Koekeittiö: joululaatikot

Blogeissa on viime viikkoina vilissyt vaihtoehtoisia reseptejä joulun perinneruoille, etenkin vegaanisina versioina.

Päätinpä sitten minäkin kokeilla omia versioita. :) Joululaatikoista lanttu ja porkkana (ilman riisiä) ovat tietenkin jo valmiiksi suhteellisen hyvin omaan ruokavaliooni sopivia, ja perheeni laatikkovastaava eli toinen sisareni on jo vuosia valmistanut ne sekä minun että nuorimman sisareni ruokavalioita kunnioittaen; vegaanisina ja vähähiilihydraattisina. Meillä laatikot ovat olleet eläinkermattomia ja kananmunattomia niin kauan kuin muistan (olen niin tottunut soijakerman makuun etten huomaa mitään eroa), ja viimeiset neljä vuotta myös korppujauhottomia ja siirapittomia. Perunalaatikon sijaan meillä on syöty bataattilaatikkoa jo pitkään.

Sannin_laatikot_IMG_0029

Mitä erilaista halusin nyt sitten itse kokeilla? Noh, kookoskermaa meillä ei ole koskaan laatikoissa käytetty, ja inspiroiduin Ainon blogissa bongaamistani kookoskermaversioista. Kookos ja lanttu…? Miksipä ei :)

Lisäksi inspiroiduin tänä syksynä löytämästäni minulle uudesta vihanneksesta, juuriselleristä. Monelle kenties hyvinkin tuttu juures, minun lautasellani jostain syystä kutakuinkin tuntematon. En ole koskaan ostanut juuriselleriä ja joskus jopa miettinyt, ovatko varsi- ja juuriselleri saman kasvin eri osia. (En itse asiassa vieläkään tiedä. Googlasin. Ovat eri kasveja.)

Marraskuussa söin yhden varmaan parhaista ja yllättävistä kasvisruoka-annoksista joita olen ravintoloissa koskaan maistanut. Maarianhaminan Indigossa oli tarjolla juurisellerin ympärille rakennettu vegepääruoka, jossa oli voissa paistettua juuriselleriä kera edamame-papujen, joidenkin eksoottisen nimisten linssien ja omenapyreen. Kuulosti tosi arkiselta ja sanalla sanoen tylsältä, mutta tarjoilija kehui annosta erinomaiseksi ja niinpä päätin ainaisen kalan sijaan valita kasvisruoan. (Suomessa ravintoloiden kasvisruoka-annokset ovat valitettavan usein mielikuvituksettomia risottoja ja pastaa…)

Juuriselleri

Kuva: K-ruokakauppa.fi

Hyvä että kuuntelin tarjoilijaa, annos oli ihan törkeän hyvän makuinen! Rapeaksi paistetut juurisellerit, makeanhapan omena ja purutuntumaa antavat pavut ja linssit tarjosivat tosi mielenkiintoisen maku- ja tekstuuriyhdistelmän. Lisäksi annos oli paljon isompi kuin kaverini tilaama hampurilainen :D Kerrankin näin  päin! ^_^

No anyway, tässä oli pitkä alustus sille, miksi innostuin käyttämään juuriselleriä laatikossa. :)

Juurisellerissä on miellyttävän makeahko maku, vähän palsternakan tapainen, ja siinä on nauriin ja lantun ohella juureksista alhaisin hiilihydraattipitoisuus (4,6%). Päätin kokeilla yhdistää juurisellerin bataattiin laskeakseni bataattilaatikon sokeripitoisuutta, ja koska muutenkin olin vain utelias juurisellerin toimivuuden suhteen jouluisessa ruoassa.

Vhh_laatikkoaineksia

Tässä ainekset, jotka erottavat vhh-laatikon tavallisesta laatikosta. Korppujauhojen sijaan mantelijauhoa ”taikinaan” ja Pofiber-jauhoa laatikon pinnalle. Normaalisti käytämme siirapin tilalla ihan pienen lorauksen agave-siirappia, mutta nyt keksin kokeilla Rovaniemeltä ostamaani sokeroimatonta siirappia.

Tajusin itse asiassa vasta myöhemmin, että pullossahan lukee Caramel… Ehm… toimii ehkä pannareiden kanssa, joka oli alkuperäinen käyttökohteeni siirapille, mutta mitenkähän on laatikkoruoassa…? Päätin kuitenkin kokeilla, sitähän varten koekeittiöt ovat! :)

Lanttulaatikko:

(pieni annos kahteen puolen litran vuokaan)

500 g lanttua

1 dl kookoskermaa

1 kananmuna

1/4 dl sokeritonta siirappia

1/2 dl mantelijauhoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl inkivääriä

1/4 tl maustepippuria

1/4 tl muskottipähkinää

pinnalle ropsaukset pofiberiä

Sannin_lanttulaatikko_IMG_9965

Lanttulaatikosta tuli oikein hyvää, eikä kookoksen maku tullut liian voimakkaasti esiin vaan komppasi pehmeää lanttua oikein kivasti.

Tässä laatikossa en maistanut siirapin makua lainkaan, liekö jäänyt kookoksen alle. Mutta sanotaan näin, että kyllä soija- tai normikermaversio on makuuni silti parempi, koska siinä mikään ei muokkaa lantun makua vaan lanttu maistuu omana itsenään. Lanttulaatikko on lempparini jouluruoista <3 Tietysti kalan ja rosollin kanssa.

Kookoslanttulaatikkoni makuelämystä saattoi verottaa sekin, että muun jouluisen ruoan puutteessa nautin laatikkoa soijapyöryköiden lisukkeena (kun kotona ei sattunut olemaan kalaa). Ei todellakaan toimiva makuyhdistelmä :D

Bataatti_juuriselleri_IMG_0015

Juuriselleri-bataattilaatikko

300 g juuriselleriä

200 g bataattia

1/2 dl kermaa

1 kananmuna

1/4 dl sokeritonta siirappia

1/2 dl mantelijauhoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl kanelia

1/2 tl valkopippuria

1/4 tl inkivääriä

pinnalle pofiberiä

Sannin_bataattisellerilaatikko_IMG_0023

Päällimmäinen kommentti: kyllä, selleri toimi bataatin kanssa oikein hyvin, laatikko oli tosi hyvän makuista. Mutta, tässä laatikossa siirapin karamellimainen makuhäivähdys tuntui vähän liian makealta – tai väärällä lailla makealta. Eihän karamellimaisuus kuulu tämän tyyppiseen ruokaan :p Normisiirapin maku on syvempi ja mausteisempi, kuten myös agavesiirapin. No, tulipahan kokeiltua! :D

Tulos: taidan valmistaa selleri-bataattilaatikkoa toisen satsin jouluna, mutta agavesiirapilla. Ja tietysti siskon vuoksi kananmunattomana ja soijakermalla. Kananmuna ei lopulta tuo laatikkoon kuin vähän kiinteämmän rakenteen, makuun se ei vaikuta.

Sannin_laatikot_IMG_0040

Selleri-bataattilaatikon seuraksi paistoin silakoita ja rosollin kaipuussa (mutta ainesten puutteessa) toin annokseen vähäsen kitkeryyttä punasipulin muodossa taittamaan laatikon überpehmeyttä ja makeutta. Raa’asta sipulista saa muuten syöntiystävällisempää liottamalla sipuliviipaleita n. 10 minuuttia kylmässä vedessä. Vesi huuhtelee leikatun sipulin pinnalta rikkiä, jolloin sipulin maku ei ole niin ärtsy.

Mitkä on teidän lempparijouluruokia? Mitä laatikoita teillä syödään?

Myös punajuuribataattilaatikko on nam! :) Porkkana on aina ollut mun vähiten suosikki, mutta aloin tykkäämään siitä nyt riisittömänä versiona.

Kommentit (44)
  1. Kala. Eteenkin lohi. Graavilohi, lohen mäti, uunilohi. Sitten graavisiika ja kinkku. Siinä kaikki mitä syön joulupöydästä, mutta sitä kalaa tulee mutustettua ja paljon. Viime jouluna taisin syödä koko fileen graavilohta yksinäni :D Nam.
    Laatikoista en välitä yhtään.

    1. Koko fileen graavilohta…! Huh ^_^ Mulla on vähän varautunut asenne graavattuun kalaan, joskus se on ihan hyvää mutta useimmiten liian ”kalaisaa”… Liian raa’an makuista jotenkin :) Kylmäsavukin voi joskus olla liian raa’an oloista koostumukseltaan. Tampereen kauppahallin Nygrenin kylmäsavu on ainoa johon luotan 100-prosenttisesti :) Ihan parasta kylmäsavua.

  2. Nella / Neiti Minttukihara
    12.12.2015, 22:05

    Söin ekaa kertaa joku aika sitten punakaalilaatikkoa, kaupan versiona siis. Että oli hyvää! Tuota voisi olla helppo tehdä myös vhh-versiona? :)

    Omat suosikit ovat juurikin nuo laatikot, lämminsavulohi ja mummon tekemät karjalanpiirakat munavoilla, slurps! :P

    1. Punakaalilaatikko..! Mitä siinä oli? Eikös kaalilaatikoissa yleensä ole lihaa..? Soijarouheeseen voi tietty tehdä kasvisversion, mutta mä en ole jotenkin koskaan mieltänyt kaalilaatikkoa jouluruoaksi. Mutta hyvää se on (soijaversiona siis) :)

      1. Nella / Neiti Minttukihara
        13.12.2015, 23:56

        Ei siinä ollut lihaa, vaan on tehty juuri samalla idealla kuin vaikka lanttulaatikko. Eli pelkkää punakaalia laatikoksi haudutettuna. Laatikko oli maultaan ihanan makeaa ja kivaa vaihtelua noihin perinteisiin laatikoihin. Mutta kaupasta tosiaan ostin, joten en osaa sen enempää sisällöstä sanoa..

        1. Mielenkiintoista :) Täytyykin kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *