Karkkipäivä
Karkkipäivä

Kasvivärikokeilu: Cultivator’s Golden Blonde

Tunnustus: en ole koskaan värjännyt hiuksiani kasvivärillä.

(…ja ei, en värjännyt nytkään..! Tässä jutussa värjätään sisareni hiukset.)

Myönnän avoimesti, vaikka luonnollista kosmetiikkaa kannatankin, että suhtautumiseni kasviväreihin on aina ollut vähän epäluuloinen. Tiedän että ne hoitavat hiusta ja ovat paljon hellävaraisempia ja turvallisempia hiuksille, mutta silti kuulun siihen porukkaan jota ei ole koskaan kiinnostanut edes kokeilla kasvivärejä.

Toisaalta sille on sellainenkin hyvin luonnollinen syy, että hiukseni ovat aina olleet vaaleat tai nyt viimeiset 1,5 vuotta violetit. Kasviväreillä ei voi vaalentaa hiusta eikä niillä saa violettia ponitukkaakaan. Minulla ei ole ollut luontevaa syytä ylipäänsä harkita kasvivärillä värjäämistä.

Cultivators_GoldenBlonde_vari
Kuva: miraz.fi

Sisarellani on minun tavoin likaisen vaaleat hiukset joita hän vaalentaa. Joulun alla hän soitti minulle innoissaan ja kertoi ostaneensa luonnollisen vaalean hiusvärin.  ”Tämän nimi on Golden Blonde ja tämä sanoo olevansa ihan 100% luomukasviväri..!” Jouduin laskemaan siskon intoa kertomalla, että kyseessä ei ole vaalentava väri vaan sävyte, joka tuo sävyvivahteita jo valmiiksi vaaleaan hiukseen.

Siskoni halusi kuitenkin viimeiseen saakka uskoa, että sävy jotenkin onnistuisi kirkastamaan hänen tyvikasvuaan. Kyseessä on ekosertifioidun Cultivator’s -merkin hiusväri, joka lupaa ”kirkastaa vaaleita sävyjä sekä tuoda niihin vivahteikkuutta ja hennon lämpimän kultaisen säväyksen.” Sain kunnian osallistua empiiriseen tutkimukseen toimimalla värimaestrona.

Cultivators_varikartta
Kuva: miraz.fi

Intialaisen Cultivator’s-sarjan värit ovat saaneet Suomessa innostuneen vastaanoton ja ainakin luonnonkosmetiikkaguru Katja Kokko kiitteli värejä ”maailman parhaiksi hiusväreiksi”. Väriskaala ainakin on vaikuttava, sarjaan kuuluu 20 sävyä vaaleasta erilaisiin punaisen sävyihin ja indigonsiniseen (!).

Värit valmistetaan mm. seuraavista aineista: henna, indigo, aloe vera, kamomilla, eukalyptus, kurkuma, punajuuri ja hibiskus. Aloe vera ja kamomilla ovat mukana tuomassa hiusväriin hoitavuutta.

Cultivators
Kuva: miraz.fi

Cultivator’s-värit, niinkuin käsittääkseni mitkään kasvivärit eivät ole kestovärejä vaan lähtevät hiuksista asteittain pesujen myötä. Parhaimmillaan kesto voi kuitenkin olla kestovärin luokkaa. Pysyvyyteen vaikuttavat mm. hiusten oma väri ja laatu sekä aiemmat kemialliset käsittelyt.

Värjäyksen jälkeen Cultivator’s-väri syvenee ja tekeytyy vielä 48 tuntia, minkä aikana hiuksia ei tulisi pestä.

Cultivators hiusväri Golden Blonde

Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta kun olen henkilökohtaisesti tekemisissä kasvivärin kanssa, ja koin lapsenomaista viehätystä sekoittaessani vihreästä pulverista ja vedestä ihanan sileän syvänvihreän mönjän.

”Tuoksuu ihan spirulinalta, mitä näitä vihreitä superfoodeja nyt on..!” siskoni sanoi. Minulle tuoksu toi mieleen nokkosen.

Yrttimönjä näytti ja tuoksui todellakin ihan jollekin superterveelliselle superfood-pirtelölle, ja meitä nauratti ajatus että hiusvärin olisi varmaankin voinut turvallisesti myös syödä ^_^

Golden Blonde -sävyyn käytetyt kasvit ovat cassia, amla, henna, ziziphus, aloe vera, kurkuma ja kamomilla.

Cultivators hiusväri Golden Blonde

En odottanut kullanvaalean sävyn tuovan värimassan olevan vihreää, mutta kuten todettua, en tiedä kasviväreistä juuri mitään. Henna-värin olen olettanut olevan punaista, mutta ehkä sekin on vihreää..? *googlaa* No niinhän se onkin… ^_^

On se jännä että ulkoisesti ihan eri värinen kasvijauhe saa hiuksissa aikaan aivan toisen värin.

Cultivator’s-värimössö oli muuten miellyttävää käyttää, se ei valunut (tähän tietysti vaikuttaa myös veden ja jauheen suhde) ja sileän tahnan sai helposti työstettyä hiuksiin. Käytin sisareni omaa patenttihiusvärisivellinratkaisua; pullasutia. :)

Pahoittelen muuten jutun kuvien heikkoa kuvanlaatua, kuvat on otettu pimeänä iltana heikosti valaistun keittiön keinovalossa ja kohteena lievästi kuvaus-vastentahtoinen henkilö ”mun-naama-ei-sitten-saa-näkyä-niissä”. Kai näistä kuitenkin jotenkin näkyy mikä oli tulos.

Cultivators hiusväri Golden Blonde

Golden Blonde? Yellow-blonde, sanoisin minä. Tai jopa yellow-greenish-blonde.

Sisareni hiukset olivat alkujaankin lämpimähkön sävyiset, mutta Cultivator’s Golden Blonde teki niistä kellanvaaleat.

Cultivators hiusväri Golden Blonde

…tai, vihreänkellanvaaleat. :) Minulle tulee ”vanhana MACistinä” itse asiassa vahva assosaatio MACin edesmenneeseen vihertävänkultaiseen sävyyn Gorgeous Gold (kuka muu MAC-fani muistaa tämän sävyn?)

Tyvi ei mielestäni kirkastunut lainkaan, vaan näytti seuraavana päivänä luonnonvalossakin jopa aavistuksen tummemmalta kuin lähtötilanne.

Värjäyksestä on nyt kuukausi, ja tapasin sisareni viikonloppuna ensimmäistä kertaa neljään viikkoon. Hiukset olivat entistä keltaisemmat ja tummemmat, ehkä jopa oranssiset. Ainakin väri siis tarttui hyvin, ja lupauksen mukaan jatkoi syventymistään värjäyksen jälkeen.

Minua tämän kokeilun tulos ei saa tarttumaan kasviväriin vieläkään, täytyy myöntää. Violettia sellaista tosin ei varmaan ole odotettavissakaan, eikä minussa ole tarpeeksi villiä kokeilijaa lähtemään sekoittamaan omia pöperöitä sinisestä indigosta ja punaisesta hennasta. Kirkkaan liilaa niistä ei joka tapauksessa saisi aikaan.

Onko teillä kokemuksia kasviväreistä?

Kommentit (59)

 1. NG

  Houkuttelevan näköinen värikartta. Tiedän kuitenkin kasviväreissä käytettävien yrttien voivan aiheuttaa vahvan allergiareaktion siinä missä tavallisten värienkin, en aio kokeilla päänahkani kestävyyttä…

 2. Maria

  Olen jo jonkun aikaa halunnut päästä eroon hiusten värjäämiskierteestä, tai ainakin tavallisista hiusväreistä. Oma sävyni on vaaleusasteeltaan noin 9:n luokkaa hiusväriasteikolla. Kokeilin puolisen vuotta sitten Cultivator’sin Light Blonde sävyä blondatulle pohjalle ja tulos oli myös tuollainen keltainen sotku, minkä vuoksi heitin loput paketista kaapin perälle. Päätin värjätä hiukset teollisilla väreillä vielä ”viimeisen kerran” mahdollisimman lähelle luonnollista väriäni. Parin kuukauden kasvattamisen jälkeen en kuitenkaan enää pystynyt katselemaan omaa likaista sinitarran harmaata juurikasvuani, joten kokeilin pelkästään juurikasvun värjäämistä tuolla lopulla Cultivator’silla. Täytyy sanoa, että olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Nyt juuret sulautuvat huomaamattomasti neutraalilla sävyllä värjättyihin pituuksiin. Toisin kuin tavalliset hiusvärit, kasviväri jättää hiuksen pinnan läpikuultavaksi, joten lopputulos näyttää hyvin luonnolliselta, kun valo osuu jakaukseen.

 3. Katri

  Mä en olisi liian skeptinen kasvivärien suhteen, niin paljon upeita lopputuloksia olen nähnyt! Edut ovat kyllä kiistattomat ns. tavalliseen värjäykseen verrattuna, mutta se on totta, että riskejä ja muuttuvia tekijöitä onnistuneen lopputuloksen tavoittelussa on paljon. Esikäsittelyt, vaikutusajat, sekoitussuhteet, veden laatu… En siis (ainakaan ensimmäistä) värjäystä tekisi omin käsin, vaan marssisin suosiolla ekokampaajan käsiin! :D Toisaalta halutun sävyn tavoittelussa saattaa joutua olemaan kärsivällinen, sillä värit tosiaan syvenevät ja kerrostuvat ajan ja värjäyskertojen myötä.

  Savivaalennus puolestaan on minusta aivan äärettömän loistava vaihtoehto perinteiselle vaalentamiselle ja vaalean värin kirkastamiselle. Ehkä siskollesi sellainen käsittely olisikin sopinut kaikista parhaiten?

  Kasvivärjäämiseen liittyy mielestäni hirveästi ennakkoluuloja ja myyttejä, jotka pitäisi myös suuren yleisön keskuudessa murtaa. Jos jaksat paneutua aiheeseen ja tehdä hieman toimittajan työtä, Tampereeltakin takuulla löytyy useita ekokampaajia ja -”kammattavia”, joita aiheen parista voisi haastatella ja joilta saisi myös tarvittavaa kuvamateriaalia. Itseäni ainakin kovasti kiinnostaisi lukea aiheesta lisää juuri sinun analyyttisella ja kriittisellä otteellasi kirjoitettuna, ja uskon, että tietopaketti olisi hyödyksi myös niille lukijoille, jotka eivät hiusten värjäämisen vaihtoehdoista tiedä. Itselle on kasvivärjäykseen (vierestä) tutustuneena käynyt niin, että synteettisesti värjätyt hiukset nähdessäni mietin usein, että voi kun nuokin hiukset näyttäisivät kasvivärjättynä paremmalta. :D Esimerkiksi punaiset tai oranssit sävyt ovat aivan hemmetin hankalia värjätä ja ylläpitää synteettisillä aineilla (usein lopputulos muistuttaa värikypärää, joka haalistuu helposti), mutta luonnonväreillä saavutetaan niin upeita, vivahteikkaita ja aitoja sävyjä, jotka eivät todellakaan samalla tavalla ja samassa tahdissa haalistu ja kulu pois.

  • Sanni

   Savivaalennus puolestaan on minusta aivan äärettömän loistava vaihtoehto perinteiselle vaalentamiselle ja vaalean värin kirkastamiselle. Ehkä siskollesi sellainen käsittely olisikin sopinut kaikista parhaiten?

   Varmasti kyllä, mutta opiskelijana hänellä ei ole varaa käydä kampaajalla vaan hän värjää kotona markettiväreillä. Tuo Cultivatorskin olisi normaalilla (noin 17 euron) hinnallaan ollut hänelle tyyriimmästä päästä, ja hän oli ostanut sen vain kun oli bongannut sen tarjouksesta. :)

   Kiitos juttuehdotuksesta, tuollainen olisi joskus mielenkiintoista tehdä. Täällä Maarianhaminassakin on ekokampaaja :) (Olen joskus tehnyt heidän paikastaan jutunkin blogiin, tosin tuolloin ekokosmetologin näkökulmasta)

 4. Mirri

  Olen kokeillut kasviväriä useampaankin otteeseen. Joskus kauan sitten hennasin tukkaa itse ja tulos oli oikein onnistunut (jos siis tykkää voimakkaan tummanpunaisesta…) ja viime aikoina olen käynyt ekokampaajalla kun päänahka ei oikein tykkää synteettisistä väreistä. Minulla on vain hyvää sanottavaa: lopputulos on ollut luonnollinen ja elävä, eikä ollenkaan sellainen luonnottoman näköinen värikypärä kuin normivärjäyksen jälkeen. Minulla kasviväri myös haalistuu kauniimmin kuin tavallinen väri eikä jätä niin selkeää juurikasvua. Oma värini on sellainen tummahko maantienvärinen, joka tuppaa latvoista punertumaan ja juurikasvussa taas pilkistelee harmaita, värjäyksen lopputulos on kuitenkin ollut tasainen viileähkö vaaleanruskea.

 5. Maiju S.

  Aloitin kasvivärjäyksen ehkä vuosi sitten. Sitä ennen olin kasvattanut synteettisen värin pois. Synteettisen värjäyksen lopetin katsottuani dokumentin tavallisten hiusvärien vaaroista. Loppui muuten värjäys kertaheitolla!
  Käytän juurikin Cultivatorsin sävyjä (viimeisimmäksi Light brown). En halua värjätyn näköistä lopputulosta, vaan pelkästään hitusen lämpöä harmahtavaan juurikasvuuni. Olenkin saanut hiuksiini lämpöä ja ihanaa kiiltoa eikä värjäystä tarvitse tehdä montaa kertaa vuodessa. Taustatietona voin kyllä mainita, että hiukseni ovat aina imaisseet itseensä punertavat sävyt eivätkä ne tohdi kokonaan pois lähteäkään.

 6. Anneli

  Olen rakastunut hennaan! Viimeksi käytin puolet Cultivators copperia ja puolet Lushin rougea. Hiuksissa on ihana, kuparinen väri. Minäkin siirryin luonnonväreihin päänahkan oireilun vuoksi. Pelkäsin, että kasviväreillä näyttäisin ekohipiltä, mutta väri onkin vain todella intensiivinen ja vivahteikas. Tosin henna helposti kerrostunut ja olen joitain kertoja laittanut värinpoistopesun, joka on kirkastunut väristä ihanan, kuparisen oranssin. En enää vaihtaisi normiväreihin! Myös aiempi punaruskea oli kaunis, mutta nykyinen kupari on upea. Aina on hennaus onnistunut. Kannattaa katsoa vaikka YouTubesta Henna orange tai copper jos asia kiinnostaa enemmän :)

 7. LauraL

  Viime keväänä laitoin päähäni Cultivatorsin hennan ja hyvin on pysynyt. Pari kertaa laittanut tyveen henna+ auburn copper. Nyt tyvi noin 10cm. Vaikka tyvikasvukaan ei ole sellainen selkeä vaan sulautuu kivasti omaan väriin (itsellä kyllä omakin on punainen). Se haju on kyllä aika.. hmm… erikoinen mutta onneksi katoaa :) Jatkossakin käytän varmasti kasvivärejä. Se värjäysprosessi on vaan jotenkin niin ärsyttävä..
  Kampaajani kanssa puhuin tuosta sinisestä, ei kuulemma värjäänny tuollaiseksi, vaatii juurikin sen oikean vaalean pohjan..

 8. mari

  Jos hiuksen keltasuutta haluaa pois, on yksi luonnonmukainen ja helppo keino.
  Pakastemustikoiden sulamisnestettä pari ruokalusikallista tavallisesti käyttämääsi hoitoaineeseen (noin 0,5dl), sekoita hyvin ja levitä hoitoaine hiuksiin. Lyhyt hoitoaineen oma vaikutusaika riittää. Jos et käytä hoitoainetta, sekoita shampooseen.
  Pitkä vaikutusaika saattaa ”mustikkavärjätä siniseksi”huonokuntoiset hiukset. Ei puutarhamustikoita vaan ihan suomalaista metsämustikkaa.
  Taittaa normaalisti kaiken keltaisuuden pois.

  Kokeiltu valkoiseen hevoseen (pissaläiskien poisto, ihan shampoon mukana), valkoiseen koiraan ja omaan päähän (Nature Sibirican tyrni shampoon mukana). Ihan loistavasti toimien. Vaikutus säilyy useita pesuja.

  En tiedä miten reagoi kasvivärjättyyn hiukseen. Siihen siis omalla riskillä.

  • Sanni

   Jos hiuksen keltasuutta haluaa pois, on yksi luonnonmukainen ja helppo keino.
   Pakastemustikoiden sulamisnestettä pari ruokalusikallista tavallisesti käyttämääsi hoitoaineeseen (noin 0,5dl), sekoita hyvin ja levitä hoitoaine hiuksiin. Lyhyt hoitoaineen oma vaikutusaika riittää. Jos et käytä hoitoainetta, sekoita shampooseen.

   Eli luonnonmukainen ”hopeahoitoaine” ^_^ (tai hopeashampoo jos sekoittaa shampooseen) Kiitos tästä, olipa hauska ja jännä vinkki :)

 9. mari

  Sannille teoreettista pohdintaa violetista, kasvivärjäämisestä:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Korpipaatsama, korpipaatsaman marjoilla saa värjättyä lampaanvillalankaa (sitä perusvalkoista) upean violetiksi. Paras syvänlila kestävä väri tulee kun on ensin (kanervalla) värjätty vaaleanvihreäksi villalankaja sitten vihreä lanka värjätään paatsaman marjoilla lilaksi. Kolmannella kuumennuskerralla marjoista saa liloimman värin, eka on lähes indigonsininen.
  Jos käyttää alunaa kiinnitykseen, värit muuttuvat vihreiksi.
  Värjäys tosin kiinnitetään lankoihin kuumentamalla seos jossa vettä/marjoja/langat 90asteeseen.

  Tässä vielä linkki blogiin paatsamavärjäykseen: http://viinasilta.blogspot.fi/p/puista-varia-vikllaan.html

  Tarttuu lila kyllä käsiinkin ja lähtee pois vain kloritella (kunhan ei anna kuivua käsiin/ihoon).

  • Sanni

   Kiintoisaa. Tuo Viinasillan postaus vain oli niin pitkä että en sitä ehdi lukemaan…

   Korpipaatsamahusväriä odotellessa..? Kun on tässä tarkkaillut millä vauhdilla (etenkin luonnon)kosmetiikan tuotekehitys menee eteenpäin, niin en pitäisi utopistisena että 10 vuoden kuluttua markkinoilla on vielä huomattavasti laajempi kirjo luonnollisia hiustenvärjäysvaihtoehtoja laajemmalla sävyskaalalla.

 10. Heini

  Olen käyttänyt hiuksiini hennaa/indigoa jo vuosia, ja pois en vaihtaisi. Olen käyttänyt välillä punaisempia sävyjä, välillä mustaa (indigoa) ja toisinaan ruskeita. Aina uusi väri sulautuu vanhojen kerrosten päälle nätisti. Hennalla lopputulos on kauniin monisävyinen – ei siis sen näköinen että hiukset olisivat vahingossa värjäytyneet epätasaisesti, vaan vivahteikkaat ja luonnolliset. Jostain syystä juurikasvuraja ei hennan kanssa ole läheskään yhtä voimakas kuin tavallisilla väreillä – en osaa sanoa, mistä tämä johtuu, mutta näin se ainakin omassa hiuksessani toimii.
  Heitän hennan sekaan aina öljyä, joten hennahaude toimii samalla myös öljyhauteena. Ja kuten aiemmissa kommenteissa on tullut esiin, henna todella hoitaa hiuksia ja tekee niistä selvästi paksumman tuntuiset ja ihanan kiiltävät.

  Ihmettelen joissain kommenteissa ilmi tullutta ajatusta siitä, että hennaaminen olisi kauhean hankalaa ja vaivalloista. Heitän kerran kuussa vapaapäivänä hennan aamulla päähän ja teen päivän askareet hennahaude päässä aivan normaalisti: siivoan, laitan ruokaa, luen, mitä milloinkin. Ei se henna tällaisissa touhuissa mitenkään häiritse tai aiheuta sotkua. Olenpa joskus käynyt kaupassakin hennat päässä – kun hauteen laittaa tiiviiseen kelmuun ja vetää vielä pipon päähän, ei kukaan haista tai näe mitään omituista. Sen sijaan urheilemaan tai vaikkapa ravintolaan ei henna päässä sovi lähteä :D

  Summa summarum: en koe hennaamista lainkaan hankalaksi; paljon hankalampaa olisi lähteä monen kilometrin päähän kampaajalle värjäyttämään hiuksia :) Mutta ihmisillä on erilaisia elämäntyylejä ja voi olla että jollekin toiselle tämä tuntuu hankalalta.

  En myöskään täysin ymmärrä puheita hennan kamalasta hajusta. Ei se lämmin hennaseos erityisen ihanalta tuoksu, mutta verrattuna tavallisten kampaamo- ja markettivärien käryyn on hennan ominaishaju todella pieni paha. Minusta hennan haju on melko neutraali.

  Henna on myös todella edullinen vaihtoehto: iHerbissä Rainbow Researchin hennat maksavat alle 6 euroa purkilta. Yksi purkki riittää keskipitkällä hiuksella kolmeen hennauskertaan, pitkällä hiuksella kahteen.

  Ainoana hennan miinuksena pidän sen ”lopullisuutta”: hennatun hiuksen käsitteleminen ”kemisväreillä” on aina riski, lopputulos voi olla joko oikein hyvä tai sitten jotain aivan outoa.

 11. satu

  Mä olen värjännyt Cultivatorsin väreillä nyt kolme kertaa. Onhan se vähän työlästä ja sottaista, mutta menettelee. Osaan jo tehdä seoksesta oikean paksuisen niin että sitä on helppo käyttää ja vaikutusaikana voi vaikka katsoa leffaa. Yrttinen haju säilyy hiuksissa muutaman pesun mutta ekan jälkeen se on jo aika lievä.

  Mulla on muutamia eri väripaketteja ja teen oman miksauksen puna- ja ruskeasävyistä. Pysyvyys on ollut parempi kuin normiväreissä, mutta pettymys silti. Tarttuu hyvin aikaisemmin normiväreillä värjättyyn latvaan mutta tyvessä mihin ei ole koskaan tehty kemiallista käsittelyä, ei oikein pysy. Sen takia yritän kehitellä noista väreistä mahdollisimman lähellä omaa väriä olevan sävyn.

 12. Katri

  Hei!

  Vinkkinä siskollesi: itse vaalennan hiuksiani hunajan, kardemumman, tislatun veden ja oliiviöljyn sekoituksella. Kyllä ne hiukset vaan luonnollisesti saa vaaleammaksi koska edellämainittu seos saa aikaan peroksidia joka vaalentaa , googlailemalla löytyy valtavasti ohjeita mutta tämä toimii minulla ainakin todella hyvin. Tässä ohjeet: Tislattua vettä saa esim. Tokmannilta/Motonetistä nimellä akkuvesi (kuullostaa hurjalta, mutta kyllä, se on tislattua vettä jota esim. hennavärjäilijät käyttää koska hanavedessä on mineraaleja jotka estävät peroksidin muodostumista tms. En ole kemisti enkä ole tutkinut että miksi ja miten peroksidi muodostuu, minulle vain riittää että homma toimii!

  Laita hunajaa ja tislattua vettä siten että vettä on nelinkertainen määrä suhteessa hunajaan painon mukaan, esim. 120g vettä ja 30g hunajaa. Seokseen lisätään 1rkl kardemummaa ja 1rkl oliiviöljyä. Sekoita aineet ja anna olla huoneenlämmössä 1h, sen jälkeen pullasudilla päähän 1 tunniksi. Tässä vielä ohjeet: https://susiej.com/how-to-really-lighten-your-hair-naturally-and-safely-with-honey/. Hunaja on tärkeää olla mahdollisimman tummaa, olen löytänyt Lidlistä todella hyvän: Marlene Forest Honey, tumminta mitä olen nähnyt!

  Ensimmäisen vaalennuksen jälkeen mieheni luuli että olen käynyt kampaajalla, niin hyvin juurikasvu ja yleisilme muuttui ja kirkastui. Ei keltaiseksi vaan juurikin vaaleaksi! Toki tähän varmasti vaikuttaa oma sävy yms, mutta kannattaa kokeilla. Tämä kun menee naamiosta samalla:)

  • Sanni

   Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta…! Enpäs kyllä ollut koskaan kuullut tällaisesta ”luonnon peroksidista”. Miksihän ekokampaamot eivät hyödynnä tätä, jos se todella toimii…?

   Täytyy myöntää, että en ole varma uskaltaisinko silti itse kokeilla tätä. Täytyy forwardoida tieto siskolle, jos hän uskaltautuisi koekaniiniksi..!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.