Käsi-update: iho on parantunut!

Kirjoittelin huhtikuussa käsieni ahavoituneesta tilasta.

Käsieni iho on viime vuosina muuttunut kroonisen kuivaksi ja halkeileva iho kuuluu nykyään talveen yhtä erottamattomasti kuin pipo päähän. Tänä talvena tilanne oli pahempi kuin koskaan, ihon ollessa jatkuvasti rikki ja niin kuiva, että siihen koski.

Katsokaapa tilannetta nyt..! 😍

Iho huhtikuussa…

Iho nyt! 🤗

Voin sanoa, että ihoni tuntuu tällä hetkellä lähes normaalilta ja terveeltä. Toki se vaatii yhä päivittäistä voitelua, mutta karheus ja haavat ovat poissa.

Päivittäisellä voitelulla ei aiemmin ollut mitään vaikutusta mikä oli turhauttavuuden huippu – ihan sama kuinka paksuun voiteeseen kätöseni iltaisin kapaloin, aamulla kädet olivat jälleen hilseilevän kuivat.

Edellisen käsi-postaukseni jälkeen kokeilin seuraavaa kahta asiaa:

  1. Tein iholle kortisonivoidekuurin 
  2. Aloin käyttää öisin tuplahanskoja

Kummallako näistä arvelette olleen vaikutusta?

Yllättävää kyllä kortisoni ei auttanut lainkaan. Levitin kortisonia haavaisimmille ihoalueille kahden viikon ajan. Ensimmäisinä päivinä näytti siltä, että iho vähän paranisi, mutta pian haavat olivat taas auki ja pahimmillaan iho vuosi verta jo aamulla kun heräsin. Täytyy sanoa, vaikken mikään lääkevoiteiden asiantuntija olekaan, että minusta oli ihan käsittämätöntä, ettei kortisonikaan auttanut.

Sitten otin käyttöön tuplahanskat.

Ja – – TÄMÄ keino muutti tilanteen lähes taianomaisesti!

Tuplahanskat on yhtä kuin puuvillahanska, jonka päälle on vedetty ohut muovihanska.

Aiemmin olin käyttänyt pelkkiä puuvillahanskoja – tosin hyvin epämenestyksekkäästi, sillä hanskat eivät pysy minulla käsissä kun nukun. Kokeilin myös teipata hanskojen suut tiukemmalle. Tällöin hanskat kyllä pysyivät, mutta iho ei tuntunut merkittävästi paremmalta tai pehmeämmältä aamuisin. Johtopäätös oli selvä: käsivoiteen tuoma kosteus ei yksinkertaisesti pysynyt ihollani vaan haihtui puuvillakäsineenkin läpi.

Sain edelliseen postaukseen aivan valtavasti kommentteja, ja niiden joukossa joku (tai useampi) ehdotti muovihanskoja puuvillahanskojen päälle. Tuumasta toimeen. Muovi estäisi konkreettisesti kosteuden karkaamisen iholta, ja loisi iholle ikäänkuin paikallisen ”kasvihuone-olosuhteen”.

Vaikutus tuntui välittömästi.

Aamulla herätessä iho oli aivan eri tuntuinen. Ei ihmekään: hanskan sisällä oli hiestä ja rasvasta nihkeänkostea iho. Tunne oli samalla kevyesti epämiellyttävä, mutta myös mukava: iho oli kostea ja mielettömän pehmeä. (Voin sanoa, ettei hanskoissa muhineen ihon haju ole kuitenkaan hitti…)

Mikä parasta, vielä käsienpesun jälkeenkin pehmeyden tunne säilyi/säilyy iholla pitkään. 🙏🏻 Käsivoiteen tuomat rasvat sekä kosteus pystyivät nyt kunnolla imeytymään – ja jäämään – ihoon.

Mikä ero!

Noin viikon kuluttua tuplahanskakuurin aloittamisesta iho oli eheytynyt, eivätkä haavat enää aukeilleet.

Nyt tuplahanskojen käyttöä on takana kuukausi, ja iho tuntuu pysyvästi sileältä ja pehmeältä. Yökäsittelyn vaikutus kestää koko päivän, eivätkä kädet tunnu karheilta vaikka pesen niitä yhtä tiheästi kuin ennenkin. En meinaa vieläkään uskoa tätä todeksi..! Mun kädet ovat sileät..!

Ratkaisevaa oli siis muovihanskan tuoma super-okkluusio. Täysin tekninen seikka. Käsivoide piti vain saada pidettyä iholla riittävän pitkään, että se pääsi kunnolla imeytymään ja sitomaan ihoon kosteutta. Sekä paikkaamaan ihon omaa suojakerrosta lipidipalikoilla (kuten niillä kuuluisilla keramideilla).

Kun iho on oikein (sairaalloisen) kuiva, sen barriääri-funktio (= veden haihtumista ja patogeenien sisäänkulkua ehkäisevä suojamuuri) on käytännössä olematon. Mikä tarkoittaa, ettei iho pysty pidättämään kosteutta. Minun tapauksessani pelkän voiteen luoma kevyempi okkluusioefekti ei riittänyt aikaansaamaan olosuhteita, joissa vaurioitunut barriääri olisi pystynyt korjaantumaan. Mutta muovihanska pystyi siihen..!  👏  Toki yhdessä voiteen kanssa.

Sain edellisessä postauksessa myös paljon vinkkejä hyviksi havaituista erittäin kuivaa ihoa kosteuttavista käsivoiteista. Kaksi eniten mainintoja saanutta voidetta olivat O’Keeffesin Working Hands sekä Lidlin Cien SOS Concentrated Hand Cream. Ostin ne testiin.

Totean kuitenkin, että en usko juuri näillä voiteilla olleen merkittävää vaikutusta ihoni kunnon paranemiseen. Aloitin niiden testaamisen jo ennen tuplahanskasysteemiä, eikä iho ollut aamuisin sen pehmeämpi näiden voiteiden jäljiltä.

O’Keeffes ja Cien SOS ovat hyvin samantyyppisiä voiteita tiiviistetyllä koostumuksella. Kumpikin on hajusteeton.

CIEN SOS-KÄSIVOIDE

 

Lidlin voide on koostumukseltaan kaksikosta yksinkertaisempi. Sen hoitavat aineet ovat glyseroli, rasva-alkoholi sekä pari tyydyttynyttä rasvahappoa, palmitiini- ja steariinihappo. Eli voimakkaasti okklusiivinen voide joka kosteuttaa ihoa glyserolilla.

Voiteen inci on niin yksinkertainen että sen myös tuntee iholla. Tämä on oikein ”karvalakki”-mallin tiivistevoide. Kyllä se ihan kiitettävästi kosteuttaa ja jättää iholle pehmeän tunteen vailla rasvaisen kiiltävää pintaa, mutta ei tätä mitenkään miellyttäväksi kokemukseksi voi kutsua. En kuulu tällaisen jähmeän tiiviste-tyyppisen koostumuksen ystäviin. Mutta Cien SOS-käsivoide on eittämättä tehokas ja pieni määrä jättää ihoon suojaavan kalvon ja lievittää karheuden tunnetta.

Voi olla, että nyt kun ihoni oma barriääri on korjaantunut ja iho pystyy itsessään paremmin pidättämään kosteutta, tällainen voide saattaisi myös yksinään riittää ylläpitämään ihon kuntoa. Mieluummin silti valitsen hoitavamman ja kosmeettisesti miellyttävän – ja paremman tuoksuisen voiteen.

O’KEEFFE’S WORKING HANDS -KÄSIVOIDE

Pidin O’Keeffesin voiteesta enemmän. Vaikka senkin koostumus on tiivistemäinen ja erittäin voimakkaasti kalvoa muodostava, se on notkeampaa ja miellyttävämmin levittyvää kuin Cien, ja omaa myös hieman monipuolisemman incin. Vaikutus perustuu glyseroliin, mineraaliöljyihin ja akrylaatteihin. Synteettinen tärkkelysyhdiste edesauttaa voiteen ei-rasvaista ihotuntumaa.

O’Keeffes kyllä hoitaa hommansa ja voin hyvin ymmärtää tämän tuotteen suosion. Se tekee ihon pintaan suojaavan kalvon jättämättä tahmeaa tunnetta tai kiiltelevää pintaa. (Toki mun kaltainen voidefriikki tuntee, että iholla _on_ voidetta…)

Oikein herkkäihoisille tiedoksi, että O’Keeffes sisältää yhtenä säilöntäaineenaan formaldehydin vapauttajiin kuuluvaa diatsolidinyyliureaa. Formaldehydin vapauttajat ovat kontroversiaali ainesosaryhmä joka aiheuttaa herkistymistä. Ei tokikaan kaikille kuluttajille, mutta ne kuuluvat niihin kemikaaleihin, joilla on korkeampi potentiaali aiheuttaa ihoärsytystä, herkistymistä ja allergiaa.

Verrattuna edellisessä käsivoidepostauksessa testaamiini apteekin superrasvaisiin ja huonosti imeytyviin voiteisiin (Locobase ja Decubal), Cien ja O’Keeffes tuntuvat jopa hienostuneilta…!  😊

😍🙏🏻

Ai että olen iloinen!

hyvinvointi atooppinen-ihottuma ihonhoito
Kommentit (32)
  1. Kiitos kun jaoit tämän! Nyt tiedän mitä kokeilen seuraavaksi lapsen käsille. Tähän saakka on menty pelkillä tubifast käsineillä, jotka kyllä jonkun verran auttavat. Pahasti halkeilee pojan kädet silti. Jospa tämä kikka muuttaisi tilanteen 🤩

    1. Toivon parasta..! 🙏🏻 Mutta vinkki: tuplahanskatkin saattaa joutua teippaamaan ranteista että todella pysyy. Mä olen ilmeisesti sellainen pyörijä öisin, että edes tiukkaan asettuva muovihanska ei pysynyt ilman teippausta.

  2. Jes, hyvä että apu löytyi! Tänä talvena mulla on ekaa kertaa sääret kärsineet hilseilevästä kuivuudesta. Perusvoiteilla, vuorotellen rasva- ja kosteuspitoisemmilla homma on onneksi pysynyt hallinnassa. Ja nyt kesää kohti mennessä alkaa helpottaa.

    Tuosta kortisonista vielä, itse kärsin kutisevista ihottumista ja välillä iho tuli raavittua aivan haavoille… Löysin kortisonista avun, mutta sitähän ei tulisi käyttää rikkoutuneelle iholle, jolloin voi käydä kuten kuvailit että ihottuma vaan pahenee. Eli iho tulisi jollain keinolla saada parannettua ennen kortisonia, mutta helpommin sanottu kuin tehty….

    1. Kyllä kortisonia saa ja täytyy käyttää tarvittaessa rikkonaisellekin iholle. Ei voi odottaa, että vaikka kutinan takia rikki raavittu atooppinen ihottuma paranee ennen kuin sitä voi hoitaa kortisonilla. Ja tämä on ihan ihotautilääkäriltä kuultu tieto, pakkausseloste voi sanoa eri tavalla. Kortisonia tulee käyttää riittävä määrä ja riittävän pituinen kuuri, että siitä on apua. Varsinkin käsi-ihottumat ovat usein pitkäaikainen riesa ja voivat vaatia ihan reseptikortisonin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *