Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kirkolla

Lyötyäni aamuisen Pierce Brosnan -piirakkapostauksen ”Julkaise” -nappia olin jo melkein myöhästyä aamun ensimmäisestä bussista Glossaan.

(…ja niinpä pitikin vähän lisätä tekstiä aamubloggaukseen, jäi kertomatta mm. mistä Skopeloksen erikoisen näköinen piirakka on saanut muotonsa :))

Päivän kohde: Mamma Mia -elokuvasta tuttu Agios Ioannis -kirkko Skopeloksen koillis-rannikolla.

Monesti joku elokuvassa käytetty lokaatio on livenä vähemmän hohdokas, mutta Agios Ioannis on todellisuudessa aivan yhtä spectacular kuin elokuvassa. En erityisemmin pitänyt elokuvasta mutta ne kirkolle vievät, jyrkkää kalliota kiipeävät, loputtomilta vaikuttavat portaat jäivät vahvasti Kreikka-fanin mieleen. (Katsoin elokuvan aikoinaan ylipäänsä vain Kreikan takia.) Ajattelin, että tuolla olisi kyllä mahtava käydä joku päivä. Se päivä oli tänään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komea on. Ja on vetänyt ihmisiä ihailemaan sen kauneutta jo kauan ennen Mamma Miaa. Elokuvan jälkeen hääturismi on muuten kummasti lisääntynyt Skopeloksella… ;)

Kirkon sijainti on varsin eristyksissä, lähimpään kylään Glossaan on 6 kilometriä. Agios Ioannisille ei mene julkista liikennettä.

Jäin pois bussista päätien varrella ja patikoin 5 kilometrin matkan alas kirkolle auringon noustessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auringonnousu bussista kello 7.18….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skopelos1409_AgiosIoannis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aamuaerobista kerrakseen… Portaita kirkolle todella riittää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Agios Ioannisilla on myös oma ranta. Täysin autio tähän aikaan vuodesta.

Kyllä oli upea paikka. Minulla alkaa adjektiivit loppua kesken täällä Skopeloksella, en tiedä voiko kuvauksellisuudesta saada jossain vaiheessa jo yliannostuksen.

En usko.

Loppuun vielä minikollaasi Glossan kylästä. Ihan vain koska kohtasin siellä Sottungan jälkeen ehkä pienimmän koskaan näkemäni keskustan – ja Glossassa asuu varmasti enemmän  jengiä kuin Sottungassa ;)

Skopelos1409_Glossa

Kyltissä luki ”To Center”.

Ja se center on tämä kahden kahvilan väliin jäävä, pöytien täyttämä pikkuruinen aukio, jonka toisella reunalla seisoo kirkko.

Ainoa paikka mistä Glossassa saa sunnuntaisin aamupalaa. Tuli havaittua kierreltyäni hyvän tovin kylällä maha muristen.

Tämä oli taas varsin mukava päivä.

P.S. Jos viimeisten postausten otsikoissa on viljelty pornoa ja julkkiksia, niin tämäniltaisen veikkaan olevan Karkkipäivän kaikkien aikojen epäseksikkäin, epä-myyvin otsikko. ;)

Kommentit (28)

 1. Branilla

  Mä olisin mielelläni nähnyt enemmän kuvia kirkosta, myös sisältä! :) Vai onko siellä aukioloajat/pääsymaksut/valokuvauskielto tms?

  • Sanni

   Mä olisin mielelläni nähnyt enemmän kuvia kirkosta, myös sisältä! :)

   Kuva sisältä lisätty :)

   Ei ole kuvauskieltoa eikä pääsymaksua, eikä aukioloajoistakaan ollut mitään mainintaa. En muista koskaan nähneeni kreikkalaisten kirkkojen yhteydessä aukiolokylttejä, luulen että ainakin pienemmät ja syrjässä/maaseudulla sijaitsevat kirkot ovat aina auki.

   Vaikka kirkko on tosi tunnettu, se on pidetty vähän matkan päässä olevaa snack-baaria (auki vain kesäisin) lukuunottamatta täysin alkuperäisessä tilassaan eikä sen läheisyyteen ole ängetty mitään Mamma Mia -kylttejä tai muutakaan turistillista. *peukku*

 2. Aela

  Hienoa on. Mutta otsikossa ei ole mitään vikaa. Meitä on täällä lukijoita, jotka voivat olla kiinnostuneita kirkoista, kirkkohistoriasta, ja jopa niinkin epätrendikkäitä että käyvät ihan jumalanpalveluksissakin. ;)

  • Sanni

   :)

   Toivottavasti kukaan ei muuten oikeasti ajatellut, että pidän kirkkoja ”epätrendikkäinä”, rakastan kirkkoja vaikka en ole yhtään uskonnollinen enkä kuulu kirkkoon.

   Kirkko-vierailusta kertovan jutun otsikossa voisi kuitenkin käyttää vähän laajempaa mielikuvitusta kuin tämänkertaisessa… ;)

 3. Tiutiu

  Hei Sanni! Kiitos kivoista reissupostauksista. Toivoisin postausta aiheesta yksin matkustaminen. Oletko kokonet olosi turvalliseksi vai viihdytkö huoletta iltaisin ulkona? Aihe kiinnostaisi.

  • Sanni

   Toivoisin postausta aiheesta yksin matkustaminen.

   Tällaisen olenkin jo suunnitellut kirjoittavani :) Katsotaan missä vaiheessa reissua saan sen ulos :)

   Koen oloni turvalliseksi iltaisinkin, en tosin mitenkään hurjan myöhään kuku kylillä. Minulle on siunaantunut ilmeisesti synnyinlahjana vilpitön luotto ihmisiin, enkä oikein osaa pelätä/olla huolissani/varovainen silloinkaan kun oikeasti olisi syytäkin, mikä on välillä elämässä johtanut ikäviin sattumiin. Mutta tällainen minä olen. :)

   • Helinää

    kun vaan luotat intuitioon, sillä pärjää tosi pitkälle!

 4. Nimetön

  Itsehän tulkitsin, että postauksessa oltaisiin kirkolla eli kylillä eli kaupungilla… T. Maalaistollo

  • Äni

   Mulle tuli ihan sama mieleen. :D

   • Sanni

    Niin no joo, onhan sillä sekin merkitys :)

 5. Rosita

  Kirjoitin kiinteästä kosmetiikasta käsimatkatavaoissa: http://www.rantapallo.fi/angata/2014/09/14/kiinteaa-kosmetiikkaa-kasimatkatavaroihin-ja-aurinkovoidearvonta/

  Nesteiden kanssa on aina vähän hankalaa, minäkin olen sellainen pihistelijä, että harvoin maksan ruumalaukusta!

  • Sanni

   Lushilla kyllä tosiaan riittää noita mainioita käsimatkatavaramatkustajan kosmetiikkaratkaisuja! :)

   Mitä aurinkovoiteeseen tulee – mikäli haluaa ottaa mukaan sen perinteisen voidemaisen aurinkosuojan, ei tokikaan tarvitse etsiä kaupasta 100 millin aurinkovoidepulloa. :) Sen kuin puristaa aurinkovoidetta 100 millin matkakokoiseen pulloon tai, kuten minä tein viime syksynä, puristaa voidetta Minigrip-pussiin/pusseihin :) Kestävät ongelmitta ja voide pysyy pussissa, tosin laitan itse kaksi pussia päällekkäin varuiksi. Sitten vain lusikoi (kirjaimellisesti lusikalla!) rasvaa ulos minigripistä :D

   • Rosita

    Joo, siis toi on totta! Mä oon säästänyt tyhjiä alle 100 ml purnukoita ja täyttänyt niitä lempparinestetuotteillani. Aurinkorasvaa en oo ottanut lusikoitavaksi, kun tuntuu, että se saattais loppua kesken, tai että siis pitäs olla se koko litran pussi täynnä aurinkorasvaa. Noh, ei kai sitä oikeesti litraa menis :D

    Tykkään muuten kovasti lukea sun tavoista säästää rahhaa reissussa ja elämässä muutenkin. Pihistely ja säästäminen ei taida olla ajassamme muodikasta, joten on kiva, kun on toinenkin bloggari, joka kirjoittaa avoimesti rahan pihistelyn iloista :)

    • Sanni

     Pihistely ja säästäminen ei taida olla ajassamme muodikasta

     Tämä on asia jota en taida koskaan ymmärtää, tai jossa olen ilmeisesti kertakaikkisesti ”toisella planeetalla” kuin se muodikas porukka. :) Minulle pennin venytys on elämäntapa ja itsestäänselvyys, enkä ymmärrä miksi se olisi ”epätrendikästä”. Se ei tarkoita sitä, että aina söisi sitä purkkitonnikalaa ja kulkisi risoissa kengissä, vaan sitä, että valitsee fiksusti ja taloudellisesti silloinkin kun on varaa ”extraan” – parempaan ravintolaan, uusiin kenkiin tai mihin tahansa. :) En osaisi elää ilman että haen asioista talodellisimmat vaihtoehdot. ^_^

     • Elisa

      Musta Sanni sinun säästäväinen elämäntapasi on varsin sympaattinen ja ihana :) Toivon, että itsekin voisin joskus olla yhtä fiksu. Taloudellisen pakon sanelemana joudun nyt elämään kädestä suuhun, mutta kun rahaa on niin sitä tuppaa menemään ”turhaan”: vähän parempaan ruokaan, ei-ihan-niin-välttämättömiin vaatteisiin jne.

      Olet muuten ensimmäinen ihminen, joka on saanut mut kiinnostumaan Kreikasta lomakohteena! Olen aiemmin ajatellut että sehän on tosi tylsä, vaikka historia on mielestäni tosi kiinnostavaa ja varsinkin jumaltarustot. Kiitos siis sinun minäkin ehkä joskus makaan Santorinin hiekkarannoilla idyllisissä maisemissa… ^_^

      • Sanni

       Kiitos Elisa :)

       …myönnän että tuntuu muuten hullulta ajatella, että on ihmisiä joita Kreikka ei kiinnosta vierailukohteena… ;)

 6. Taru

  Siis voi hyvää päivää…! Kreikka on ollu mulla aina suunnilleen viimeisenä matkakohteiden listalla, mutta näillä viime vuoden ja tämän vuoden jutuilla ja kuvilla (jotain aivan uskomatonta!) olet nyt kyllä onnistunut herättämään halun nähdä nuo paikat itse. Tosin matka pitäisi kyllä toteuttaa niin kuin sinä teet, enkä tiedä tuleeko mahdollisuutta pitää noin pitkää vapaata, mutta joka tapauksessa nämä Kreikan saaret on nyt päässyt mukaan haaveisiin :)

  • Sanni

   Ihana kuulla Taru! :)

 7. Jonttu

  En itsekään perusta ko. elokuvasta, mutta tuo auringonnousu bussistakin käsin on kyllä mykistävän kaunis. Tahtoopi tuonne!

  • Sanni

   Vinkkinä; Santorinilla on vielä kymmenkertaisesti upeampia auringonlasku- ja nousuelämyksiä. ;) Etenkin lasku. :) Auringonlasku Oiasta ihailtuna kuuluu kiistatta maailman kauneimpiin.

   • Jonttu

    Uskotaan, mutta onko pakko lisätä löylyä tällaiselle kaukokaipailevalle. :)

 8. minä vain

  Sanniiii… Oletko kokeillut konjac spongea? Odotan niin innolla arviotasi jos olet….

  • Sanni

   Olen…. eikä herättänyt kummempia tunteita. Tuntui iholla juuri siltä miltä näyttää; kiinteärakenteiseltä, tiheältä sieneltä. :) Jäin ihmettelemään mitä muut tästä niin intoilevat.

 9. candycane

  On niin kiva lukea näitä sun reissupostauksia, varsinkin kun satut reissaamaan niin idyllisissä maisemissa… :) Ja täytyy todeta niin kuin moni muukin lukija, että halu matkustaa Kreikan pikkusaarille on todella herännyt sun juttuja lukiessa!

  • Sanni

   :) *iloitsee*

 10. anni

  Moi, Sanni!
  Ehtisitkö vilkaista sähköpostiasi?

 11. Pumpuli

  Oi mikä ihana valo näissä kuvissa, kaikki värit näyttävät niin kirkkailta ja heleiltä. Mukavaa matkustella kanssasi Kreikassa! :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.