Karkkipäivän munaviikko: kiinalaiset teemunat

Älkää nyt ihan revetkö, mutta Karkkipäivässä on tällä viikolla teemaviikko.

Munaviikko. :)

(Huumorilla maustettuna mutta kyllä munat ovat myös asiaa :D))

Muistatteko, kun minulla oli sivupalkissa joku aika sitten ehkä hieman odottamaton munakysely? Se oli pohjustusta tähän viikkoon. :) (Laitoin kyselyn täksi viikoksi takaisin esille.) Syön itse tosi paljon munia ja minua kiinnosti tietää, missä muodossa Karkkipäivän lukijat munansa nauttivat. Oma suosikkini on perinteinen täytetty munakas, teidän lemppari kovaksi keitetyt munat.

Haluan tällä viikolla nostaa viihteellä ja rakkaudella esiin tämän kaikille tutun pienen superruoan, joka taipuu moneksi. Joka aamulle on luvassa oma munareseptinsä, ja olen kokeillut myös itselleni aivan uusia valmistustapoja. * * Viikon aikana ilmestyy myös muun aiheisia postauksia, munajutut ovat vain aamuextra! :) * *

Otan mielelläni vastaan uusia ideoita miten valmistaa kananmunia, joten jos juuri Sinä ”haudot” jotain nokkelaa munareseptiä, ilahdun jos laitat sen tänne jakoon!

Karkkipäivän Munaviikko, olkaa hyvä. :)

. . .

Maanantain munaruokana kiinalaiset, marmoroidut teemunat.

Munaruoat_TeaEggs_

Nämä munat eivät ole valmistuksensa puolesta mikään pika-snack, joten jos mielii saada aamiaiseksi kauniisti kuvioituja munia, ne kannattaa tehdä jo edellisenä iltana. Keittoaika munille on melkein 2,5 tuntia…!

Munaruoat_TeaEggs

Ohje:

Vaihe 1. Laita munat kattilaan ja päälle vettä sen verran että munat peittyvät. Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä ja anna munien seistä vedessä kannen alla 15-20 minuuttia. Nosta munat kattilasta ja jäähdytä kylmän valuvan veden alla. Lyö lusikalla kevyesti kuoren pintaan halkeilevat kuviot.

Keitä 2 dl vahvaa mustaa teetä.

Munaruoat_TeaEggs2

Vaihe 2. Kiehauta kattilassa uusi vesisatsi. Lisää veteen 1 tl suolaa, 2 tl soijakastiketta, 2 dl teetä, 2 murennettua tähtianista ja yksi kanelitanko. Lisää munat, vähennä lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä 2 tuntia.

Nauti lämpiminä. (Itse nautin kylminä koska valmistin munat edellisenä iltana.)

Munaruoat_TeaEggs3

Olin erittäin utelias näkemään, millaiseksi munan rakenne muuttuu yli kahden tunnin keittoajalla. Yllätys; se ei muuttunut miksikään verrattuna tavalliseen, kovaksi keitettyyn 12 minuutin munaan.

Teemunien maku? Noooh, olisivat nämä voineet vähän persoonallisemmiltakin maistua. :) Teen ja mausteiden maku oli aika mieto. Ilmeisesti niitä voisi siis lisätä enemmänkin…? Asiaan vaikuttaa luonnollisestikin kattilassa olevan veden määrä. Alkuperäisessä ohjeessa puhutaan vain määrästä, joka peittää munat.

Harjoituksella teemunista saisi varmaan tosi kauniita, edustavia munia aamiaispöytään, mutta valmistusaika on vähän turhan pitkä. Maun puolesta munat eivät myöskään olleet vaivan arvoisia, mutta oli kiinnostavaa kokeilla! :)

Kommentit (13)
 1. Hah! :D Äiti tekee näit aina välillä, mutta ei se kyllä harrasta tollasta rumbaa vesien vaihdon tms kanssa… Tai en oo ainakaan huomannut :P Musta tuntuu, että se vaan keittää munia kovalla lämmöllä, koska silloinhan ne munat hajoaa itsestään eikä niitä kuoria tarvitse erikseen rikkoa? Eikä me taideta käyttää kanelia, koska se ei kai oo kiinalainen mauste… Ei ainakaan tuu mieleen yhtään kanelista kiinalaista ruokaa :P Muutenkin kaneli on aika epäpidetty mauste, koska se lisää ”tulta” kehossa jne, ja se on tietty pahaks :D Ei mee ying yangit tasan tai jotain. Tykkään kans kiinalaisista haisumunista, mutten tiiä miten niitä valmistetaan :( Niitä taitaa saada ihan valmiinakin jostain aasialaisista kaupoista. Jos nyt muistan oikein, ne on valmistettu jotenkin hautomalla liemessä monta viikkoa. Se valkuainen muuttuu ihan läpinäkyvän metsänvihreeks prosessin seurauksena :D Nam! Mut haisee tosiaan ihan sairaan pahalle.

  1. Eikä me taideta käyttää kanelia, koska se ei kai oo kiinalainen mauste… Ei ainakaan tuu mieleen yhtään kanelista kiinalaista ruokaa :P

   Totta, nyt kun mietin niin en minäkään ole koskaan tainnut törmätä mihinkään kanelilla maustettuun kiinalaiseen ruokaan. Tuo ohje löytyi joltain amerikkalaiselta sivustolta, ilmeisesti ei mikään kovin autenttisen kiinalainen resepti sitten… :D

   Se valkuainen muuttuu ihan läpinäkyvän metsänvihreeks prosessin seurauksena :D Nam! Mut haisee tosiaan ihan sairaan pahalle.

   Äääk, kuulostaa ällöltä mutta noita voisi maistaa ihan uteliaisuudesta! :)

 2. Gymlog-jakso 29, herkullinen munaresepti! ;)

  1. Mikä on Gymlog? Tämä? :

   http://www.mikanyyssola.fi/?page_id=4067

   En löydä tuolta kuin jaksot 1-21.

   1. Heh, pitäisi Nyyssölän näemmä päivittää kotisivujaan! Youtubesta löytyvät siis kaikki Gymlogit :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *