Kolme tapaa kosteuttaa ihoa – vinkit optimaaliseen ihon kosteutukseen

Ihon kosteutukseen on kolme mekanismia, ja optimaalisessa ihonhoidossa hyödynnetään kaikkia kolmea.

Nämä mekanismit ovat varmasti monelle teistä ”selvää pässin lihaa”, mutta kertaus on opintojen äiti. ☺️

Kuvituksena kotimaisen kosmetiikan kunniaksi esimerkkejä kotimaisilta brändeiltä.

Ihon kosteutuksen kolme mekanismia ovat humektanttinen kosteutus, emollienttinen kosteutus sekä okklusiivinen kosteutus. Kaksi jälkimmäistä voivat myös osittain toteutua samoilla aineilla.

1 HUMEKTANTTINEN ELI VESIKOSTEUS

💦 Vesikosteutus on kosteutuksen tärkein muoto. Parhainkaan voide tai öljy ei kosteuta ihoamme hyvin, jos ihosta puuttuu vesikosteutta. Tämä on ollut tiedossa esimerkiksi aasialaisessa kauneudehoidossa jo vuosisatoja, kun taas länsimaissa ajateltiin pitkään, että mitä rasvaisempi voide, sitä paremmin se kosteuttaa. Nyt meilläkin on jo tajuttu vesikosteuden merkitys.

Vesikosteus ei tietenkään ole pelkkää vettä, vaan se on vettä yhdistettynä humektantteihin. Humektantit ovat molekyylejä, jotka sitovat veden ihoon. Tunnetuimpiin humektantteihin kuuluvat glyseroli ja hyaluronihappo. Pelkkä raana- tai lähdevesi ei siis kosteuta ihoa, vaan veden kosteus täytyy saada sidottua ihoon, ja siihen hommaan on kehitetty ystävämme humektantit. Humektantteja on valmiina luonnossa, kuten sokereita, tai niitä valmistetaan labrassa, kuten hyaluronihappoa.

Tehokkain tapa sitoa ihoon runsaasti vesikosteutta on kasvovesi. Miksi? Koska sen kautta iholle saadaan vaivatta kerrostettua runsaasti sekä vesimolekyylejä että vettä sitovia molekyylejä. Oheishyötynä iho saa kasvoveden mukana myös vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Mitään muuta tuotetta ei voi kerrostaa iholle yhtä paljon kuin kasvovettä, sillä muiden tuotteiden sisältämät öljyt, vahat, kumit tai muut sidosaineet eivät suurina määrinä imeydy ihoon, vaan jäävät ihon pintaan ikävän tuntuisena kerroksena. Kasvovedellä ei ole tätä ongelmaa, vaan sitä voi periaatteessa laittaa iholle rajattomasti.

Myös vesivoittoisia öljyttömiä (tai vähäöljyisiä) seerumeita voi pitää osana vesikosteutusta. Kaikki kirkkaat, nestemäiset ja fluidimaiset seerumit kuuluvat tähän ryhmään. Seerumi tuo ihoon kasvovettä enemmän myös muita kuin humektanttisesti ihoa hyödyttäviä ainesosia, mutta sen vaikutus on aina myös kosteuttava.

Öljypohjaiset tai emulsiomaiset seerumit puolestaan kuuluvat seuraavaan kosteutuksen kategoriaan eli emollientteihin.

2 EMOLLIENTTINEN ELI LIPIDIKOSTEUS

🥑 Lipidit eli rasvat muodostavat ihon suojamuurin toisen osan, veden muodostaessa ensimmäisen. Ihon hydrolipidikalvo = vettä + rasvoja.

Terve ja tasapainoinen iho tuottaa sopivassa määrin seebumia eli ihotalia, joka pitää ihon kosteutettuna. Ihotali on meidän omaa kosteusvoidettamme, ja jos iholla vallitsisi täydellinen tasapaino, emme muuta tarvitsisikaan. Ikävä kyllä täysin tasapainoinen iho on nyky-yhteiskunnassa harvan ihmisen luksusta, ja moni tekijä ikääntymisestä ruokavalioon – eikä vähiten moderni elämäntyylimme saasteineen – vaikuttaa siihen, että iho kuivuu, herkistyy ja oireilee. Siksi iho tarvitsee rasvoja ulkoisista lähteistä pysyäkseen hyväkuntoisena, vastustuskykyisenä ja pehmeänä.

Emmollientti tarkoittaa kosmetiikan raaka-aineiden maailmassa pehmentävää ainetta, tyypillisimmin öljyä, vahaa tai voita. Emollienttiset ainesosat auttavat pitämään ihon pinnan pehmeänä ja joustavana. Kasviöljyt kuuluvat tähän kategoriaan. Öljyt puolestaan muodostuvat erilaisten rasvahappojen yhdistelmistä, ja rasvahapot muodostavat öljyn persoonan ja olemuksen: rasvahapot määrittävät, miten öljy vaikuttaa iholla tai ruokavaliossa ja miltä öljy tuntuu. Pehmentämisen ohella öljyillä on hyvin moninaisia vaikutuksia riippuen rasvahappoprofiilistaan: rasvahapot voivat tasapainottaa, kosteuttaa, hillitä talin tuotantoa, laskea tulehdusta ja stimuloida kollageenisynteesiä.

3 OKKLUUSIIVINEN KOSTEUTUS

☂️ Kolmas kosteutuksen mekanismi on okkluusio, eli kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon muodostaminen iholle. Myös okklusiiviset aineet ovat rasvoja, mutta poikkeavat emollienteista paksumman koostumuksensa puolesta. Emollienttiset aineet imeytyvät ihoon ja niillä voi olla ihon syvempiä kerroksia stimuloivia vaikutuksia, mutta okklusiivinen kosteuttaja jää ihon pintaan suojaavaksi kalvoksi – kuin ihon käänteiseksi sadetakiksi, joka ehkäisee kosteuden pääsemistä ulos.

Klassisia okklusiivisia aineita ovat kasvivahat ja -rasvat kuten sheavoi, kaakaovoi, kandelilla-vaha ja riisinlesevaha sekä eläinperäisistä aineista mehiläisvaha sekä lanoliini eli lampaanvillarasva. Synteettisessä kosmetiikassa mineraaliöljyt kuten parafiini ja vaseliini ovat yleisimpiä okklusiiveja. Nämä aineet eivät sanan varsinaisessa merkityksessä kosteuta ihoa, vaan ehkäisevät ja hidastavat jo olemassaolevan kosteuden haihtumista. Siksi okklusiivit toimivat kosteuttajina vain silloin, kun iholle on ensin tuotu kosteutta esimerkiksi kasvoveden, seerumin tai vaikka suihkuhetken myötä. (Suihkun tai saunan iholle jättämän kosteuden voi lukita ihoon levittämällä iholle okklusiivista ainetta, kun iho on vielä kostea.)

Okklusiivisen kosteuttajan merkitys korostuu oikein kuivan ja atooppisen ihon hoidossa. Kun iho on oikein kuiva tai atooppinen, sen suojabarriääri ei toimi kunnolla ja hydrolipidikalvo päästää jatkuvasti kosteutta karkaamaan ihosta. Tällöin iholle on hyvä levittää konkreettinen ”stopperi”, joka ehkäisee ja hidastaa kosteuden haihtumista. Muut ihotyypit kuin kroonisesti kuiva iho eivät välttämättä tarvitse okklusiiveja kuin tilapäisesti, esimerkiksi sääolosuhteiden heikentäessä ihon omaa suojaa. Talven viima ja pakkanen on esimerkki olosuhteista, joissa lähes kaikki hyötyvät okklusiiveista.

Luonnonkosmetiikassa vedettömät balmi-tuotteet ovat klassisia okklusiivi-kosteuttajia. Aiemmin balmit ovat usein perustuneet mehiläisvahaan, mutta vegaanisuuden noustua valtatrendiksi nyt suositaan sheavoita, vernissapuun vahaa ja erilaisia pähkinärasvoja.

Koska pelkkään voihin tai vahaan tehty koostumus tekisi tuotteesta turhan jäykän levittää (ja kasvokäytössä vähän turhan kiiltävän..!), balmeihin yhdistetään myös juoksevia ja himmeämmän pinnan jättäviä kasviöljyjä.

ENTÄ VOITEET?

Niin, entäs voiteet? Mihin kategoriaan ne kuuluvat?

Kasvovoiteet ovat käytännössä 2 in 1 – tai 3 in 1 -ratkaisuja, jotka sisältävät samassa paketissa kaikki kosteutuksen mekanismit: vesi-, emollientti- ja koostumuksesta riippuen myös okklusiivisen kosteutuksen. Paksut ja suojaavan tuntuisen pinnan jättävät voiteet toimivat okklusiivisesti.

Voide on mainio juttu helppoutensa puolesta ja säästää aikaa verrattuna monen eri tuotteen levittelyyn, mutta kuten 2 in 1 -ratkaisuille on ominaista, ne harvoin toimivat yksinään yhtä tehokkaasti kuin sisältämänsä komponentit erikseen hyödynnettyinä. Vai saako joku esimerkiksi 2 in 1 -shampoolla yhtä hyvän pesu- ja hoitotuloksen kuin shampoolla ja hoitoaineella erikseen?

Näen itse voiteen hyvänä (joskaan en yhtä tehokkaana) vaihtoehtona öljyille emollienttisena kosteuttajana, mutta vesikosteutusta voide ei korvaa, eikä pysty koskaan tuomaan iholle yhtä paljon kosteutta kuin kasvovesi.

❣️Neuvoisin siis aina käyttämään kosteuttavaa kasvovettä, ja sen jälkeen voi valita oman mieltymyksensä tai ihon tilan mukaan, tuoko ihoon emollienttisen kosteutuksen öljyn vai voiteen muodossa. Iho ei tarvitse voiteen sisältämiä emulgaattoreita, joten maksimaalisen hyödyn saat aina öljyllä. Toisaalta voide imeytyy nopeammin ja voi sopia paremmin kiireiseen arkeen.

Oikein herkistynyt ongelmaiho hyötyy usein raaka-aineiden radikaalista karsimisesta, ja tällöin minimalistista öljyä tai balmia ei voita mikään.

Lopuksi muutama tärppi jokaisesta kosteutuksen kategoriasta. Tärpit ovat House Of Organicin Luonnonkosmetiikkapäiviltä, joten ne voi tällä viikolla halutessaan hyödyntää alehinnoin. Koodilla YHDISTÄ saa aina tilauksiin ilmaiset postikulut. Myös, vaikka tilaisit vain yhden kerran.

* mainoslinkki

💦

KOLME HYVÄÄ KASVOVETTÄ:

* PURE BEAUTY BIRCH SAP MIST 16€ / 100 ml (norm. 22,90€) – yksi parhaita kosteuttavia kasvovesiä, ja lisäksi kotimainen. Pure Beautyn koivunmahlakasvovesi sisältää koivunmahlaa, glyserolia, hyaluronihappoa ja antioksidanttista pakurikääpää. Yksinkertaisesti loistava. Sisältää kukkaisen tuoksuista fenetyylialkoholia, minkä puolesta tuote ei välttämättä sovellu hajusteherkille. Fenetyylialkoholia (ei kuivattava alkoholi) käytetään kosmetiikassa peittämään tuotteen raaka-aineiden ominaistuoksua ja sillä on myös säilyvyyttä parantava vaikutus.

* LAPONIE FACE TONER (uudelta nimeltään Balancing Essence) 21€ / 50 ml (norm. 28€) – hajusteeton loistotuote oikein herkälle iholle. Sisältää superkosteuttavaa, antioksidanttista ja ihoa monitahoisesti suojaavaa ektoiinia, glyserolia ja leväuutetta.

* NOVEXPERT MAGNESIUM MIST 6€ / 150 ml (norm. 7,90€) – jos mahdollista, tämä erittäin minimalistinen tuote sopii vielä Laponietakin paremmin oikein herkälle iholle. Supersuosittu – ja jäätävän halpa – Magnesium Mist sisältää vain Kuolleenmeren magnesium-rikasta suolaa ja vettä. Hajusteeton suihke kosteuttaa, rauhoittaa ja tuo iholle vahvasti antioksidanttisen suojan.

🥑

NELJÄ HYVÄÄ KASVOÖLJYÄ:

* FLOW COSMETICS LINGONBERRY BRIGHT 32€ / 30 ml (norm. 45€) – ihanan silkkinen ja ohut öljy kosteuttaa ja kirkastaa ihoa yhdistelmällä jojobaöljy, puolukansiemenöljy ja ruusunmarjauute. Iho jää tämän jäljiltä poikkeuksellisen samettisen tuntuiseksi. Tuotteessa on vieno marjainen tuoksu

* FLOW COSMETICS DETOX OIL 29€ / 30 ml (norm. 38€) – loistoöljy sekaiholle. Jos pelkäät öljyn tukkivan ihoasi, kokeilepa tätä. Erittäin ohut öljy sisältää antibakteerisia ainesosia ja samalla kosteuttaa sekä vähentää epäpuhtauksia. Tarkoin harkittu rasvahappokoostumus sopii nimenomaan seka- ja rasvoittuvalle iholle.

* LAPONIE FACE OIL 34€ / 30 ml (norm. 44€) – erittäin pätevä, hajusteeton koostumus sisältää arganöljyä, kauraöljyä, vadelmansiemenöljyä ja ruusunmarjaöljyä. Tarjouksessa sunnuntaina.

* MOSSA VITAMIN COCKTAIL OIL 14,90€ / 30 ml – markkinoiden kirkkaasti parhaan hinta/laatu-suhteen kasvoöljy hurmaa käyttäjiä ja hämmästyttää edullisella hinnallaan vuodesta toiseen. Trooppisilta hedelmiltä tuoksuva erittäin ohut Vitamin Cocktail -öljy sisältää kymmentä eri kylmäpuristettua kasviöljyä ja imeytyy ihoon hetkessä.

🧴

KOLME HYVÄÄ VOIDETTA:

* MÁDARA SOS HYDRA RECHARGE CREAM 31€ / 50 ml (norm. 41,90€) – yksi aidosti kosteuttavimpia kasvovoiteita koko luonnokosmetiikkamarkkinoilla. Jos mun pitäisi valita yksi ainoa hyvä kasvovoide, se olisi tämä. Mádaran SOS-voiteessa yhdistyy kosmeettinen miellyttävyys, monipuoliset ainesosat jotka kosteuttavat ja suojaavat ympäristörasitteilta sekä miellyttävä tuoksu.

* FRANTSILA RAVITSEVA KASVOVOIDE 15€ / 40 ml (norm. 20,90€) – erittäin hyvä, täyteläinen voide kuivalle, punoittavalle ja couperosa-iholle. Voiteen vaikutus on pehmentävyyden ohella myös okklusiivinen, ja se ehkäisee tehokkaasti kosteuden haihtumista. Monipuolinen koostumus notkuu suomalaisia luomuyrttejä sekä ruusun hoitavia ainesosia joilla on punoitusta hillitsevä ja kapillaareja supistava vaikutus.

* TAIKA SENSITIVE 24 H KASVOVOIDE 7€ / 50 ml (norm. 9,90€) – hajusteeton ja edullinen voide sisältää keramideja, kauraöljyä, rypsiöljyä ja sheavoita. Miellyttävä semitäyteläinen koostumus imeytyy hyvin.

🥥

KOLME HYVÄÄ BALMIA:

* LAPONIE ALL-ROUND-BALM 15€ / 15 ml (norm. 19,90€) – hajusteeton, notkeasti levittyvä ja minimalistinen balsami sisältää arganöljyä, kauraöljyä ja auringonkukkavahaa. Vegaaninen.

* USVA COSMETICS WILD FRUIT BALM 18€ / 30 ml (norm. 23,90€) – hajusteeton, tämäkin todella notkeasti levittyvä herkullisen keltainen balmi sisältää passionhedelmäöljyä, jojobaöljyä, vernissapuun vahaa, skvalaania, sheavoita, kokum-voita ja buritiöljyä. Muutama esteriöljy on lisätty notkistamaan koostumusta. Vegaaninen. Olen viime aikoina käyttänyt Wild Fruit -balmia yöhoitotuotteena. En ole itse yleisesti balmien tai okklusiivisten kosteustuotteiden kohderyhmää, mutta tämä balmi on niin ohut, että sitä on ollut mukava testata.

* FIINI NATURALLY KAURA-HUNAJA-BALMI 12€ / 30 ml (norm. 15,50€) – hajusteeton ja kolmikosta kosteuttavin balmi sisältää kookosöljyä, viinirypäleen siemenöljyä, mehiläisvahaa, sheavoita, kauraöljyä, jojobaöljyä ja hunajaa. Kiitos kookosöljypohjansa, tämä balmi sopii erityisesti kuivalle iholle. (Kookosöljy on komedogeeninen, eikä näin ollen paras mahdollinen öljy epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle, mutta kuivalle iholle se on mainio.) Superkosteuttava hunaja tekee tästä balmista poikkeuksellisen hoitavan. Ei-vegaaninen.

*

Mitä kosteuttavia tuotteita sinä käytät eniten? Kuulutko voiteiden, öljyjen vai balmien käyttäjiin? (Oletan tai ainakin kovasti toivon tässä vaiheessa, että kaikilla on jo kunnon kosteuttava kasvovesi käytössä..! 🙏🏻)

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (19)
 1. Kokeilin kasvovettä ekan kerran yläasteella 90-luvulla. Se oli ihan kamalaa. Kun aloin meikata (34v), ostin Lumenen peruskasvoveden puhdistuksen viimeistelijäksi. Mutta se ei kyllä tuonut nautintoa. Whamisan deep rich toner taisi olla mulle kasvovesien maailmaan avaus. Se mullisti mun ihonhoidon. Kuivuus hävisi eikä ole palannut sen jälkeen. Nyt käytössä vaihdellen monia kasvovesiä. Ihastuin myös esim. Bybin mega mistiin. En vois enää olla ilman kasvovettä, jota käytän aamuin illoin.

  Pitää myös kommentoida OT. Ostin Nivean anti dark spot -seerumin. Oon nyt käyttänyt sitä pari viikkoa ja huomannut jännän henkisen ilmiön itsessäni. Se ei tuota iloa, päinvastoin. Pitää pakottaa itteni käyttämään sitä. Yleensä kosmetiikka tuo iloa ja on nautinto. Ehkä tässä jotenkin tökkii se tavoitteellisuus ja paine tuloksista. On aina kurja olo, kun pitää sitä naamaan läiskiä. Mutta käytän sen nyt kyllä loppuun. Ja jo odotan, että se loppuu ja pääsen muiden tuotteiden pariin.

  Oon selvinnyt muutamat viime luonnonkosmetiikkapäivät ilman ostoksia. Mutta nyt kyllä tuli ostettua vaikka mitä. Sain joululahjat hoidettua. Olin ajatellut ostaa dermosilin joulupaketteja, mutta mikään niistä ei tällä kertaa houkuttanut. Ne luontokuvat ei iskeneet yhtään. Joku söpö piirretty eläin olis vielä mennyt, mutta esim.käsirasvojen hiiri tms. ei tuntunut sopivalta lahjalta äitille, joka mökillä hermostuneena siivoa hiirenkakkoja :D ja muutenkin ne käsirasvapurkit oli musta rumat, ihme väripalloja. Viime vuonna tylläsin useasta dermosilin joulupaketista.

  Luonnonkosmetiikkapäiviltä tarttui mukaan myös se Whamisan päärynäkasvovesi, jonka oon halunnut siitä asti, kun siitä kirjoitit :) ja oon halunnut kokeilla Whamisan kaktus-tuotteita ja tänään setti olikin hyvässä alessa. To name but a few ;)

  1. Oon nyt käyttänyt sitä pari viikkoa ja huomannut jännän henkisen ilmiön itsessäni. Se ei tuota iloa, päinvastoin.

   Hehheh, voin kyllä hyvin samaistua tähän..! :D No, mun kokemus ei ollut ihan noin ”iloton”, mutta eipä kyseinen tuote ole millään lailla kosmeettisesti hemmotteleva. En yhtään tykännyt sen synteettisestä tuoksusta ja ihotuntumasta, mutta toihan se tuloksia, joten kyllä sitä sen puolesta oli motivaatiota käyttää :) Ymmärrän kyllä tuon ”tulosten paineen” tunteen joka vie käytön iloa, etenkin jos on muuten tylsän tuntuinen tuot,e joka ei muilta kuin toivotun tuloksen osalta vastaa omaa arvomaailmaa tai vedä puoleensa.

   Olin ajatellut ostaa dermosilin joulupaketteja, mutta mikään niistä ei tällä kertaa houkuttanut. Ne luontokuvat ei iskeneet yhtään.

   Noniin, on siis heitäkin joihin ne eivät kolahtaneet..! Mä taas ihastelen niitä ihan sydän sykkyrällä…! ☺️ Mutta mieltymyksiä on monia, ja niin kuuluukin olla. :)

   Luonnonkosmetiikkapäiviltä tarttui mukaan myös se Whamisan päärynäkasvovesi, jonka oon halunnut siitä asti, kun siitä kirjoitit :)

   Ai sekin oli tarjouksissa, mahtavaa..! 🙏🏻 Mä en tällä kertaa edes perehtynyt muihin kuin kotimaisen kosmetiikan tarjouksiin, kun halusin omistautua sille teemalle :)

   Heitänpä tähän anekdootin Whamisa-tuotteiden kosteuttavuudesta: olin aiemmin tällä viikolla tekemässä Whamisa-työkeikan Ruohonjuuressa, ja siellä eräs asiakas kertoi käyttävänsä Whamisan Cactus Exfoliating Purifying Toneria _ainoana_ kosteustuotteenaan. Kosteuttavuus ei edes ole tuon tuotteen ykkösfunktio, mutta kaikki Whamisan tuotteet ovat niin kosteuttavia, että näemmä jopa ”puhdistava kasvovesi” voi riittää ainoaksi kosteuttajaksi jonkun iholle..! 🙏🏻

   1. Joo, pitänee odotella niitä tuloksia. Ehkä se sit vielä palkitsee :)

    Näin on ihmiset erilaisia :) ehkä useimmat tosiaan tykkää niistä luontokuvista. Olihan ne kuvina hienoja, mä en vaan halunnut niitä kosmetiikkapakkauksiin.

    Whamisa on kyllä huippu! Odotan innolla kaktus-setin saapumista. Ja sitä päärynää myös!

   2. Hiirulainen tosiaan taitaa jakaa mielipiteitä :)

    Mä ajattelin heti Dermon jouluteeman nähtyäni, että Sanni ainakin ihastuu näihin 🥰

    1. Se pöllö-pullo on kyllä kuin mulle tehty..! 🥰

 2. Heli Heinonen
  12.11.2022, 20:01

  Kuinka Fiini tyrnibalmi poikkeaa tuosta kaura-hunajasta?
  Tilasin juuri nimittäin tyrnibalmin ja Laponien balmin myös.
  Kuiva ihoni huutaa epätoivosta kylminä vuodenaikoina :(

  1. Kuinka Fiini tyrnibalmi poikkeaa tuosta kaura-hunajasta?

   Tyrnibalmi sisältää vähemmän raaka-aineita ja olettaisin sen olevan kevyempi kuin Kaura-Hunaja. (En ole testannut, niin ihotuntumaa en osaa verrata. Inci toki kertoo paljon.) Tyrnibalmi pohjautuu kookosöljyyn kuten Kaura-Hunajakin, mutta siinä ei ole sheavoita, kauraöljyä ja hunajaa, jotka tekevät Kaura-Hunaja-balmista niin erityisen ravitsevan ja kosteuttavan. Kaura-Hunaja-balmi on epäilemättä rasvaisempi. Tyrnibalmia voisi pitää anti-age-vaikutteisena kiitos tyrniöljyn, Kaura-Hunaja-versiossa ei ole anti-age-ainesosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *