Klassikkovoide, joka haisee niin pahalle, että en voi käyttää

Bellavita on kiistatta yksi suomalaisista anti-age-kosmetiikan klassikkotuotteista. Bellavitan kehitti ihotautilääkäri Olavi Kilpiö vuonna 1955 perehdyttyään Yhdysvalloissa tutkimuksiin ikääntyvän ihon hoidosta. Orion Pharma on valmistanut voidetta yhtäjaksoisesti yli 60 vuotta.

Bellavita voide

Retinyylipalmitaattia sisältänyt Bellavita oli aikanaan edistyksellinen voide ja edusti silloin viimeisintä anti-age-teknologiaa. Voide on säilyttänyt suosionsa kautta vuosikymmenten, ja yhä se vain porskuttaa menemään 2020-luvulla, vaikka voisi luulla ajan menneen sen ohi jo aikaa sitten.

Myös pakkaus näytti vielä tähän vuoteen saakka todella vanhanaikaiselta. Pakkaus (kuten myös koostumus..!) on uusittu ihan hiljattain. Ostin oman Bellavitani helmi- maaliskuussa, ja kesän aikana apteekkeihin olivat ilmestyneet uudistuneet versiot.

Uusi Bellavita, sekä kevyempikostumuksellinen Bella. Kuva: Orion Pharma

Olen jo pitkään ollut aikeissa testata tätä anti-age-klassikkoa, mutta ajoitukseni oli huono, kun 66 vuotta retinyylipalmitaattiin pohjautunut koostumus on nyt viimein päivitetty tälle vuosikymmenelle. Uusi koostumus sisältää retinyylipalmitaatin sijaan retinolia ja bakuchiolia. (Uuuu, trendy…!)

Arvioni voiteesta on nyt siis turha: tätä Bellavitaa ei enää ole. (Paitsi joissain apteekeissa on vielä vanhaa varastoa.)

Täytyy ostaa jossain vaiheessa testiin uudistettu koostumus, mutta koska vähän niin kuin sovin itseni kanssa, että en enää tämän vuoden puolellla osta uusia testituotteita, uuden Bellavitan arvio menee kenties ensi vuoteen. (Onko joku teistä jo kokeillut uutta versiota..?)

Bellavita voide

No. Loppujen lopuksi kokemukseni vanhasta Bellavitasta on nopeasti kerrottu. Voide oli niin pahanhajuinen, että en yksinkertaisesti pystynyt käyttämään sitä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kohtaan niin pahan hajuisen kosmetiikkatuotteen, että en voi käyttää sitä.

Tiedätte ehkä ilmaisun ”mummotuoksu” (kaikella kunnioituksella isoäitejä kohtaan). Tämä on juuri sellainen potenssiin 10. Tältä tuoksuivat oman isoäitini ihonhoitovoiteet lapsuudessani 80-luvulla. Tekisi melkein mieli sanoa, että 80-lukukin kuulostaa liian modernilta vuosikymmeneltä tälle äärimmäisen vanhanaikaiselle tuoksulle.

Tuoksu on erittäin voimakas parfymoitu, tunkkaisella tavalla puuterinen kukkaistuoksu. Sellainen vähän ummehtunut. Ja poikkeuksellisen voimakas. (Tämän sanoo ihminen, joka yleensä sietää hyvinkin voimakkaita tuoksuja kosmetiikassa.) En voi kuvitella kenenkään nuoren ihmisen käyttävän tällaista tuoksua. En oikein aikuisenkaan – en ainakaan 2000-luvulla.

Olisi mielenkiintoista kuulla, miltä vuodelta tämä tuoksu oli… voihan olla, että Bellavitaa ei todella oltu päivitetty tuoksunkaan puolesta vuosikymmeniin.

Voiteesta oli (ja on yhä) myös hajusteeton versio. Olisi varmaankin pitänyt ostaa se.

Bellavita voide

Vanhan Bellavitan ihotuntumallinen koostumus oli lopulta ihan ok.

Voide on odotetusti äärimmäisen synteettinen, kuten useimmat apteekkikosmetiikkatuotteet ovat, ja siinä on tyypillinen synteettisten pehmentimien tuntuma. Mukaan on leivottu yksi kasviöljy: valinnaltaan hyvin epätavallinen maapähkinäöljy. Motiivi tällaisen öljyn lisäämiseen apteekin a-vitamiinivoiteeseen jää minulle epäselväksi – liekö se ollut hyvin edullinen ja tuonut jotain sellaista mukavaa notkeutta, jota tämän voiteen kehittämisen aikaan tarjolla olleet synteettiset öljyt eivät ole tuoneet..?

Retinyylipalmitaatti ja maapähkinäöljy ovat käytännössä olleet tämän Bellavita-version ainoat ihoa hoitavat ainesosat. Loput ainesosat ovat teknisiä ainesosia kuten rasva-alkoholia rakentamassa voiteen paksuutta, säilöntäaine säilömässä sekä hyvin pitkä liuta hajusteita. Mitä retinyylipalmitaattiin tulee, se on teholtaan yksi heikoimmista a-vitamiinijohdannaisista. Sitä on käytetty paljon hellävaraisuutensa vuoksi (puhdas retinolihan voi ärsyttää ihoa), mutta tänä päivänä retinyylipalmitaatti alkaa olla jo vähän aikansa elänyt, kun markkinoille on 2000-luvulla tullut uusia, hellävaraisia ja paljon tehokkaampia a-vitamiinijohdannaisia.

No, se oli se Bellavita, voinemme ilomielin toivottaa tervetulleeksi Bellavita 2020-koostumuksen…!  Se näyttää tältä:

Aqua, glyceryl stearate (and) PEG-75 stearate, glycerin, cetyl alcohol, hydrogenated polydecene, propylene glycol dipelargonate, cyclopentasiloxane, Magnifera indica seed oil, Arachis hypogaea oil, bakuchiol, niacinamide, retinol, dimethiconol, caprylyl glycol, ethylhexylglycerin, xanthan gum, PEG-8,tocopherol, ascorbyl palmitate, ascorbic acid, citric acid, polysorbate, BHT, BHA, parfum.

Kappas, siellähän on kolmaskin trendiainesosa, niasiiniamidi. :) Kyllä Orion Pharmalla on nyt nuuhkittu hyvin tämän hetken suositut aktiiviaineet. Maapähkinäöljykin on saanut kaverikseen toisen kasviöljyn, mangon. Kappas, kappas… ☺️ Retinolia tuotteessa on 0,3%, eli oikein hyvä ja tehokas pitoisuus, ja bakuchiolia 1%.

Jos jonkin suhteen olen utelias, niin uuden Bellavitan tuoksun. Mihin mummotuoksu on vaihdettu..? Kai se sentään on vaihdettu..?

Täytyy käydä ottamassa selvää..!

Onko keskuudessamme Bellavitan käyttäjiä…?

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (47)
 1. Sori siis äh en ymmärtänyt täysin tämän postauksen tarkoitusta vai jäikö mulla jotain rivien välistä :D. Eli testasit vanhaa versiota ja tuoksu oli huono. Miksi päädyit testaamaan tätä tuotetta ja mihin tarkoitukseen? Olisiko tuote sellainen kuitenkin mitä voisit käyttää, jos tuoksu ei olisi niin paha, vai oliko sisältökin täyttä kuraa? Bellavita on tosiaan vähän mummomainen klassikkovoide, mutta olisi kiinnostanut kuulla arvioita sitten niistä uusista versioista versus vanha, ilmeisesti niitä uusia on useampia. Ja mitä mieltä olet, toimiiko Bellavita anti-age-tuotteena? Itselläkään ei ole kokemusta, joskus ennen muinoin on kotona ollut :).

  1. Miksi päädyit testaamaan tätä tuotetta ja mihin tarkoitukseen?

   Koska se on suomalainen klassikkotuote :) Ja edustaa a-vitamiinikosmetiikkaa, josta myös olen kirjoittanut blogissa runsaasti. A-vitamiinikosmetiikka on suuri mielenkiintoni kohde, koska a-vitamiini on tunnetusti kaikkein tehokkain koametiikan anti-age-ainesosa.

   Jos tämä vanha Bellavita-koostumus olisi yhä markkinoilla, olisin kirjoittanut sen sisältämästä a-vitamiinista vähän laajemmin. Jätin sen nyt tekemättä, kun uusi koostumus on korvannut vanhan, ja uusi on selvästi tehokkaampi. No, voinhan laittaa tähän pari sanaa retinyylipalmitaatista 😀 Se on hyvin mieto ja ei-kovin-tehokas a-vitamiinijohdannainen, ja tänä päivänä jo aika vanhanaikainen. Aikoinaan sitä on käytetty paljon, koska se on niin paljon hellävaraisempi ja paremmim siedetty kuin retinoli. 2000-luvulla markkinoille on kuitenkin ilmestynyt useita muitakin hellävaraisia ja retinyypalmitaattia paljon tehokkaampia a-vitamiinijohdannaisia, joten retinyylipalmitaatti alkaa olla auttamatta ”aikansa elänyt”.

   Edit. No, lisäsin nyt blogitekstiinkin pari sanaa retinyylipalmitaatista…! 😅

   Ja mitä mieltä olet, toimiiko Bellavita anti-age-tuotteena?

   Uusi toimii kyllä, sisältönsä puolesta! 👍

   1. Olen todella pettynyt. Vanha, hyvä Bellavita poistui markkinoilta. Kymmeniä vuosia olen käyttänyt. Olen 70-vuotias,eikä juuri ryppyjä ole. Ostin uutta Bellavita- yövoidetta. Ihoni kirvelee, kutisee. Aamulla ihoni on kuin kuiva korppu. Olen niin pettynyt. Mistä vielä löytyisi entistä Bellavitan??

    1. Mistä vielä löytyisi entistä Bellavitan??

     Ei auta kuin kiertää eri apteekkeja ja kysellä, onko heillä vielä varastossa vanhaa versiota.

     1. Eikö olisi syytä palauttaa vanha Bellavita tai palauttaa rinnalle jos ihmiset ei pysty käyttämään tätä. Ihosairaat ja herkkäihoiset ovat tätä käyttäneet ihon hoitoon Nuorentavia ärhäköitä rasvojahanon on on hyllyt pullollaan.

      1. No jos minulta kysytään ja olisin päättäjä Orionilla, olisin kyllä ilman muuta säilyttänyt vanhan, miedon Bellavita-koostumuksen ja tuonut uuden, tehokkaamman version siihen rinnalle – jotta halukkaat voivat kokeilla sitä ja ei-halukkaat taas jatkaa vanhan tutun retinyylipalmitaatti-Bellavitan kanssa.

       1. Kyllä näin. Vastaavaa, riittävän rasvaista ja ilman nuorennusaineita olevaa tuotetta ei löydy, ainakaan minun ihosairauden hoitoon. Harmissani olen.

    2. Minä myös koin VALTAVAN PETTYMYKSEN aloitettuani uuden koostumuksen sisältävän Bellavita-yövoiteen käytön. Olen käyttänyt Bellavitan yö- ja päivävoiteita PÄIVITTÄIN jo ainakin 25 vuotta, mutta nyt joudun luopumaan käytöstä, koska uusi koostumus aiheuttaa valtavaa kirvelyä kasvoissani jo yövoiteen osalta. Ehdin ostaa päivävoiteenkin uudella koostumuksella, mutta jäänee pakettiin. Nyt en tiedä, mistä löytäisin uuden päivittäiseen käyttöön sopivan kasvovoiteen? Uudella koostumuksella en voi käyttää enää joka tapauksessa yhtään Bellavita-voiteita. Minulla oli nuoruudessani atooppisesta ihottumasta johtuvana suuria ongelmia käsien lisäksi myös kasvojen ihon kanssa, jouduin käyttämään jossain välissä silmieni ympärillä mm. Protopic-voidetta (reseptilääke). Sittemmin ongelmat ovat pysyneet poissa, mutta nyt tämän uuden Bellavita-voiteen kera sama punoitus ja polttelu palasi taas ja tällä kertaa koko kasvoille. Voi kun ne vanhat kunnon Bellavita-voiteet saataisiin vielä takaisin..

     1. Nyt en tiedä, mistä löytäisin uuden päivittäiseen käyttöön sopivan kasvovoiteen?

      Kysy apteekissa tai kosmetiikkamyymälässä a-vitamiinivoidetta, jonka vaikuttava aine on retinyylipalmitaatti (vailla muita a-vitamiinijohdannaisia). Todella asiantunteva myyjä/farmaseutti osaa sinulle sellaisen löytää valikoimasta. Sitä en osaa sanoa, vastaako jonkun toisen merkin voiteen retinyylipalmitaattipitoisuus vanhan Bellavitan sisältämää pitoisuutta, mutta ainahan kannattaa kokeilla.

 2. Tämä uutuus onkin sellainen, jonka ilomielin nappaan itselleni.. mutta tuoksuttomana. En kaipaa sen paremmin mummo- kuin moderniakaan hajustetta, parfyymit on sitten eri ostokategoria täysin.

  Tuo kannattaa käyttää loppuun vaikkapa kantapäissä ja jalkavoiteena, saat varmasti todella pehmeät jalkapohjat …

  1. Tuo kannattaa käyttää loppuun vaikkapa kantapäissä ja jalkavoiteena, saat varmasti todella pehmeät jalkapohjat …

   Hyvä vinkki…! …vaikka karbamidi kyllä pehmentää paremmin… 😉

   1. Itse asiassa keksin tälle nyt erinomaisen käyttökohteen: kädet ☺️ Sain juuri toiselta lukijaltani inspiraation alkaa käyttää anti-Age-tuotteita kämmenselkiin, koska niissä ikääntymisen merkit näkyvät myös nopeasti. Bellavitan täyteläinen koostumus on varsin loistava käsivoiteena, joten käsille se nyt ”syötetään” 😄

  2. Ostin Bellavita hajustettu yövoide, levitin sitä illalla ohjeen mukaan kosteusvoiteesen sekoitettuna. Aamulla kasvoni olivat punaiset couporosesta. Siis ei sovi ainakaan minulle. Nyt korjaan ihoani apteekista saatavalla couperosan hoitovoiteella.

   1. Hei meikä! Kasvosi ovat todennäköisesti punoittaneet retinolin vaikutuksesta. Retinoli ei sovi kaikkien iholle. Punoitus lakee todennäköisesti itsestään kun et enää käytä retinolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *