Karkkipäivän munaviikko: täytetty munakas

Torstain munaruoka on oma henkilökohtainen lempparini; täytetty munakas. Vaikka tämä on kaikille tuttu munaruoka, se ansaitsee ehdottomasti paikan munaviikolla!

Munakaskollaasi_

Tykkään runsaista täytteistä, joiden määrää vaihtelen nälän ja sen mukaan, toimiiko munakas aamiaisena vai lounaana.

Tein vuositolkulla täytetyn munakkaan ”väärin” (tai no eihän missään varmaan ole VÄÄRIÄ tapoja, vain eri tapoja ;), mutta tässä tapauksessa makuelämys muuttui huimasti kun muutin valmistusmetodin siihen klassiseen). Vanhan tapani mukaan kuullotin täytteet pannulla ja lisäsin munaseoksen täytteiden päälle, ja paistelin siinä sitten valmiiksi kääntäen lätyn välillä niin että kummallekin puolelle tuli paistopinta. Täytteet jäivät siis munamassan sekaan.

En olisi uskonut että maussa on eroa, mutta kun aloin valmistaa munakkaan sillä ”oikealla” tavalla, huomasin, että se oli paljon maukkaampaa! Täytteiden maku tulee paljon selkeämmin esiin kun niitä ei sotke munamassaan.

Kuullotettavat täytteet kuten sipuli, paprika, sienet ja sen sellaiset käytetään ensin pannulla, ja siirretään sitten sivuun lautaselle odottamaan.

Kaada munakasseos (tavallisesti teen kahden munan munakkaan, eli 2 munaa + pari ruokalusikallista kermaa tai soijamaitoa kevyesti sekoitettuna) pannuun, ja kun pinta on hieman hyytynyt, kaada täytteet lätyn toiselle puolikkaalle. Käännä munakkaan toinen puoli täytteiden päälle. Vähennä lämpöä ja anna munakkaan muhia vielä tovi kannen alla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lontoossa valmistin ihan törkeän mehevän, runsaan rapu-simpukka-munakkaan paahdetuilla kasviksilla. Piti nälän pitkälle iltapäivään.

Fetapinaattimunakas

Klassisen makuyhdistelmän feta-pinaatti-munakas on myös suosikkejani.

Täytetty munakas on varmasti helpoin, nopein, ravintorikkain ja palkitsevin pikaruoka ever! :) Täytteitä vaihtamalla mahdollisuudet ovat loputtomat – kolesterolia ja kaloreita tarkkaileva tekee munakkaansa pelkkiin valkuaisiin ja valitsee vähärasvaisia täytteitä kuten kasviksia, herkuttelija (tai vhh:lainen) lirauttaa seokseen kunnolla kermaa ja kuorruttaa täytteet reilulla kerroksella juustoraastetta!

Mikä on sinun lempparimunakastäytteesi? :)

P.S. Vielä lisävinkki – tykkäättekö munakkaassanne tomaatista? Kokeilkaapa kuullottaa myös tomaattia ennen munakkaaseen lisäämistä, niin kauan että se pehmenee kunnolla ja rakenne hajoaa. Kypsyessä tomaatin maku muuttuu makeaksi ja paljon aromikkaammaksi kuin tuoreena. Ero maussa on todella huomattava! Terkut vaan Mr Karkkipäivälle, joka myös rakastaa tomaattimunakasta mutta ei koskaan jaksa kuullottaa, ja ihmettelee miksi mun tomaattimunaruoat on aina parempia..! ;)

Kommentit (16)
  1. Hyvältänäyttää
    22.8.2013, 09:45

    Teen kyllä tänään munakkaan, näyttää niin maukkaalta!

  2. Koska mä olen hätäinen ihminen enkä jaksa odottaa munan hyytymistä, teen yleensä munakkaan as in munakokkelin, jossa munat ja täytteet sotketaan sekaisin ja paistellaan. Tän vuoden ekana päiväna kuitenkin maltoin – pannulle munaseoksen lisäksi eilisen illan tähteitä: juusto, nakkipaloja, vähän paprikaa, suolaa ja pippuria. Ehkä paras munakas, jonka oon elämässäni ikinä syönyt!

    Tuo munapiirakka menee kyllä viikonlopun to do -listalle, kun kaapissa on sopivasti vähän nahistuneita vihanneksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *