Kasvissyöjät: haluatteko lautaselle myös proteiinia?

Pitkästä aikaa rehellistä ”Sanni ihmettelee” -asiaa.

Söin eilen kuvan ruoka-annoksen.

Vaikka kasvisruokien laatu on parantunut ja monipuolistunut aivan huimasti viime vuosina, aika ajoin saa yhä törmätä ajatukseen, että kasvisruokailijalle ”riittävät” pelkät kasvikset – ilman proteiinia. Suomenlinnassa eilen lounaaksi nauttimani porkkana-palsternakkapyörykät kera muusin ja parsakaalin -annos sai minut pohtimaan, miksi tällaisia annoksia on yhä tarjolla. (Tilasin annokseeni erikseen vuohenjuusto-lisän, että sain siihen proteiinia.)

Kyllä – tiedostan aiheen olevan ”ensimmäisen maailman ongelmat” -osastoa, ja ilman muuta arvostan ruokaa ja sitä, että saan elää maassa jossa emme koe nälkää. Esiin nostamani seikka ei missään tapauksessa ole merkittävä huolenaihe. Se on kuitenkin asia, jota perustellusti ihmettelen, ja joka on mielestäni pinnallisessa ulottuvuudessaankin väärin. Joten sallinette minulle tämän asian ääneen pureskelun.

En näe itseäni aatteellisena ravitsemus-aiheen taistelijana, mutta välillä tasa-arvoa vaativa ääni nostaa päätään ruoka-asioissa. Erityisesti kasvisruoka-asioissa. Ajatelkaa tilannetta, jossa lihansyöjälle tarjottaisiin pelkkiä perunakroketteja kera perunamuusin. Menisikö läpi? Ei menisi, sillä lihansyöjän lautasella on aina proteiinia, koska hän syö lihaa. Proteiinin lähde on itsestäänselvyys. Olen lukuisat kerrat kuullut lihansyöjien toteavan, ettei ruoka-annos ole ylipäänsä kokonainen ilman lihaa tai kalaa.

Sekasyöjien ruoka-annoksissa proteiini on siis aina annoksen pääraaka-aine. Seurana tarjotaan lisukkeita kuten kasviksia ja jokin hiilarin lähde kuten perunaa, riisiä tai pastaa. Jos sekasyöjän buffetissa on kasvispyöryköitä, nekin ovat lisuke.

Kasvissyöjän kohdalla asia ei olekaan niin. Kasvissyöjälle voidaan silmääkään räpäyttämättä ja asiaa kyseenalaistamatta tarjota pääruoaksi lisuketta kera lisukkeen. Kuten nyt klassisena esimerkkinä juureksia eri muodossa; pihvinä, pyörykkänä, muusina, keitettynä. Tai jopa pelkkää hiilaria, kun puhutaan risotosta.

Kutsukaa minua oudoksi tai lillukanvarsiin tarttujaksi, mutta mun mielestä tämä on väärin. Kun kerran viralliset ravitsemussuosituksetkin puhuvat lautasmallista, jossa on aina proteiinin lähde, miksi tämän ei tarvitse toteutua kasvisruokailijan kohdalla?

Kohdistan kysymykseni ennen kaikkea ravintoloitsijoille, jotka tarjoavat lounas- ja a la carte -listoillaan kasvisruokaa. Eikö juurespihvejä kokkaavilla keittiömestareilla ole mitään kunnianhimoa tai kiinnostusta ravitsemuksellisesti monipuoliseen kasvisruokaan? Vai onko kyse kustannuksista?

Liha ja kala eivät ole pelkästään täyttävämpää ruokaa, ne ovat myös kalliimpia raaka-aineita kuin juurekset, riisi tai makaroni. A la carte -listoilla tämä otetaan huomioon ja kasvisruoat maksavat vähemmän kuin muut ruoat. Lounaslistoilla hinta on kuitenkin sama, valitsit sitten lihapullat tai porkkanapullat.

Porkkanaa kyllikseen legendaarisessa kasvispihvi-annoksessa

Yksi hämmentävimmistä ravintolakasvisruoista joita olen elämässäni syönyt, koostui lähes pelkästään porkkanasta. Nimellä Kasvispihvi kulkenut annos koostui porkkana”pihvistä” (iso viipale höyrytettyä porkkanaa), keitetyistä porkkanoista ja porkkana-voikastikkeesta kera juuresten, sienen ja sipulin…! Tämä varsin oranssi taideteos nautittiin Kuopion jo edesmenneessä ravintola Rustik’issa.

Jotenkin ymmärsin tämän tyyppisiä ruokia paremmin silloin, kun ei vielä ollut tämän päivän kasvisproteiinitarjontaa. Mutta nyt kun erilaisten vegeproteiinien tarjonta on aivan  v-a-l-t-a-v-a,  ei pitäisi olla mitään syytä tai veruketta olla käyttämättä kasvisruoassa asiallista proteiinin lähdettä.

Kasvissyöjät, kertokaa, onko teistä ok, että teille tarjotaan ruokaa vailla proteiinia?

👉  Kaverien kekkerit ovat kenties asia erikseen, mutta jos menette ravintolaan, odotatteko, että listan kasvisruoissa on myös proteiininlähde?

En tiedä, ehkä mä olen vain ”metsittynyt” omaan ajattelutapaani, jossa lautasella kuuluu aina olla proteiinin lähde ja muutenkin monipuolisesti eri ravintoaineita, ja siksi aihe menee mulla tunteisiin. Voihan olla, että moni kasvissyöjä todella syö pelkästään kasviksia ja on ihan tyytyväinen proteiiniköyhiin ruokiin..? Ja se on syy, miksi näitä ”juureksia kera juuresten” -annoksia yhä näkee?

.

P.S. Onneksi on myös paljon ravintoloita, jotka tarjoavat kekseliästä, ravitsevaa sekä proteiininkin huomioivaa kasvisruokaa. Kaikki kunnia näille paikoille.

Mutta… aina kun törmään juures-viritelmiin, olen vain niin pettynyt. (Ja ehkä vähän suuttunutkin, puhtaasti ruokatasa-arvon näkökulmasta.)

hyvinvointi kasvisruoka ruokavaliot ravintoaineet
Kommentit (57)
  1. Kristiina R.
    27.9.2022, 17:37

    Tosi hienoa Sanni että otit tämän esille! Ihan samaa olen pohtinut useasti kasvisruokaa tilatessa – missä proteiini. Näistä nuo iltapäivälehdet voisi kirjoittaa myös, jotta ravintolat kiinnittäisivät huomiota tosi oleellisen asiaan.

  2. Tämän olen myös huomannut ja harmittaa erityisesti lounaspöydässä, lihansyöjille saattaa olla kanapihvit tai lihapullat ja kasvissyöjille ne on korvattu simppelisti kasvispullilla tms. Oikeastaan sama tyyli voi jatkua vaikka hampurilaisessa kasvispihveineen. Ja ei, tämä ei ole ok, huomaan proteiinin puutteen valtavana nälkänä pari tuntia syömisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *