Karkkipäivä
Karkkipäivä

Käytännön vinkkejä ja ruoka-ainelista induktiojaksolle

Huomenna starttaavat Karkkipäivän induktioviikot, ja kaikki halukkaat ovat kanssani tervetulleita sanomaan heipat juhlakauden pöhötykselle.

   vhh_masu

Tarkoituksena on nipistää päivittäinen hiilihydraattien saanti maksimissaan 20 grammaan, jolloin elimistölle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa glukoosin puutteessa käyttää polttoaineena kehon omia rasvavarastoja, joista maksa muodostaa glukoosia ja ketoaineita. (Rasva, hiilihydraatit, proteiini, alkoholi ja ketoaineet ovat elimistön viisi energianlähdettä.) Toisin kuin monet luulevat, elimistö ei siis koskaan jää vaille glukoosia vaikka ei sitä suoraan ravinnosta saisikaan.

Mitä ET saa syödä tai juoda induktion aikana?

Itsestään selvästi pois jäävät:

Kaikki viljatuotteet

Sokeria sisältävät tuotteet

Peruna

Pasta

Riisi

Maito (yhdessä lasillisessa maitoa on 10 g hiilihydraatteja)

Mehu (sokeroimaton kuten Fun Light on ok)

Alkoholi (katkaisee välittömästi rasvan polton)

Näiden lisäksi pois jäävät myös:

Hedelmät

Marjat

Kaikki juurekset (kuten porkkana, punajuuri, bataatti jne)

Palkokasvit

Teksturoidut soijatuotteet

Maitotuotteet kuten rahka, raejuusto ja jogurtti

vhh_ateria2

Minulle itselleni helpompaa, kuin ajatella rajoitteita, on ajatella mitä SAA syödä. Induktio-ruoka koostuu yksinkertaistettuna proteiinin lähteistä yhdistettynä kasviksiin, lautasellasi on siis aina näitä. Höystettynä maun mukaan kermaisilla kastikkeilla.

Nyrkkisääntö: lue tuoteselosteet ja syö ruokia, joiden hiilihydraattipitoisuus on korkeintaan 5 g / 100 g.

Ihmisten kropat reagoivat eri hiilihydraattien lähteisiin hieman eri lailla, ja jotkut nyrkkisäännön täyttävätkin ruoka-aineet saattavat hidastaa ketoosia, tai jopa estää sen. Tällaisia potentiaalisia ketoosin jarruttajia ovat alhaisesta hiilihydraattipitoisuudestaan huolimatta mm. pähkinät, siemenet ja tuorejuustot. Niitä voi halutessaan kokeilla syödä induktion aikana mutta mikäli haluaa pelata ns. varman päälle, ne kannattaa jättää pois. Itse olen testannut oman siementen ”sietokykyni” ja pystyn niitä nauttimaan ilman että se vaikuttaa ketoosiin. Induktion aikana syön niitä siemennäkkärin muodossa.

Mitä SAAT syödä induktion aikana?

Lihaa

Kalaa

Kanaa

Meren eläviä kuten katkarapuja ja simpukoita (simpukoissa tosin on jonkun verran hiilihydraatteja eli tarkista annoskoko)

Kananmunia

Kaikkia kasviksia joiden hh-pitoisuus on alle 5 g / 100 g

Sieniä

Tofua

Juustoa (poislukien tuorejuustot)

Pieniä määriä hapanmaitotuotteita kuten kermaa, smetanaa, kermaviiliä ja creme fraichea

.

Kastikkeiden pohjaksi suosittelen

Kookosmaitoa tai kookoskermaa

Soijakermaa (Alpron soijaruokakermassa on vain 1,6 g hh / 100 g)

vhh_maitojuomat

Kauppojen vähähiilihydraattisimmat maidonkorvikkeet; Alpron Makeuttamaton Manteli (0,1 g hh) ja GoGreenin Makeuttamaton Cashew (0,9 g hh)

Millä korvaan kahvimaidon?

Kermalla, soijamaidolla, laktoosittomalla maitojuomalla tai pähkinämaidoilla. Jos olet tottunut juomaan päivittäin isoja latte-mukillisia joihin tulee yli desilitra maitoa per annos, voi jopa soijamaidosta kertyä liikaa hiilihydraatteja. Oma vakioannokseni aamuisin esimerkiksi on kaksi suurta maitokahvimukillista joissa on yhteensä 3-4 dl Soija Light –maitoa. Tästä tulee jo 4,8 – 6,4 g hiilihydraattia, mikä on suuri osuus päivän hh-kiintiöstä. Mieluummin säästän nuo hiilihydraatit aterioille ja nautin ne kasvisten ja kastikkeen muodossa.

Ratkaisu: totutin itseni juomaan kahvini makeuttamattoman mantelimaidon ja kerman kanssa. Yhdessä tällaisessa maitoannoksessa on vain 0,5 g hiilihydraattia (1,5 – 2 dl mantelimaitoa ja 10 g kuohukermaa). Mantelimaito ei ole yhtä makeaa kuin soijamaito, ja tottumattomalle sen maku kahvin kanssa on aika outo. Koska se on rasvatonta, lisään kermaa, joka parantaa makua. Tuunaan makua myös vaniljauutteella ja erytritolilla. Tämä on vain hc-latteilijoille jotka eivät pysty luopumaan jättimukillisistaan induktion ajaksi..! ;)

vhh_ateria

Induktioajan ruokasuunnitelmien pohjana voi käyttää tällaista suuntaa-antavaa listaa:

PROTEIINI

Liha

Kala (pakasteena, säilykkeenä tai tuoreena)

Kana

Katkaravut tai ravunpyrstöt

Simpukat (mieltymyksen mukaan)

Tofu (Alpron maustamattomassa on alhaisin hh-pitoisuus, 1g / 100 g)

Juusto

Kananmuna

Vegeproteiinituotteista Anamman tuotteissa on vähiten hiilihydraattia. (Jalostetut tuotteet eivät ihanteellisesti kuulu vhh-ruokavalioon, mutta Anamman tuotteissa on hyvin vähän lisäaineita ja ne sopivat kohtuudella käytettynä induktioonkin hh-pitoisuutensa puolesta)

vhh_salaatti

KASVIKSET

Vähähiilihydraattisimpia ovat (ja näillä pärjäät):

Vihreät salaattivihannekset

Pinaatti

Kurkku

Parsakaali

Kukkakaali

Ruusukaali

Kesäkurpitsa

Vihreä paprika

Tomaatti

Avokado (ainoa sallittu hedelmä!)

Herkkusienet ja kantarellit

vhh_kookosmaito

KASTIKEPOHJAT JA MAUSTEKASTIKKEET

Kookosmaito- ja/tai kerma (Santa Marian kookosmaidossa on alhaisin hh%)

Kuohukerma

Kermaviili, creme fraiche tai smetana

Alpro Soya Ruoka”kerma” 17%

Sambal Oelek –chilikastike (Pirkassa alhaisin hh%)

Pirkan Sitruunapesto (vain 1,9 g hh!)

Rainbow’n Luomu-tomaattimurska (vain 2 g hh – muissa jopa 6 g / 100 g)

Majoneesi (Felix Kruunu-majoneesissa alhaisin hh%, tai valmista itse jolloin lähes hiilariton)

vhh_nakkari

MUUT

Maustamaton soijajogurtti (Rainbow’n soijajogussa hiilaria vain 1,5 g. Edit. Alpron uudessa Zero Sugars -soijajogurtissa on vain 0,5 g hh)

Shirataki-nuudelit (saa eko- ja joistain aasialaisista kaupoista, en ole itse vielä normikaupoissa bongannut)

Super-vhh-siemennäkkäriainekset, mikäli luulet että leivän korvikkeelle on tarvetta ja haluat testata siementen sietokykyäsi ketoosin suhteen

Oliivit (tsekkaa hh-pitoisuudet! Oliivien hh-arvot vaihtelevat paljon, osassa on nolla grammaa ja toisissa jopa 6 g)

Kuorettomat seesaminsiemenet – hyvä lisuke salaattien päälle! Jos yhden siemenlajin päätät induktioosi jättää, valitse tämä. Kuorettomissa seesaminsiemenissä on vain 4 g hh / 100 g ja ne ovat niin kevyitä, ettei ruokalusikallisessakaan juuri ole hiilaria nimeksikään.

.

Teen vielä erikseen aamiaisvinkeille omistetun postauksen koska aamiaiset koetaan vhh:lla yleensä haastavimmiksi. Edit. Ja tässä linkki siihen:

Aamiaisideoita induktiolle

P.S. Jälkkäritkään eivät ole induktiolla täysin kiellettyjä ;) Palaan niihin tuonnempana.

Edit. Tässä linkit kaikkiin induktioviikkojen postauksiin ruokineen:

Aamiaisideoita induktiolle

Sallittu suklaaherkku

Päivä 1          Päivä 2          Päivä 3          Päivä 4          Päivä 5          Päivä 6          Päivä 7

Päivä 8          Päivä 9          Päivä 10          Päivä 11          Päivä 12          Päivä 13          Päivä 14

Tulokset

Mitä induktion jälkeen?

Kommentit (109)

 1. Paper

  Mitäs jos en pääsekään ihan induktiohiilareihin, vaan syön vaikka 30-40g päivässä, onko siitä mitään painonpudotuksellista hyötyä lyhyessä ajassa vai toimiiko vaan induktio? Eli palaako rasvaa enää isommilla hiilihydraateilla?

  • Sanni

   30-40 gramman hiilarimäärä ei suurella todennäköisyydellä johda ketoosiin, mutta siitä on painonpudotuksellista hyötyä pidemmällä aikavälillä.

   Elimistö vaihtelee normaalistikin kahden polttoainemoodinsa eli rasvapolton ja glukoosipolton välillä. Se kuitenkin pääsääntöisesti valitsee glukoosin kun sitä on jatkuvasti saatavilla riittävästi.

   Kun hiilihydraatin määrää lasketaan ravinnossa huomattavasti (ja 30-40 gramma päivämäärä on vähän – tavallista sekaravintoa syövä saa päivässä noin 200-300 g hiilria), keho alkaa käyttää rasvaa useammin polttoaineena. Ei kuitenkaan niin jatkuvasti kuin ketoosissa – mutta useammin kuin ”normi”ruokavaliolla. Mikä johtaa pidemmällä aikavälillä painon putoamiseen.

 2. sni

  Tälläinen induktiokuuri onnistuu minulta aika varmasti kans! Ongelmat tulee vaan maustamatonjugu+kauralese ja bonaquan juomisen lopettamisessa :( Soijajugu ei oikein toimi korvikkeena kammottavan makunsa takia. Leivättömyys onnistuu, mutta taas hapankorput on mun herkkunapostelua iltaisin. Maidon juontia olen vähentänyt jo syksystä ja enää juon vain 1-2 lasia viikossa. Miksi muuten punainen paprika ei sovi ja vihreä sopii? Voiko induktiovaiheessa syödä esim porkkanaa ja bataattia?

  • Sanni

   Miksi muuten punainen paprika ei sovi ja vihreä sopii? Voiko induktiovaiheessa syödä esim porkkanaa ja bataattia?

   Punainen paprikakin sopii, mutta sitä voi käyttää paljon vähemmän sillä siinä on puolet enemmän hiilaria kuin vihreässä. Kirjoittamani lista ei ole täydellinen, muitakin kasviksia voi käyttää kunhan niissä on alle 5% hh. Kirjasin listalle yleisimmin itse käyttämäni ja vähähiilihydraattisimmat kasvikset.

   Porkkana ja bataatti ovat juureksia eivätkä kuulu induktioon. Bataatissa on paljon hiilihydraattia – 16 g / 100 g.

   • Anni II

    APUA! Miksei bonaquaa saa juoda??? En oikeastaan muuta juokaan kuin kivennäisvettä. KÄÄK!

    • Sanni

     Miksei kivennäisvettä saisi juoda….? Makeuttamattomathan ovat 0-hiilarisia.

     • sni

      Lähinnä kysyin siksi, että monet foorumit jne. patistaa juomaan mielummin vettä sitruunalla kuim kivennäisvesiä. Oma lempparini on Novelle vadelma-raparperi tai BA:n villivattu. Molemmissa hiilarit ja sokerit huutaa nollaa :)

 3. H

  Kovasti koitan olla mukana, itsellä haasteena se että muu perhe ei tähän lähde mukaan joten pitää selviytyä omin päin. Ja tietysti kahdet ruuat joka päivä.

 4. Heidi

  Mulla on vähän kahtiajakoinen suhtautuminen ”karppaukseen” (en ole niin perillä termeistä, mutta niputan siis kaiken ”en syö hiilareita” saman nimen alle): toisaalta se jossain muodossa kuulostaa ihan järkevältä, mutta sitten taas toisaalta tulee mieleen, että mikä ajaa ihmiset laskemaan ruokian hiilari/mitä tahansa pitoisuuksia niin tarkkaan. Itsehän siis en eläissäni ole ollut minkäänlaisella dieetillä, vaikka se 30v. kolkuttelee kohta jo ovella. :D Oma suhtautuminen ruokaan on varsin mutkatonta – jos se on hyvää, niin sitä kannattaa syödä!

  Toisaalta taas tiedostan, että omalla kohdalla jonkinlainen hiilaritietoisuus voisi olla hyvä juttu: olen pahimman luokan sokeriaddikti! En nyt pidä itseäni lihavana, mutta kyllä tässä viimeisen puolen vuoden aikana on tullut kerättyä vararavintoa… En kuitenkaan lähde mukaan induktioviikoille, mutta tästä motivoituneena voisin vähentää niitä ”höttöhiilareita”. Häpeäkseni tunnustaudun nirsoilijaksi, joten tuon listan sallitut aineet rajautuisi ikävästi, enkä vain lähtökohtaisesti halua miettiä liikaa syömisiä. Tuosta aamupala-postauksesta sai kuitenkin jo hyviä ideoita, huomenna testaan ehdottomasti feta-munakkaan!

  Täytyy myös kertoa, että oma äiti laihtui lähes kymmenen kiloa ihan vain leivän, perunan, pastan ja riisin poisjättämällä! Söis siis surutta hedelmiä ja vihanneksia, eikä miettinyt hiilareiden määriä, vaan jätti ainoastaan ”hötön” pois. Olkoon se lohdutuksena niille, joilla on muutama kilo pudotettavana, mutta tiukka ruokavalio pelottaa! :)

  • Sanni

   Aivan varmasti myös pelkkä ”hötön” poisjättö vaikuttaa edullisesti painon putoamiseen ja muutenkin koko terveyteen! :) Hedelmät eivät missään nimessä ole huono asia, eikä niiden poisjättö ole edellytys laihtumiselle. Niiden poisjättö vain on edellytys ketoosille – joka on vain yksi tapa saada paino putoamaan :)

 5. Tanja

  Mullakin kävi niin, että päätin ”nutrata” joulupöhöjä pois, mutta sitten luin postauksen jossa kerroit induktioviikoista. Ihanaa! Paljon paljon maukkaampaa kuin pussikeitot. Mites, voiko induktion aikana käyttää suolakurkkua? Esim. pieni määrä munakkaan täytteenä. Entäs sinihomejuusto?

  • Sanni

   Paljonko suolakurkussa on hiilaria? En itse sitä syö niin en tiedä ravintoarvoja… Mikäli alle 5 g / 100 g niin ok, tosin jos liemessä on sokeria niin pitäisi välttää.

   Sinihomejuusto on ok! :)

   • Jonttu

    Oi, tämä tieto olisi monelle poikaa. Voisiko tämän nostaa vaikka tuonne ”näitä saat syödä” -listalle? :)

    • Sanni

     Tarkoitatko sinihomejuustoa? Juustothan ovat jo ”näitä saat syödä” -listalla :) En tiedä onko joissain sinihomejuustoissa sitten hiilaria, mutta ainakaan niissä mitä itse syön on 0 g. :) Esim. Valion Aurassa.

     • Jonttu

      Itsellänikin jäi epäselväksi nimenomaan, että mihin sinihomejuusto kuuluu (koviin juustoihin vai johonkin muihin), kun eihän se kovin kovaa ole. Mutta jes, jos ja kun sitä saa käyttää. :)

      • Sanni

       Sinihomejuusto ei kuulu koviin juustoihin, mutta kypsytettyihin juustoihin kyllä ;) Juuri kypsytys poistaa juustosta sen sisältämän hiilihydraatin (mikrobit käyttävät sen ravinnokseen). Tuorejuustoissa on hiilaria koska mikään ei ole syönyt sitä :)

       • Jonttu

        Nyt selvisi tälle juustopäällekin. :)

 6. Marjukka

  Löysin blogisi pari päivää sitten ja innostuin heti tästä induktiojakso jutusta. Aloitin siis tänään tämän jutun, minulle oli aika helppo jättää pois peruna ja riisi. Leipää, marjoja ja hedelmiä jäin kaipaamaan, sillä olen tottunut syömään niitä töissä yms. Lisäksi pidän siitä, että olet kertonut kivasti nuo mitä ei saa syödä tai saa syödä ja ruokaideat yms. Se lisää motivaatiota tämän suhteen, kun on jokin valmis lista näistä. Mulla jää nimittäin kaikennäköiset ruokavaliomuutos jutut toteuttamatta, sillä en jaksa perehtyä asiaan kunnolla. Mutta nyt jaksaa, kun on hyvinkin mieluisan tuntuinen juttu kyseessä :) Kiitos :)

  • Sanni

   Kiva kuulla, kiitos kun jätit kommentin Marjukka :) Toivotan iloa ja oivalluksia kokeilun pariin. :)

 7. Eeva

  jostain luin, että kahvia ei pitäisi induktion aikana juoda. miksi näin? olisiko kofeiiniton kahvi parempi? mikä sinun kokemuksesi on kahvin ja induktion yhdistämisestä?

  mitä tarkoittavat teksturoidut soijatuotteet?

  • Sanni

   jostain luin, että kahvia ei pitäisi induktion aikana juoda. miksi näin?

   En osaa sanoa, Atkinskin muutti mielipiteensä asiasta myöhemmin (ensimmäisessä kirjassaan neuvoi välttämään kofeiinia induktion aikana, myöhemmässä painoksessa kahvi sallittiin, mutta mainittiin että joillain kofeiini saattaa jarruttaa ketoosia).

   Teksturoitua soijaa ovat kaikki ”kuivasoijatuotteet” kuten soijarouhe, soijapalat, soijahiutaleet jne.

   • Eeva

    kiitos! :)

    ehkä vaihdan kahvini varmuuden vuoksi kofeiinittomaan, niin se ei ainakaan ole esteenä.

    tuo soija mua kiinnostaa siksi, kun pyrin syömään melko vegaanisesti ja olen syönyt nyt esimerkiksi vähähiilihydraattista soijajuustoa. mutta se siis lienee ok?

    • Sanni

     Teksturoitu soija on medium-hiilihydraattista, eli se ei oikeastaan sovi induktioon. ”Säännönmukainen” vhh-ruoka sisältää vain max. 5% hiilihydraattia, mutta teksturoiduissa soijatuotteissa sitä on huomattavasti enemmän, joissain tuotteissa jopa lähemmäs 40%.

     Soijajuustossa on myös medium-tasoisesti hiilaria, muistini mukaan yli 10%.

 8. heidi

  Hei Sanni,
  Aloitin tänään induktion.. Mehiläisen lääkärin opastuksella ketogeeninen tarkoitus pitää jonkin aikaa, katsotaan kauanko pystyn :)
  Lääkärin ohjeen mukaan kaikki kofeiinikin pitää lopettaa koska kofeiini katkaisee ketoosin?
  Hänen ohjeissaan myös kaikki juustot on kiellettyjä, vaikka kovissa juustoissa ei ole lainkaan hiilareita?
  Mitä sanot näistä väittämistä?
  Heidi

  • Sanni

   Hei heidi!

   On yksilöllistä, mitkä ruoka-aineet saattavat hidastaa tai jopa estää ketoosin. Olen lukenut että kofeiini voi joillain henkilöillä vaikuttaa ketoosiin estävästi, mutta (kypsytetyistä) juustoista en ole tällaista dataa kuullut. Kofeiininkin estävä vaikutus tuntuu siinä mielessä maalaisjärjen vastaiselta, että ketoositilahan muodostuu hiilihydraattivajeen takia kun elimistön on pakko alkaa glukoneogeneesin kautta valmistaa itse glukoosia, ja miten kahvi liittyy tähän hiilihydraattivajeeseen? Elimistöllä ei ole selviämisen kannalta muuta vaihtoehtoa kuin valmistaa itse glukoosia tilanteessa, jossa se ei saa ravinnosta tarpeeksi glukoosia, ja ketoaineet ovat glukoneogeneesin sivutuote. Kun ketoaineiden määrä veressä kohoaa, ihminen on ketoosissa. En tajua miten juusto ja kofeiini, jotka kummatkin itsessään ovat hiilarittomia, voivat tähän vaikuttaa.

   Käytätkö ketoosin mittaamiseen Ketostixejä? Sinuna testaisin vaikuttavatko kahvi ja juustot Ketostixin antamiin arvoihin ja sisällyttäisin kyseiset aineet ruokavalioon jos ne eivät stixien mukaan jarruta ketoositilaa.

   Lääkärisi on todennäköisesti antanut noin tiukat ohjeet koska haluaa ns. pelata varman päälle ja eliminoida kaikki ruoka-aineet jotka jollakulla ovat joskus heikentäneet ketoosia. Kummallinen kyllä tuo juusto-juttu, kypsytetyissä juustoissahan on tosiaan 0% hiilaria.

   • heidi

    Kiitos nopeasta vastauksestasi, ja anteeksi, kofeiinia käsiteltiin jo tuossa aiemmassa kysymyksessä, luin sen vasta kun olin jo lähettänyt omani.

    Ketostix näytti jo tänä aamuna matalaa tasoa josta olen iloinen koska eilinen päivä oli kamala.. jospa se tästä helpottaa. Oli pakko joogan jälkeen ottaa pähkinöitä ja joukossa oli pari rusinaa mutta sitä ennen hiilareita oli koko päivänä 6g, joten uskon pysyneeni rajoissa kuitenkin.

    Mielenkiintoista oli tuolla aiemmissa kysymyksissä ja vastauksissa se ettei 30-40g hiilarit vie/pidä ketoosissa, tämän lääkärin ohjeen mukaan induktion jälkeen hiilarit saa nostaa 50g ja pitäisi pysyä matalan ja kohtalaisen sisällä?

    Kiitos blogistasi ja näistä vastauksista, tästä on paljon hyötyä!
    Heidi

    Olisin vielä kysynyt että onko purkka ja sokeriton Mynthon todella pannassa…?

    • Sanni

     Mielenkiintoista oli tuolla aiemmissa kysymyksissä ja vastauksissa se ettei 30-40g hiilarit vie/pidä ketoosissa, tämän lääkärin ohjeen mukaan induktion jälkeen hiilarit saa nostaa 50g ja pitäisi pysyä matalan ja kohtalaisen sisällä?

     Tosiaan, korostan että ketoosiin johtava hiilaritaso on hyvin yksilöllinen, ei edes lääkäri voi varmasti tietää mikä taso vie juuri sinut ketoosiin. Jollakulla se on 15 g, toisella voi olla 50 g. Henkilön koko, sukupuoli ja aineenvaihdunta vaikuttavat. Minunkin valmentajani on sitä mieltä että 50 g hiilarimäärä päivässä tarkoittaa vielä ketoositilaa, ja se voi aivan hyvin pitää paikkansa vaikka Ketostix ei sitä enää minun kohdallani rekisteröi. Aivan täyden varmuuden ketoosista voi käsittääkseni saada vain verikokeilla, kotioloissa Ketostix ja esim. hengen haju ovat vain suuntaa antavia viitteitä.

     Olisin vielä kysynyt että onko purkka ja sokeriton Mynthon todella pannassa…?

     Eivät ainakaan mulla :)

     Kuten aiemmassa vastauksessani kirjoitin kofeiinista ja juustosta, lääkärisi on varmastikin koonnut listan sallituista ja kielletyistä ruoka-aineista ns. ”varman päälle” -mentaliteetilla, eli eliminoinut kaikki aineet joilla tutkimusten mukaan on voinut olla vähänkin hidastavaa vaikutusta ketoosiin. Se ei tarkoita sitä, että esim. xylitol-purkka estää kaikilla ketoosin. Kenties näin tapahtuu 3% henkilöistä, mutta ei välttämättä juuri sinulla. Lääkärisi vain haluaa pelata varman päälle. :)

 9. Margareta

  Taidampa ostaa tota alpro zero soijajogurttia kun vaan 0.5g hh eli koko 500g purkki sisältää 2.5g OMG, miten mahdollista edes:D mitäköhän vhh sinne sekaan vois pistää, toimiskoha erytholi ja kaakaojauhe? tota vois käyttää pohjana myös dipeissä tai duunaa kastikkeita :p

  • Sanni

   mitäköhän vhh sinne sekaan vois pistää, toimiskoha erytholi ja kaakaojauhe?

   Erytritoli toimii makeutuksena ihan kaikessa :) Kaakaojauhe jogurtissa kuulostaa omaan makuuni oudolta, mutta nämähän ovat toki makuasioita :D Itse tykkään laittaa vhh-jogurttisekoituksiin pähkinöitä, siemeniä, leseitä ja vähähiilarisimpia marjoja kuten vadelmia.

   Ja kyllä, soijajogurtti on mitä mainioin pohja dipeissä ja kylmäkastikkeissa :) Itse laitan sekaan myös vähän kermaviiliä tai ranskankermaa jotta saan kastikkeeseen täyteläisyyttä, soijajogurtti on niin vetistä.

 10. Mertsi

  Kiitos Sinulle!Näillä ohjeilla lähti vihdoin tapahtumaan.Olen saanut 21kg painoa pois ja matka jatkuu kohti parempaa kevyempää tulevaisuutta.Oloni on aivan uskomattoman hyvä ja energinen.Aivan huippua että satuin sivuillesi,KIITOS!!

  • Sanni

   Oi, mahtavaa kuulla Mertsi :) Tsempit ja onnittelut sinne ja ihanaa kevättä :)

 11. Mertsi

  Kiitos samoin Sinulle ihanaa kevättä!Tää on ollut niin helppoa ,hyvää ja toimivaa!Aivan huippu hyvässä olossa odotan pitkästä aikaa kevyempää kesää, Sinun ansiostasi!!

 12. Mertsi

  Hei,
  kysympä sinun mielipidettä Lidlin sokerittomasta maapähkinävoista atkinsilla?Joskus ois kiva sitä ottaa kahvin kanssa lusikallinen..Ei varmaan induktiolla, mutta miten käytätkö itse sitä?Vinkkejä vai pois listalta, kun haluan vielä painoa 10kg pois…

  • Sanni

   Sokeroimaton maapähkinävoi kohtuullisina annoksia (just tyyliin lusikallinen kahvin kanssa) on ok. Mulla vain oli vaikeuksia pitäytyä kohtuudesa ja joskus tuli vedettyä kerralla puolikin purkkia niin jätin lopulta maapähkinävoin pois. Liian koukuttavaa ^_^

   Mutta hiilarien puitteissa sitä kyllä sopii syödä induktiollakin pieninä määrinä.

   • monttuli

    pakko tähän sanoa että mantelivoissa on lähes puolet vähemmän hh kun maapähkinävoissa! 6.5g/100g! eli edes isompi satsi ei luulis haittaavan:p koska energiapitosta tavaraa ainakin.

    • Sanni

     pakko tähän sanoa että mantelivoissa on lähes puolet vähemmän hh kun maapähkinävoissa! 6.5g/100g!

     Näin on, onhan manteleissa itsessään yli puolet vähemmän hiilaria kuin maapähkinöissä :) Maapähkinät ovat casheweiden ohella korkeahiilarisimpia pähkinöitä eivätkä sinällään sovellu runsaasti käytettynä vhh:lle.

 13. Saga

  Miten pitäisi laskea hiilarit, jos tuotteissa on hillareita XX määrä, josta sokereita XX määrä? Keinotekoiset makeutusaineet kaiketi eivät vaikuta ketoosiin, joten jälkimmäistä lukua voinee tarkkailla, jos kyse on makeutusaineista. Entä jos kyseessä ei ole makeutusaine? Mitä lukua sitten tarkkaillaan? Esim. pähkinöissä (broadway) hiilareita 40g/100g, josta sokereita 9g/100g.

  • Sanni

   Miten pitäisi laskea hiilarit, jos tuotteissa on hillareita XX määrä, josta sokereita XX määrä?

   Imeytyvän hiilihydraatin määrä näkyy suomalaisissa pakkausselosteissa aina suoraan rivillä hiilihydraatit, Amerikassa taas tuosta luvusta täytyy vielä vähentää imeytymätön kuitu. Sokeri tuoteselosteessa ei ole ainoa imeytyvä hiilari vaan myös tärkkelys on imeytyvää ja sokerin tavoin käyttäytyvää hiilaria. Kun siis suomalaisessa pakkausselosteessa lukee vaikka ”Hiilihydraattia 19 g josta sokeria 9 g”, niin loppu on tärkkelystä, ja koko 19 g vaikuttaa verensokeriisi ja on näin ollen vhh:n kannalta laskettavaa hiilihydraattia.

 14. lotta

  Hei Sanni!

  Törmäsin muutama kuukausi takaperin blogiisi etsiessäni helpotusta jatkuvaan jalkapalloturvotukseen, ja pistin korvan taakse tämän kyseisen tekstisi. Edelleen turvotuksen uhrina palasin pari viikkoa sitten tänne ja aloin ihan tosissani ottamaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja Atkinsista selvää. Olen 168cm pitkä ja painan 63kg, eli normaalipainoinen, mutta vuosia oloni oli hyvä 57-58 kilossa kunnes lihoin ja nyt nuo viitisen (rasva)kiloa ovat tulleet jäädäkseen. Päätin siis karistaa ylimääräiset kiloni ja turvotukset tiehensä aloittamalla induktiosta.

  Olen nyt viisi päivää syönyt 5-15g hiilareita päivässä (60-100g/rasvaa, 70-140g/protskua, 800-1400kcal) ja jo kolmantena päivänä minulla oli vahva tunne siitä, että nyt on ketoosi saavutettu – elimistö tuntui kaasu- ja turvotusvapaalta ja erityisen kevyeltä, lisäksi hengitykseni on siitä lähtien haissut erikoiselta. Aavistuksen makealta. Olen tehnyt jo usean Ketostix-testin, mutta ketoosikuvitelmistani huolimatta tulos on joka kerta ollut sama: ”Hieman 0,5mmol/L”.
  Kuinka saan ketoosin syvenemään?

  Olen lukenut, että jotkin makeutusaineet voivat hidastaa ketoosiin siirtymistä. En yksinkertaisesti pidä vedestä, ja olen nyt jo jonkin aikaa juonut Fun Light -mehuja, joissa kaloreita on 100g kohden 1 ja kaikki muut ravintoarvot nollassa – makeutusaineena aspartaami ja asesulfaami K. Voiko haalean laimean mehun litkimiseni olla syynä jarrutteluun? Ilman näitä en saa päivässä yhtä lasia enempää nesteytystä (=vettä) alas.
  Juon myös muutaman energiajuoman viikossa, sokerittomia ja yleensä aspartaamittomia.

  Ruokavalioni on nyt induktiolla koostunut pääasiallisesti kananmunista keitettynä ja paistettuna, savukalasta, juustoista, parsakaalista, jäävuorisalaatista ja tonnikalasta. Olen myös löytänyt nuo Fastin proteiinivanukkaat ja olen parina päivänä vedellyt yhden moisen naamariini täysin hiilarittoman mantelimaidon kyydittämänä – täytyykö näitä mielestäsi rajoittaa vai onko ihan asiallinen välipalatuote?
  Olen pitkään ollut todella huono syömään lihomisen pelossa, ja luulin induktiosta ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta löytyvän avaimet onneen ja hyvinvointiin, mutta sisuksiani kalvaa kysymys: MITÄ TEEN VÄÄRIN.

  Anteeksi anteeksi tämä romaani toivottavasti jaksat lukea ja olisin superkiitollinen jos sinulla olisi antaa jotakin vinkkiä tälle yhdelle epäonnistuneelle…

  • Sanni

   Moi Lotta,

   Pahoittelut alkuun että olet saanut odottaa vastausta, olen parhaillaan Kreikassa ja mielessä pyörii vain Kreikkajutut. :)

   Mitä tilanteeseesi tulee, oma veikkaukseni on, että olet Ketostixin lukemista huolimatta ketoosissa etkä siis tee mitään ”väärin”.

   Ketostixit eivät anna tarkkaa tietoa ketoosista vain ovat vain suuntaa-antavia, toisilla stixit eivät ylipäänsä rekisteröi ketoosia vaikka henkilö verikokeen mukaan olisi ketoosissa. Päätelmiä ketoosista ei siis kannata tehdä pelkkien stixien perusteella.

   Valitettavasti en osaa sanoa mikä voisi jarruttaa ketoosiasi, mikäli se nyt ylipäänsä on hidastunut, olen asiassa vain innostunut harrastaja ja tietoni ovat lukemani kirjallisuuden, nettilähteiden ja omien kokemusteni kautta saatuja. Vähähiilihydraattiseen ravintoon erikoistunut lääkäri tai ravitsemusterapeutti osaisi vastata kysymyksiisi paremmin.

   Ensisijainen veikkaukseni kuitenkin on, että olet ketoositilassa. Muistathan, että vhh ei ole kalorirajoitteinen ruokavalio eikä tarkoituksena ole nipistää kaloreita, oikeastaan päinvastoin. Sinun ei siis tarvitse tarkkailla juomiesi mehujen tai muidenkaan ruokien energiapitoisuutta. Monet syövät vhh:lla runsaampikalorisemmin kuin ”normiruokavaliolla” ja laihtuvat silti tai pysyvät samassa painossa kuin ennen, koska keho kuluttaa enemmän aineenvaihdunnan ollessa rasvanpolttotilassa.

 15. Kukka

  Vielä tuli kaupassa käydessä kysymys mieleen: Voiko induktion aikana käyttää lihaleikkeleitä? Esim. silmiin osui rosvopaisti, jossa hiilihydraatteja 0,3g (joista sokereita 0,1g). Aluksi ymmärsin, että hiilihydraatteja saisi tulla vain kasvisten muodossa, mutta saako niitä tulla muualtakin, jos vaan pysyy 20g:n rajoissa? Entä kun äiti olis tarjonnut kukkakaaligratiinia, jossa muut aineet sallittujen listalla, mutta mukana perunapohjaista suurustetta (hh 88g, sokerit 23g), mut eihän sitä suurustetta ole määrällisesti paljoa siinä itse gratiinissa.

  • Sanni

   Joku aineenvaihduntaan perehtynyt lääkäri osaisi tähän vastata parhaiten, mutta käsittääkseni Atkins päätyi juuri näihin ”reunaehtoihin” (noin 20 g hiilihydraatteja ja lähteenä mieluiten kasvikset) kokeiltuaan ruokavaliota monilla asiakkaillaan ja seurattuaan heidän elimistönsä reaktioita. Aineenvaihduntahan on lopulta jokaisella yksilöllinen, eli tuo 20 g raja on vain viitearvo ja sellainen, joka on annettu kun on todettu, että se on tarpeeksi alhainen jotta käytännössä jokaisen elimistön pitäisi siirtyä valmistamaan ketoaineita. Joku voi kuitenkin mennä ketoosiin jo 50 g vuorokausihiilihydraattimäärällä, ja olen kuullut monen menevänkin, raja ei siis ole niin tarkka.

   Kuten todettua, lääkäri (kuten Atkins itse, levätköön rauhassa) osaisi avata näitä juttuja paremmin mutta oma logiikkani sanoisi, että on ihan sama mistä se noin 20 g hiilaria muodostuu. Koska tuli se mistä hyvänsä, siitä muodostuu elimistössä niin vähäinen määrä glukoosia ettei se riitä elimistön glukoosin tarpeeseen, jolloin elimistön on pakko alkaa valmistaa glukoosia itse glukoneogeneesissä –> tällöin syntyvät sivutuotteena myös ketoaineet –> menet ketoosi-tilaan.

   • Kukka

    Moi taas, pitää vielä tulla kertomaan, mitä osui silmiin Atkins-sivuilta: hiilihydraateista 12-15g pitäis tulla kasviksista. Eli ilmeisesti loput saa tulla muualta.

    • Sanni

     OK :)

 16. Marjut Sanchez

  Hei
  Löysin tämän blogin kun etsin vaihtoehtoa vlcd-dietille…ei jaksa enää noita pussiruokia yhtään. Käytin ekan kerran Nutrilettiä joskus 2000 luvun alussa 8 viikkoa. Silloin oltiin ryhmässä ja tukena oli siis terveydenhoitohenkilökunta sekä ryhmä. Laihduin silloin 18 kg. Sen jälkeen on paino noussut, mutta koskaan ei kuitenkaan onneksi niihin lukemiin mitä olivat ennen Nutrilettiä.
  Viimeisn vuoden aikana olen ollut stressaantunut sekä antanut itseni repsahtaa ja syönyt ihan joka päivä pullaa, suklaata tai jotain makeeta..melkein makealla korvaisin miuluusti kaikki ateriat.
  Tämä ei 2 tyypin diabetesta sairastavalle ole todellakaan mistään kotoisin joten otan taas kerran itseäni niskasta kiinni ja yritän tätä ketosiia siirtymänä vähä hiilihydraattiseen ruokavaioon. Aloitin pusseilla kun en oikein tiennyt muutakaan tapaa. Eilen siirryin noudattamaan näitä sinun ohjeita. Koko dietin aloitin reilu viikko sitten ja sitä ennen olin jo 3 viikkoa keventänyt hieman. Onko sinulla tiedossa kuinka kauan voisi odottaa, että tämä näkyisi jotenkin sokeriarvoissa? Nukkuminen on ollut erittäin haasteellista eli en saa unta millään ja kostautuu sitten aamulla, että on erittäin vaikea päästä sängystä ylös. Sitten vielä sellainen kysymys, että voiko chiliä syödä kun se on meidän ruokailussa iso osa ja juuri munakkaisiin sitä lisätään ja lähes kaikkeen muuhunkin ruokaan???

  • Sanni

   Onko sinulla tiedossa kuinka kauan voisi odottaa, että tämä näkyisi jotenkin sokeriarvoissa?

   Chilissä on 8 g hiilaria per 100 g mutta sitähän käytetään per ruoka-annos niin vähän, että hiilihydraattimäärä jää varmasti aivan mitättömäksi. Eli tuskin vaikuttaa millään lailla ketoosiin.

   Tsemppiä projektiin Marjut! Pussiruoat eivät opeta ketään pysyvään, hyvään ruokailutapaan, kyllä kestävät uudet ”opit” tulevat oikean ruoan kautta.
   En valitettavasti osaa sanoa.

   Chileistä –

   • Nimetön

    Ouki kiitos?

 17. Santra

  Moikka!
  Niin siinä kävi että minäkin nyt opettelen induoktioviikkoja.
  Minulle ei tähän kylmään vuodenaikaan kylmät kasvikset maistu, vaan palelen kun jo ajattelenkin salaatteja.
  Voinko siis syödä kasvikset sosekeittona?
  Kesäkurpitsaa, kaaleja, tomaattia ja kuohukermaa.

  Entäs mausteet, käytän paljon mausteita, mutta tuskin niiden kanssa tarvitsee hh pitoisuuksia seurata jos paprikajauhetta, curryjauhetta, valkosipulijauhetta, tulee ruokaan hyppysellisiä?

  Aamupala on minulle edelleenkin mysteeri niiltä aamuilta kun muna ei maistu. Mutta voisiko vihersmoothie toimia? Täytyy kokeilla.

  Entäs sitten kun olen äärettömän laiska punnitsemaan kaiken ruoan, uskallanko luottaa siihen että osaan arvioida määrät oikein? Parsakaalin kanssa tuskin tulee ongelmaa, mutta entä ne ainekset joissa hh pitoisuus lähempänä 4grammaa…

  Lopuksi vielä että mitä kaakaojauhetta käytät?

  • Sanni

   Hei Santra!

   Kasviksia ei tarvitse syödä salaattina vaan totta kai ne voi syödä myös lämpiminä :) Myös sosekeittona :) Täytyy vain pitää mielessä, että sosekeittoon menee paljon enemmän kasviksia kuin salaattiin (–> kasvisten tilavuus tiivistyy keitossa), ja esimerkiksi yhteen reiluun lautaselliseen tomaattikeittoa menee varmaan puolikin kiloa tomaatteja, eli yhdessä keitossa on jo 17,5 grammaa hiilihydraattia eli melkein koko päivän tarve. Sosekeittojen kanssa kannattaa siis olla tarkkana mikäli tavoitteena on syödä nimenomaan ketoosin mahdollistavalla tasolla, eikä vain yleisesti vähähiilihydraattisesti. Keitot sopivat erinomaisesti normi-vhh:lle, mutta induktiotasolla ne todennäköisesti vievät päivän hiilarit hyvin helposti yli ketoositason. Tietysti hyvin pikkuiset, mukin kokoiset sosekeittoannokset saattavat sopia induktioruokavalioon :) Mittaa esimerkin omaisesti yhden normaalin kasvissosekeittosi kasvikset niin näet, missä hh-määrissä keittosi liikkuu.

   Keitot eivät ole ainoa tapa syödä kasviksia lämpiminä, suosittelen kokeilemaan paahtamaan tai höyryttämään kasvikset, mums! Eivät minullekaan kylmät salaatinlehdet talvella maistu, mutta uunissa paahdettu, juustokuorrutettu kukkakaali tai oliiviöljyllä valeltu, höyrytetty parsakaali ovat taivaallisia :)

   Entäs sitten kun olen äärettömän laiska punnitsemaan kaiken ruoan, uskallanko luottaa siihen että osaan arvioida määrät oikein?

   Itsekin vastustan ja inhoan punnitsemista enkä todellakaan halua sitä normaalissa syömisessä noudattaa, mutta olen todennut, että 20 g hh-määrän arvioiminen vain silmämääräisesti on aika vaikeaa. Sanoisin näin: mikäli syöt superyksinkertaisesti eli vain jonkun proteiinin lähteen (liha, kala, kananmuna) + kasviksia + öljyä, majoneesia, voita tai kermaa joka aterialla etkä mitään muuta (siis todellakaan mitään muuta), et tarvitse vaakaa. Jos syö kolmesti päivässä ja joka aterialla 1-2 nyrkillisen verran kasviksia (niitä joissa alle 5% hh), pysyy mitä todennäköisimmin ketoositason hiilareissa. Mutta jos syöt juttuja kuten jogurttia, tuorejuustoa, siemennäkkäriä ja pähkinöitä, 20 g hh-raja paukkuu hyvin nopeasti eikä määrää pysty arvioimaan ilman vaakaa.

   Aamupala on minulle edelleenkin mysteeri niiltä aamuilta kun muna ei maistu. Mutta voisiko vihersmoothie toimia?

   Tosi yksilöllistä, mutta itselläni esim. smoothie ei toimi koska tarvitsen aamiaisella kunnolla proteiinia ja kaloreita. Jos valmistat smoothien, muista lisätä siihen rasvaa kuten rasvaista kookoskermaa ja mielellään vielä puhdas rasvan lähde kuten kookosrasvaa. Vhh:lla ei syödä vähäkalorisia ruokia ja jokaisella ruokailukerralla on tarkoitus saada kunnolla energiaa jotta nälkä pysyy loitolla. Ja koska hiilareista nipistetään, voi energiaa rakentaa vain proteiinilla ja rasvalla, joten näitä aineksia on oltava joka aterialla. Vihersmoothie täytyy siis valmistaa aineksista jotka tuovat siihen vähintään rasvaa. Ehkäpä heraproteiiniakin voisi lisätä niin siitä tulisi ruokaisampi.

   Eikö sinulle maistu aamulla esimerkiksi leikkelelautanen? Syötkö lihaa tai kalaa? Lautaselle kinkkusiivuja, kylmä- tai lämminsavulohta, juustoa, salaattia ja kurkkua. Oiva aamiainen. :)

   Mausteita voi käyttää kuinka paljon haluaa, niiden hh-määrä on merkityksetön.

   Tsemppiä jaksolle :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.