Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kohtaamisia

Minusta tuntuu, että olen tämän vuoden reissulla kohdannut aivan poikkeuksellisen sydämellisiä ja mielenkiintoisia ihmisiä.

En tiedä onko se enemmän kreikkalaisten osoittama filoksenia, vai oma helposti kontakteille avoin persoonallisuuteni, joka johtaa kohtaamisiin. Varmasti kummallakin on osuutensa.

Ja sitten minulla tuntuu usein vain olevan tuuria.

Serifos_IMG_5558_2

Serifoksen päivä sisälsi kaksikin mielenkiintoista tuttavuutta.

Vaikka nämä kaksi ihmistä jäävät minulle varmastikin päällimmäisinä mieleen Serifokselta, tarjosi saari myös maisemiensa puolesta yhden huikeimmista näköalapaikoista joissa olen Kreikan matkoillani käynyt.

Serifos_IMG_5585_2

Minulla oli kahdeksan tuntia aikaa tutustua saareen, eli käytännössä sen kahteen suurimpaan asutuskeskukseen; satamakaupunki Livadiin ja pääkaupunki Choraan.

Serifoksen Choran sijainti korkealla kukkulalla Livadin lahden yllä on yksi Kykladien kuvauksellisimmista.

Livadista menee Choraan myös bussi, mutta minä halusin kävellä.

Serifos_IMG_5612_2

Ylös kylään päästyäni kohtasin aavekaupungin; täysin autioita kujia ja hiljaisia taloja.

Ei pyykkiä kuivumassa ulkona, ei huonekaluja terasseilla, ei mitään merkkiä siitä että Choran taloissa olisi elämää. Hämmentyneenä kuljeskelin äänettömillä kaduilla. Yritin etsiä tietä ylös Kastrolle eli kukkulan huipulle, mutta kaikki yritykseni päätyivät aina vain aavemaisempiin nurkkiin sortuneiden talojen reunustamille portaille ja heinää kasvaville kujille joita ei selvästikään enää käytetty.

Kuikuilin ylöspäin. Tahtoo tuonne..!

Serifos_IMG_5663_2

Yhden talon nurkalla viimein törmäsin toiseen ihmiseen. Nainen näytti yhtä yllättyneeltä kuin minäkin. Hän oli arviolta 7-kymppinen, selvästi myös turisti. ”I saw you on the boat!” nainen sanoi. ”Are you lost too?”

Nainen oli tullut Choraan bussilla, mutta sukellettuaan bussin päätepysäkiltä vanhan kaupungin kujille, hän ei ollut minun tavoin nähnyt missään muita ihmisiä. Hän kertoi tulleensa Parokselta samalla laivalla kuin minä, ja aikoneensa majoittua Serifoksen Choraan pariksi yöksi. ”But there is nothing open here, and no people”, hän sanoi. Sama havainto.

Serifos_IMG_5644_2

Fredericaksi esittäytynyt nainen kertoi, että bussipysäkin vieressä on pieni aukio, jossa on kaksi kahvilaa ja pieni supermarket. Lähdimme yhdessä sinne, sillä kumpikin tunnustautui nälkäiseksi.

Ruokaa ei kahviloista saanut paahtoleipää lukuunottamatta, ja niinpä ostin pikkumarketista porkkanan ja palan fetaa, ja kysyin kahvilan omistajalta saisinko syödä ne kahvilan pöydässä. Kahvilan pitäjällä ei ollut mitään sitä vastaan. Frederica tilasi paahtoleivän ja pian aloin tutustua mitä kiehtovimpaan matkaajaan.

Serifos_IMG_5621_2

Koko elämänsä paljon matkustellut Frederica kertoi, että oli vanhoilla päivillään jämähtänyt ”kotoilemaan” mukavaan taloonsa Belgiassa, ja ajatellut, että eihän sitä enää vanhana ”kuulu” matkustaa vaan pitää rauhoittua. Kunnes oli tajunnut, että niin ei todellakaan täydy tehdä, ja hän voi tehdä valinnan: joko jäädä mukavasti kotoilemaan tai käyttää jäljellä olevan aikansa (hän käytti nimenomaan tätä ilmaisua) siihen, että näkee vielä maailmaa.

Hän valitsi jälkimmäisen, ja viipyy kuulema harvemmin pidempään kuin pari viikkoa talossaan Belgiassa.

Kreikasta Frederica on suuntaamassa seuraavaksi Marokkoon, joka on yksi hänen lempimaistaan. Frederica on matkustanut elämänsä aikana yli 150 maassa ja pyöräillyt mm. Kuuban, Zanzibarin ja Balin halki.

Sovimme tapaavamme bussissa alas Choralta Livadiin, viimeinen vuoro lähtisi kello 15.35. Minä halusin vielä löytää tien Kastron huipulle.

idSerifos_IMG_5737_2

Löysinkin lopulta reitin kukkulan toiselta puolelta, ja maisema oli todellakin kaiken vaivan arvoinen.

Olin Kastron laella aivan yksin. Hengitin ympäröivää seesteisyyttä ja olisin voinut jäädä siihen vaikka tunniksi tai kahdeksi. Mutta pian oli riennettävä bussille. Harmitti irrottautua hetkestä.

Serifos_IMG_5707_2

Kun palasin bussipysäkille, ei Fredericaa näkynyt. Tai muitakaan bussin odottajia.

Kello oli 15.29. Arvasin heti, että bussi oli mennyt ennen aikojaan, eihän täällä aikatauluista piitata minuutin päälle.

Serifos_IMG_5690_3

Harkitsin lähteväni alas kävellen, mutta päätin kuitenkin käydä kurkkaamassa kahvila-aukiolla olisiko siellä ketään, joka voisi mahdollisesti toimia taksina ja heittää minut alas. Aukiolta Chorasta poispäin lähtevällä autotiellä näin naisen, joka juuri astui autoonsa. Kipitin hänen luokseen.

”Signomi, Livadi?” kysyin. ”No bus.” Nainen nyökkäsi ja raivasi pelkääjän paikalle tilaa, ”Yees, Seeerifos”, hän sanoi, selittäen äänenpainolla bussien aikataulunmukaisuutta saarella.

Serifos_IMG_5595_2

Ajoimme alas kukkulan rinnettä siksakkaavaa tietä. Nainen oli aluksi hiljaa mutta alkoi sitten puhua lyhyitä lauseita huonolla englannilla. Mistä olin kotoisin? Missä asuin?

Lähestyessämme Livadia nainen kysyi, haluaisinko tulla hänen mukaansa uimaan. Kiitin kutsusta ja sanoin, että minulla oli hirveä nälkä Choran olemattoman tavernatilanteen seurauksena, ja että mieluusti olisin menossa nyt syömään. ”There is restaurant near to my house”, nainen, Eleni nimeltään, sanoi. ”You can swim and then you eat”, hän sanoi ja hymyili. ”You can dusch in my house”.

Nainen vaikutti jotenkin niin sympaattiselta vilpittömässä kutsussaan, että en voinut kieltäytyä. What the hell, tässähän oli vielä neljä tuntia laivan lähtöön, yhtä hyvin voisin viettää osan siitä rannalla Elenin seurassa.

Serifos_Livadi_ranta

Eleni asui aivan Livadin rannalla. Pian istuimme ilta-auringon lämmössä kultaisella hiekalla. Eleni kertoi rikkonaisella englannillaan perheestään ja työstään. Hän on notaari. Mies on kuollut. Vanhin poika asuu Ateenassa ja on arvostettu journalisti. Nuorempi poika etsii vielä itseään.

Pulahdin vedessä ja otin kuvia. ”What, so short time swim? Why you don’t swim more? I swim one hour at least”, Eleni nauroi.

Serifos_IMG_5789

Eleni nousi lähteäkseen pitkälle uintireissulleen ja sanoi, että talon ovi on auki, sen kuin vain menisin suihkuun ja vaihtamaan vaatteet kun siltä tuntui.

Katselin kun Eleni ui kauemmas ja kauemmas. Minulla oli lämmin tunne rintakehässä. Miten sympaattisia ihmisiä sitä tapaakaan. Tämäkin kohtaaminen vain siksi, että missasin bussin.

Serifos_IMG_5818_2

Kävin suihkussa ja suuntasin Elenin naapuritavernaan joka sekin oli rannalla. Nälkä oli hirmuinen.

Onnen tunne oli valtava, kun pian sain eteeni ehkä parhaiten grillattua mustekalaa mitä muistan Kreikassa syöneeni. Ja tuoretta, höyrytettyä parsakaalia. Valkoviini teki olosta raukean.

Se hetki Stamatis-tavernassa meren rannalla, kun vatsa täyttyi kuumalla, hyvällä ruoalla ja katselin auringon painumista kukkulan siluetin taakse… Se jää mieleen.

Serifos_IMG_5845_2

Viereisessä pöydässä istui Serifoksella kolme vuotta asunut vanhempi brittimies. Kysyin häneltä Choran autiudesta, ja sain kuulla, että kylä kirjaimellisesti tyhjenee syyskuussa. Suurin osa Choran taloista on manner-kreikkalaisten omistuksessa, ja he asuvat siellä vain kesäisin. Syksyllä talot tyhjentyvät ja kylä hiljenee asukkaiden palatessa Ateenaan tai muualle Kreikkaan. ”But in the summer, ohh, you wouldn’t believe it’s the same place, Chora is full of life, streets and houses full of people”.

Kun olin maksamassa laskua, tarjoilija kertoi Elenin soittaneen. Olin unohtanut uikkarini Elenin kylpyhuoneeseen.

Lähdin hakemaan uikkaria. Eleni oli valmistamassa lihapataa (”For my son, you know” – joo, kreikkalaisäidit...), ja kysyi, haluaisinko kupin kahvia. Laivan lähtöön oli vielä tunti. Jäin mielelläni.

Eleni esitteli minulle ystävänsä kuvaamaa kirjaa Serifokselta. Hän oli selvästi ylpeä saaren kauneudesta. Jokaisen saaren asukkaat ovat tietysti sitä mieltä, että juuri heidän saarensa on Kreikan kaunein. Ja niin se varmasti onkin. :) Jokainen saari on jolle kulle kaunein.

Serifos_IMG_5869_2

Kun tuli aika lähteä laivalle, Eleni tarjoutui viemään minut autolla.

”Next time you come to Serifos, I cook for you aubergine!”, hän sanoi kun erosimme, js halasi minua. Voi miten ihana nainen.

Sataman odotustilassa kohtasin Frederican. ”I couldn’t find any room to stay in, I go back to Paros”, hän sanoi. Matalasesongin ilmiöitä pienemmillä saarilla. Kaikki paikat ovat todellakin jo kiinni.

Puolentoista tunnin laivamatka takaisin Parokselle sujui kuin siivillä Frederican kanssa jutellen. Eteeni maalautui yhä vain kiehtovampi kuva erään naisen elämästä. Häät St. Martinin saarella Antilleilla, elämää YK:ssa työskennelleen sulhasen kanssa matkustellen, arkea Ugandassa ja Keniassa, mallintöitä nuoruudessa Pariisissa…  Seikkailuita Balin yössä javalaisten appelsiinikuskien kyydissä. Uskomattoman hienoa saada päästä osalliseksi tällaisia tarinoita. Aivan maagista.

Serifos_IMG_5875_2

Se tuike Frederican silmissä. Se valo. Katselin ryppyisiä kasvoja ja olin niin iloinen, että sain tällä matkalla kohdata hänetkin.

Kommentit (52)

 1. Elli A

  Sanni tai muut lukijat! Suosituksia kaipailisin :) (Ei liity nyt postaukseen).

  Mikä olisi oikeasti hyvä, riittoisa ja todella tehokas vedenkestävän silmämeikin poistoaine? Ei tarvitse olla hyvä hinta-laatu -suhde. Riittää että laatu on ykkösluokkaa :). Olen almis satsaamaan paljonkin, kunhan ainetta ei tarvitsisi käyttää paljon kerrallaan ja kunhan se todellakin poistaisi aidosti vedenkestävän maskaran (mm. Dior). Viimeksi ajattelin säästää ja ostin Lumenen silmämeikin putsarin jättikoossa. Se oli ihan huono ja ainetta joutui käyttämään niin paljon Diorin maskaran poistamiseksi, että silmiä kirveli ja pullo loppui tosi nopeasti, koska aine ei todellakaan ollut riittoisa. Käytän normaalisti pelkkää manteliöljyä, joka toimii mulla tosi hyvin, mutta nyt on hieman erikoistilanne ja se pelkkä öljy turvottaa silmiä tällä hetkellä öisin..

  • Sanni

   Mikä olisi oikeasti hyvä, riittoisa ja todella tehokas vedenkestävän silmämeikin poistoaine?

   Tähän osaa varmasti joku lukija vastata minua paremmin :) Itse kun en wp-putsareita käytä. Entisen kosmetiikkamyyjän ominaisuudessa osaan asiakaspalautteen perusteella kertoa, että edullisemmista wp-silmämeikinpoistoaineista L’Orealin tuntuu olevan ihan ykkönen, selektiivisistä taas Estee Lauder ja Clinique (ainakin meidän myymälässä). Mutta esim. oma kokemukseni Cliniquen Take The Day Offista on se, etten juuri huonompaa tai ikävämmän tuntuista silmämeikinpoistoainetta ole kohdannut :D Olen yhden sellaisen pikkupullon käyttänyt kun töistä sain.

   Niin on käyttökokemukset erilaisia :D

   Edit. Hups, tuli juuri mieleen että Cliniquella on vielä Take The Day Off -sarjassa balmikin, joka on (ainakin lupauksensa mukaan) se kaikkein tehokkain meikin irrottaja. Oma negatiivinen kokemukseni on siitä tavallisesta nestemäisestä, 2-faasisesta Take The Day Offista.

   • Elli A

    Kiitos! Tiesin kyllä ettet käytä vedenkestävää maskaraa, mutta ajattelin jos juuri myyjävuosilta olisi jokin vinkki :-) Tuo Cliniquen Balm on houkutellut joskus, mutta ostaminen tyssää aina siihen, että se on purkissa.. Tuntuu tosi epähygieeniseltä. Täytyy käydä tsekkaamassa Estee Lauderin putsari. Jospa siitä saisi näytteen kotiin kokeiltavaksi :-)

    • Sanni

     Lauderin putsarin nimi on muuten Take It Away. :) Pitkäkestoisen (ja vedenkestävän) meikin poistoon on kaksi tuoteta: 2-faasi-neste ja pyyhkeitä. Myös emulsio lupaa poistaa kestomeikin, mutta neste ja pyyhkeet ovat tehokkaampia, pyyhkeet muistaakseni kaikkein tehokkaimmat.

 2. Merikilppari

  Kirjoitit tässä niin kauniisti tapaamistasi ihmisistä, että aloin itkeä. Maailma on ihana paikka kunhan sen vain antaa olla ihana ja täynnä mitä mielettömimpiä ihmisiä.

  • Sanni

   Aaaww… *halaus Merikilppari*

   Asia on juuri niinkuin kirjoitit, maailma on ihana paikka kunhan sen vain antaa olla ihana.

   <3

 3. Mustikkapusu

  Yksi parhaimpia postauksiasi viime aikojen seikkailuista! :) Oletko koskaan harkinnut kirjan kirjoittamista? Kirjoitat niin hyvin, mielenkiintoisesti, elävästi.

  • Sanni

   Kiitos Mustikkapusu :) Haaveilin varhaisteininä jonkun kauhukirjan kirjoittamisesta Stephen King -aikoinani :D, mutta sen jälkeen ei ole käynyt mielessä ^_^ Kirjailijuus ei ole minua varten, blogiformaatti taas just mun heiniä. <3 Ei tarvitse osata kirjoittaa ammattimaisesti vaan voi antaa ajatuksen ja tunteiden lentää vailla kieliopin sun muiden sääntöjen tuomaa ahdistusta :)

 4. Johanna

  Aivan ihanasti kirjoitat näistä kohtaamisista <3 tätä oli niin ihana lukea (ihan onnenkyyneliä tuli silmään :,) ), ihan kuten merikapteeni-postauksessa. Nää Kreikka jutut on aivan parhaita, jaksaisin lukea näitä loputtomiin :D kiitos kun jaksat niin aktiivisesti kirjoittaa ja pitää meitä matkassa mukana :D

  • Sanni

   Kiitos Johanna <3 <3

 5. xod

  Niin kaunis nainen viimeisessä kuvassa, vau!

 6. Sanna V.

  Kirjoitat niin taitavasti, että itsellekin tulee se onnentunne, kun vatsaa saa täytettä, viinilasi rentouttaa ja horisontissa laskee aurinko. Ihan mahtavaa! Kiitos :)

  • Sanni

   :) :)

 7. TheMillionSuns

  Suloisia ihmisiä ja ihania tarinoita! Alkaa itelläkin matkajalka vipattaa!

 8. Anne L.

  Frederican kuva lopussa kyllä säväytti oikein kunnolla. Tuli epätodellinen tunne…sinä olit siinä vuosikymmenten päästä.

 9. Myy / Nutturapää

  Näitä on niin kiva lukea <3 Kiitos!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.