikasta makua. Pitkään lempeällä lämmöllä makeaksi paistettu sipuli on yksi parhaita maun tuojia.
Tämä kotiruoka on niin simppeli eväs, että tuntuu melkein vitsikkäältä jakaa sen ”resepti”, mutta jaetaan nyt kuitenkin :) Kun itse opettelin valmistamaan ruokaa päälle 3-kymppisenä (jep, mä todellakin opettelin ruoanlaittoa vasta kun vaihdoin pastat ja voileivät muunlaiseen ruokaan), yksinkertaisimmistakin ohjeista oli mulle hyötyä 👍
Mä tein kaksi versiota; perunallisen potunsyöjälle ja perunattoman itselleni. :)
Tee näin:
Paista kasvikset ja herkkusienet (ja keitä + paista perunat tai muut juurekset) kypsiksi voissa tai oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista sipuli erikseen pehmeäksi ja makeaksi.
Kasaa vuokaan kasvikset, sienet, juurekset, sipuli ja tonnikala. Revi päälle vähän tuoretta rosmariinia tai timjamia, tai sirottele ripaus maustehyllyn kuivayrttejä. Levitä päälle runsaasti juustoraastetta (vahva emmental tai emmentalin ja vahvan cheddarin sekoitus on hyvä :)).
Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja vähän ruskistunut.
Anna jäähtyä ja vetäytyä hetki ja nauti. 😋
Jos haluat säästää energiaa (jolloin käytät vain uunia), voit myös laittaa kaikki kasvikset raakoina vuokaan ja kypsentää kokonaan uunissa esipaistamisen sijaan. Laita voideltuun vuokaan ensin vain (öljytyt sekä maustetut) kasvikset ja juurekset ja lisää tonnikala + juustoraaste vasta, kun kasvikset ovat kypsiä. Tällöin vuoka on maultaan huomattavasti miedompaa, kuin pannussa paistettuna versiona.
Muita tonnikalaruokareseptejäni:
Punajuuri-aurajuusto-tonnikalavuoka
Tonnikalatäytteiset letturullat
Sydänsalaattia tonnikalatäytteellä
Tonnikalaa ja kasviksia majoneesipestolla
.
* * Suosittelen valitsemaan Skipjack- eli boniittilajin tonnikalaa, joka ei ole uhanalainen tonnikalalaji. Boniitti on yleisin säilyketonnikalan raaka-aine, mutta esimerkiksi valkolihaiset tonnikalasäilykkeet tehdään muista lajeista kuten albacoresta. * *
Oletko testannut kotimaista Luonnonkala-säilykettä, joka on järvikaloista tehty? Täydellinen tonnikalan korvaaja ja eettisesti parempi vaihtoehto =) Itse olen täysin hylännyt ne harvatkin tonnikalan ostot, koska Luonnonkala on vaan niiiiiin paljon parempaa! Suosittelen!
En ole, mutta kuulostaa kiinnostavalta :) Täytyypä etsiä sitä kaupasta :) Myydäänkö sitä esim. Prismoissa?
En ole ihan varma, saako sitä Prismoista. Muistaakseni se lanseerattiin vain K-kauppoihin, mutta nykytilanteesta en osaa sanoa, joko levitys on laajentunut….
Ok, kiitos vinkistä joka tapauksessa :) (Käyn mä joskus K-kaupoissakin :D)
Tosi hyvän tuntuinen resepti! Ja todellakin tulee tarpeeseen vaikka varmaan jonku silmään simppeli. Mulla ongelmana on se, että en vaan osaa soveltaa enkä inspiroida yhtään mitään, vaan tarvitaan tarkat ohjeet. Otin tämän ylös ja kokeilen ehdottomasti. Etätyöläiselle tästä muutaman päivän lounas ja ihanaa vaihtelua tavalliseen. Olisipa itsekin noin hyvä ja kekseliäs kokki 😊
Ihana kuulla, Taija…! 🤗 Toivottavasti maistuu :)
Oikein kivaa viikonloppua sinulle :)