Kaupallisista yhteistöistä

Olin jo julkaisemassa juttua Avrilin puhdistustuotteista, kun ryhdyin jutun alkuun kirjoittamaan lyhyeksi aikomaani ”tietoiskua” Karkkipäivän kaupallisista yhteistöistä. Yhtäkkiä huomasin kirjoittaneeni niin paljon tekstiä että pidin parempana siirtää teksti ihan omaksi postauksekseen. Tässä se on:

Kerron tähän väliin jotain, jota minun on tehnyt pitkään mieli valottaa täällä blogissa. Aihe on kaupalliset yhteistyöt kosmetiikan nettikauppojen kanssa ja miten ne itse asiassa rakentuvat minun blogissani.   Biodelly_vierailu_tuotevarasto

Kirjoitan blogissani paljon tuote-esittelyjä ja arvosteluja, joista osassa on ’kaupallinen yhteistyö’ -merkintä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten se eroaa sellaisesta tuote-esittelystä, jossa ei ole tätä merkintää? Loppupeleissähän ihan jokainen tuote-esittely on siinä mielessä kaupallinen, että ne ovat tuotteelle mainosta. Itse ostamani tuotteenkin esittely on ”mainos” koska tuote saa sen kautta näkyvyyttä.

Minulla on lukuisia pitkän linjan yhteistyökumppaneita jotka ovat jo vuosien ajan lähettäneet minulle myymiään tai maahantuomiaan tuotteita. Tuotteista kirjoittaminen on vapaaehtoista ja saan itse päättää, kiinnostaako minua kertoa tuotteesta blogissa vai ei.

Valtaosa tuote-esittelyistäni pohjautuu näihin PR-tuotteisiin tai itse ostamiini tuotteisiin. Koska vastaanottamieni PR-näytteiden määrä ylittää realistiset mahdollisuudet kirjoittaa niistä kaikista tai ylipäänsä edes kokeilla kaikkia tuotteita omalle iholle tai hiuksiin, jää käytännössä noin 50% näytetuotteista kokeilematta. Näin ollen moni yhteistyökumppani lähettää minulle paljon tuotteita ihan turhaan, mutta he ovat tietoisia tästä. Vapaaehtoisuus on PR-näytemarkkinoinnin pohja.

idBiodelly_vierailu

’Kaupallinen yhteistyö’ tarkoittaa, että tuote-esittelystä on sovittu ja saan kirjoituksesta palkkion. Olen luonut tällaisia sopimuksia sellaisten yhteistyökumppanien kanssa, jotka ovat halunneet vähentää randomisti lähetettyjen (ja minun nurkkiini pölyttymään jäävien) tuotteiden määrää ja mieluummin varmistaa tuotteiden näkyvyyden sovitulla yhteistyöllä.

Mutta mielipidettäni ei voi ostaa, kuinka tällöin voidaan ”sopia tuote-esittelystä”? Minulta ei voi tilata kirjoitusta aiheesta x ennalta sovitulla positiivisella vinkkelillä, ja kaupalliseen yhteistyöhön kuitenkin luonnollisesti liittyy positiivinen sävy. Entä jos en tykkääkään tuotteesta, jonka kumppani toivoisi minun esittelevän? Miten silloin voi syntyä tuotteen myyjälle mielekäs, positiivisen näkyvyyden yhteistyö?

Se syntyy siten, että Karkkipäivän kaupallisten yhteistöiden tuotteet valitaan räätälöidysti ja yhteisymmärryksessä siitä, että kirjoitus saa tarpeen vaatiessa sisältää myös perusteltua kritiikkiä.

Teen yhteistyötä vain sellaisten yritysten kanssa, jotka harjoittavat läpinäkyvyyttä ja jakavat kanssani rehellisyyden arvon. Hyvä kaupallinen yhteistyö ei tarkoita yksipuolisen sokerikuorrutettua ylistystä. Yritys, joka kaupallisten yhteistöiden kautta välittää rehellistä ja läpinäkyvää asennetta, saavuttaa markkinointityylillään mielestäni vielä paljon laajemman positiivisen vaikutuksen kuin yksittäisen tuotteen mahdollisen myyntimenestyksen.

Meikki2011_tuotteet_IMG_9603

Kaikki tuotteet eivät sovi kaikille, ja joskus hyvissäkin tuotteissa voi olla ominaisuuksia, jotka ansaitsevat kritiikkiä, niin yksinkertaista se on.

Ostatko sinä tuotteesi mieluummin pelkkää yksipuolista hehkutusta harjoittavalta yritykseltä, jonka mainonnassa kaikki tuotteet sopivat kaikille, vai yritykseltä, joka kertoo tuotteiden ominaisuuksista monipuolisesti ja rehellisesti?

Biodelly_vierailu_Tanja3
Biodellyn Tanja Kipinoinen

Sovittujen yhteistyöpostausten sisältö valikoituu Karkkipäivä-blogissa siten, että kumppani, esimerkiksi Biodelly-verkkokaupan kauppias Tanja Kipinoinen, esittää minulle joukon tuotteita tai tuotemerkkejä joille hän toivoisi näkyvyyttä. Näistä tuotteista valitsen ne, jotka kiinnostavat ja innostavat minua ja joista tuntuu luontevalta kirjoittaa. Sitten testaan tuotteet.

Jos kävisi niin, että en pidäkään tuotteista tai ne eivät sopisi iholleni, kerron siitä Tanjalle ja valitsemme toiset tuotteet.

Positiivista arviota minulta ei voi tilata – jos yhteistyökumppani ehdottomasti toivoisi kaupallista kirjoitusta tuotteista joiden laadun takana en oman kokemukseni kautta voi seistä, kieltäydyn yhteistyöstä. Tällaistakin on sattunut silloin tällöin, tosin ei vakituisten, monivuotisten yhteistyötahojen kanssa. (Etuna pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden kanssa on, että ihmiset näissä yrityksissä tuntevat minut jo niin hyvin, että tuntevat ihotyyppini, koostumusmieltymykseni, tuoksumakuni – jopa minkä tyyppisistä maskaraharjoista pidän ^_^)

Lue_tuotteet_IMG_7847

Vaikka kuinka saisin palkkion, en voi kirjoittaa sellaista mitä en voi allekirjoittaa. Luottamus tähän arvomaailmaan sekä kaupallisten yhteistöiden uskottavuus on tietysti viime kädessä vain lukijan arvioitavissa.

Hetki sitten tein yhteistyöpostauksen 100% Pure -merkin tuotteista House Of Organic -verkkokaupan kanssa. (Kyseessä on muuten samainen, luonnonkosmetiikkaan hurahtaneen neljän kundin perustama yritys josta kirjoitin blogissa neljä ja puoli vuotta sitten. Nimi vain on vaihtunut).

Ihastuin suureen osaan 100% Puren tuotteista, mutta luomivärien laatu oli paikoin selvästi heikko. Kerroin tästä House Of Organicille, ja pahoittelin, etten rehellisyysperiaatteeni puitteissa valitettavasti voi olla mainitsematta laatuseikasta, etenkin kun kyseessä on suhteellisen arvokas tuote. House Of Organicille tämä oli ok, sillä myös heille on tärkeää että yhteistyöpostaukset ovat rehellisiä.

100Pure_LipGlaze

Tällaista asennetta liiketoiminnassa minä arvostan suuresti. Myyjänä työskennelleenä tiedän, millaista markkinointiviestintä alalla suurimmaksi osaksi on – ja millaista kaupan ala ylipäänsä on. Kun voitot halutaan maksimoida, annetaan tuotteesta ja palvelusta vain yksipuolisesti myönteinen kuva, se on pelin henki. Rehellinen kauppias ehkä myy vähemmän – mutta nauttii suurempaa arvostusta.

Tässä vähän taustaa kaupallisista postauksista ja yhteistyökumppaneista Karkkipäivä-blogissa.

.

Nouseeko teillä on ”maksettu mainos!”-tuntosarvet pystyyn kun luette, että tietty postaus on ”kaupallinen yhteistyö”?

Suhtaudutteko näihin postauksiin eri lailla ja vähemmällä luottamuksella, kuin ei-kaupallisesti merkittyihin tuote-esittelyihin?

Kommentit (68)
  1. Hyvä kirjoitus. Juuri tämän takia olen ollut vuosia lukijasi, kaikki postaukset ei ole hehkutusta siitä ” kuinka NYT kuulkaas ( taas ) löytyi uusi suosikki. Monissa blogeissa vaan niin paistaa läpi hehkutus saaduista tuotteista. Tykkään toki itsekin kokeilla uutuuksia, mutta en läheskään innostu kaikesta. Kun joku suosikki on hyvä niin käytän sitä kunnes löytyy joskus parempi. Mutta niitä parempia ei tule yleensä montaa kertaa vuodessakaan. Sinä kerrot rehellisesti, ei niin hyvistäkään ominaisuuksista. Jokainenhan voi sitten miettiä voisiko tuote sopia itselle. Tarpeita ja mieltymyksiä on niin monta. Blogisi kautta aikoinaan innostuin mineraalimeikeistä. Eivät sopineet minulle. Samoin innostuin Laverasta ja luonnonkosmetiikadta muutenkin ja olen löytänyt nyt paljon suosikkeja ihan sen perusteella mitä olen blogistasi lukenut. Kaikki omista suosikeistani eivät välttämättä ole sinulta saaneet kehuja. Kiitos paljon blogistasi. Kiitän myös siitä että jaksat vastata lukijoidesi kysymyksiin ( kommentteihin myös ). Paria erittäin kaupallista blogia seuranneena olen törmännyt päinvastaiseen. Haluaisin niistä tykätä mutta bloggari ei ilmeisesti lue kommentteja/kysymyksiä ollenkaan ja minusta se on lukijoiden aliarviointia. Minulle ei ainakaan riitä että postauksia on usein ja kerran kuussa kehutaan uusi suosikkivoide.

    1. Kiitos kommentistasi PauliinaH. Mukava kuulla että olet löytänyt blogini kautta myös suosikeiksi muodostuneita tuotteita, vaikka joitain hutikokeilujakin on mukaan mahtunut. Tuo on hyvä asenne kantaa mukana että tarpeita ja mieltymyksiä on monia (kuten myös tietysti ihoja) eikä toisen huippusuosikki tosiaan välttämättä toimi itsellä ollenkaan.

      Ihanaa kevättä sinulle ja kivaa että olet ollut lukijani niin pitkään <3

  2. Mielestäni on hyvin tärkeää , että tuotteista kerrotaan rehellisesti . Tuntuu joskus jopa turhauttavalta, kun kaupallisessa blogissa käytetään kaikkia positiivisia adjektiiveja peräkkäin. Kun tämä toistuu kuukaudesta toiseen sellaistenkin tuotteiden kohdalla mitkä eivät niitä kaikkia adjektiiveja ja hypetyksiä ansaitse. On myös useita brändejä , joiden menestys perustuu pelkästään näihin toistettuihin hypetyksiin kaupallisen yhteistyön ansiosta. Arvostan suuresti bloggareita, jotka kertovat tuotteista rehellisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *