Kööpenhamina uudesta vinkkelistä

Ihana, ihana Kööpenhamina.

Totesin tässä jälleen kerran, miten paljon kemialla on merkitystä, myös paikkojen kanssa. Ruotsin pääkaupunki Tukholma on yhtä kaunis kuin Kööpenhamina ja kaupungeissa on paljon samaa. On kuninkaallisuutta, on kanaaleja, on palatseja, on idyllisiä kujia vanhassa kaupungissa, on komeita kirkontorneja toisensa perään. Silti…. käytyäni Tukholmassa kymmeniä kertoja lapsesta saakka, se on ja pysyy etäisenä. Se vain pysyy. En lähene millään Tukholman kanssa vaikka minulla asuu siellä sukulaisiakin.

Ja Kööpenhamina..? Ihan eri tunnelma. Kaupunki jätti pysyvästi lämpimän jäljen jo ensimmäisellä kohtaamisellamme 25 vuotta sitten ja se jälki lämpenee jokaisella vierailulla. Kööpenhamina tulee lähelle.

Olen käynyt Kööpenhaminassa yhteensä ehkä kuusi kertaa, mutta vasta tällä reissulla viivyin siellä pidempään. Aiemmat reissut ovat olleet parin-kolmen päivän luokkaa, ja muutamia kertoja olen hurahtanut kaupungin läpi vain osana interrailia.

Kööpenhamina on aikaisemmin näyttäytynyt minulle lähinnä turistillisen Strøget-kävelykatunsa, vanhankaupunkinsa sekä vieläkin turistillisemman Nyhavnin kautta. Ei turistillisuudessa vikaa, nuohan ovat upeita paikkoja ja koska ne sijaitsevat ydinkeskustassa, on selvää, miksi turistit kansoittavat niitä. Ja ovat nekin sympaattisia..!

Nyt vietin ydinkeskustassa (Indre By) yhteensä vain muutamia tunteja koko matkan aikana. Asuin Amagerissa ja vierailin sieltä käsin lähes kaikissa Indre By’tä ympäröivissä kaupunginosissa.

Amager Strand

Tykästyin tosi paljon rauhalliseen Amageriin, jossa on sieviä asuinkortteleita ja pitkä, kiva ostos/ravintolakatu, mutta tunnelma on huomattavasti rauhallisempi kuin ”manner”-Kööpenhaminassa. Amager sijaitsee saarella, vaikka oikeastaan koko Kööpenhamina tuntuu hyvin merelliseltä tai saarimaiselta, koska kanaaleja ja niitä ylittäviä siltoja on kaikkialla. Amageriin tullessa ei siis mitenkään tunnu siltä, että tulet saarelle, tulet vain taas ylittäneeksi yhden sillan. Mutta tunnelma muuttuu heti verkkaisemmaksi.

Rauhallisen tunnelman lisäksi Amagerin upeus on pitkä dyynimäinen hiekkaranta. Mun koti (eli miesystäväni koti) sijaitsee vain 5 minuutin pyörämatkan päässä rannasta, ja rannalla tuli käytyä usein vaikka vain nopealla happihypyllä. Mikään ei voita merimaiseman terapeuttista vaikutusta..!

Amager Strandin ranta-alue on pari kilometriä pitkä. Aivan ihana ulkoilukohde, jossa voi viettää vaikka koko päivän. Kävelyreitti tarjoaa monenlaista ranta-maisemaa villeistä dyyneistä perinteisempään uimarantaan ja uimalaitureihin. Kastrupin päässä on venesatama. Luonnollisestikin rannalla on kahviloita joissa voi nälän iskiessä nauttia hiukopalaa. Kastrupin päässä on kunnon ravintoloita.

Islands Brygge

Tämän kertainen reissu tutustutti minut myös Kööpenhaminan modernimpaan arkkitehtuuriin ja urbaaneihin, teollisuutta henkiviin alueisiin. Vaikka olen ehdottomasti enemmän perinteisen, arvokasta historiaa huokuvan rakennustyylin ystävä, oli virkistävää ja ilahduttavaa nähdä Kööpenhaminan moderni puoli Pidin siitä!

Vahvat kontrastit kiehtovat minua ja Kööpenhaminassa niitä kohtaa usein. Barokkipalatsit seisovat uljaina taustallaan omalla tavallaan yhtä uljaat tehtaan piiput. Upein dialogi käydään Amalienborgin linnan ja uuden Oopperatalon välillä: Oopperatalo rakennettiin täsmälleen Amalienborgia vastapäätä Holmenin saarelle, ja rakennusten pääsisäänkäyntien välillä on suora linja ja esteetön näkymä. Kun seisoo uuden Oopperatalon edessä voi lähes tuntea yhteyden näiden kahden vaikuttavan rakennuksen välillä. Ne keskustelevat. Sähköistä.

Annan kuvien puhua puolestaan, tämän postauksen kuvat kertovat minun ja Kööpenhaminan tämänkertaisen tarinan.

Tässä kootut vinkkini paikoista, joihin tykästyin reissussa erityisesti:

AMAGERIN SAARI

ja siellä:

 • Amager Strand -ranta
 • Pääkatu Amagerbrogade
 • Islands Brygge, nuorekasta vedenrantahengailua entisellä teollisella satama-alueella Langebro-sillan vieressä (olen huono antamaan koordinaatteja, onneksi nämä löytyy Googlella..! :D). Alueen vetonaula on ”satamakylpylä” eli satamauima-altaat. Jos pidät uimisesta mutta hiekkaranta ei ole siihen mieleinen ympäristö, täällä voit pulahdella hiekattomasti. :) Islands Brygge ei todellakaan ole idyllisen kaunis, mutta rouhea industrial-fiilis yhdistettynä vedenrannan ikiaikaiseen viehätykseen tekee paikasta mielenkiintoisen. Rantabulevardilla on mm. taidekeskus ja ravintola, vehreitä puistoja ja rantalentopallokenttä.

CHRISTIANSHAVN JA HOLMEN

Yhdellä pienellä alueella vieri vieressä kuvankauniita kanaaleita ja klassisia värikkäitä Kööpenhamina-taloja, vapaakaupunki Christiania hippeineen (ja käytän ilmaisua hyvässä merkityksessä, ainakin paikalliset ovat luoneet todella persoonallisen kulmakunnan!), komea uusi oopperatalo, ikoninen Vor Frelsers -kirkko spiraalitorneineen, maailman parhaisiin ravintoloihin lukeutuva Noma, idyllisiä kävelyreittejä luonnon helmassa Kööpenhaminan linnoituksen vanhoilla suojavalleilla…. Niin ihana alue jossa tyyliä laidasta laitaan!

REFSHALøEN

Entinen telakka-alue on kokenut uuden tulemisen Köpiksen trendikkäimpänä luovien yritysten häppening-paikkana; Refshaleøen on kuin yksi suuri festarialue jossa taide, musiikki, tapahtumat, urbaani puutarha ja katuruoka kohtaavat iloisen hengailun merkeissä. En ole koskaan kokenut vastaavaa paikkaa – siis muualla kuin festareilla, mutta nämä eivät ole festarit, vaan täällä on koko ajan meno päällä..! :D

Ota uikkarit mukaan ja pulahda satama-altaaseen suoraan La Banchina -ravintolan terassilta. (Refshaleøen ei ole varsinaisesti asuinkaupunginosa, mutta täällä on mm. asuntoveneitä. Näkymät niiden edustalla söpöine kukkaistutuksineen ovat parasta teollisuusromantiikkaa..!)

PUISTOT

Pakkaa picnic-kori ja suuntaa johonkin näistä:

 • Kongens have (bonuksena Roseborgin linna)
 • Frederiksberg have (bonuksena Frederiksbergin palatsi)
 • Kastellet – vanha linnoitus, jonka suojavallit tarjoavat yhden kaupungin romanttisimmista kävelyreiteistä..! Suosittelen Kastelletia erityisesti auringonlaskun aikaan. Näin kevätaikaan hempeästi kukkivat kirsikkapuut yhdistettynä Pyhän Albanin sirolinjaiseen satukirja-kirkkoon luovat niin über-romanttiset puitteet, että melkein jo toivot jonkun kosivan sinua täällä.
 • Assistens Kirkegård – tästä vinkistä en voi ottaa itse kunniaa, sillä sain sen Instagramissa Kööpenhaminassa asuvalta seuraajaltani. Kööpenhaminassa myös monet hautausmaat toimivat puistoina ja virkistysalueina, ja Assistens Kirkegård Nørrebro’ssa on yksi hyvin suosittu sellainen, kutsutaanpa sitä myös Nørrebro’n keskuspuistoksi.
 • Tekojärvien (Søerne) rannat Dronning Louise’s Bro -sillan ympärillä – jälleen loistovinkki paikalliselta. Tämä ei ole varsinaisesti puisto, mutta rannat muodostavat puistomaisen alueen, joka vaikuttaa hyvinkin tutulta ainakin tamperelaisille…! Köpiksen ”koskenranta”..! Ihan huippuvinkki ja alue, jota tuskin olisin itse mitenkään löytänyt, kiitos sinulle, paikallinen..! 😍

Dragør

Lopuksi, yksi reissun kohokohtia oli Dragørin kylä Amagerin saaren kärjessä.

En ole ikinä kuullutkaan paikasta, mutta se osoittautui sellaiseksi helmeksi, että Dragørille täytyy ehkä omistaa ihan oma postaus. Todella yllättävä paikka ja ihan oma maailmansa, joka sijaitsee ”piilossa” lentokentän takana.

LOUISIANA

Modernin taiteen museo Humlebaekissa Kööpenhaminan ulkopuolella on yhtä lailla ulkoilma- kuin sisätilakohde. Yksi mun mielestä parhaita museoita koko maailmassa!

Voisin tulla tänne vain istuskelemaan pihalle ja puutarhaan tai museon ravintolan terassille.

Uusi oopperatalo kiiltelee auringonlaskussa
Kööpenhamina on pyöräilijöiden kaupunki. Suosittelen ehdottomasti pyörän vuokrausta.
Pyhän Albanin kirkko Kastelletin kupeessa.
Evästauolla Islands Bryggessä – kyllä täälläkin teollisuusmaisema katoaa joissain paikoin..! :)

Kiitos Kööpenhamina! Ensi kerralla sitten Nordhavn ja Sydhavn! :)

KESTÄVÄMMÄN MATKAILUN VINKKI KÖPIKSEEN:

Jos vain matka-aikataulu sallii, Köpikseen pääsee edullisesti junalla Tukholmasta. Matka-aika kestää noin 5 tuntia ja liput ovat halvimmillaan 35€ jos varaat matkan hyvissä ajoin. Lyhyelläkin varoajalla voi kuitenkin saada 60€ lippuja jos on onnekas :)

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (15)
 1. Tämä ei liity millään lailla aiheeseen, mutta heitän ehdotukseni postaukseen. Nyt on tullut markkinoille monia hyaluronihappohoito-tuotteita hiuksille. Voisiko täistä tehdä pienen postauksen, olisi mielenkiintoista pohtia/ kuulla aiheeseen liittyviä asioita. Toimiiko tämä ihmeaine myös hiuksissa samalla lailla?

  1. Moikka Ann,

   Mun tuntuma tähän ”hypeen” on se, että hiustuotteisiin on nyt vain haluttu lisätä trendikäs aine joka on jo monelle tavalliselle kuluttajalle tuttu ihonhoitotuotteista.

   Humektanttien rooli hiustenhoitotuotteissa ei ole yhtä tärkeä kuin ihonhoidossa, sillä toimiakseen humektantin tulee jäädä kohteeseensa, ja hiustuotteista valtaosa huuhdotaan pois. Ehkä HA:lla voi olla jotain vaikutusta hiuksiin jätettävissä tuotteissa, mutta hiusten hoidossa joka tapauksessa emollienttiset, liukastavat (= kammattavuutta parantavat) ja antistaattiset aineet ovat humektantteja tärkeämpiä.

   Hiuksia toki kosteutetaan siinä missä ihoakin, mutta hiuksissa kosteutuksen mekanismina toimivat paremmin kalvonmuodostajat sekä tietyt emollientit, jotka okklusiivisesti lukitsevat kosteutta hiukseen. Kalvonmuodostajat tuovat hiukseen samalla liukkautta, sileyttä ja kiiltoa, joita hiuksiin myös kaivataan. Hiusten kosteutus on siis hyvin erilaista kuin ihon.

   Henkilökohtaisesti, en usko, että hyaluronihappo on hiuksissa ihmeaine. Tai jos siitä jotain hyötyä haluaisi saada, sen pitäisi olla hiuksiin jätettävässä hoitotuotteessa, ei poishuuhdottavassa.

 2. Kiitos kommenteista. Tällaista mielikuvamarkkinointia epäilinkin.

  Ps. Ihan mahtavia kuvia jutussa! Tunnelman voi aistia kaikella tavalla myös täällä kotisohvallakin. 🤩

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *