Karkkipäivä
Karkkipäivä

”Käytä kuivashampoota yöllä” ja muita nerokkaita neuvoja :D

Aahhahaa, nyt on pakko tehdä ihan reaaliaikainen pikapostaus Ilta-Sanomien nettisivulta juuri bongaamastani jutusta. Käykäähän lukemassa tämä:

10 asiaa, joita et tiennyt shampoosta

IltaSanomat_hiusjuttu

Kuvakaappaus Ilta-Sanomat

Jutussa kerrotaan sellaisia ”yllättäviä” faktoja, kuin että ”shampoo voi mennä vanhaksi” ja neuvotaan käyttämään kuivashampoota öisin, sillä ”yön aikana jauhemainen shampoo saa riittävästi aikaa tehota hiuksiin antaen aamuksi mahdollisimman tuuhean lopputuloksen” Woooot? :D Ihan paras oli kuitenkin tämä: Älä käytä liikaa shampoota. Liiallinen shampoon käyttö voi luoda liikaa vaahtoa, mikä vaikeuttaa päänahan hieromista.” Siis mitä ihmettä…. :D :D Ei tiedä itkeäkö vai nauraa.

Ilta-Sanomien toimittajaa ei sentään ole artikkelin sisällöstä kiittäminen (tai syyttäminen ;)), vaan juttu on napattu amerikkalaiselta Women’s Health -sivustolta. Yhtä kaikki, valtaosa jutun vinkeistä ja faktoista on niin hulluja tai itsestäänselviä että ehkä IS olisi voinut miettiä artikkelin julkaisun mielekkyyttä.

Entäpä jutun ensimmäinen kohta: ”On tärkeää valita oikeanlainen shampoo. Jos sinulla on ohuet ja karkeat hiukset, kannattaa valita tuuheutta ja kiiltoa antava shampoo.” Aijaa? Hyvä kun kerroitte! :)

Aaaa, en malta olla kommentoimatta vielä kohtaa 8: ”Kalliit kampaamotuotteet eivät aina ole niitä parhaimpia. Shampoota valitessasi kiinnitä huomiosi vaikuttaviin aineisiin ja arvioi itse, mikä tuote vastaa parhaiten toivottua lopputulosta.”

Kiinnitä huomiosi vaikuttaviin aineisiin? Mitäs veikkaatte, onko Women’s Healthin tai Ilta-Sanomien keskivertolukijalla tietoa shampoiden vaikuttavista ainesosista? Kääntäisikö Mäntsälän Mervi markettireissulla XZ:n shampoota kädessään  ja tuumaisi otsa kurtussa, ”Hmmmm, täältä ei näytä löytyvän just sitä mun suosikki-kvartäärista ammoniumyhdistettä.”

Ei hyvänen aika mitä juttuja… :D

Kielipoliisit ärtynevät myös artikkelin kielioppivirheistä…. Tosin nehän ovat, surullista kyllä, nykyään arkipäivää sanomalehdissä.

Kommentit (39)

 1. cc

  hahaha, ihanaa että jaoit tämän tuskan.

  itse olen ollut en niin onnistuneesti iltapäivälehtilakossa, juuri näiden roskien takia, MITÄ JOSTAIN IHMEEN SYYSTÄ VIELÄ AINA LUEN.

  ”viisi asiaa joita et tiennyt seksistä”, ”hyvän parisuhteen merkit”, ”nämä asiat johtavat eroon”, ”nämä ruoat ovat superruokaa”

  ja sisällöt näissä ovat tyyliä: ”seksi lähentää sinua puolisosi kanssa”, ”hyvän parisuhteen merkki on se, että iltaisin nukkumaanmentäessä sanotte toisillenne hyvää yötä”, ”ero johtuu usein pariskuntien erimielisyyksistä”, ”mustikka sisältää monia eri flavonoideja”.

  no shit sherlock.

  huh.

  • Piianen

   Paras kommentti ikinä :D, hih oikeesti noita juttuja. Ja ihan sama mulla: päätän olla lukematta, vaan luen silti.

 2. kelso

  En usko että alkuperäisen jutun tekijä on mikään kosmetiikkaharrastaja, ja ei tuon tapaisia ”artikkeleita” melkein kukaan ota niin vakavissaan. Joo-o osa vinkeistä ovat omituisia ja itsestäänselviä vähänkään kosmetiikasta tietäville, mutta peruspirkot voivat saada hyviä vinkkejä tuolta, kuten shampoon hierominen päänahkaan ja se, ettei hinta kerro tehoa.

  ”Artikkelin” hölmöyksistä olisit ehkä voinut kirjoittaa hieman armeliaammin eikä ihan näin ikävään sävyyn. Tosin sinun blogi niin saat kyllä julkaista juuri sellaisia juttuja kuin haluat, mutta kannattaa muistaa että tietyillä foorumeilla tästä voi nousta haloo (köh-vauva.fi-köh).

  • Sanni

   Itse en nähnyt tässä mitään ikävää, huumoria vain! :D En mä yritä tässä mitään päteä, toin vain esille huvittavaksi kokemani artikkelin. Joka vaikuttaisi monen muunkin mielestä olevan huvittava. En dissannut ketään, eihän jutulle edes mainita kirjoittajaa. :) Mielestäni on ihan perusteltua ihmetellä, miksi tämän tyylisiä vinkkejä julkaistaan. Kai niillä on jotain viihdearvoa..?

   Kai nyt Vauva.fi’lläkin nauretaan neuvoille ostaa ”ohuille hiuksille tuuheuttava shampoo”. :)

   • Mar

    Kyllä tämänkaltaisissa artikkeleissa se huumoriarvo on suurin saavutus. Ellei sitten ketuttaisi se, että journalismin taso on mitä on. Iltasanomat nyt on pohjanoteeraus, mutta myös Ylen ja Hesarin sivuilla näkee toisinaan melko kevyesti kyhättyjä artikkeleita. Onko se tämä nykyaika, kun sisältöä pitää tuottaa, vaikkei mitään asiaa olisikaan?

    Toimittajan ei tarvitse olla kosmetiikanharrastaja kirjoittaakseen pätevän artikkelin kosmetiikasta, ammattitaitoinen toimittaja kirjoittaa niin sellunkeitosta kuin tukanpesusta. Joten en oikein ymmärrä kelson vinoilevaa kommenttia.

    Onneksi sentään on asiantuntevia bloggareita.

   • SC

    Minun mielestäni Sanni tekee tärkeää työtä kun nostaa tämänkaltaiset höpöhöpöjutut esille: Päivittäinen uutistarjontamme on niin täynnä tällaisia ”uutisia”, että niistä hölmöimmät voi ihan oikeasti nostaa päiviteltäväksi. Toinen tärkeä asia on artikkelien kieliasu. Mitä tahansa vasemmalla kädellä kirjoitettua kuraa ei pitäisi julkaista edes nettilehdessä ja siitä mainitseminen on ihan jees :) Minusta tällaiset (sosiaalisen) median poiminnat ovat ainakin tämän blogin parhainta antia. (Mietin nimittäin vieläkin sitä Valion CREA-postausta aina kun näen niitä vtun purkkeja kaupassa :D)

    • Sanni

     (Mietin nimittäin vieläkin sitä Valion CREA-postausta aina kun näen niitä vtun purkkeja kaupassa :D)

     :D

     Mitä tähän ”10 asiaa shampoosta” -artikkeliin tulee, itse en ajattele tällaisia sinänsä uutisina vaan viihteenä, mutta joku järki ja mielekkyys pitäisi mielestäni viihdejutuissakin olla. En ymmärrä miksi mitä tahansa aivan nolla-arvon höpönlöpöä julkaistaan vain jotta saadaan jotain sisältöä sivuille.

  • Tiia

   Mä jäin nyt kyllä miettimään, miten joku pesee hiuksiaan hieromatta shamppoota päänahkaan? Pelkkiä latvoja vai? Vai jotenkin kokonaan vaahdottamatta?

   Ja miksi kenenkään bloggarin pitäisi muistaa tai välittää, mitä jollain randomanonyymihaukkumisfoorumilla hänestä kirjoitetaan?!

   • Miia

    ”Ja miksi kenenkään bloggarin pitäisi muistaa tai välittää, mitä jollain randomanonyymihaukkumisfoorumilla hänestä kirjoitetaan?!”

    Nimenomaan! Miksi kukaan jaksaa välittää tai miettiä millainen haloo nousee jollain keskustelupalstalla?! Ja kuka itseään kunnioittava ihminen edes lukee jotain niinkin kuraa kuin vauva.fi keskustelut, jossa elämässään epäonnistuneet ihmiset haukkuvat muita? Säälittävää.

 3. milipili

  Mää laitan illalla kuivashampoota ja tukan nutturalle, niin aamulla ei tarvitse kuin harjata.

 4. Sanna

  Mun lempiniksi oli kyllä tuo kakkonen. Jos tavallinen shampoo ei toimi, harkitse puhdistavaa shampoota. Siis… Eikö tavallisen shampoon tarkoituksena olekaan puhdistaa?

  • tsirppa

   NAUROIN TÄLLE NIIN LUJAA :D miks ei kommenteista voi tykätä? ^_^

 5. Tipi

  Tällaisia vastaavia artikkeleja näkee jatkuvasti samoissa lehdessä. ”Tiesitkö tämän?”, ”Kolme pahinta virhettä mitä voit tehdä?” jne. aloituksilla.
  Mutta hauskoja ne on! Vielä hauskempaa on se, että jotkut ottaa nämä vielä tosissaan. :D

 6. Jaana

  Mun vastaavankaltainen lemppariuutinen kautta aikain on sellainen, jonka otsikko oli tyyliin ”Näin saat pidemmät ripset ilman ripsienpidennyksiä” tms. Ja itse uutisessa pidennysvinkkeinä oli pidentävä ripsiväri tai irtoripset. No shit?! Kiitti vinkeistä! :D

 7. daeph

  Minäki oon huomannu kuivashampoota käytettävän niin, että suihkitaan sitä jo illalla tukkaa ja annetaan muhia. Letti on aamulla kuosissa eikä jää näkyviä läikkiä tummiinkaan hiuksiin :)

  • Sanni

   Okei, ehkä joudun nielemään hämmästykseni tuosta vinkistä takaisin ja kokeilemaan itsekin! :)

 8. Elli

  Noi vinkit oli aika hyviä kieltämättä:-) Mutta hieman aiheen vierestä: Olen huomannut, että monet ihan laadukkaatkin naistenlehdet julkaisevat joskus täysin suomeen sopimattomia käännösartikkeleita. Hius-jutuissa tuo korostuu. Olen lukenut paristakin lehdestä tuon kuivashampoo-vinkin. ”aamulla vaan möyhennät hiuksia ja menoksi!” Jos perussuomalainen ohuthiuksinen nainen laittaisi yöksi kuivashampoota, nukkuisi sen kanssa yön yli, niin aamulla näky olisi aika paha. Ehkä jotain puoli-irokeesin ja puoliksi koirannuoleman näköinen litsaantunut kasa hiuksia.:-) Jossain lehdessä vinkattiin kihartamaan hiukset kuumalla lusikalla, niin tulee eläväisiä kiharoita. Mitä? Ehkä jos on joku superpaksu hiuskuontalo.? Mitä hellalla kuumennettu lusikka tekisikään hennolle hiukselle? Ai jai. Yksi vinkki vielä, joka on aina häirinnyt, ja joka aina välillä putkahtaa jostain: Laita luomelle pikameikkinä vaseliinia, niin tulee freesi ja nuorekas ilme ja kiilto. Vaseliinia? Ja miltäköhän se näyttää tunnin päästä, kun vaseliini on valunut ripsiin, alaluomelle tai silmiä ympäröiviin juonteisiin? :-)

  • Sanni

   Yksi vinkki vielä, joka on aina häirinnyt, ja joka aina välillä putkahtaa jostain: Laita luomelle pikameikkinä vaseliinia, niin tulee freesi ja nuorekas ilme ja kiilto. Vaseliinia? Ja miltäköhän se näyttää tunnin päästä, kun vaseliini on valunut ripsiin, alaluomelle tai silmiä ympäröiviin juonteisiin? :-)

   Nää vaseliinisilmämeikit häiritsee muakin ihan älyttömästi! Kun ne ei vain toimi! Ja silti niitä näkee lehdissä tasaisin väliajoin. :)

   Kirjoittelin tuosta vaseliinimeikistä ja muista lehtien vinkeistä täällä:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/01/09/taas-naita-lehtien-loistovinkkeja/

  • milipili

   Onneksi mulla toi illalla laittama kuivashampoo toimii, mutta en olekaan Timo Soinin kannattaja =)

 9. Anni

  Erityisesti toi kuivashampoo-kohta kiinnitti munkin huomion. Luulisi, että tuuhein ja paras lopputulos on heti käytön jälkeen? Yöllä päänahka puskee lisää rasvaa ja mahdollisesti hikeä ainakin näillä ilmoilla. En ole huomannut, että kuivashampoon lopputulos mitenkään paranisi mitä kauemmin sen antaa vaikuttaa, päinvastoin. Sitä pitää lisätä, tai mieluiten vaan pestä hiukset koska ei hiukset enää lisäämisen jälkeen näytä freeseiltä, ainoastaan lähmäsiltä kaikesta kuivashampoosta ja rasvasta. Noh, tää on vain mun kokemukseni :)

 10. Jonttu

  Kiitos muuten TBS:n Nutriganics-seerumivinkistä. Käytän päivällä ja yöllä. Iho on ihanan pehmeän tuntuinen. :)

  • Sanni

   Kiva kuulla :) Minäkin voisin tuota oikein mieluusti toisen pullon ostaa, tykkäsin tosi paljon.

   • Jonttu

    Ja parasta tietenkin, ettei sisällä mitään pahoja aineita. :)

 11. Bemu

  Hih :D
  Muuten tuli ihan sopivaan kohtaan koska minulla on kysyttävää, shampoista ym….
  Ostin shampoon ja ihastuin heti; Decubal shampoo…. <3 Nyt katsoin sen hiuspohjaa hoitavaa tuotetta, koska hiuspohjani on todella ärsyyntynyt. Mutta tämä inci
  Aqua, Dihydrogenated Palmoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Nicinamide, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, PPG-3 Myristyl Ether, Behentrimonium Methosulfate, Menthol, Dipropylene Glycol, Hydrolyzed Wheat protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Panthenol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate.

  Eikös tuossa ole karmeä määrä alkoholia ja eikös alkoholi kuivata?

  Hoitoaine kutisevan, ärtyneen ja hilseilevän hiuspohjan hoitoon. Sisältää mentholia, joka jättää viilentävän tunteen päänahkaan ja parantaa päänahan pintaverenkiertoa. Sisältää myös panthenolia, joka hoitaa ja rauhoittaa kuivaa ihoa sekä B3-vitamiinia, joka nopeuttaa ihon uudistumista ja hoitaa hiuspohjaa.

  Suositellaan kuivan, ärsyyntyneen ja kutiavan hiuspohjan hoitoon, atoopikoille ja psoriaatikoille kuivan päänahan hoitoon, usein toistuvan hiustenpesun aiheuttamaan hiuspohjan kuivuuteen (esim. urheilijat). Voidaan käyttää myös palauttamaan hiuspohjan kosteus lääkkeellisten hilsehoitojen yhteydessä tai kuivan päänahan kosteustasapainon korjaamiseen ikääntyvillä henkilöillä

  • Sanni

   Eikös tuossa ole karmeä määrä alkoholia ja eikös alkoholi kuivata?

   Tuotteen sisältämät setyyli- ja setearyylialkoholi ovat pehmentäviä rasva-alkoholeja, eivät niitä kuivattavia. :) Katso lista hyvistä ja ”pahoista” alkoholeista tämän postauksen lopusta:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/03/04/kysymys-alkoholin-valttelijoille/

   Tuo, että ärtyneelle iholle tarkoitettu tuote sisältää myös mentolia, on aina vähän kumma juttu. Mentoli on siitä kaksipiippuinen ainesosa, että se sekä rauhoittaa että ärsyttää ihoa. Sillä on ihon kuumotusta ja kutinaa vähentävä ominaisuus, mutta samalla se tunnetaan ärsyttäjänä. Onkin siis aina jännä nähdä ko. ainesosa herkän tai ärtyneen ihon tuotteissa. Vaikka mentoli ei aiheuttaisikaan ärsytystä jokaisen iholle, on silti kyseenalaista valita potentiaalisena ärsyttäjänä tunnettu ainesosa ärtyneen tai herkän ihon hoitotuotteeseen.

 12. Viivi

  Tiedätkö Sanni saako Tukholmasta mistään Urban Decayta? Primer Potion vetelee viimeisiään ja olen huomenna lähdössä Tukholmaan. Pikaisella googlettelulla ilmeni, että Sephorasta ei ainakaan saa. :( Voisikohan Arlandalta ostaa..?

  • Sanni

   En valitettavasti tiedä. :/ Veikkaan, että ei saa. Arlandan kentällä en ole ollut todella moneen vuoteen joten Arlandan valikoimasta en osaa sanoa, mutta en ole koskaan millään lentokentällä nähnyt Urban Decayta joten vähän veikkaisin ettei Arlandallakaan ole. Ryanairin lennoilla on kyllä myyty UD:ta :D Siitä pisteet Ryanille.

   • Viivi

    Pitää sitten turvautua nettikauppoihin. :) Ostin itse asiassa juurikin Ryanairin lentokoneesta UD:n Naked-paletin. :D Nyt lennän Norwegianilla..
    Kiitos vastauksestasi!

 13. Jazza

  Luin tuon artikkelin illalla helteen sulattamin aivoin juuri ennen nukkumaan menoa ja olin tikahtua hilpeydestä. Näköjään kun nukahtaa nauraen, nukkuu ainakin tosi hyvin :) Tämän kokemuksen perusteella suosittelen tätä ja kaikkia muitakin vastaavia juttuja iltasaduiksi!

  • Sanni

   :) :)

 14. Minnielle

  Nuo käännösartikkelit ovat kyllä ihan kauheimpia! Juuri eilen pyörittelin silmiäni tälle: http://www.iltalehti.fi/perhe/2014073018529223_pr.shtml

  ”7 kysymystä, joita fiksu mies ei koskaan kysy naiseltaan”

  Mukana mm. ”Paljonko se maksoi?”, joka kuulemma kuulostaa shoppailun tuomitsemiselta, ja ”Mikä hätänä?”, jonka sijaan naiselle pitäisi sanoa: ”Vaikutat olevan allapäin. Jos vain haluat, juttelisin siitä mielellään kanssasi.” :D

 15. J

  Kaikki vinkit olivat joko no brainer -kamaa tai kummallisia, mutta erityisesti jäin miettimään tuota oman shampoon valmistamista sekoittamalla veteen etikkaa ja soodaa. En tiedä mitään oman kosmetiikan valmistamisesta, joten voin olla ihan hakoteillä, mutta mitä järkeä on sekoittaa keskenään happoa ja emästä neutraaliin pohjaan? Happo ja emäshän neutraloivat toisensa.

  • Heini

   Soodan ja omenaviinietikan yhdistäminen hiustenpesussa on ns. no poo -porukoissa hyvin yleinen juttu. Perusneuvo tosin on se, että sooda- ja etikkaseokset tehdään erikseen: Ensin hiukset ”pestään” sooda-vesiseoksella ja huuhdellaan vedellä. Sitten lisätään hiuksiin etikka-vesiseos ja taas huuhdellaan. (Asiasta löytyy juttua esim. täältä: http://thehairpin.com/2014/01/three-years-without-shampoo)

   En muista koskaan aiemmin lukeneeni, että missään olisi suositeltu soodan ja etikan yhdistämistä samaan pulloon, enkä itse kokeilisi tuota kotona :D Luulen, että jutun kirjoittajat ovat kuulleet no poo -tekiikasta ja ymmärtäneet idean vähän väärin? Huonosti vetävän viemärinhän voi avata kaatamalla sisään oikeassa suhteessa soodaa ja väkiviinaetikkaa, ja tuntuu hurjalta, että Iltiksessä suositellaan melkein saman seoksen käyttämistä hiuksiin. Sen verran hurjasti tuo etikka-sooda-yhdistelmä viemärissä sihisee, että en todellakaan laittaisi samaa kamaa päähäni!

   Erityisen kyseenalaisen kirjoituksen vinkistä tekee se seikka, että siinä ei anneta mitään ohjeita siitä, missä suhteessa aineita pitäisi sekoittaa. Jos seokseensa laittaa lähinnä soodaa ja etikkaa ja vain vähän vettä, ja sitten kaataa mömmön päähänsä, luulen, että lopputulos voi olla aika pahakin. Ainakin viemärissä sekoitus näyttäisi pystyvän sulattamaan myös irtohiukset…

   Sannille tuhannet kiitokset hienosta blogista :) Olen lukenut Karkkipäivää jo pitkään, mutta vasta nyt sain kommentoiduksi ensimmäistä kertaa.

   • Sanni

    En muista koskaan aiemmin lukeneeni, että missään olisi suositeltu soodan ja etikan yhdistämistä samaan pulloon

    En minäkään. Tuo sooda ”shampoona” ja etikka erikseen hoitiksena -juttu on kyllä tuttu juurikin ”No Poo” -piireistä. :) Itse en ole vieläkään saanut aikaiseksi kokeilla soodapesua, mutta nooh, menihän saippuakokoeiluunkin sellaiset 6 vuotta… ^_^

    Sannille tuhannet kiitokset hienosta blogista :) Olen lukenut Karkkipäivää jo pitkään, mutta vasta nyt sain kommentoiduksi ensimmäistä kertaa.

    Kiitos vain itsellesi lukijuudesta! :) Ja kiva kun löysit jotain joka innosti kommentoimaan! :)

 16. Shampoota yöksi minulle, kiitos

  Minäkin laitan Lushin No Drought -kuivashampoota aina illalla hiuksiin, jos en jaksa niitä pestä :) Mulla on rasvainen päänahka ja se rasva jostain syystä pukkaa aina yöllä, niin näin hiukseni eivät ole aamulla rasvaiset tyvestä. Aamulla sitten vaan läpiharjaus, tarvittaessa lisääkuivashmpoota (ja uusi harjaus) ja hiukset on taas esittelykunnossa!
  Tällä kaavalla hiukset pysyy ”puhtaina” jopa kolme päivää ja tuoksuvatkin kohtuu hyvältä, kun tuossa on jotain sitruunaista hajustetta mukana:)

  Tosin eihän tuo nyt olekaan sellainen ”tuuheuttavatyvikohottajasaatenkelinhiukset” tuote, en ehkä mitään Klippoteketiä laittaisi yöksi päähän… ;)

 17. Etusormi

  Kyselisin kaikilta tietäviltä kuivashampoista. Kampaajaksi opiskeleva ystäväni kertoi, että heillä ei koulussa suositella ollenkaan kuivashampoiden käyttöä. Ne kuulemma tukkivat hiusjuuria/nystyjä/mitänäitänyton ja pitkän käytön seurauksena tuo voi aiheuttaa hiusten lähtöä. Onko kellään mitään tietoa tästä? Omalla kohdalla loppui kuivashampoon käyttö tuohon infoon. Tosin ei se mulla ole koskaan oikein toiminutkaan. Hiukset tuntuivat aina paljon likaisemmilta käyötn jälkeen ja inhotti katsoa harjaa harjaamisen jälkeen. Sellasta möhnää jäi harjaan, että ei meinannut saada pesemälläkään puhtaaksi. Jäin miettimään miten sen saa päästä pestyä. Voi olla, että oon kokeillut jotain ihan vääriä tuotteita omaan tukkaani mutta apua en niistä saanut. Kammon vain!

 18. Sara

  Just pari päivää sitten scrollasin ton jutun ohi enkä edes viitsinyt avata sitä kun näin tuon ensimmäisen lauseen liittyen tuohon shampoon vanhenemiseen… :D

 19. Murmeli

  Oon miettinyt mistä nää älyttömät uutisaiheet ja kirjoitusvirheet oikein kumpuavat. Onko näin ollut kauankin vai oonko vasta viime aikoina alkanu kiinnittää huomiota? :O

  • Sanni

   Kirjoitusvirheet ainakin ovat ikävä kyllä selvästi kännykkä- & internet -aikakauden mukanaan tuomia. Kun ihmiset pyrkivät mahdollisimman nopeaan ja tiivistettyyn viestintään, taivutukset ja päätteet ovat sitä myöten alkaneet tippua puhekielen lisäksi myös ”virallisesta” kielestä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.