Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kommentteihin vastaamisesta

Tämä on aihe, jota on käsitelty blogissa aiemminkin (Mikä blogeissa ärsyttää? / heinäkuu 2010).

(Postauksen kuvituksena käytetty Make Up Store Magazinessa nähtyä lookkia ja sen inspiroimaa silmämeikkiä.)

Eräs lukija ilmaisi suojakerroinpostauksen kommenttilaatikossa loukkaantuneensa, kun en vastannut hänen kommenttiinsa. Lukija kertoi kokevansa olevansa ”häirikkö”, koska aina sivuutan hänen kommenttinsa.

Minulle tuli tästä paha mieli. Arvostan itsestäänselvästi jokaista vaivannäköä jättää blogiini kommentti, ja tuntuu kurjalta että saatan loukata jotakuta ihan vain jättämällä reagoimatta tämän kommenttiin. En halua tässä mitenkään nostaa tätä yhtä lukijaa esiin, vaan tuulettaa ajatuksiani aiheesta yleisesti. Sillä arvaan, että moni muukin lukija kokee hiljaa mielessään samoin kuin tämä anonyymi.

Kukaan bloggaaja ei halua, että lukijat kokevat hänen aliarvostavan heitä. Tiedän, että on olemassa lukijoita, jotka toivoisivat bloggaajan vastaavan tai reagoivan edes lyhyellä ”Kiitos!” tai hymiö-kommentilla jokaiseen kommenttiin. Joidenkin mielestä tämä jopa kuuluu blogimaailman kohteliaisuusetikettiin. ”Jos saat kommentin, on hyvän tavan mukaista vastata siihen”.

Kuten kirjoitin aiemmassakin keskustelussa, luen aina joka ikisen kommentin ajatuksella ja arvostan sitä, että lukija haluaa kommentillaan osallistua keskusteluun. Jokaiseen kommenttiin kohteliaisuudesta vastaaminen ei kuitenkaan ole koskaan kuulunut tyyliini. Ei siksi, että olisin epäkohtelias, vaan siksi ettei se vain ole tuntunut luontevalta. Olen reagoinut niihin kommentteihin, jotka minussa jonkun sanallisen reaktion synnyttävät. Tai sitten suoriin minulle esitettyihin kysymyksiin. En tietenkään halua loukata ketään, mutta ei vain ole minulle luontevaa vastailla lyhyillä ”Voi kiitos!” ja ”Hih, kiva juttu!” -tyylisillä heitoilla. Se tuntuisi väkinäiseltä.

Minulle kommenttilaatikon sisältö on keskustelua. Siellä on erilaisia repliikkejä, niinkuin live-keskustelussakin. Live-keskustelussa kuunnellaan eri ihmisten kommentteja, mutta keskustelun ”aloittaja” ei heitä vastarepliikkiä jokaiseen suunvuoroon. Kenties nyökkäily tai katse kertoo jo, että repliikki on kuultu. Kun luen lukijoiden jättämiä kommentteja, luotan siihen, että he tietävät minun luonnollisestikin lukevan ne, ja kenties juurikin nyökkäävän tai vaikka hymyilevän täällä koneeni ääressä. Ilman, että minun täytyisi ”vahvistaa” lukemiseni jonkinlaisella kirjallisella vastauksella.

Minusta tuollainen vastausvelvollisuus tuntuu hurjan stressaavalta. Vaikka haluaisikin vastata jokaiselle, ei siihen aina ole edes aikaa. Esimerkiksi edellisen postauksen kommenttien lukemiseen ajatuksella meni yhteensä varmaan toista tuntia, ja vastaamiseen kahden päivän aikana 3-4 tuntia. Itse asiassa enemmänkin, kun luin myös lukijoiden kommenteissaan linkittämiä sivuja. Jos olisin vastannut kirjaimellisesti joka ikiseen kommenttiin, siihen olisi mennyt kokonainen päivä.

En tietenkään aina saa yhtä paljon kommentteja kuin suojakerroinkeskustelussa, mutta en siltikään halua tuntea jotain bloggaajan kirjoittamatonta velvollisuutta heittää pakollinen reaktio jokaiseen kommenttiin. Tuntuu hurjan ikävältä ajatella, että ruudun takana on ihmisiä jotka sitten loukkaantuvat kun ”hyppään heidän kommenttinsa yli”. Tai että ylipäänsä ajatellaan, että bloggaaja on jotenkin ”huono bloggaaja”, jos hän ei vastaa jokaiseen kommenttiin.

En tietenkään halua kenenkään kokevan, että jotenkin ”syrjin” heidän ajatuksiaan tai etten arvostaisi heidän osallistumistaan keskusteluun. Olen todella pahoillani, että olen aiheuttanut tällaisen tunteen joillekin lukijoille. Minulla vain on oma tyylini. Olen mielestäni empaattinen ja lukijoitani suuresti arvostava ihminen, mutta esimerkiksi P.S. I Love Fashion -blogin Lindan tyylistä superherttaista jokaisen kommentin huomioivaa bloggaajaa minusta ei tule. Linda on aivan mahtava, mutta ei hänen huomioonottavaisuutensa tee meistä muista suoraan ”kommenttipahiksia”. Me vain olemme eri tyylisiä.

Toivon, että ymmärrätte myös minun näkökantani.

Tulisikohan niistä lukijoista pitkäkin tilasto, jotka ovat lopettaneet Karkkipäivän lukemisen suivaantuneena siihen, että en reagoinut heidän kommenttiinsa…? :/

Kommentit (97)

 1. MiNi

  Itse loukkaannun, jos kommentteihini ei vastata ollenkaan eikä koskaan. Eli jos olen monen monituista kertaa kommentoinut jotain tähdellisempääkin + kysynyt jotain, eikä koskaan (olettaen, että olen kysymyksiä esittänyt vaikka kolme kpl tai enemmän) saa vastakaikua niin alkaa tuntua siltä, ettei kommenttiani kaivata/se ole ollenkaan tärkeä/sitä ei lueta ajatuksella.

  Mutta muutoin kyllä mun mielestä on turha kaikkiin kommentoida, ainoastaan jos kysytään jotain. Ja voihan muihin kommentteihin vaikka laittaa yleisesti kiitos, jos siis tulee monia niitä ”ihana kuva” kommentteja. Mutten näe sitäkään mitenkää välttämättömänä :)

  • Sanni

   Toivottavasti olet MiNi huomannut ainakin osan vastauksistani! :) Muistan kerran, jolloin kysyit vinkkiä johonkin bilemeikkiin tietyillä sävyillä, ja vastasin kysymykseen muistaakseni 2-3 päivän viiveellä. Et sitten koskaan enää sanonut siihen mitään, joten arvelin ettet ehkä huomannut vastausta. Minun on vaikea ehtiä vastaamaan kysymyksiin aina samana päivänä kun ne on esitetty, joskus ehdin niin tehdä (riippuen vastauksen laajuudesta), mutta usein menee ainakin päivä tai kaksi.

 2. Malisa

  Kommenttiin vastaaminen voi tuntua bloggarista pieneltä jutulta. Toisaalta ymmärrän myös, ettei pieneen ”olipa kiva juttu”-tyyppiseen toteamukseen tule luonnollisesti vastattua. En itsekään kommentoisi mitään blogikirjoitusta, joka on tyyliin yhden kappaleen mittainen esim. ”Lähen lomalle, heissan vaan lukijat! Pidempiin lukijoiden kommentteihin odotan kuitenkin bloggaajalta vastausta.

  Ja entäs ne ihmiset, joilla elämä on heittänyt kärrynpyörää läheisten osalta? Kyllä, niitäkin on. Itselläni oli taannoin tilanne, jossa yksi läheiseni kuoli ja pari hyvää ystävääni hylkäsi mut hurahdettuaan uuteen suhteeseen. Perheeni on aina ollut rikkonainen avioeron ja päihteiden vuoksi. Mulla ei ollut ketään ihmistä, jonka kanssa höpötellä mitään arkijuttuja. Siinä vaiheessa tuntui tosi pahalta, ettei edes pari netin kaukaista bloggaajaa vaivautunut vastaamaan mulle. Tuntui, kuin olisin ollut maailmalle ilmaa. Lyhytkin kommentti tietyiltä bloggaajilta kuitenkin riitti saamaan suupieleni hymyyn. Bloggarin vastaus voi siis olla suurempi juttu kuin ikinä voisi omassa läheisrikkaassa elämässään kuvitella. :)

  • Elisa

   Minusta on todella törkeää (suoraan sanottuna) olettaa että bloggaajan velvollisuus olisi huolehtia kommentoijiensa mielenterveydestä! Ei bloggaaja voi koskaan tietää kommentoijan taustoja, eikä mun mielestä tarvitse tällaista ajatellakaan tai alkaa rivien välistä lukemaan. Samoin voisi sanoa että kaikkia älyttömien haukkumiskommenttien lähettäjiä pitäisi ymmärtää, koska he SAATTAVAT olla rikkinäisestä perheestä tms. Että heillekään ei saisi vastata piikikkäästi, vaan pitäisi laittaa jotain sympaattista. Kommentoijien mielenterveyttä ja itsetuntoa hoitamaan kykenee koulutettu terapeutti tai psykologi, ei satunnainen bloggaaja.

   Anteeksi, jos loukkaannuit tästä kommentista mutta mielestäni se nyt ei vain kuulu bloggaajan tehtäviin huomioida joka ikistä kommentoijaa vain sen takia, että taustalla SAATTAA olla ongelmia. Tietenkin on eri juttu jos kommentoija kirjoittaa vaikka ”Hei! Olen lukenut blogiasi pitkään ja se on todella pelastanut jokaisen päiväni. Läheiseni kuoli juuri… Kiitos että olet piristämässä päivääni!”, tämän tyyliseen kommenttiin tuskin kovinkaan moni bloggaaja jättää vastaamatta.

   Jos on ongelmia ja kokee että blogi on auttanut niissä, niin sen voi sanoa suoraan eikä olettaa bloggaajan lukevan ajatuksia :) Tuntuu että tämän ajatustenlukutaidon ajatellaan nettikeskusteluissa olevan ihan yleinen taito muutenkin…

  • Sanni

   Ymmärrän ajatuksesi, mutta olen vähän samalla kannalla kuin Elisa. En halua kuulostaa tylyltä, mutta eihän kukaan bloggaaja voi mitenkään tietää, että vaikkapa ”Hei, ihana pusero ja kiva blogi sinulla!” -kommentin jättäjältä on saattanut juuri kuolla isä.

   Tuntuisi hullulta, että jokaisen kommentin kohdalla täytyisi alkaa ottamaan huomioon se mahdollisuus, että ehkä kommentin jättänyt henkilö on yksinäinen / masentunut / kumppaninsa hylkäämä / koulukiusattu, ja vastata ettei vain pahentaisi henkilön alakuloa. Kyllä, Eevan kirjoittama postaus läheisten huomioimisesta on todella hyvä ja täyttä asiaa, mutta ei hän varmaan tarkoittanut sen kirjaimellista soveltamista blogien kommenttilaatikoissa.

   Minä välitän ihmisistä, mutta olen sitä mieltä, että jokaisen kommentin jättäneen terveydentilasta huolehtiminen olisi jo ehkä hieman liioittelua.

 3. Kirsikka

  Itse näen asian niin, että kommentit ovat ns. ”vastauksia” kyseessä olevaan postaukseen, ja kuten ei normaalistikaan, vastauksiin vastaaminen ei ole välttämätöntä. Näköjään monet kommentoijat kokevat itse aloittavansa keskustelun ja näin ollen olettavat saavansa vastauksen. Riippuu siis aivan näkökulmasta.

  Tokihan kommentiin on aina mukava saada bloggaajalta jonkinnäköinen huomio, mutta ei se mielestäni kuulu millään tavalla bloginpitäjän velvollisuuksiin. :)

  • Sanni

   Itse näen asian niin, että kommentit ovat ns. “vastauksia” kyseessä olevaan postaukseen, ja kuten ei normaalistikaan, vastauksiin vastaaminen ei ole välttämätöntä.

   Täsmälleen samaa mieltä. :)

 4. Mirri

  Noh, olen edelleen sitä mieltä, että kommentteihin vastaamistyyli on hyvä ja jopa vähempikin riittäisi.

  Tämä ei nyt ole suunnattu henkilökohtaisesti kenellekään, mutta minua hämmentää ihan valtavasti ihmiset, joilla päivä menee oikeasti pilalle siitä, ettei heidän kommenttiin joku bloggaaja käy heittämässä vielä vastakommenttia. Kyllä siinä pitäisi tilanteen korjaaminen hoitaa ihan muualla kuin blogin kommenttiboksissa. Itsetuntoa kannattaa ihan oikeasti alkaa tietoisesti rakentaa vahvemmaksi, jos tuohon pisteeseen on tultu.

  Minua ahdistaa marttyyrimaiset kommentit, joiden kirvoittajaksi on riittänyt se, ettei bloggaaja huomannut/muistanut vastata kysymykseen tai ei ole laittanut vastaukseksi hymiötä tms. Unohtamista luulisi tapahtuvan hirmu helposti, jos kommentteja on paljon ja vaikkapa jää miettimään vastausta johonkin kysymykseen, johon ei sitten enää muista palata.

  Bloginpitäjälle ei minun mielestäni pitäisi kuulua vastuu kommentoijien itsetunnon jotenkuten koossa pitämisestä tai siitä, että jonkun ystävät ovat jättäneet ja läheisiä kuollut. Bloggaajan ei ihan oikeasti tarvitse kelailla tuollaisia juttuja.

  Jotenkin tuntuu, että monet vastakommenttien vaatijat ovat melko nuoria, eivätkä pysty käsittämään, miten aikaavievää juttujen tekeminen on (vaikka siitä suunnattomasti nauttisikin) ja mistä kaikesta tärkeästä se aika on pois. Sama koskee monenmonituisiin kysymyksiin vastaamista. Minusta on melkeinpä epäkohteliasta vaatia ja pitää itsestäänselvyytenä, että vieras ihminen (jolle me lukijat emme maksa hänen tarjoamastaan mainiosta viihteestä yhtään mitään) vääntää tuntitolkulla vastauksia ja vastakommentteja, jottei vaan kenellekään jäisi paha mieli.

  Itse pidän kommenttiboksia ennen kaikkea lukijoiden foorumina, jossa voi esittää aiheesta omia mielipiteitään. En näe sitä näppäränä kysymys-vastaus -palstana, jossa bloggaajalla on velvollisuus auttaa kaikkia kysymyksen näpytelleitä. Parasta on, kun syntyy keskustelua ja kommentteihin/kysymyksiin vastaavat muutkin kuin Sanni.

  p.s. Minun oli tarkoitus kompata paria hauskaa kommenttia, mutta en enää kerta kaikkiaan muista mitä niissä tarkalleen ottaen luki tai kuka ne oli lähettänyt. Enkä nyt enää ehdi/jaksa alkaa lukea koko nippua uudelleen läpi, punkka kutsuu. Ei ole varmaan ihan vieras tilanne monelle bloggaajallekaan ;)

  • Sanni

   Kirjoitit taas hyvin, ja olen monessa kohdassa samaa mieltä. Oikeastaan kommenttisi oli sen verran tyhjentävä, että en oikein keksi tähän mitään sanottavaa ^_^ Hehe.

   Paitsi että sanon vielä, että juuri tämä on minulle tuttu skenaario:

   Unohtamista luulisi tapahtuvan hirmu helposti, jos kommentteja on paljon ja vaikkapa jää miettimään vastausta johonkin kysymykseen, johon ei sitten enää muista palata.

   Jos jään miettimään/selvittämään vastausta johonkin kysymykseen, ja sen jälkeen ilmestyy vaikka 131 kommenttia ja kuluu pari päivää, en enää muista missä postauksessa tämä kysymys edes esitettiin. Ja sitten se vastaus jää. :/

 5. Miia

  Täytyy nyt kommentoida, kun kommentoinnista puhutaan :D Vaikka nämä samat jutut tuli jo tuolla aiemmin esiin muiden kommenteissa.

  Minäkin luen blogiasi säännöllisesti, mutta kommentoin vain silloin, kun on omasta mielestäni ”painavaa sanottavaa” tai kirjoitus muuten aiheuttaa reaktion minussa. Sinulle tulee niin paljon kommentteja, että minäkin olen ajatellut näiden ”ihana meikki” -kommenttien lähinnä vaan tukkivan ja ruuhkauttavan palstaa. Vaikka melkein joka postaukseen voisi tuon kommentin heittääkin!

  Vastaamisesta taasen sen verran, että minäkin luen yleensä kaikki kommentit. Usein luen postaukset kuitenkin näin keskellä yötä tai seuraavana yönä, joten kommentteja on ehtinyt kertyä jo paljon. Jos jokaisen kommentin perässä olisi joku ”kiitti” tai :) -tyyppinen vastaus, niin en jaksaisi kyllä sellaista alkaa kahlaamaan läpi! Joten kiitos valitsemastasi linjasta! :)

 6. Tikkaritikkari

  Älä huoli :) Minä käyn lukemassa säännöllisesti, ja joskus jopa jonkun kommentinkin heitän. En aina jaksa pitkiä kommenttiketjuja edes lukea, saati sitten että muistaisin käydä katsomassa onko minun kommenttiini vastattu. Tietysti joissakin blogeissa on tuo ”Ilmoita uusista kommenteista” -ruksi, mutta sitäkin käytän todella harvoin…
  Tietysti on mukavaa kun näihin joku jaksaa vastailla, mutta on ymmärrettävää että jos kommenttiboxi paisuu niin ei millään niihin kaikkiin voi henk. koht. reagoida!
  Kivaa ja aurinkoista kesää sinulle!

 7. Elli

  Urban Decayn Naked palettia on taas saatavilla BeautyBay.comista. Ajattelin vinkata, jospa lukijoissasi on palettia haluavia eivätkä vielä ole huomanneet :)

  • Sanni

   Kiitos vinkistä! :) Jospa joku sen huomasikin! :)

 8. Jenni

  Luen Karkkipäivää päivittäin, mutta en juuri koskaan kommentteja. Kommenttilaatikossa meinaa joskus korostua mielestäni liikaa blogin ja yleisemminkin netin negatiiviset puolet. Just kun sanaton viestintä jää pois, tulee helposti tulkittua väärin sekä lukijoiden että bloggaajan kommentteja.

  Arvostan tosi paljon (ja jopa ihmettelen) bloggaajia, jotka saa kamalasti kommentteja, ja siitä huolimatta viittii nähä ihan kamalasti vaivaa esimerkiksi keksiäkseen jonkun lukijalle sopivan tuotteen, kun lukija sellasta kysyy.

  Ite en kommentoi juuri koskaan, koska en koe useinkaan että se oma kommentti nyt olis mitenkään niin maagisen mielenkiintonen, että sen uskoisin ketään kiinnostavan.

  Toisaalta tässä asiassa on toinenkin puoli: usein tuun ajatelleeksi sitä miten epäreilua on, että tää blogi on musta tosi kiva, huippu ja inspiroiva (jotkut postaukset on ikisuosikkeja ja saatan palata johonki ihanaan meikkikuvaan vaikka miten usein), mutta en juuri koskaan siitä lausu sulle kiitosta. Näät varmasti tosi paljo vaivaa, ja koen toisaalta että on epäkohteliasta olla ilmasematta kiitosta sulle. Sitten kuitenkaan en viitti jokaiseen kivaan ja ihanaan postaukseen alkaa kommentoimaan (”Ihania kuvia” tai ”Tällasta meikkiä ois kiva itekin kokeilla!”), sillä sekin ehkä menis vähä liiallisuuksiin? Vai mitä oot mieltä? Ilahtuisitko tai arvostaisitko jos saisit enemmän sellasia ”Keep up the good work” kommentteja? Vai onko blogin pitäminen itsessään jo tarpeeksi palkitsevaa ilman valtavaa määrää kiittäviä kommentteja?

  • Sanni

   Ite en kommentoi juuri koskaan, koska en koe useinkaan että se oma kommentti nyt olis mitenkään niin maagisen mielenkiintonen, että sen uskoisin ketään kiinnostavan.

   Ei kannata ajatella näin! :) Ei kommentin tarvitse olla mikään huippuunsa viilattu kannanotto, vaan ihan se spontaani reaktio, mikä ensimmäisenä mieleen tulee, on ihan yhtä ”arvokas”.

   Vai mitä oot mieltä? Ilahtuisitko tai arvostaisitko jos saisit enemmän sellasia “Keep up the good work” kommentteja? Vai onko blogin pitäminen itsessään jo tarpeeksi palkitsevaa ilman valtavaa määrää kiittäviä kommentteja?

   Kyllä minusta on mukavaa, jos joku heittää sen pelkän ”kiva meikki!” -kommentinkin, ilman sen kummempia rimssuja. Kommentti kertoo, että postaus herätti lukijassa jonkun tunteen, oli se sitten kiinnostusta, ärsytystä tai inspiraatiota.

   En sanoisi, että suuret kommenttimäärät ovat mikään blogin itsetarkoitus, mutta onhan se tavallaan itsestäänselvää, että jos kukaan ei koskaan sanoisi yhtään mitään, niin viesti olisi se ettei postauksissani ole mitään kiinnostavaa. Ja silloin motivaatio blogin pitämiseen varmasti muuttuisi. Ei kukaan varmaankaan koe antoisaksi kirjoittaa blogia, jonka jutut eivät kiinnosta ketään.

   Kuten joku aiemmin sanoikin osuvasti, kommentit ovat lukijoiden vastaus postaukseen, osoitus siitä että postauksessa oli jotain ajatuksia tai tunteita herättävää. Kiva postaus!” tai ”keep up the good work!” -kommentit ilahduttavat aivan yhtä paljon kuin pidemmätkin pohdinnat, sillä ne kertovat että juttuni luettiin.

   Olen kuitenkin itse tosi laiska kommentoija niissä blogeissa, joita itse luen, joten tiedän, etteivät kommentit kerro kaikkea lukijoiden suhteesta blogiin. Tarkoitan siis, että itsekin arvostan suuresti sanotaan nyt vaikka Pupulandia-blogia, mutta kommentoin sinne ehkä kerran neljässä kuukaudessa. Eli vaikka itsekin joskus saisin 0 kommenttia johonkin postaukseen, niin voisin ajatella, että siellä on nyt niitä ”sanneja” jotka eivät vain laiskuuttaan jaksa kommentoida, vaikka kuitenkin varmaan lukivat postauksen ja tykkäävät blogista edelleen. :)

 9. Hikka

  Tästä samaisesta syystä mm. itse lopetin facebookin käytön. En kokenut luontevaksi vastata jokaiseen ”tässä testissä toteemieläimeni oli…”-päivityksiin, etenkin kun niitä saattoi olla kymmenkunta uutta päivässä.
  Vastaamattomuuteni kuitenkin aiheutti sen, että jotkut alkoivat oikeassa elämässä käyttäytyä oudosti.

  Karkkipäivä vaikuttaa olevan niin hyvin kommentoitu blogi, ettei ole mitenkään luontevaa olettaa, että kaikkiin viesteihin voitaisiin vastata, kuten moni on jo todennut. Etenkin näin suuren lukijakunnan blogissa näen, että kommenttialue on tosiaankin enemmän lukijoiden keskustelua varten.

  Haluan muuten kehaista, googlesta löytyy kaikenlaisilla jännittävillä hakusanoilla useinkin Karkkipäivä linkkilistasta. Viimeisin sattumani oli ”kuparinpunainen”. Ja tämä sininen meikki on sievä! ;)

  • Sanni

   En kokenut luontevaksi vastata jokaiseen “tässä testissä toteemieläimeni oli…”-päivityksiin

   Anteeksi mutta nauroin ääneen! ^_^

   Haluan muuten kehaista, googlesta löytyy kaikenlaisilla jännittävillä hakusanoilla useinkin Karkkipäivä linkkilistasta.

   Aaa, mielenkiintoista.

   Itsekin tosin kerran yllätyin, kun etsin muistaakseni kuvia hakusanalla ”Dior -joku-paletin-nimi”, ja hakutuloksissa oli kuvia siskoni chihuahoista Totista ja Viivistä! ^_^

 10. pampula

  Höpsistä: ei todellakaan bloggerit tarvitse kaikkien vastauksia kommentoida! Tämähän on todellakin keskustelukanavaa puolin ja toisin, luenkin usein muiden kommentteja mutta harvoin (en ikinä) vastaa itse. Paitsi nyt, pisti sapettamaan että blogien pitäjien pitäisi kaikkien mt-ihmisten terveydestäkin pitää huolta. Neuvoisin rankalla kädellä poistamaan KAIKKI vähänkin asiattomat kommentit, luulisi lopettavan kun ei saisi vastakaikua. Mä tykkään lueskella positiivisiä ja iloisia kirjotuksia, kiits <3

 11. Jenni(:

  Tämä on toinen kerta (?) kun kommentoin sinun blogiasi, vaikka seuraankin tätä koko ajan :D Koko ajan ”kyttään” onko uusia postauksia tullut :D Mutta minusta on hieman ylireagointia lopettaa näinkin mahtavan blogin lukeminen jos bloggaaja ei reagoi kommenttiin. Ei minua ainakaan haittaa jos bloggaaja ei vastaa kommenttiini, mutta se onkin minun mielipide. En halua olla kenellekkään töykeä, mutta olisitte kiitollisia siitä että hän parhaansa mukaan yrittää vastata kaikkiin kommentteihin. Kiitos tästä mahtavasta blogista! :D :-) Toivon että pyörität tätä vielä monta vuotta eteenpäin! :)

 12. Hantta

  Jännä, että joku tuollaisesta loukkaantuu, mutta eiköhän tämä nyt tee kaikille asian viimeistään selväksi. Veis varmasti puhtia ihan postausten tekemisestäkin jos olisi ensin sormet rakoilla miettinyt jokaiselle sen oman ”Kiitos :)”-lauseensa, persoonaton copypastettu versio kun tuskin kelpaisi sekään.

  Jatka vaan huoletta samaan malliin, blogisi on yksi lemppareistani! :)

 13. milipili

  Heiiii, kiva meikki! Hihiiii..

 14. jumatsuka

  Eiköhän sitä ihminen huomaa että tässäkin on päälle 100 kommenttia, millä energialla pitäisi niihin jokaiseen laittaa vastaus? Ja vielä sen vastailun lomassa pitäisi kehitellä uutta blogimerkintää, siinähän menee koko päivä pelkän blogin parissa. :DD
  Se on ymmärrettävää jos isomman blogin pitäjä ei ehdi vastata kaikkiin kommentteihin, ja lyhyt ”no voi kiitos” vastakommentti näyttää tyhmältä, varsinkin jos niitä on jokaiselle kommentoijalle.
  Pienemmässä blogissa jossa tulee kommenttia ehkä yksi per päivä, siellä jokaiseen kannattaisi vastata. Isommassa blogissa kuitenkin huomaa että ei bloggaajalla kertakaikkiaan ole aikaa ja energiaa vastata kaikkiin kommentteihin. Jotkut kommentoijat kun kirjoittaa kilometri postauksia (köh köh, niinkuin minä nyt) ja niiden lukeminenkin vie jo valtavan hetken. Pienemmässä blogissa menee huomattavasti vähempi aika viestien selailun ja näin ollen olisi loogista että siellä olisi rutkasti aikaa vastata kommentteihin.

  Joo mutta pointti oli että ei tosiaankaan kannata hermostua jos joku tulee uikuttamaan että kun ei vastaa kommenttiin. Suoraan kysymykseen on kohteliasta vastata, mutta entä sitten ”onpas nätti meikki, haluan pystyä samaan” mitä ihmettä tuohon voi kommentoida? ”kiitos. mukava olla esikuvana” öööhh… Ja ei sitä voi ehtiä kaikkiin suoriin kysymyksiinkään vastata. Kuitenkin huomaa että niin paljo kommentteja jotka pitäs lukea, niin tottakai ne lukee joskus hieman puolivillaisesti että ehtii elää koneen ulkopuolellaki. :D

  • Sanni

   Isommassa blogissa kuitenkin huomaa että ei bloggaajalla kertakaikkiaan ole aikaa ja energiaa vastata kaikkiin kommentteihin.

   Kerronpahan ihan kuriositeettina, että tänä iltana sain kulumaan runsaat kaksi tuntia ehkä kymmeneen tämän postauksen kommentin vastaukseen. :)

   Ei kaikki varmaankaan todella tule ajatelleeksi, että vastaaminen vie hyvinkin paljon aikaa. Tai sitten toiset ovat nopeampia päästään kuin minä. :P

 15. Maija

  Toki kommentteihin on kiva saada vastaus erityisesti silloin, jos on jotain oikeaakin (=sisältöä) sanonut niissä. Tällöinhän niihin usein voivat kommentoida muutkin kuin blogin pitäjä. Siinä taas, että kymmenien ”Kiitos! :)” -kommenttien kirjoittamiseen käytettynä aikana bloggari olisi jo päivittänyt blogiinsa kokonaan uuden tekstin ja kiittänyt siinä lopuksi edelliseen tekstiin tulleista kommenteista, on minusta jotain vähän ristiriitaista.

  Mutta juttu on varmaan paljon kiinni myös kommentoijien omasta näkemyksestä. En itse arvosta lukijana suuremmin niitä kolmesta sanasta ja kahdesta hymiöstä koostuvia kommentteja, mieluummin poistaisin ne kaikki jostain isosta ruksista ja keskittyisin oikeasti asiaa sisältävään keskusteluun. Tosi monet taas huokaisevat syvään tämänkin kommentin nähdessään. Kaikkia varmaan tarvitaan.

 16. Chili

  Ensinnäkin kiitos Sanni hyvästä blogista, luen ahkerasti ja olen löytänyt monia hyviä tuotevinkkejä ja saanut meikki-ideoita – ja ennen kaikkea, juttujasi on hauska lukea, tyylisi on mukava!

  Minua harmittaa joskus bloggaajien puolesta tuollaiset ihmeelliset vaatimukset. Ehkä tämä nettimaailma on sitten niin uutta vielä kuitenkin, että etiketti on vähän muotoutumisvaiheessa vielä, mutta onhan se selvää ettei jokaiseen kommenttiin ole mitään erityistä sanottavaa, ja kuten sanoit, tyylinsä kullakin.

  Eniten harmittaa sellainen, että ihmiset oikein vasiten kirjoittavat ilkeitä kommentteja blogiin jostain ihan epäolennaisesta – tarkoitan siis sellaista, kun joskus Sanni mainitsit täällä että kynsilakkapostauksiin on tullut kommentteja, joissa haukutaan kynsiesi muotoa. En käsitä ihmisten motiiveja sellaiseen! Kun blogi kuitenkin käsittelee kevyttä aihetta, niin eikö voi jättää sanomatta, jos on pelkästään ilkeää sanottavaa?

  • Sanni

   hkä tämä nettimaailma on sitten niin uutta vielä kuitenkin, että etiketti on vähän muotoutumisvaiheessa vielä

   Aivan. Ja itse pidän kyllä kiinni siitä tyylistä, mikä itselle tuntuu luontevalta. :) Jos alkaisin vastailemaan joka ikiseen kommenttiin, kokisin sen omalta taholtani jonkinlaisena mielistelynä lukijoita kohtaan. Toivoisin, että lukijat tykkäisivät lukea blogeja itse tekstien vuoksi, ei siksi että bloggaaja kiittelee jokaista kommentoijaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.